Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de cofraje pentru beton - Cum se utilizeaza in constructii si ce carateristici au

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 4 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2019/11/8e8t-r6qiun7l70hea1ip3foclwyk-c_7zaxahvfbwecolfrfirzpv0ecdh4mpbn9y1m8cm6hjix_we02doqgf4yljr8ysbbmyxu8gmablcjzgqjsr9urnp03lnp2fktudbiupt_-jpeg.jpg

Cofrajul reprezinta forma rigida in care se toarna betonul pentru a obtine volumul dorit. Cofrarea este o lucrare provizorie (de cele mai multe ori) facuta cu scopul de a pastra forma betonului proaspat in timpul procesului de intarire.

Prin urmare, cofrajul este important sa aiba suficient de multa rigiditate si stabilitate pentru a sustine incarcarea data de betonul proaspat in timpul turnarii si al intaririi, sa prezinte etanseitate (sa nu curga laptele de beton pe la imbinarile sale) si sa nu pateze suprafata betonului oferind o imagine inestetica. Cofrajul da forma, conturul si dimensiunea pentru elementele turnate si poate fi alcatuit din diferite materiale, cum ar fi lemn (placaje, panele), otel, aluminiu, plastic s.a.

Daca se doreste impresionarea suprafetei de beton se poate folosi un cofraj special, avand diferite texturi si modele care se vor imprima (ca negativ) pe fata vazuta a elementului turnat.

Cuprins

Tipuri de cofraje pentru beton

Cofrajele se folosesc asadar ca element ajutator pentru etapa de turnare a betonului. Ele pot fi folosite o data sau reutilizate in mai multe lucrari. Sunt alcatuite din trei elemente: cofrajul propriu-zis care inchide forma structurii, scheletul de sustinere (traverse, distantieri) si elementele de legatura amplasate in interior (unele raman in alcatuirea elementelor de beton). Operatiunea de indepartare a cofrajelor se numeste decofrare.

Cofraje din lemn

Cofrajele din lemn sunt printre cele mai utilizate in industria constructiilor, asamblarea elementelor de cofrare se face direct in santier in functie de dimensiunile si tipul de elemente mentionate in proiect. Cofrajele pot fi realizate prin prinderi fixe din cherestea (scanduri, rigle, dulapi etc) daca proiectul este de mici dimensiuni, iar refolosirea materialelor nu este o prioritate. 

Pentru a obtine cele mai bune rezultate atat al calitatii cofrajului cat si al timpului de lucru, in industria constructiilor se utilizeaza o serie de materiale speciale pentru cofrare. Placile Tego sau panourile galbene pentru cofrare sunt utilizate si recomandate pentru un proiect de cofrare ca la carte. Aceste placi, spre deosebire de cheresteaua clasica, sunt tratate si nu absorb umezeala. Suprafata placii este acoperita cu un adeziv rezistent de tip AW100, iar canturile sunt inchise cu vopsea, ambele materiale fiind rezistente la umezeala. 

Panourile galbene sunt construite din trei straturi din lemn de brad sau molid impregnate cu rasini din melamina si adeziv rezistent tot de tip AW100. Datorita tratamentelor chimice la care au fost supuse, placile sunt rezistente la umezeala si impact. Cu aceste materiale poti face cofraje pentru stalpi plansee, pereti, elevatie si multe alte aplicatii. 

Daca sunt depozitate si intretinute corect (decofrarea sa fie facuta cu decofrol, sunt curatate la timp, se evita socurile mecanice puternice), conform producatorilor, materialele poti fi utilizate cel putin intre 7 - 15 cicluri de cofrare. 

Cofraje din lemn

Acest tip de cofraje sunt relativ usor de manevrat, de fixat si ulterior de indepartat, putand fi folosite pentru orice forma si dimensiune a elementului turnat, daca stabilitatea de ansamblu si rigiditatea reies a fi corespunzatoare din calcule. Sunt insa consumatoare de timp la montare si demontare in cazul structurilor complicate si de volum mare. Iata mai jos ce caracteristici trebuie sa indeplineasca cofrajele din lemn:

  • sa aiba masa cat mai redusa;
  • lemnul utilizat sa fie tratat (in felul acesta rezista la conditiile de vreme si nu absoarbe laptele de ciment);
  • lemnul sa fie pe intreaga suprafata sanatos, asadar sa nu fi fost atacat de ciuperci, insecte etc.;
  • sa fie curat, sa nu pateze suprafata de beton ce devine aparenta;
  • sa fie usor de manevrat

Avantajele cofrajelor din lemn:

  • cofrajul din lemn este usor de construit pentru orice forma, dimensiune si inaltime;
  • este o optiune economica pentru proiectele mici;
  • are greutate redusa in comparatie cu otelul sau aluminiul;;
  • placajele sunt suficient de puternice, durabile si usoare.

Cofraje din otel

Cofrajele din otel devin din ce in ce mai populare datorita duratei lungi de viata si a numarului mare de reutilizari. Cofrajele din otel sunt costisitoare, insa pot fi utilizate in mod repetat pentru foarte multe proiecte.

Corect curatate, prin folosirea unui lichid specializat de decofrare, ofera finisaje deosebite ale suprafetei betonului, astfel ca sunt potrivite pentru structuri circulare sau curbe (coloane, cosuri de fum) sau pentru betoane aparente si decorative.

Cofraje din otel

Avantajele cofrajelor din otel:

  • structura de otel este puternica, durabila si are o durata mai lunga de viata;
  • ofera un finisaj foarte fin pentru betonul turnat;
  • sunt impermeabile;
  • pot fi folosite de mai mult de 100 de ori;
  • cofrajele din otel se instaleaza si se demonteaza cu mai multa usurinta

Cofraje din aluminiu

Similare in multe privinte cu cele din otel, cofrajele din aluminiu sunt insa mai usoare, datorita densitatii scazute a materialului din care sunt facute si, prin comparatie cu cele de otel, acesta este avantajul lor principal. Cofrajele din aluminiu devin economice daca se  reutilizeaza.

Cofraje din otel

Cofraje din plastic

Cofrajele din plastic sunt usoare, necesita asadar costuri mai mici de manipulare. Sunt posibile mai multe reutilizari. De asemenea, pot fi folosite pentru sectiuni mari si sunt o optiune devenita tot mai populara. Mai multe beneficii sunt descrise mai jos.

Avantajele cofrajelor din plastic:

Cofraje din aluminiu

  • rezistenta la uzura, impact si zgarieturi;
  • rezistenta la razele UV;
  • rezistenta la umiditate;
  • pot fi taiate la dimensiunile dorite;
  • optiune economica;
  • usor de manipulat.

Caracteristici ale cofrajelor

O lucrare de betonare, executata corect, are nevoie de cofraje care sa indeplineasca o serie de caracteristici:

  • trebuie sa fie suficient de stabile si rezistente pentru a sustine betonul proaspat turnat, avand in vedere si efectele dinamice aparute pe timpul descarcarii/pomparii;
  • trebuie sa fie perfect etanse pentru a preveni scurgerea laptelui de beton;
  •  trebuie sa fie rezistente la umiditate;
  • trebuie sa fie rezistente la conditiile de vreme;
  • trebuie sa aiba o suprafata fara neregularitati pentru a nu degrada betonul la decofrare;
  • prinderile trebuie sa permita scoaterea cu usurinta a panourilor fara sa afecteze betonul crud;
  • materialul utilizat este important sa fie ieftin, usor disponibil si cu potential de refolosire;
  • trebuie sa poata fi manipulate in siguranta si cu usurinta cu ajutorul echipamentului disponibil;

Betonul obisnuit este de cel putin doua ori mai dens decat apa exercitand forte considerabile asupra cofrajului in timpul turnarii precum si ulterior, pe timpul intaririi.

Pentru a fi eficiente, cofrajele trebuie reutilizabile, caz in care trebuie sa fie manevrate cu atentie, curatate si depozitate.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Construirea unei case este un proiect ambitios, iar primul pas elementar este construirea fundatiei. Succesul ridicarii unei case depinde foarte mult de felul in care este realizata fundatia. Orice pas gresit in aceasta etapa este foarte dificil si costisitor de modificat dupa finalizarea constructiei, astfel ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita intregului proces - de la saparea santurilor pana la turnarea placii de beton.
Soclul (braul) este unul dintre cele mai importante elemente exterioare ale unei case, iar izolarea corespunzatoare a acestuia contribuie la trainicia constructiei respective. In afara de factorul estetic, un soclu foarte bine izolat ofera o protectie sporita fatadei, datorita unor materiale ce joaca rolul de zona-tampon, in cazul: Furtunilor puternice; Acumularilor de zapada; Infiltratiilor aparute la nivelul solului. Stropirilor accidentale ale sistemului de irigatie
Pregatirea betonului necesita o atentie deosebita la cantitatile si calitatea materialelor folosite. Tipul de ciment si materialele agregate influenteaza intr-o mare masura duritatea si rezistenta betonului. Pe langa acestea, cantitatea de apa este la fel de importanta, deoarece influenteaza omogenitatea pastei obtinute si procesul de intarire. Raportul dintre aceste doua materiale este cunoscut sub denumirea de „raport apa-ciment”. Te intrebi cum poti obtine compozitia potrivita de beton si cate tipuri de retete de beton exista? Afla informatiile care te intereseaza din randurile de mai jos!