Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 49 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa in stil scandinav: 5 aspecte pe care sa le consideri

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 07.03.2023 / Timp lectură: 3 min
Casele amenajate in stil scandinav sunt simple, functionale si aerisite. Designul este unul minimalist si modern, dar accentul se pune pe elemente naturale, confort si echilibru. Iata 5 caracteristici generale ale locuintelor scandinave si sfaturi pentru aranjarea livingului, bucatariei, dormitorului si baii. 

Cuprins

Casa in stil scandinav: 5 caracteristici

Stilul scandinav de amenajare interioara ramane popular si relevant astazi, datorita simplitatii si functionalitatii. Locuinta devine un mediu primitor si relaxant - se delimiteaza de spatiul exterior haotic si stresant, pentru a crea sentimente de liniste si armonie. Descopera in cele ce urmeaza care sunt principiile de care sa tii cont pentru a obtine o casa cu un astfel de design modern!

1.    Simplitate si minimalism
casa scandinava interior

Casele in stil scandinav sunt amenajate intr-o maniera minimalista si aerisita, fara decoruri si ornamente care sa incarce vizual incaperile si sa devina obositoare pentru privire. Nu trebuie eliminate complet elementele cu rol decorativ, insa trebuie sa pastrezi un echilibru. Suprafetele mobilelor si ale peretilor sunt plane, lipsite de incrustatii, scafe sau alte ornamentatii. 

Citeste si: Interioare de case simple: Cum le amenajezi?

2.    Culori neutre si elemente din natura
Culori neutre si elemente din natura

Paleta cromatica neutra inspira calm si o stare de echilibru interioara. Atat vopseaua lavabila si alte finisaje ale incaperii, cat si mobilierul ar trebui sa fie in culori inspirate din natura sau pastelate: alb, diferite nuante de maro, crem, bej, gri cald, roz pudrat, galben pai, baby blue, lavanda, piersica etc. De asemenea, in amenajarea casei in stil scandinav sunt importante materialele naturale - lemn, ratan, panza, bumbac, lana s.a.

3.    Contrast
contrast in casa scandinava

Chiar daca amenajarile in culori neutre creeaza o atmosfera relaxanta, acestea pot fi anoste. Pentru a adauga contrast, alege un perete accent sau cateva obiecte mai mici de mobilier si pentru decor in nuante intense, dar inspirate din natura: verde padure, bleumarin, safir, purpuriu etc. Mai mult, plantele naturale de interior sunt ideale pentru casele in stil scandinav. 

4.    Lumina naturala
lumina naturala in casa stil scandinav

Cand realizezi proiectul pentru casa in stil scandinav, ia in considerare amplasarea unor ferestre mari, mai ales pe laturile de est, sud si vest ale constructiei. Astfel, vei beneficia de multa lumina naturala pe tot parcursul zilei. Completeaza amenajarea cu diferite corpuri de iluminat simple, cu becuri de culoare calda pentru zonele de relaxare si neutra pentru bucatarie, birou sau spatiul de studiu. 

5.    Functionalitate si confort
mobilier scandinav​​​​​​​

Cele mai importante criterii cand alegi mobila pentru locuintele in stil scadinav sunt functionalitatea (caracterul practic) si confortul oferit. Opteaza doar pentru piesele de mobilier de care ai stricta nevoie. Acestea trebuie sa aiba linii simple, drepte si suprafete plane. 

Amenajare casa in stil scandinav

Daca te-ai decis sa alegi stilul scandinav pentru amenajarea locuintei tale, iata cateva idei in functie de incapere. Ia in calcul ca un apartament sau o casa cu design minimalist si modern are, adesea, un plan deschis, de tip open space. 

Living in stil scandinav
Living in stil scandinav​​​​​​​

Atmosfera relaxanta si calduroasa dintr-un living in stil scandinav poate fi creata cu o soba sau un semineu, dar si cu paturi, perne si covoare din tesaturi naturale, pufoase. Pentru contrast si dinamism, alege printuri geometrice, repetitive, specifice acestui tip de amenajare. 

Bucatarie in stil scandinav
Bucatarie in stil scandinav

Simplitatea trebuie pastrata si in amenajarea bucatariei. Alege o mobila alba, mata, cu blat din lemn natur. Nu incarca spatiul cu prea multe ustensile, borcane de condimente si obiecte de decor. Daca optezi pentru parchet si finisaje deschise la culoare, compenseaza cu un covor si cateva tablouri in nuante contrastante. 

Iti recomandam si: Amenajari interioare cu mobila alba. Idei practice si imagini fermecatoare

Dormitor in stil scandinav
Dormitor in stil scandinav

Fiecare incapere dintr-o casa in stil scandinav trebuie sa ofere o stare de liniste si relaxare, dar cu atat mai mult dormitorul. Cel mai important aspect este confortul. Renunta la obiectele care aglomereaza spatiul si nu au un rol functional. In schimb, completeaza decorul cu o lampa sau un lampadar si 1-2 ghivece cu plante verzi. 

Baie in stil scandinav
Baie in stil scandinav​​​​​​​

Baia poate fi amenajata simplu, cu obiecte sanitare albe sau deschise la culoare. Se potrivesc placile de gresie si faianta care imita lemnul si marmura sau braurile ceramice cu imprimeu geometric. Daca ai nevoie de elemente de contrast, opteaza pentru baterie si coloana de dus negre. 

Vrei sa amenajezi casa ta in stil scandinav? Descopera intreaga oferta MatHaus de produse din materiale de calitate, finisaje in culori neutre, mobilier simplu si functional. Bucura-te de un spatiu aerisit si confortabil, in care sa te relaxezi impreuna cu familia!

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.