Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Casa din paianta: caracteristici si cum poate fi consolidata

Actualizat: 27.08.2024 / Publicat: 05.11.2022 / Timp lectură: 5 min
/medias/sys_master/root/h75/hc7/h00/9505259356190/Casa-din-paianta.jpg
Casele din paianta sunt intalnite adesea in mediul rural si sunt caracterizate prin sistemul special de constructie a peretilor si prin materialele naturale utilizate. Daca vrei sa renovezi sau sa consolidezi o astfel de locuinta, descopera in continuare mai multe sfaturi si informatii utile! 

Cuprins

Casa din paianta: ce inseamna

Paianta este un sistem de constructie a peretilor, format dintr-un schelet din lemn si umplutura din diferite materiale naturale, precum chirpicii - caramizi nearse, uscate la soare, din lut, paie si balegar. Datorita pretului scazut, casele vechi erau construite, de multe ori, din paianta. Casele pot rezista zeci de ani, daca sunt efectuate lucrari periodice de reparatie si consolidare.  

Citeste si: Tipuri de case: Structura metalica, lemn sau caramida

Caracteristicile unei case din paianta

casa din paianta zona de deal​​​​​​​

Cele mai importante elemente ale caselor din paianta sunt fundatia, structura (scheletul) din lemn si materialul folosit pentru umplerea peretilor. Iata mai multe detalii!

Fundatia

Casele din paianta nu trebuie construite direct pe pamant, pentru ca umezeala va deteriora peretii. De multe ori, fundatia nu este continua, ci turnata sau construita doar in dreptul zidurilor. Materialul folosit adesea pentru casele vechi este piatra, datorita rezistentei mari la umezeala. In acelasi timp, pardoseala este din pamant tasat, eventual imbogatit si protejat cu ulei de in sau acoperit cu lemn.

Daca faci de la zero un proiect pentru casa din paianta, ia in considerare construirea unei fundatii cu o adancime cuprinsa intre 50 si 90 de centimetri, in functie de tipul terenului si de ciclurile inghet-dezghet. De asemenea, soclul sau braul, asa cum este cunoscut in mod uzual, ar trebui sa fie inalt, de peste 30 de centimetri. In acest fel, umezeala si precipitatiile nu vor afecta scheletul si umplutura peretilor. 

Structura din lemn

Structura de rezistenta a casei trebuie realizata din produse din lemn de esenta tare, care sa suporte incarcatura sarpantei si a invelitorii acoperisului. In colturile locuintei, dar si in alte zone cheie, trebuie folositi stalpi verticali si elemente orizontale (talpa la baza peretilor si cosoroaba deasupra acestora) cu o rezistenta sporita. 

Scheletul casei din paianta se completeaza cu grinzi orizontale si, in cazul peretilor de mari dimensiuni, cu intarituri dispuse in diagonala. Totodata, conturul golurilor pentru ferestre si usi trebuie sa fie solid.

Iti recomandam si: Case pe structura de lemn: Beneficii, sfaturi de construire, modele recomandate

Umplutura peretilor 

In functie de zonele geografice, de preferinte sau de posibilitati, umplutura peretilor se realizeaza din: lut, chirpici, pamant amestecat cu paie, bucati de caramida sau de piatra etc.

Pentru un grad mai bun de izolare termica, peretii ar trebui sa aiba peste 50-60 de centimetri grosime si sa nu fie crapati sau afectati de umezeala. 

Cum poate fi consolidata o casa din paianta

Daca ai in plan lucrari de renovare sau de consolidare pentru o casa veche din paianta, afla care sunt principalele etape pe care le poti lua in considerare. Ti-am pregatit cateva sfaturi generale, insa in situatiile complexe iti recomandam sa apelezi la servicii profesionale de proiectare si manopera.  

Pentru a afla mai multe despre produsele folosite in constructii, citeste urmatorul articol: Materialele necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor.

Consolidarea fundatiei

In cazul in care fundatia nu a fost turnata corect sau prezinta semne de uzura si crapaturi profunde, se poate recurge la subzidirea acesteia. Mai exact, se excaveaza in jurul fundatiei si se toarna beton intarit cu armaturi. Vechea fundatie trebuie sa fie curata si neteda, pentru a face o priza cat mai buna cu noul strat de beton. 

Aceasta etapa trebuie realizata de profesionisti, pentru a nu pune in pericol structura de rezistenta a constructiei si pentru a nu aparea fisuri in zidarie. In cazul caselor vechi, este recomandata subzidirea treptata, pe portiuni de 1 metru.

Tencuirea peretilor

 tencuirea peretilor
Structurile din lemn, pamant si paie pot fi afectate usor de umezeala, iar din acest motiv este foarte important sa protejezi umplutura peretilor. Daca nu ai achizitionat sau mostenit o casa din paianta renovata cu tencuiala eficienta, va trebui sa realizezi tu acest pas. 

Mai mult, in situatia in care vrei sa folosesti doar materiale naturale, tencuiala poate fi realizata dintr-un amestec de nisip, var si apa. Desigur, lucrarile vor trebui refacute mai des decat in cazul tencuielii gata preparate de catre producator. 

Afla mai multe: Repararea peretilor si a tavanului

Turnarea sapei

Unele case din paianta pot avea o podea din lut, acoperita sau nu cu scanduri. Pentru o mai buna durabilitate, toarna o sapa adecvata, peste care poti pune o pardoseala clasica din lemn, parchet sau orice alt produs doresti. In plus, ai posibilitatea de adauga atat un strat hidroizolator, cat si unul termoizolator sub pardoseala, pentru a impiedica infiltratiile de apa si frigul din sol sa patrunda in locuinta.

Realizarea unui tavan fals

Deseori, plafonul caselor din paianta este realizat din grinzi de sustinere si placaj din scanduri. Pentru a egaliza suprafata, se poate construi un tavan fals din placi de gips carton, finisate cu glet si var lavabil. Acest lucru permite adaugarea unui strat de termoizolatie in golurile ramase, astfel incat sa imbunatateasca eficienta termica a locuintei.

In unele situatii, tavanul este construit foarte jos si din considerente fie estetice, fie practice se alege inaltarea acestuia sau adaugarea unui alt nivel (etaj sau mansarda). Daca structura de rezistenta nu o permite, se pot turna stalpi din beton armat in puncte-cheie ale constructiei, grinzi si centuri, conform indicatiilor specialistilor.

Termoizolarea

Peretii din paianta cu o grosime de 60-100 de centimetri pot oferi un grad bun de izolare termica, insa structura isi poate pierde din calitati daca este afectata de umezeala, condens, rozatoare etc. Pentru a spori si a asigura un confort termic superior in locuinta, monteaza unul sau doua straturi termoizolatoare pe fatada, pardoseala, plafon, sub acoperis si in alte zone cu pierderi insemnate de caldura. In aceeasi masura, daca vrei o casa ecologica, izolarea termica se poate face cu lana, paie sau alte materiale naturale. 

Inlocuirea tamplariei

inlovuirea tamplarieVechea tamplarie din lemn poate fi inlocuita cu usi si ferestre din PVC. Alege fie modele simple, fie care se integreaza in stilul traditional! De asemenea, daca iti doresti sa pastrezi estetica originala, poti reconditiona si izola mai bine tamplaria actuala a casei. In fiecare din aceste doua situatii, trebuie sa acorzi o atentie sporita etansarii golurilor dintre tamplarie si ferestre, dar si a glafurilor.

Vezi si: 5 trucuri ca sa schimbi ferestrele ca un profesionist

Schimbarea invelitorii acoperisului

Acoperisurile din tigla ceramica rezista si pana la 100 de ani, daca s-au realizat lucrari periodice de mententanta. Alte tipuri de invelitori pot avea o durabilitate de pana la 30 sau 50 de ani. In orice caz, daca prezinta semne de uzura si necesita inlocuire, tine cont de greutatea totala pe care o poate suporta structura de rezistenta. 

Tiglele ceramice si de beton au o greutate mare, iar tigla metalica si tabla sunt printre cele mai usoare optiuni. Daca vrei sa pastrezi un aspect autentic, poti lua in considerare placile ondulate din fibrociment sau sindrila bituminoasa. 

Astfel, raspunsul la intrebarea „Cat costa consolidarea pentru o casa din paianta?” difera in functie de complexitatea lucrarilor si de materialele pe care vrei sa le folosesti. 

Avantajele casei din paianta

Construirea unei case din paianta era o varianta mai avantajoasa din punct de vedere financiar decat zidirea din caramida, spre exemplu. Puteau fi ridicate in regie proprie, cu costuri reduse si cu resursele care erau la indemana. Daca erau realizate corect, mentineau caldura iarna, iar vara deveneau racoroase. Un alt beneficiu este folosirea materialelor naturale, ecologice, care lasa locuinta sa respire si creeaza un mediu sanatos.

Indiferent care este motivul pentru care vrei sa renovezi sau sa consolidezi o casa din paianta, intra pe MatHaus.ro si alege materialele si uneltele de care ai nevoie! In acest fel, economisesti timp si primesti comanda direct la tine acasa.

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior!
Daca simti ca proiectul tau realizat din placi OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii utile. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. OSB este, asadar, un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica, folosita pentru incleiere, avand si o ezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, fie pentru podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia de a vopsi OSB-ul. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla din articolul nostru sfaturi utile pentru procesul de vopsire!