Găsește repede ce ai nevoie

Stalpii si centurile din beton armat la casele cu pereti din caramida

Cele mai multe constructii din Romania sunt ridicate pe o structura portanta, acest lucru insemnand ca peretii zidariei sunt cei care asigura rezistenta intregii cladiri. Daca la constructiile vechi, zidaria era compusa integral din caramizi si mortar, noile cladiri din caramida sunt sustinute si de randuri suplimentare de centuri si stalpisori. 

In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFIATA.

Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Bordeaza si suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2 mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate:

Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.

Rolul betonului armat in rezistenta materialelor

In realizarea zidariei din caramida, rosturile din mortar si caramizile asigura o rezistenta buna la compresiune, insa nu prezinta aceeasi fermitate in cazul intinderii. Mai mult decat atat, constructiile din zidarie simpla, prin lipsa unor structuri suplimentare de rezistenta, se pot rupe brusc (rupere casanta) in cazul unui cutremur.De aceea, constructiile moderne prezinta in structura lor structuri de rezistenta cu beton armat. Acesta este un material compozit, obtinut prin turnarea betonului in jurul unei armaturi formate din bare si sarme de otel, ce se transforma (in urma uscarii) intr-un compus dur si rigid.

Ce sunt stalpisorii si centurile de beton armat?

 • Stalpisorii si centurile (zidaria confinata) sunt elemente de beton armat ale peretilor structurali din caramida.
 • Aceste structuri pot suporta solicitari mult mai mari de INTINDERE si COMPRESIUNE, iar ruperea lor este mai putin casanta decat cea a unui perete simplu de zidarie.
 • Incadrarea unui perete in centuri si stalpisori de beton armat garanteaza o rezistenta sporita in cazul unui seism.  
 • Turnarea betonului monolit in elementele de zidarie confinata (stalpisori - verticala / centuri - orizontala), garanteaza un comportament unitar (de tip monolit) a intregii structuri, deci toti peretii vor contribui la rezistenta acesteia.  

 Cum se construiesc in prezent casele cu zidarie confinata?

 • Caramizile clasice (120 X 270 X 40 mm), utilizate in trecut pentru ridicarea constructiilor, au fost inlocuite de caramizi cu goluri verticale, de mari dimensiuni (365 X 200 X 238 mm), iar timpul de ridicare a unui perete a scazut simtitor.  
 • Intersectiile colturilor cu peretii se realizeaza astazi foarte simplu, prin turnarea unui stalpisor de beton armat (sambure) intre spaletii de zidarie.
 • Zidaria din caramida se poate ancora cu usurinta in stalpisorii de beton, lasandu-se agrafe din rosturi in cofrajul stalpului.
 • Cofrarea elementelor de zidarie confinata este simplu de realizat, panourile de cofraj acoperind ulterior fetele libere delimitate de peretii ziditi.
 • Stalpisorii si centurile se realizeaza extrem de simplu, zidindu-se la multiplu de caramida si completandu-se apoi cu beton, pana la cota specificata in proiectul constructiei.

De ce “stalpisori” si nu “stalpi” din beton armat?

Utilizarea acestui diminutiv are menirea de a separa doua componente diferite din aceeasi structura de rezistenta a zidariei:

Stalpisorii (sau samburii) - alaturi de centurile din beton armat, inrameaza un perete de zidarie;

Stalpii (secțiunea minima a cadrelor de beton este de 30 X 30) - elemente pentru rezistenta de dimensiuni mari, utilizate pentru structurile din beton armat in cadre.

Stalpii si stalpisorii in cadrul aceleiasi structuri

In cazul in care structurile din beton armat cedeaza, ruperea stalpilor este o consecinta directa a acestui fapt.

 • In momentul in care un stalp s-a rupt, ceilalti stalpi se vor confrunta cu absorbtia unor forte din ce in ce mai mari. Daca structurile ramase inca intacte nu asigura o rezistenta suficient de puternica, o intreaga fatada a cladirii se poate prabusi.
 • Zidaria confiata din interiorul cadrelor de beton ajuta la stabilitatea construcției, in cazul unui eventual seism major, aceasta nu va fi expulzată spre exterior.
 • **Pentru a avea o zidarie confiata cu structura de zidarie portanta, constructia trebuie fie alcatuita dintr-o serie de stalpisori si pereti de zidarie conform Codului de proiectare seismica P100-1/2013.

 

 

Te-ar putea interesa și: