Reguli generale pentru amenajarea unei bai fara faianta
Daca vrei sa amenajezi sau sa renovezi o baie fara placi de faianta sau gresie pe pereti, tine cont de urmatoarele sfaturi generale:
- foloseste produse rezistente la apa si umezeala - achizitioneaza vopsele anti-mucegai pentru baie sau alte tipuri de finisaje (lac sigilant) care sa protejeze peretii de stropii de apa, de aburi si de gradul de umezeala ridicat;
- asigura ventilatia corespunzatoare - fie ca este naturala, fie ca este asigurata de un ventilator pentru baie standard sau cu intrerupator.
Baie fara faianta: optiuni de amenajare
Cu ce poti inlocui faianta din baie? Ai mai multe variante din care o poti alege pe cea mai avantajoasa pentru tine: piatra naturala (marmura, ardezie flexibila etc.), caramida decorativa, panouri de sticla, pereti acoperiti integral cu oglinzi, tapet, tencuiala sau vopsea cu efecte decorative, var lavabil etc. In continuare, afla mai multe despre ultimele 3 variante enumerate!
Amenajare cu tapet
Tapetul reprezinta o modalitate spectaculoasa de a finisa peretii din baie fara faianta; poate avea model floral, vegetal, geometric si abstract, 3D si nu doar atat. Este potrivit si pentru amenajarile clasice sau rustice, dar si pentru cele moderne. Daca suprafata nu este perfect dreapta, iti recomandam produsele din vinil. Pentru zona cazii, a dusului sau a chiuvetei, foloseste un tapet special.
Amenajare cu tencuiala sau vopsea decorativa
Vopseaua si tencuiala decorativa pentru interior au atat un rol de protectie, cat si unul estetic. Astfel, peretii baii sunt protejati de apa si umiditate, in timp ce obtii un finisaj deosebit: aspect striat, zgariat, bob de orez, scoarta de copac, suprafata satinata, perlata metalizata etc. Paleta de culori este, de asemenea, una vasta. In acest fel, poti personaliza amenajarea si obtine efectele dorite!
Amenajare cu vopsea lavabila
Poti folosi fara probleme vopsea lavabila pentru baie in loc de faianta, atat timp cat alegi un produs rezistent in medii cu umiditate ridicata si un lac sigilant. Mai mult, pe mathaus.ro gasesti lavabile antibacteriene si antimucegai, care pot actiona preventiv sau pentru combaterea fungilor existenti. In functie de stilul de amenajare si de preferinte, poti alege intre zugraveala alba sau colorata.
Baie fara faianta: idei de amenajare
O baie fara gresie si faianta poate fi amenajata in orice stil preferi, de la clasic sau rustic la modern sau scandinav. Totodata, ai posibilitatea de a folosi mai multe tipuri de finisaje: tapet si vopsea lavabila/decorativa sau oglinzi; piatra naturala, caramida aparenta sau panouri din lemn si diferite culori pentru zugraveala etc. Iata 3 idei si fotografii din care sa te inspiri.
Baie in stil clasic cu tapet si vopsea lavabila
Daca nu vrei sa renunti de tot la faianta, placheaza peretii cu placi ceramice pana la jumatate sau in zonele de la dus, cada si chiuveta. Pentru o amenajare in stil clasic, opteaza pentru tapet cu modele elegante si simetrice, iar pentru vopseaua lavabila alege culori deschise, pastelate. Completeaza decorul cu aplice cu abajur.
Baie eleganta cu piatra naturala si vopsea lavabila/decorativa
O baie cu vopsea decorativa sau lavabila poate arata elegant, daca adaugi pardoseala din marmura sau dintr-un alt tip de piatra naturala, mobilier din lemn masiv sau din MDF, o cabina de dus cu pereti din sticla si/sau o cada freestanding. Simetria si culorile deschise dau o nota de rafinament incaperii.
Baie moderna cu pardoseala din LVT si pereti zugraviti in culori diferite
Daca vrei sa folosesti vopsea pentru baie in loc de faianta, indrazneste sa realizezi o amenajare atipica si creativa. Alege 2 nuante complementare pentru zugraveala sau un perete-accent si o culoare neutra. O alternativa excelenta pentru placarea pardoselii cu gresie sau piatra naturala sunt placile LVT, pentru ca majoritatea produselor sunt rezistente la apa si umezeala.
Iti recomandam sa citesti si articolul: Solutii de amenajare pentru bai moderne!
Avantajele amenajarii unei bai fara faianta
Baile cu vopsea cu efecte decorative, lavabila, tencuiala decorativa sau tapet ofera mai multe avantaje:
- atat tapetul, cat si vopseaua sau tencuiala se aplica mai usor decat placile de faianta, iar costul pentru manopera va fi mai mic;
- greutatea finisajelor este redusa si nu incarca structura peretilor; reprezinta o optiune buna pentru baile cu gips carton;
- tapetul, vopseaua si tencuiala decorativa pot fi montate cu mai multa usurinta decat placile ceramice intr-o baie amenajata la mansarda, cu tavan inclinat;
- designul este diferit de cel al bailor traditionale si, in functie de viziunea ta, rezultatele pot fi cu adevarat impresionante.
Alte materiale potrivite pentru peretii unei bai fara faianta
Pe langa variantele deja mentionate, mai ai la dispozitie cateva solutii moderne si rezistente, care se potrivesc perfect in baie. Unele dintre ele sunt des utilizate in spatii comerciale sau hoteluri, insa se pot adapta cu usurinta si in locuintele personale.
Panouri decorative impermeabile (HPL sau PVC)
Panourile de tip HPL (laminat compact) sau PVC sunt o alegere practica si usor de intretinut. Sunt ideale pentru peretii expusi direct la stropi si aburi, cum este zona dusului sau a cazii. Se monteaza rapid, pot imita materiale naturale (lemn, piatra, beton) si nu necesita chituri sau rosturi ca in cazul faiantei.
Avantaje:
- sunt impermeabile;
- pot fi curatate foarte usor;
- nu necesita intretinere speciala;
- au o durata lunga de viata;
- pot fi decupate pentru prize, intrerupatoare sau corpuri sanitare.
Descopera pe MatHaus o gama variata de prize, intrerupatoare si variatoare!
Microciment
Daca iti doresti o baie cu un aspect contemporan si uniform, microcimentul este o varianta excelenta. Este un material compozit pe baza de ciment, polimeri si rasini, care se aplica in strat subtire pe orice suprafata (beton, gresie veche, gips carton, lemn tratat etc.).
Poti alege o textura fina sau usor abraziva, in functie de efectul dorit. Culoarea se poate personaliza, iar protectia contra apei este asigurata cu un strat final de lac sigilant. Microcimentul ofera un aspect monolitic, fara rosturi, ceea ce simplifica curatarea si intretinerea.
Elemente care influenteaza durabilitatea finisajelor fara faianta
Pentru ca peretii sa arate bine in timp si sa nu fie afectati de umezeala, este important sa respecti cateva principii simple.
- Calitatea produselor: foloseste finisaje create special pentru medii umede; evita variantele ieftine, pentru ca nu vor rezista bine in timp.
- Etanseitatea zonelor sensibile: aplica silicon sanitar in zona rosturilor, la baza peretilor sau in jurul cazii/dusului.
- Ventilatia eficienta: un ventilator previne aparitia mucegaiului si protejeaza finisajele.
- Aplicarea corecta: nu omite pasul aplicarii amorsei sau a lacului protector; acestea ajuta la fixarea vopselei si la cresterea durabilitatii.
Daca ai un perete expus constant la stropi (cum este cel din cabina de dus), alege o solutie complet impermeabila - panouri sau microciment. Vopseaua lavabila si tapetul pot fi folosite cu succes pe ceilalti pereti, mai putin solicitati.
Recomandari pentru stiluri actuale de amenajare fara faianta
Fie ca vrei o baie minimalista, fie una cu accente boho, poti obtine rezultate excelente fara sa folosesti faianta. Iata cateva combinatii care pot inspira!
Baie in stil industrial
- pereti finisati cu microciment gri sau vopsea decorativa cu aspect de beton brut;
- accente metalice (negru mat, cupru, inox);
- mobilier cu structura din fier si rafturi din lemn;
- corpuri de iluminat suspendate si oglinzi cu rama subtire.
Baie boho cu elemente naturale
- tencuiala decorativa calda, in nuante pamantii (bej, teracota, verde masliniu);
- pardoseala din LVT sau dusumea tratata pentru umiditate;
- oglinzi rotunde, cosuri din rachita, plante decorative;
- mobilier din lemn natur cu aspect patinat.
Baie moderna in stil scandinav
- vopsea lavabila alba sau in nuante de gri deschis;
- panouri albe lucioase in zona dusului;
- mobilier simplu, din MDF sau lemn stratificat;
- oglinzi mari si lumini calde.
Pentru toate stilurile, poti adauga accente din alama, textile in nuante neutre sau pastelate si accesorii din ceramica sau sticla. Important este sa nu incarci vizual spatiul.
Nu stii care sunt finisajele potrivite pentru o baie fara faianta? Consultantii MatHaus te pot ajuta sa alegi materiale rezistente la umiditate si sa plasezi comanda. Descopera gama de produse disponibila pe site-ul nostru si planifica o amenajare exact asa cum ai visat!