Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Vopsirea corecta a gardului

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 7 min

Daca te gandesti la reconditionarea gardului exterior prin vopsirea acestuia, atunci te vei bucura sa afli ca ai luat cea mai buna decizie. Vopsirea gardului este o operatiune ce nu necesita neaparat calificare sau studii in domeniu, este simpla si accesibila, iar pretul final va fi cu mult mai mic decat daca ai apela la o echipa specializata. Iata, asadar, tot ce trebuie sa stii despre materiale, manopera si etapele de lucru pentru vopsirea corecta a gardului.

Cuprins

Cu ce se vopseste gardul?

Vopsirea gardului difera in functie de materialul din care este realizat acesta. Cu ce se da pe lemn? Dar pe beton? Diferentiem astfel o serie de produse, specifice fiecarui material in parte, fiecare avand un rol foarte bine definit.

Gard din lemn

Vopsirea lemnului este foarte importanta, iar aici definim doua aspecte esentiale ale acestui proces.

  • Vopsirea lemnului din considerente constructive. Lemnul este un material pe cat de frumos si de bun, pe atat de sensibil la conditii meteo extreme. Ploaia, umiditatea si soarele in exces pot deteriora un gard din lemn, daca acesta nu este protejat. In plus, prezenta daunatorilor de lemn ingreuneaza munca, iar pentru a face fata acestor provocari, lemnul trebuie protejat. Din acest motiv, inainte de a vopsi efectiv gardul din lemn, este necesar ca acesta sa fie tratat cu grund pentru lemn impotriva daunatorilor si solutie ignifuga si abia mai apoi pregatit pentru vopsire.
  • Vopsirea lemnului din considerente estetice. Aici putem vorbi despre o multitudine de optiuni. Lemnul poate fi vopsit in culorile preferate, poate fi dat cu bait sau poate fi pur si simplu lacuit, pastrand nuanta sa naturala. Vopsirea gardului din punct de vedere estetic tine de preferintele personale, insa este necesar, asa cum am mentionat deja, sa fie protejat lemnul inainte de aplicarea produselor de vopsire efective.

Gard din metal

Metalul este unul dintre cele mai versatile materiale, fiind preferat adesea pentru ca poate fi intretinut cu usurinta si este foarte durabil. Metalul este un material constructiv care se preteaza foarte bine la lucrari exterioare, fiind deosebit de rezistent la socuri mecanice si la conditii meteo extreme. Protectia lui prin vopsea ii asigura acestuia insa o rezistenta crescuta si la coroziune, rugina fiind potentialul pericol major la care se expune metalul.

Gard metalic

Gard din beton

Gardurile din beton au avantajul major al rezistentei mecanice mari. O buna rezistenta la intindere si compresiune, o rezistenta mare la socuri mecanice, la soare, vant si ger, acestea sunt caracteristici principale ale betonului, care pot fi exploatate atunci cand ne dorim un gard din beton. Protectia cu vopsea a betonului se face pentru impermeabilizare, deoarece betonul are o structura poroasa, care poate retine apa, iar infiltratiile pot deteriora structura in timp, daca aceasta nu este protejata.

Cum se vopseste gardul?

Aplicarea propriu-zisa a materialelor de acoperire se face utilizand cateva produse si echipamente sau dispozitive specifice pentru vopsire. Pensula, trafaletul, sau chiar aplicatorul prin pulverizare (pistol electric de vopsit), acestea sunt doar cateva dintre lucrurile care nu trebuie sa iti lipseasca atunci cand vrei sa vopsesti un gard.

De asemenea, trebuie sa ai in vedere aplicarea unei

Vopsirea gardului din lemn

Gardul din lemn trebuie protejat inca de la inceput, si pentru aceasta el trebuie vopsit cat mai repede (inainte de montaj este ideal). Practic, el trebuie sa fie ferit de umezeala, pentru ca o data patrunsa in fibra lemnoasa, aceasta va continua sa migreze, fiind retinuta la interior chiar de vopsea. Iata etapele vopsirii gardului din lemn:

  • Vopsire structura de sustinere. Este indicat sa vopsesti intai structura de sustinere, pentru a nu fi nevoit sa aplici mai apoi un alt strat, dupa vopsirea efectiva a panourilor. De asemenea, este nevoie sa vopsesti si capacele stalpilor, mai ales pentru ca acolo poate fi retinuta apa meteorica (apa provenita din ploi).
  • Pregatirea substratului. Un aspect important il constituie pregatirea lemnului pentru lacuire, deoarece in acel caz gardul trebuie verificat temeinic, astfel incat sa nu fie ros de daunatori, rupt sau ciobit, lucru care se va vedea cu siguranta in urma aplicarii materialelor. Lacuirea lemnului se face numai dupa ce lemnul este complet reabilitat, astfel incat structura sa fie pe deplin protejata.
  • Vopsirea efectiva a gardului. Gardul din lemn se vopseste cel mai bine cu pensula si cu cea mai buna vopsea pentru lemn exterior, deoarece perii acesteia pot acoperi foarte bine usoarele denivelari ale venaturii naturale a lemnului. Chiar daca este un proces migalos si pe alocuri dificil, vopsirea gardului este benefica pentru acesta si protejeaza gardul pentru cat mai mult timp, oferindu-i un plus de frumusete.

Vopsirea gardului din metal

Daca in cazul lemnului lucrurile par mai usoare, ei bine, la gardul de metal este nevoie de doar putina atentie. Metalul este un material sensibil la coroziune, asa ca grundul si vopseaua trebuie sa protejeze in acest sens.

O vopsea lucioasa, aplicata cu pensula, dupa ce in prealabil suprafata a fost acoperita cu grund anticoroziv pentru metal, va avea ca efect o frumusete de gard care sa faca deliciul privitorilor. Aplicarea pe panouri de gard sau panouri de gard zincat este facila, insa va necesita purtarea unui echipament de protectie si de asemenea protectia zonelor adiacente vopsirii (pavaje, socluri, porti etc.).

Daca vorbim despre un gard vechi, care a mai fost vopsit in prealabil, ar trebui sa stii ca este foarte important sa elimini vopseaua veche si sa pregatesti gardul pentru o noua aplicare. Vopseaua veche va influenta in mod negativ aderenta, asa ca ea trebuie curatata pana la atingerea unui strat suport curat, lipsit de alte particule.

Gardurile din beton au o frumusete aparte, iar pe langa aceasta ele mai au si masivitate, care inseamna un plus de siguranta. Gardurile din beton sunt robuste si sigure, insa si ele reactioneaza deficitar in prezenta apei. Fiind structuri constructive poroase, apa migreaza in interiorul elementului din beton, ducand in timp la fenomene de coroziune asociata armaturilor sau chiar la colaps, daca acestea cedeaza. Pentru a evita acest lucru, este necesar ca gardurile din beton sa fie protejate, iar vopseaua face acest lucru pentru noi.

Din fericire, tehnica moderna ne permite aplicarea unor vopsele cu rol de impermeabilizare, astfel incat putem acoperi doua arii simultan. Este totusi nevoie sa te gandesti si la aplicarea unei hidroizolatii, cel putin la nivelul comunicarii cu solul, pentru a intampina astfel inflitratiile ce pot aparea din cauza apelor pluviale.

Etapele vopsirii gardului din beton:

  • Pregatirea substratului. Gardul din beton poate fi curatat cu o perie pentru a elimina particulele de praf sau murdarie. Urmele de ulei se vor curata pana la atingerea unui strat suport sanatos.
  • Aplicare amorsa. Peretele din beton este o structura constructiva poroasa, drept pentru care va absorbi pelicula de vopsea, facand-o sa crape. Din acest motiv pregatirea substratului implica amorsarea, pregatind astfel suprafata, pentru ca vopseaua sa adere cat mai bine.
  • Aplicare vopsea. Vopseaua pentru beton se aplica dupa amorsarea peretelui, iar aplicarea se poate face cu usurinta cu ajutorul pistolului de vopsit. Daca nu stii cum functioneaza acesta, ei bine, modelul este similar torcretarii (aplicarea mecanizata a betonului, folosind un echipament cu aer comprimat, care improasca efectiv materialul pe perete, asigurand astfel o aderenta mai buna a acestuia), cu mentiunea ca pierderile de material (in cazul nostru de vopsea) nu mai sunt atat de mari ca la torcretare. Practic pistolul de vopsea acopera rapid, dintr-o singura miscare, o arie semnificativa a peretelui, fiind necesara o singura aplicare in plus. Asadar, costurile pentru vopsirea gardului din beton sunt reduse substantial in acest caz, iar gardul din beton este pe deplin protejat.

De ce trebuie vopsit gardul?

Un gard frumos este cel care isi pastreaza rezistenta in timp. Gardul este structura cea mai expusa a unei locuinte, deoarece se afla pozitionat la exterior, complet expus intr-un mediu natural imprevizibil, ce implica ploaie, zapada, ger, vant sau soare excesiv. Unele materiale din care este executat un gard pot reactiona atunci cand iau contact cu aceste intemperii, iar din acest motiv apare nevoia de protectie.

Spre exemplu, ploaia afecteaza un gard de lemn sau de beton, iar in aceeasi masura si soarele poate avea efecte nocive asupra structurii. Betonul reactioneaza la cicluri repetate de inghet-dezghet, iar metalul este mereu in pericol sa corodeze.

Prin vopsire se asigura protectia necesara a gardului, stratul de vopsea actionand ca o pelicula de impermeabilizare, ce sporeste, de asemenea, nu doar rezistenta in timp, cat si frumusetea.

Sfaturi utile pentru vopsirea gardului

  • Vopseste gardul pe sectiuni pentru a eficientiza procesul de lucru si pentru a te organiza cat mai bine. Practic poti evalua in mod corect rezultatele, observand zonele care mai au nevoie de finisare.
  • Foloseste vopsea de calitate, dar si pensule pentru aplicare conform materialelor. Astfel vei reduce pierderile, cheltuielile si durata de lucru, ba chiar si frustrarile ulterioare.
  • Foloseste intotdeauna folii de protectie pentru zonele adiacente vopsirii, astfel incat sa nu fie necesar sa revii mai apoi pentru curatare.
  • Evita sa lucrezi in conditii meteo dificile. Soarele prea arzator va determina vopseaua sa se usuce prea repede (comparativ cu timpul ei de uscare), iar aceasta va crapa. Ploaia va reduce aderenta materialului si va crea un teren deloc propice aplicarii, iar frigul va determina contractarea vopselei la temperaturi scazute, aceasta devenind vascoasa, greu de manipulat.
  • Curata foarte bine suprafetele pe care vei aplica vopseaua. Praful, murdaria sau urmele vechi de vopsea vor influenta in mod negativ aderenta materialului, asa ca este necesar sa cureti temeinic suprafetele. Arderea in cazul lemnului si sablarea in cazul metalului, pot curata stratul suport pana la atingerea unor suprafete potrivite pentru aplicarea unui nou strat de vopsea.
  • Alege intotdeauna o vopsea potrivita tipului de substrat. Daca stratul suport este lemnul, vei avea nevoie de o vopsea speciala pentru lemn, daca stratul suport este metal, atunci o vopsea anticoroziva va fi cea mai eficienta, iar daca suportul este betonul, atunci o pelicula de impermeabilizare, cu rol de vopsea, ar putea sa fie solutia pe care o cauti.

Vopsirea gardului aduce, asadar, multiple beneficii, plecand de la aspectul estetic, ce va fi cu siguranta imbunatatit si pana la conservarea in timp a proprietatilor materialelor din care sunt realizate gardurile. Cu grija, acestea pot avea o durata mare de viata, iar in definitiv, acesta este scopul nostru, acela de a le pastra rezistenta si frumusetea.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus și îți prezentăm cele mai bune și concrete informații din domeniul construcțiilor. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.
Astfel economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic și în magazin. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea, volumul sau cantitatea comenzii, venim la tine fie cu flota noastră de camioane specializate sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.