Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Betonul armat: Ce este și care sunt avantajele acestuia?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 12.10.2021 / Timp lectură: 9 min

Construirea unei structuri rezistente si durabile depinde de materialele de lucru folosite si de manopera. Betonul armat este un material utilizat in foarte multe ramuri din industria constructiilor. 

In acest ghid iti prezentam tipurile principale de armatura, avantajele si dezavantajele betonului armat, precum si utilizarile sale. 

Cuprins

Ce este betonul armat?

Betonul armat este un material nelipsit in proiectele de constructii de dimensiuni mari. Acesta este format din armatura de otel, fier sau fibre alaturi de compozitul de beton simplu (ciment, apa si diferite agregate: nisip, pietris sau balast).

Realizarea betonului armat se face prin turnarea betonului in cofraj, adica structura schelet a constructiilor. Betonul armat are drept scop atat cresterea rezistentei materialului, cat si obtinerea calitatii de intindere a acestuia.

Tipuri de armatura

tipuri de armaturi​​​​​​​

In constructii, exista mai multe tipuri de beton armat potrivite pentru numeroase proiecte. Armatura ofera materialului de beton o structura mai rezistenta, potrivita pentru diminuarea crapaturilor si intarirea constructiei. Armaturile sub forma de bare de otel pot avea dimensiuni, grosimi si forme diferite.

Alegerea corecta a materialelor este foarte importanta. In cazul in care materialul ales nu este potrivit, pot aparea accidente sau lucrarea poate ceda mult mai repede.

Printre cele mai cunoscute tipuri de armatura sunt:
●    amatura cu fibre,
●    amatura cu fier,
●    amatura cu otel.

Armatura cu fibre

Betonul armat cu fibre este potrivit pentru lucrarile de constructii. Armarea este realizata din mai multe tipuri de fibra, cele mai cunoscute fiind cele de polipropilena si cele de metal.

Alegerea materialului se realizeaza in conformitate cu planurile si specificatiile fiecarui proiect. Totodata, conteaza lungimea fibrelor si diametrul agregatelor pentru ca lucrarile sa fie rezistente.

Fibrele sunt rasucite si nefibrilate, oferind structurii durabilitate pe perioade lungi, cat si controlul temperaturii pentru beton. Acestea nu sunt corozive si nici magnetice.

Armatura cu fier

Armarea cu plase din fier sudate este una dintre cele mai facile modalitati de intarire a structurilor.

Betonul armat cu fier usureaza manopera si scurteaza timpul petrecut in umplerea cofrajelor. Acest tip de armatura este ideal pentru proiectele in plan orizontal, iar plasele pot fi alese in functie de inaltimea necesara.

Un tip de fier beton cu o rezistenta puternica si durabila este otelul beton PC52 cu profil striat. Pentru procedeul de armatura, el poate fi folosit in grinzi, centuri, ziduri, terasamente sau elemente prefabricate.

Armatura de otel

Betonul armat din otel este cea mai puternica si durabila combinatie de materiale. Spre deosebire de armatura din fibre, aceasta se aplica personalizat pentru fiecare tip de cofraj. In functie de schita si planificarea lucrarii, vor exista mai multe modele de otel pentru armatura.

Unele dintre cele mai bune armaturi cu otel sunt realizate cu produse precum otelul beton OB37 care are o consistenta puternica si un grad sporit de maleabilitate, fiind usor de folosit. 

Utilizarile betonului armat

utilizarile betonului armat​​​​​​​

Lucrarile de beton armat pot fi intalnite in spatiile industriale, in zonele rezidentiale si alte tipuri de locuinte, la sediile corporatiilor, in structura terenurilor de sport, magazinelor de dimensiuni medii si mari sau spatiile comerciale.

Betonul armat este adesea ales pentru ca asigura durabilitatea structurii alaturi de un raport foarte bun intre cost si rezistenta.

La stalpi

Betonul armat poate fi folosit in constructia stalpilor. Structura stalpilor depinde de proiectul realizat initial, adica de modelul cofrajului, de armatura si de reteta de beton necesara. Pentru rezultate optime, turnarea betonului ar trebui sa se realizeze in mod continuu.

La sape

Sapa de beton armat este un proces important in constructii. Ea poate fi folosita atat pentru spatiile interioare, cat si pentru zonele exterioare, in special pentru terase sau dale pentru alei. Exista doua tipuri de sape de beton.
●    Betonul ampretat. Betonul ampretat ofera un aspect placut si este potrivit pentru spatiile pietonale. Ampretarea inseamna procesul prin care suprafata cofrajelor de beton primeste modele aparte, in special forme geometrice. Materialele pentru ampretare sunt pietrele naturale, marmura si lemnul.
●    Betonul dezactivat. Betonul dezactivat are o densitate mai mare, suprafata acestuia fiind neteda si uniforma, avand o aderenta buna pentru zonele de rampe si pante.

La fundatii

Fundatia este punctul de plecare si de ridicare al unei constructii. Aceasta este baza ce trebuie sa sustina intregul complex de materiale si de structuri.

Terenul trebuie curatat si amenajat in mod corespunzator pentru cofrajele ce vor fi umplute cu beton armat pentru fundatie

Avand o rezistenta si o durabilitate mai mare, fundatia de beton armat face posibil ca structura sa se inalte pe mai multe etaje, fara ca integritatea constructiei sa fie pusa in pericol.

La placi pentru case cu etaj

Plafonul separator dintre etaje, demisol si subsol sau pardoseala poate fi realizat din placi de beton armat. Este importanta legatura dintre placa de beton armat si stalpii de rezistenta.

Care sunt avantajele betonului armat?

avantajele betonului armat​​​​​​​

Proiectele de constructii ce folosesc beton armat (cu fibre, fier sau otel) ofera siguranta si rezistenta cladirii. Alaturi de beneficiile mentionate, betonul armat are numeroase alte avantaje.
●    Betonul armat este mai usor de realizat spre deosebire de alte tipuri de materiale. Totodata, si timpul de lucru este mai scurt.
●    Materialele necesare si cele consumbile sunt disponibile intr-o plaja variata de modele.
●    Constructiile realizate cu fundatie, zidarie sau alte elemente din beton armat sunt durabile, rezistand chiar si decenii.
●    Betonul in asociere cu fibrele, otelul si fierul, reprezinta combinatii excelente impotriva incendiilor.
●    Datorita metalului din structura, constructia poate avea fi un scut antiradiatii.
●    Reparatiile, renovarile, curatarea si intretinerea se fac simplu si rapid.
●    Materialul este rezistent la intemperii si socuri puternice.
●    Betonul armat nu se deformeaza in timp.
●    Ca forma de turnare, betonul armat este versatil.
●    Datorita metalului din beton, acesta va avea o rezistenta crescuta la strangere, insa va ramane maleabil si comod de folosit.
●    Structurile de beton sunt foarte rezistente si au un aspect estetic placut.
●    Betonul cu armatura de fibre poate fi turnat direct in cofraje pe santier, deoarece procesul se poate realiza inca din centrala.

Dezavantajele betonului armat

●    Betonul armat nu prezinta un grad ridicat de izolatie fonica.
●    Dupa o perioada de timp, daca nu este aplicat in structura sau ingrijit in mod corespunzator, pot aparea semne de coroziune.
●    Materialul este mai greu spre deosebire de betonul clasic. Se recomanda un calcul atent cu privire la gradul de rezistenta al intregului complex.

Care sunt costurile pentru betonul armat?

​​​​​​​

Costurile pentru o constructie cu beton armat sunt relativ reduse spre deosebire de alte materiale, avand in vedere rezultatele pozitive pe care le ofera. 

Ingrijirea ulterioara a acestuia este facila, rapida si cu costuri minime. Betonul armat este folosit preponderent in cladirile si constructiile de dimensiuni mari. Astfel, cu cat proiectul este mai mare, cu atat pretul de material va fi mai ofertant.
 

Punerea in opera a betonului armat

Compozitul de beton se realizeaza pe santier (din ciment, apa si agregate). Se creeaza cofrajele in care se vor monta barele de fier sau otel. Betonul proaspat facut se va turna peste materiale si se lasa la intarit. 

​​​​​​​Important: Fiecare producator de beton are reteta proprie de preparare a amestecului, motiv pentru care este recomandat sa se respecte indeaproape pasii indicati pe ambalajul produsului ales. Iti prezentam in continuare cateva exemple de retete.

Retete pentru prepararea betonului cu un sac de 40 kg de ciment Holcim

Beton C8/10 (B150)
Cantitati necesare
●    Apa: 3 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 28 lopeti (8,8 galeti)
●    Pietris 4-8 mm: 10 lopeti (3 galeti)
●    Pietris 8-16 mm: 16 lopeti (4 galeti)
●    Pietris 16-22,4 mm: 18 lopeti (4,5 galeti)

Beton obtinut: 0.175 mc

Beton C16/20 (B250)
Cantitati necesare
●    Apa: 2,4 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 23 lopeti (7,2 galeti)
●    Pietris 4-8 mm: 8 lopeti (2,5 galeti)
●    Pietris 8-16 mm: 14 lopeti (3,5 galeti)
●    Pietris 16-22,4 mm: 16 lopeti (4 galeti)

Beton obtinut: 0.143 mc

Beton C30/137 (B450)
Cantitati necesare
●    Apa: 2 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 14 lopeti (4,4 galeti)
●    Pietris 4-8 mm: 7 lopeti (2 galeti)
●    Pietris 8-16 mm: 10 lopeti (2,5 galeti)
●    Pietris 16-22,4 mm: 8 lopeti (2 galeti)

Beton obtinut: 0.091 mc

Retete pentru prepararea betonului cu un sac de 40 kg de ciment Heidenberg*
*1 sac de 40 kg de ciment Heidenberg = 9,4 lopeti sau 3,4 galeti 

Elemente din beton simplu C12/15 (B200) - beton de egalizare
Cantitati necesare
●    Apa: 2,4 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 23,5 lopeti (6 galeti)
●    Nisip 4-8 mm: 9 lopeti (2,6 galeti)
●    Pietris 8-16 mm: 14,5 lopeti (4,2 galeti)
●    Pietris 16-32 mm: 14 lopeti (5,6 galeti)

Fundatii din beton simplu sau armat C16/20 (B250) - beton structural
Cantitati necesare
●    Apa: 2,3 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 21 lopeti (5,4 galeti)
●    Nisip 4-8 mm: 8 lopeti (2,4 galeti)
●    Pietris 8-16 mm: 13 lopeti (3,8 galeti)
●    Pietris 16-32 mm: 12 lopeti (5 galeti)

Stalpi, plansee, grinzi, stalpisori, centuri etc. C20/25 - beton structural
Cantitati necesare
●    Apa: 2,3 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 17,5 lopeti (4,5 galeti)
●    Nisip 4-8 mm: 6,5 lopeti (1,9 galeti)
●    Pietris 8-16 mm: 11 lopeti (3,1 galeti)
●    Pietris 16-32 mm: 10 lopeti (4,2 galeti)

Stalpi, plansee, grinzi, stalpisori, centuri etc. C25/30 (B400) - beton structural
Cantitati necesare
●    Apa: 2,3 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 16 lopeti (4,2 galeti)
●    Nisip 4-8 mm: 6 lopeti (1,8 galeti)
●    Pietris 8-16 mm: 10 lopeti (2,9 galeti)
●    Pietris 16-32 mm: 9,5 lopeti (3,8 galeti)

Retete pentru prepararea betonului cu un sac de 40 kg de ciment CRH

Beton C8/10 (B150) - egalizare
Cantitati necesare
●    Apa: 3,2 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 7,4 galeti 
●    Pietris 4-8 mm: 5,7 galeti 
●    Pietris 8-16 mm: 5,7 galeti

Volum material obtinut: 0,166

Beton C12/15 (B200) - egalizare, fundatii
Cantitati necesare
●    Apa: 3 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 6,7 galeti 
●    Pietris 4-8 mm: 5,2 galeti 
●    Pietris 8-16 mm: 5,2 galeti

Volum material obtinut: 0,153

Beton C16/20 (B250) - fundatii, grinzi, stalpi, centuri, pereti, plansee
Cantitati necesare
●    Apa: 2,6 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 5,2 galeti 
●    Pietris 4-8 mm: 4 galeti 
●    Pietris 8-16 mm: 4 galeti

Volum material obtinut: 0,125

Beton C20/25 (B350) - stalpi, grinzi, centuri, pereti, plansee
Cantitati necesare
●    Apa: 2,4 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 4,6 galeti 
●    Pietris 4-8 mm: 3,6 galeti 
●    Pietris 8-16 mm: 3,6 galeti

Volum material obtinut: 0,114

Beton C25/30 (B400) - stalpi, grinzi, centuri, pereti, plansee
Cantitati necesare
●    Apa: 2 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 3,7 galeti 
●    Pietris 4-8 mm: 3 galeti 
●    Pietris 8-16 mm: 3 galeti

Volum material obtinut: 0,095

Beton C30/37 (B450) - alei, platforme
Cantitati necesare
●    Apa: 1,8 galeti
●    Nisip 0-4 mm: 3,7 galeti 
●    Pietris 4-8 mm: 2,8 galeti 
●    Pietris 8-16 mm: 2,8 galeti

Volum material obtinut: 0,090

Dupa uscare, se vor strange cofrajele, ramanand doar structura de beton armat. In cazul betonului cu fibre, produsul se va pune direct in opera.

Retetele puse de noi mai sus pot fi orientative. In timp, producatorul poate interveni si modifica reteta standard. Sfatul nostru este sa respecti intocmai indicatiile si retetele disponibile pe spatele sacilor. 

De asemenea, tine cont ca fiecare producator are o reteta proprie si nu se aplica in totalitate altui producator.  Incearca, inainte sa te apuci de lucrare, sa discuti cu un meserias.  Un specialist te va indruma mai bine spre ce tip de reteta sa te orientezi in functie de etapa in care se afla lucrarea.  

Turnarea betonului armat pentru fundatie. Cofrajele fundatiei trebuie umplute cu armura si amalgamul de beton adecvat pentru proiect. Acestea se recomanda a fi cat mai etanse, iar procesul de vibrare ar trebui sa se mentina pana la finalizarea etapei.
●    Turnarea betonului armat pentru sapa. Activitatea de turnare a betonului armat necesita vibrarea continua a suprafetei, iar cofrajul este necesar deoarece zona respectiva va deveni spatiu circulabil.
●    Turnarea betonului armat pentru terase. Terasele si aleile sunt zone exterioare locuintei. Fiind spatii puternic predispuse la fenomenele meteorologice schimbatoare, se recomanda folosirea materialelor de calitate.
●    Turnarea betonului armat pentru placi. Placile pot fi independente de structura constructiei sau parte componenta a acesteia. Cofrajul pentru armatura trebuie instalat, indiferent daca se va folosi plasa sudata sau bare de otel.

Istoria betonului armat

Betonul este prezent in istoriile multor civilizatii antice, precum Egiptul sau Imperiul Roman. Datorita stramosului acestui material, care era un amestec de ciment, balast, var, nisip si apa, ne putem bucura astazi de cele mai frumoase obiective turistice: Colosseumul, Panteonul sau chiar diferite blocuri de locuinte si poduri.

Betonul armat a luat nastere in Franta secolului al XIX-lea. Materialul a devenit repede unul dintre cele mai raspandite materiale de constructii datorita rezistentei si durabilitatii sporite. 

Istoria betonului armat in Romania incepe in secolul al XIX-lea in urma infiintarii Scolii Nationale de Poduri si Sosele din Bucuresti. Produsul a fost utilizat de catre Anghel Saligny pentru constructia silozurilor de cereale in Braila, Galati si Constanta, cat si de alte personalitati precum Elie Radu sau Gh. Filipescu.

Cu MatHaus poti oricand sa incepi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat, fara a face drumuri lungi si dese la magazine. La noi gasesti disponibila pentru comenzi online o gama foarte variata de materiale pentru constructii.

Viziteaza magazinul online, alege-ti localitatea de livrare si noi ne ocupam de transport, fie prin flota noastra de camioane specializate in transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cofrajul reprezinta forma rigida in care se toarna betonul pentru a obtine volumul dorit. Cofrarea este o lucrare provizorie (de cele mai multe ori) facuta cu scopul de a pastra forma betonului proaspat in timpul procesului de intarire. Prin urmare, cofrajul este important sa aiba suficient de multa rigiditate si stabilitate pentru a sustine incarcarea data de betonul proaspat in timpul turnarii si al intaririi, sa prezinte etanseitate (sa nu curga laptele de beton pe la imbinarile sale) si sa nu pateze suprafata betonului oferind o imagine inestetica. Cofrajul da forma, conturul si dimensiunea pentru elementele turnate si poate fi alcatuit din diferite materiale, cum ar fi lemn (placaje, panele), otel, aluminiu, plastic s.a. Daca se doreste impresionarea suprafetei de beton se poate folosi un cofraj special, avand diferite texturi si modele care se vor imprima (ca negativ) pe fata vazuta a elementului turnat.
Soclul (braul) este unul dintre cele mai importante elemente exterioare ale unei case, iar izolarea corespunzatoare a acestuia contribuie la trainicia constructiei respective. In afara de factorul estetic, un soclu foarte bine izolat ofera o protectie sporita fatadei, datorita unor materiale ce joaca rolul de zona-tampon, in cazul: Furtunilor puternice; Acumularilor de zapada; Infiltratiilor aparute la nivelul solului. Stropirilor accidentale ale sistemului de irigatie
Succesul ridicarii unei case depinde foarte mult de felul in care este realizata fundatia. Orice pas gresit in aceasta etapa este foarte dificil si costisitor de modificat dupa finalizarea constructiei, astfel ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita intregului proces - de la saparea santurilor pana la turnarea placii de beton.