Amenajarea unei bai la mansarda: Materiale necesare
Nu lasa planul inclinat al tavanului sa te opreasca din a construi o baie la mansarda. Beneficiaza de confortul unei bai suplimentare si iata care sunt materialele necesare pentru amenajarea acesteia.
Material hidroizolant
Atat pardoseala, cat si peretii pot fi protejati cu produse pentru hidroizolatii. Acestea sunt adesea folosite pentru incaperile cu umiditate crescuta si au rolul de a nu lasa apa sa se infiltreze.
Vata minerala
Spre deosebire de o baie normala, cea amenajata la mansarda necesita o izolatie termica sporita, pentru a te bucura de o temperatura placuta pe tot parcursul anului. In plus, investitia intr-un strat termoizolant te ajuta sa reduci costurile pentru incalzire.
Tevi si fitinguri
Monteaza tevile si fitingurile pentru sistemul de apa si de canalizare conform planului, astfel incat accesul la obiectele sanitare sa nu fie dificil din cauza inclinatiei tavanului.
Gresie si faianta
Pentru finisaje ai nevoie de placi de gresie si de faianta. Aege culori deschise pentru o incapere mica, astfel incat sa creezi impresia unui spatiu larg. In schimb, pentru o baie spatioasa poti folosi o multitudine de combinatii de gresie si faianta.
Adezivi
Aplicarea placilor de gresie si faianta se realizeaza cu adezivi speciali pentru spatiile cu umiditate crescuta. Asigura-te ca utilizezi produsele in conformitate cu specificatiile acestora.
Idei pentru amenajarea unei bai la mansarda
Descopera cateva moduri eficiente pentru amenajarea unei bai la mansarda. De asemenea, daca esti in cautare de inspiratie pentru aranjarea unei bai mici, consulta acest articol cu 60 de idei creative.
Baie de serviciu la mansarda
Un spatiu mic din mansarda poate fi valorificat prin amenajarea unei bai functionale, cu vas de WC, cu posibilitatea de a amplasa un bideu, si cu lavoar practic. Baile la mansarda mici pot fi zugravite in alb sau culori deschise, pentru a da impresia unei camere mai mari.
Mai mult, in functie de spatiul disponibil, creeaza spatii de depozitare incastrate in perete sau amplasate in zonele cu unghiuri ascutite.
Baie moderna la mansarda
Pentru amenajarea unei bai in stil modern, alege mobilier cu forme geometrice si obiecte sanitare cu linii deosebite, dar elegante. Placheaza unul dintre pereti cu piatra decorativa sau cu un panou de lemn si pune mai multe oglinzi, pentru un efect special.
De asemenea, poti completa camera cu un perete de sticla pentru zona de dus, in loc de cabina sau de cada. In plus, descopera alte idei interesante de aranjare a unei bai moderne.
Baie minimalista la mansarda
Atat spatiile restranse, cat si cele generoase pot fi amenajate in stil minimalist. Opteaza pentru mobilier de baie practic si renunta la obiectele cu rol decorativ. Mentine o linie cromatica simpla, cu o singura culoare sau cu putine nuante.
Mai mult, pune in evidenta planul inclinat al tavanului din baie cu o fereastra pentru mansarda. Aceasta ofera un aspect placut incaperii si permite luminii naturale sa patrunda in camera.
Baie rustica la mansarda
Stilul rustic este perfect pentru amenajarea bailor de la mansarda unei cabane sau unei case din zona montana. Adauga accesorii pentru baie potrivite stilului sau chiar plante verzi. Un alt element decorativ poate fi covorul din cordele sau cu un model rustic.
Foloseste materiale naturale, precum lemnul sau piatra, pentru placarea peretilor si a tavanului. De asemenea, descopera cum sa alegi chiuveta ideala pentru dimensiunile baii si preferintelor tale.
Sfaturi practice pentru amenajarea unei bai la mansarda
O baie la mansarda trebuie sa indeplineasca o serie de conditii minime referitoare la rezistenta, finisaje si amplasarea obiectelor sanitare. In continuare, ti-am pregatit cateva sfaturi practice de care sa tii cont cand construiesti baia la mansarda.
Verifica rezistenta planseului
Daca pardoseala este realizata din placa de beton, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la greutatea mobilierului si instalatiilor sanitare. Pe de alta parte, daca podeaua este din lemn sau dintr-un placaj destinat depozitarii si fluxului scazut, verifica incarcatura maxima pe care o suporta.
De asemenea, poti efectua lucrari de consolidare a planseului sau foloseste doar obiectele sanitare si piese de mobilier stric necesare, din materiale usoare. Mai mult, amplaseaza in baie un dus sau un perete de sticla, deoarece o cada plina cu apa s-ar putea sa aiba o greutatea prea mare pentru o pardoseala din lemn.
Suprapune baia la mansarda cu una de la parter
Pentru a reduce munca si costurile tevilor si ale altor materiale necesare pentru racordul la apa si canalizare, construieste baia de la mansarda in dreptul celei de la un etaj inferior. Daca nu este posibil din cauza pozitiei acoperisului, poti suprapune baia cu bucataria de la parter.
Realizeaza zolatie termica si hidroizolatie
Izolatiile termice si straturile hidroizolante reprezinta un cost suplimentar, insa, pe termen lung, sunt convenabile atat din punct de vedere financiar, cat si al durabilitatii si eficientei.
Investeste in materiale de calitate superioara, care sa asigure o protectie buna impotriva oscilatiei de temperatura si patrunderii apei. In plus, alege un calorifer de baie cu aspect clasic sau modern, potrivit suprafetei incaperii si gradului de pierdere al caldurii.
Ventileaza eficient baia
Scapa de umiditatea crescuta din baia de la mansarda cu un sistem de ventilatie eficient si, suplimentar, aeriseste constant incaperea. De asemenea, baile cu ferestre pentru mansarda au beneficiul unei ventilatii naturale bune.
Amenajarea unei bai la mansarda: Avantaje si dezavantaje
In urma construirii unei bai la mansarda poti obtine anumite beneficii, insa poti intampina si dificultati. Iata ce avantaje si dezavantaje vin odata cu amenajarea baii la mansarda.
Avantaje
- Principalul avantaj al unei bai la mansarda este spatiul suplimentar obtinut. In special pentru o familie cu multi membri, o baie in plus poate merita investitia. Mai mult, atmosfera devine mai intima si amplasarea unui dus sau unei cazi in dreptul ferestrei din tavanul inclinat poate crea o experienta inedita.
- In general, transformarea mansardei in spatiu locuibil este un plus si creste valoarea casei, daca te gandesti sa o vinzi sau sa o inchiriezi.
Dezavantaje
- Costurile pentru amenajarea unei bai la mansarda pot fi destul de ridicate, mai ales daca necesita lucrari de consolidare a plafonului si izolatie termica. In cazul incaperilor cu un grad mare al inclinatiei tavanului, un alt dezavantaj poate fi reprezentat de modurile limitate de aranjare a obiectelor sanitare si a mobilierului.
- Daca spatiul de acces spre mansarda nu este suficient de larg, s-ar putea sa ai probleme cu transportul materialelor si produselor necesare pentru amenajarea baii.
In ciuda dificultatilor care pot aparea in amenajarea unei bai la mansarda, investitia poate merita si rezultatul este, de multe ori, placut sau chiar spectaculos.
Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.
Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.