Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Lemnul compozit - Ce este si la ce se foloseste?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 3 min

Daca te afli in fata unui proiect de constructie, renovare sau amenajare, atunci este bine sa ai in vizor un material relativ nou pe piata materialelor de bricolaj si anume lemnul compozit.

Este un material hibrid care combina calitatile lemnului cu usurinta de prelucrare a materialului plastic.

Prin urmare, reuseste sa inlocuiasca cu succes lemnul natural, fara sa existe un compromis in ceea ce priveste rezistenta.

Este fabricat din fibre lemnoase (resturi de lemn) si plastic reciclat.

Lemnul compozit este folosit pe scara larga pentru pardoselile exterioare, balustrade, garduri, placari, este utilizat in amenajarile de gradina, pentru cornise, rame de usi si ferestre, mobilier de interior sau exterior si nu numai.

Afla mai multe despre lemnul compozit din randurile care urmeaza.

Cuprins

Ce este lemnul compozit?

Lemnul compozit sau Wood Plastic Compozit (WPC) este un material hibrid compus din fibre lemnoase, adica deseurile generate in urma proceselor de productie cu lemnul, in amestec cu materiale plastice reciclate. Se adauga aditivi, cum ar fi coloranti, agenti de intarire si lubrifianti. Astfel, in urma presarii la temperaturi ridicate devine un material ce poate fi manipulat si prelucrat cu usurinta pentru o varietate de utilizari.

Lemnul compozit se face remarcat datorita faptului ca este un material prietenos cu mediul, realizat 100% din materiale regenerabile, rumegus si plastic reciclat.

profile wpc

Avantajele lemnului compozit

Avantajele lemnului compozit

Beneficiile oferite se datoreaza celor doua materiale aflate in compozitie, fibre de lemn si plastic. Avantajele lemnului compozit (WPC) il fac sa fie folosit intr-o gama larga de utilizari, de la pardoseli de exterior, foisoare sau garduri si pana la rame de usi si ferestre:

  • este foarte usor de intretinut si de curatat;
  • este rezistent la razele ultraviolete, prin urmare culoarea nu se estompeaza;
  • are durata lunga de viata si nu este afectat de conditiile meteorologice, fie ploaie, zapada sau caldura verii;
  • este rezistent la foc (prezinta protectie impotriva incendiilor);
  • isi pastreaza dimensiunile, asadar nu se dilata si nu se contracta la diferentele de temperatura;
  • prezinta rezistenta la alunecare, prin urmare este un material foarte bun pentru a fi folosit in proximitatea piscinei sau ca pardoseala pentru ambarcatiuni;
  • are rezistenta mecanica mai ridicata decat a lemnului;
  • nu atrage daunatori, nu corodeaza, nu se descompune, nu putrezeste, nu prezinta mucegai;
  • ofera economie pe termen lung, datorita faptului ca nu necesita mentenanta precum vopsire sau lacuire;
  • poate fi turnat in diverse forme si dimensiuni, ceea ce il face ideal pentru rame de usi si ferestre sau piese de mobilier;
  • este disponibil in culori variate;
  • este un produs ecologic, 100% reciclabil;

La ce se foloseste lemnul compozit?

Avantajele lemnului compozit

Datorita structurii si compozitiei sale, lemnul compozit prezinta un grad ridicat de flexibilitate, poate fi turnat sub orice forma si marime, inclusiv forme arcuite sau indoite. In plus, poate fi vopsit in culori diferite, astfel incat sa se potriveasca usor cu proiectul de amenajare.

Dat fiind proprietatile sale de rezistenta la umiditate, la caldura sau daunatori, lemnul compozit este folosit in locuri in care lemnul s-ar putea deforma. Cateva dintre cele mai frecvente utilizari ale lemnului compozit sunt:

  • podele pentru terase
  • garduri
  • amenajari de gradina: pergola, foisor
  • material decorativ in jurul piscinei
  • pontoane
  • panouri interioare si exterioare de perete
  • tavane
  • rame pentru usi si ferestre
  • mobilier pentru exterior si interior
  • mobilier urban (ca de exemplu banci si mese)

Lemnul compozit este un material inovator, aparut in urma interesului crescut pentru protejarea mediului, dat fiind schimbarile climatice. A castigat popularitate datorita avantajelor sale si a numeroaselor arii de aplicare in care este folosit. Amestecul dintre plastic si lemn imbina proprietatile pozitive ale ambelor componente intr-un material nou, extrem de durabil si sigur.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.