Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Acoperisul din tabla faltuita: Avantaje si etape de construire

Actualizat: 19.03.2024 / Publicat: 14.10.2022 / Timp lectură: 5 min
Ce este tabla faltuita si cu ce difera de alte tipuri de invelitori pentru acoperis? Descopera avantajele si dezavantajele acesteia, care sunt materialele de care ai nevoie pentru montare si ce pasi trebuie sa urmezi. 

Cuprins

Ce este tabla faltuita?

Tabla faltuita are o suprafata plana si indoituri (falturi) de-a lungul marginilor, astfel incat sa permita imbinarea usoara cu alta foaie. Este o alternativa moderna si accesibila pentru realizarea acoperisurilor, indiferent de destinatia cladirii. Mai mult, poate fi montata chiar si pe peretii exteriori sau pe suprafetele verticale ale acoprisului de tip mansarda.

Acest sistem de invelitoare presupune imbinarea unor fasii subtiri de tabla cu ajutorul falturilor verticale. In general, o singura foaie de tabla, ingusta si lunga, acopera distanta de la coama acoperisului la streasina. Metalul de baza poate fi otel, aluminiu, aliaj aluminiu-zinc, cupru sau alte materiale rezistente si durabile. 

Foile de tabla faltuita pot fi facute la comanda pentru proiectul tau. Plaseaza o „Comanda Speciala” pe mathaus.ro, iar produsele vor fi livrate oriunde in tara, cu flota specializata Arabesque sau MatHaus. Citeste in continuare avantajele si dezavantajele acestui sistem de acoperis pentru a face o alegere informata si cat mai potrivita pentru tine.

Iti recomandam si: Tipuri de acoperisuri: Cum alegi modelul ideal pentru locuinta ta?

Acoperisul din tabla faltuita: avantaje si dezavantaje

Acoperisul din tabla faltuita: avantaje si dezavantaje​​​​​​​

Fiecare tip de invelitoare pentru acoperis are avantaje si dezavantaje. Tabla faltuita poate fi o alegere ideala atat pentru cladiri rezidentiale si anexe, cat si pentru hale sau alte constructii comerciale. Iata de ce ar trebui sa alegi un astfel de sistem.

Avantaje

  • Tabla faltuita poate fi montata pe majoritatea suprafetelor pentru ca nu necesita un grad mare de inclinatie a sarpantei. Panta minima pentru tabla faltuita este de 3-4 grade. Prin comparatie, tigla ceramica necesita o panta minima de 15 grade. In plus, sistemul de invelitoare cu tabla faltuita este o solutie buna pentru protejarea suprafetelor verticale, cum ar fi peretii exteriori ai mansardei;
  • Usor de instalat - Datorita falturilor, foile de tabla sunt usor de montat, ceea ce inseamna ca timpul de executie a lucrarii va fi mai scurt, iar costul manoperei va fi redus;
  • Se prelucreaza usor - Tabla faltuita este subtire si maleabila, iar din acest motiv este usor de prelucrat. In acest fel, este alegerea ideala pentru acoperisurile cu o structura speciala - suprafata rotunjita, turnuri etc.;
  • Este durabila - Acoperisul din tabla faltuita rezista 40-50 de ani, iar raportul calitate-pret este foarte bun;
  • Este rezitenta la conditiile meteo extreme - Sistemul cu falturi si clemele de prindere asigura o rezistenta buna la vanturi puternice si furtuni. De asemenea, nu este afectata de variatiile mari de temperatura, datorita imbinarii care permite dilatarea si contractia metalului;
  • Este impermeabila - Acest lucru se datoreaza faptului ca suruburile si clemele de prindere nu sunt la vedere ele vin acoperite de foaia de langa cea pe care am fixat-o in cleme si suruburi. Mai mult, tabla faltuita este rezistenta la umezeala si la aparitia mucegaiului;
  • Reprezinta o alegere moderna –Tabla faltuita gri este o alegere populara, insa ai la dispozitie diferite nuante de rosu, maro, albastru si nu numai. In acelasi timp, este potrivita si pentru cladirile vechi, si pentru cele noi, moderne.

Dezavantaje

  • Grad scazut de izolare termica si fonica - Cel mai bun nivel de termo si fonoizolare este oferit de tigla ceramica, iar tabla faltuita nu exceleaza la acest capitol. De aceea, ia in considerare adaugarea unui strat termic si care are si proprietati bune de izolare fonica.
  • Costul este accesibil, insa poate fi mai mare decat in cazul altor tipuri de invelitori;
  • Culoarea se poate modifica in timp - vopseaua se decoloreaza din cauza razelor UV;
  • Reparatiile sunt mai greu de realizat - din cauza montajului cu falt sau cu dublu falt, foile de tabla sunt mai greu de reparat si de inlocuit. 

Acoperis din tabla faltuita: materiale necesare

Acoperis din tabla faltuita: materiale necesare​​​​​​​

Tabla faltuita nu ofera un grad mare de termoizolatie, asa ca iti recomandam sa adaugi un strat de vata minerala care are proprietati termice bune. Totodata, asigura-te ca are un nivel optim de izolare acustica. Afla, pe scurt, care sunt alte materiale de care ai nevoie pentru un acoperis din tabla faltuita.

Profile din lemn

Pentru structura de rezistenta a acoperisului, iti trebuie mai multe tipuri de produse din lemn: capriori (barnele din care este construit scheletul sarpantei), popi (dispusi vertical, pentru sustinere), pene (pot fi din lemn sau din metal) etc. Variantele comune pentru astereala, captuseala sarpantei sunt scandurile si placile OSB. 

Folie anticondens

Tabla faltuita ofera o protectie eficienta impotriva infiltratiilor, insa este recomandat sa adaugi o folie anticondens sub acoperis. Astfel, umiditatea nu va afecta structura de rezistenta din lemn, astereala sau stratul de izolatie termica. 

Jgheaburi si accesorii

Orice tip de acoperis necesita un sistem de colectare si evacuare a apei de ploaie si a zapezii topite. Pentru asta, ai nevoie de jgheaburi, burlane si accesorii de prindere: piese de imbinare si carlige pentru jgheaburi, bratari pentru burlane etc.

Construirea unui acoperis din tabla faltuita: etape de urmat

Acoperisul din tabla faltuita presupune, in mare parte, aceleasi etape de constructie ca pentru orice alt tip de invelitoare: realizarea sarpantei, montarea foliei anticondens, calcularea necesarului de tabla si instalarea ei, adaugarea unui sistem pluvial si montarea vatei minerale. 

Afla mai multe: Construirea unui acoperis - Pasi de lucru si materiale necesare 

Construirea sarpantei

construirea sarpantei
In cazul tablei faltuite, panta minima recomandata pentru sarpanta este de 3-4 grade. Acest tip de invelitoare nu are o greutate mare, precum tigla ceramica sau din beton, iar structura de rezistenta nu trebuie sa suporte o incarcatura prea mare. Dupa ce scheletul sarpantei este finalizat, se monteaza astereala din scanduri sau din OSB.

Montarea foliei anticondens

Toata suprafata asterelii trebuie acoperita cu folie anticondens. Suprapune bucatile minim 10 cm, pentru a asigura o protectie eficienta. Astfel, nici nu se produc infiltratii, nici umezeala nu afecteaza structura de lemn sau termoizolatia.

Montajul tablei faltuite

montajul tablei faltuite​​​​​​​ 
Tabla faltuita poate avea mai multe tipuri de montaj, printre care: imbinarea de tip falt si dublu falt. Imbinarea dublu falt este obligatore atunci cand invelitoare se monteaza pe panta minima de 3-4 grade. In ambele cazuri, montajul nu necesita gaurirea foii de tabla si poate fi considerat invizibil si impermeabil. Ultimul pas consta in instalarea jgheaburilor si burlanelor.

Ia in considerare sa adaugi un strat de termoizolatie, cum ar fi vata minerala, care sa ofere si un grad optim de izolare termica, si un nivel crescut de fonoizolatie, in special daca locuinta are o mansarda locuita. 

Tabla faltuita vs. tigla metalica

Tabla faltuita vs. tigla metalica​​​​​​​

Ce alegi intre tabla faltuita si tigla metalica? Afla care sunt principalele diferente intre aceste doua tipuri de invelitori, inainte de a decide care este cea mai buna varianta pentru proiectul tau:

  • Durabilitate - Atat tabla faltuita, cat si tigla metalica pot rezista pana la 50 de ani, daca sunt dintr-un material calitativ, montajul este realizat corespunzator si se fac lucrari de mentenanta;
  • Aspect - Tabla faltuita are un aspect mai modern, in timp ce tigla metalica reprezinta o alegere traditionala. Cu toate acestea, ambele se potrivesc la diferite tipuri de case si sunt disponibile in multe culori;
  • Montaj - Tabla faltuita poate fi montata pe o suprafata cu inclinatie mai mica de 5 grade sau verticala, insa tigla metalica necesita o panta minima de 14-15 grade.

Alege si comanda de pe mathaus.ro cea mai buna tabla faltuita pentru cladirea ta, fie ca este rezidentiala, comerciala, cu destinatie agricola, un garaj sau o anexa, fie ca are un design modern sau unul traditional. Acest tip de invelitoare pentru acoperis este durabil si rezistent.

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: