Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa în pantă: 3 lucruri de care să ții cont în construire

Actualizat: 24.11.2023 / Publicat: 16.02.2023 / Timp lectură: 4 min

Construcția unei case implică provocări, cheltuieli și griji pe tot parcursul procesului, de la planificare, la construirea efectivă, până la amenajare. Acestea pot deveni mai serioase în cazul în care trebuie să construiești o casă în pantă, deoarece există mai multe aspecte de care să ții cont în timpul construirii.

Ți-am pregătit un mic ghid care se concentrează pe construirea unei case în pante și ce implică aceasta:

Cuprins

Principalele avantaje ale unei case în pantă

Întâi de toate, trebuie să știi că există și avantaje pentru casa în pantă, de la cele tehnice, la cele estetice. De exemplu, planul pentru o casă în pantă poate fi mai complex și este potrivit în mod special pentru construcțiile pe mai multe nivele. Modelul de casă în pantă poate fi unul modern, minimalist sau care urmează conceptul de casă eficientă energetic. Iată câteva dintre avantajele construcției în pantă:

Un sistem de scurgere bun te va ajuta să eviți acumulările de apă

Poziționarea casei în pantă ajută la evitarea acumulării de apă, iar un avantaj important este chiar faptul că locuința va fi ferită de inundații tocmai datorită înclinării impuse de terenul pe care este construită. Trebuie acordată cât mai multă atenție zonelor de subsol unde se pot amenaja ateliere și garaje, deoarece acestea sunt predispuse pericolului în perioadele cu multe precipitații.

casa in panta in zona de deal

Este esențial să folosești doar materiale de construcție de înaltă calitate și să te concentrezi pe membranele de fundație care oferă protecție cât mai bună locuinței tale, indiferent că folosești subsolul pe post de depozit sau amenajezi încăperi precum un garaj.

Prețul terenului este mai mic

În comparație cu terenurile plane, cele înclinate se vând cu aproximativ 20% mai ieftin. Înainte de a decide că vrei să construiești o casă și să te ocupi de achiziționarea tuturor materialelor de construcție necesare, asigură-te că gradul de înclinare este unul care îți permite să construiești imobilul în condiții de siguranță. Este recomandat ca în astfel de cazuri să discuți cu un arhitect care poate aprecia ce este posibil și ce nu, în cazul terenului pe care l-ai găsit.

Lumina naturală

Trebuie să ții cont de nivelul de confort și de elementele care influențează calitatea vieții din casa pe care urmează să o construiești. În cazul construcției în pantă poți avea avantajul unei cantități mai mari de lumină naturală, mai ales dacă optezi pentru geamuri mari, dispuse de jur împrejurul casei. Este important să iei în considerare și un teren care îți permite să te bucuri de intimitate, cu cât mai puține construcții în jur, iar terenul în pantă poate să-ți ofere acest avantaj, fiind mai puțin căutat.

casa in panta cu priveliste​​​​​​​

Mai mult spațiu la subsol sau demisol

Din proiectul casei în pantă nu poate să lipsească subsolul sau demisolul, care, aici, aduc anumite avantaje semnificative. De exemplu, te bucuri de mai mult spațiu pe care îl poți face chiar locuibil. Acesta poate fi transformat într-o zonă de relaxare sau să-l folosești cu deschidere la terasa principală a casei.

Construcția unei case în pantă: 3 lucruri de care să ții cont

Odată ce ai decis că vrei să demarezi acest proiect, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante, care pot de asemenea să influențeze într-o mare măsură procesul și rezultatul final. Iată care sunt acestea:

Vei avea nevoie de o fundație complexă

Fundația casei trebuie adaptată la nivelul de înclinare, iar dacă acesta poate avea o înclinare de până la 50%. În astfel de cazuri este necesară aducerea la nivel a terenului sau instalarea unei fundații în trepte. În cazul în care vrei să nivelezi terenul pentru o construcție mai ușoară, vei avea nevoie de utilaje și echipe specializate în acest domeniu.

Nici a doua varianta nu este lipsită de provocări. Fundația trebuie efectuată cu atenție, vei avea nevoie de o cantitate mai mare de material și de soluții speciale pentru a putea include sisteme de scurgere și drenaj cât mai bune. De asemenea, fundația trebuie să fie mai adâncă decât în cazul fundațiilor caselor obișnuite. Va fi necesar să efectuezi și o analiză a consistenței terenului pentru a putea decide care este cea mai potrivită metodă pentru tine.

Vei avea nevoie de un studiu geotehnic

Pentru a evita problemele din timpul construcției și cele ulterioare acesteia, ai nevoie de efectuarea unui studiu geotehnic. Ce presupune acesta? Studiul geotehnic se referă la analiza solului și a terenului pentru a determina aspecte precum înclinația, calitatea solului și stabilitatea zonei în care urmează să fie amplasată construcția.

privelistea unei case in panta​​​​​​​

Acest studiu este esențial în cadrul construirii unei case în pantă în mod special, deoarece acest proces presupune un efort mai mare și mai complex. Vei putea afla astfel și de tipul de hidroizolații necesare sau tipul de drenaj de care ai nevoie pentru o construcție de calitate și locuire confortabilă.

Trebuie să instalezi un sistem complex de drenaj și scurgere

Casa în pantă este expusă în mod special alunecărilor de teren, dar pentru a evita acumulările de apă este recomandat să instalezi și un sistem cât mai bine pus la punct de scurgere. Chiar dacă poziționarea în pantă ajută la evitarea acumulării apei, trebuie să instalezi sisteme care încurajează apa să se scurgă. De asemenea, o casă în pantă cu garaj, subsol sau demisol trebuie să beneficieze de o izolație cât mai bine făcută, de către profesioniști, pentru a-și putea îndeplini toate întrebuințările fără probleme.

Casa în pantă necesită o pregătire cât mai bună a planului, motiv pentru care se recomandă colaborarea cu un arhitect priceput. Ține cont și de detalii precum construirea unui gard în pantă, deoarece toate aceste aspecte vor juca un rol esențial în procesul de construcție.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.