Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa in stil american: ce trebuie sa stii inainte de constructie?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 03.02.2023 / Timp lectură: 3 min
Casele americane au un farmec aparte si nu sunt dificil de construit si de amenajat. Pot avea forme si detalii arhitecturale diverse, in functie de zona si de perioada din care a fost inspirat stilul de design interior si exterior. In acest articol vorbim despre caracteristicile generale, sfaturi pentru un proiect reusit si avantajele unei astfel de constructii. 

Cuprins

Ce caracteristici are casa in stil american?

Printre cele mai populare stiluri americane de amenajare a locuintei sunt Craftsman, Queen Anne si Ranch. Iata care sunt etapele si aspectele generale de care sa tii cont cand planifici constructia si amenajarea casei! 

Fundatie

O casa in stil american fara etaj sau una cu mansarda, de dimensiuni mici sau medii, poate fi construita pe piloni. Daca zona este inundata adesea ori solul este instabil, aceasta este singura solutie avantajoasa. In schimb, daca terenul permite turnarea unei fundatii continue, ai posibilitatea de a ridica o locuinta cu mai multe nivele si cu o incarcatura mai mare. 

Afla mai multe: Casele pe piloni: cum se construiesc si ce avantaje au?

Materiale de constructii

casa in stil american exterior

De cele mai multe ori, casele americane sunt realizate pe structura de lemn - costul poate fi considerabil mai mic, iar timpul de executie este redus fata de constructiile din BCA sau caramida si armatura din fier beton. De obicei, peretii sunt izolati cu vata minerala, pentru a spori confortul termic atat iarna, cat si vara, dar si pentru atenuarea zgomotelor. 

Finisaje

finisaje casa in stil american

In amenajarile in stil american poti folosi materiale naturale: parchet solid, piatra naturala pentru placarea unui perete accent, iar stalpii si grinzile din lemn din structura de rezistenta a casei pot fi parte integrata a designului interior. Totodata, incaperile sunt finisate cu placi de gips carton si varuite in culori luminoase. Exteriorul poate fi placat cu lambriu dispus orizontal si vopsit in nuante deschise.

Culori

culori casa in stil american

Schema cromatica pentru interiorul unei case in stil american este luminoasa si simpla. Pot fi folosite albul si culorile pamantii - marouri, crem, bej, teracota, cafeniu etc. Punctele de interes din amenajare sau accentele sunt in nuante kaki, verzi, albastru sau rosu inchis. De asemenea, pot fi integrate elemente gri, ocru sau cu tonuri naturale ale lemnului.

Amenajare si decor

amenajare si decor american​​​​​​​

Interiorul unei case americane este aerisit. Incaperile sunt mari, cu tavane inalte, iar mobilierul este simplu, de mari dimensiuni si de calitate foarte buna. Nu lipsesc obiectele cu rol decorativ, insa acestea nu trebuie sa incarce prea mult spatiul. Adesea, punctul de interes din living este zona de socializare si de relaxare, cu canapele ample si cu un semineu impresionant. 

Ce trebuie sa stii inainte de a o construi?

casa din america vedere din fata​​​​​​​

Daca te-ai decis sa construiesti o casa din lemn in stil american, citeste urmatoarele sfaturi pentru realizarea proiectului, despre sarpanta si invelitoarea acoperisului, includerea garajului si planificarea compartimentarii interioare. 

Structura acoperisului poate fi complexa

In functie de stilul american pe care il preferi, acoperisul poate avea o panta mai mare sau mai mica. In acelasi timp, este bine sa alegi inclinatia acestuia tinand cont de tipul de invelitoare pe care vrei sa il montezi si de conditiile meteo din zona in care locuiesti. Sarpanta este realizata, asemenea structurii constructiei, din lemn. 

Acoperisul poate fi in 2 ape, cu mai multe lucarne si pe mai multe nivele, insa unele locuinte in stil american au o singura panta. Invelitoarea este fie tigla metalica, tabla lisa sau ondulata, fie sindrila bituminoasa. 

Garajul face parte din constructia principala

Daca optezi pentru garaj, indiferent ca este cu 1, 2 sau mai multe locuri, acesta va fi integrat in planul casei. Intrarea va fi dinspre strada. O alternativa avantajoasa este amenajarea unui carport auto, tot in zona din fata a locuintei.  

Descopera mai multe: Cum construiesti un carpot auto si de ce ai nevoie pentru aceasta?

Include in planul casei living si bucatarie open space

Un aspect care trebuie inclus obligatoriu in proiectul pentru o casa in stil american este livingul open space, in care este integrata bucataria sau doar zona de luat masa. Spatiile sunt generoase, cu tavane inalte si, eventual, cu elemente din structura de lemn la vedere. 

Se poate folosi o insula de bucatarie pentru delimitarea spatiului destinat gatitului de zona de relaxare. Totodata, in living sunt amplasate 2-3 canapele mari, unde se vor aduna familia si prietenii pentru socializare. 

Ce avantaje iti ofera casa in stil american?

O casa in stil american, spre deosebire de una clasica, ofera mai multe avantaje, printre care:

  • timp scurt de finalizare a proiectului si costuri mai mici, daca locuinta este realizata pe structura de lemn;
  • lemnul este un material natural si sustenabil, care ofera un confort termic optim;
  • interioarele sunt spatioase si au un aspect aerisit, iar paleta cromatica si aranjarea mobilei inspira o senzatie sporita de calm si relaxare.

casa din SUA / USA

Care sunt dezavantajele unei case in stil american?

Daca alegi sa construiesti o casa in stil american, trebuie sa stii care sunt punctele mai putin bune:

  • regim mic de inaltime - pe o fundatie pe piloni sau in cazul unei constructii cu structura de lemn nu este recomandat sa ridici mai mult de 1-2 etaje;
  • structura de lemn trebuie izolata termic si fonic cu materiale de buna calitate;
  • lemnul trebuie protejat de intemperii si de actiunea insectelor, iar durabilitatea constructiei nu este la fel de ridicata precum a celor din BCA sau caramida.

Te invitam sa descoperi mai multe articole despre constructia si amenajarea casei, pentru a lua cele mai bune decizii legate de proiectul tau. Intra pe MatHaus.ro si comanda direct pe santier materialele, echipamentele, mobilierul si decoratiunile potrivite pentru locuinta ta!

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.