Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ventilarea acoperisului: Materiale necesare, cum se face si rolul ventilatiei

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 16.02.2023 / Timp lectură: 7 min

Construirea unui acoperis ventilat eficient pentru locuinta ta presupune un proiect benefic pentru intreaga cladire. Umiditatea din structura acoperisului poate fi cauzata de excesul de condens ce nu poate fi ventilat corespunzator. Daca vei lua masurile adecvate si vei renova acoperisul, atunci curentii de aer vor putea circula liberi, iar condensul se va evapora prin orificiile de ventilare. 

Daca vrei sa stii care este rolul ventilarii acoperisului pentru casa ta, care sunt avantajele, cum poate fi realizat un proiect de calitate si ce probleme pot aparea in lipsa unei ventilari eficiente, atunci consulta ghidul nostru complet!

Cuprins

Ventilarea acoperisului: Ce rol are?

Ventilarea acoperisului joaca un rol important pentru structura casei tale deoarece pastreaza locuinta intr-o stare perfecta de functionare, fara mucegai, fungii sau miros de igrasie. De asemenea, ventilarea acoperisului asigura buna circulare a aerului in plan vertical si orizontal deopotriva. 

In lipsa unei ventilari eficiente, aerul nu va putea fi evacuat corespunzator si se va forma condensul. Acesta este periculos pentru acoperis indiferent de sezon. Toate situatiile neplacute pot fi prevenite sau solutionate cu ajutorul unui sistem performant si sustenabil. Umiditatea formata si neaerisita poate cauza deteriorari la nivelul structurii de lemn a acoperisului.

Ventilarea acoperisului: Avantaje si dezavantaje

Avantaje

●    Libera circulatie a aerului

Curentii de aer pot circula liber pe verticala si orizontala, impiedicand formarea umiditatii si cresterea excesiva a temperaturii sub acoperis, mai ales in sezonul cald (primavara si vara).

●    Costuri reduse

Ventilarea corespunzatoare a acoperisului va reduce costurile si consumul de caldura in perioada sezonului rece si nu numai. Totodata, nu vei mai cheltui sume importante pentru reparatii si deratizari.

●    Depozitarea si locuirea

Datorita unei ventilari eficiente a acoperisului vei putea crea din podul nelocuit un spatiu ideal pentru depozitarea obiectelor si pieselor de mobilier din locuinta sau poti realiza o mansarda locuibila.

●    Sustenabilitatea acoperisului

Prelungeste durabilitatea de viata a acoperisului cu ajutorul unor orificii pentru ventilare. In caz contrar, materialele din care este construit acesta se pot: usca, mucegai, crapa sau rupe, iar costurile pentru reparatii vor fi semnificative.

●    Previne formarea barierelor de gheata

Formarea turturilor pe canalul jgheaburilor este o problema asociata cu o ventilare necorespunzatoare a acoperisului. Stratul de zapada incepe sa se topeasca din cauza excesului de caldura resimtit in interiorul locuintei. Apa topita de pe acoperis se va scurge in jgheaburi unde va ingheta iarasi din cauza frigului, fapt ce poate duce la deteriorarea streasinii sau podului. Cu ajutorul unei ventilari eficiente a acoperisului, nu trebuie sa-ti mai faci griji din cauza turturilor.

Dezavantaje

●    Instabilitatea sistemului de aerisire

In cazul in care proiectul nu este realizat corespunzator, pot aparea anumite dezechilibre in sistemul de aerisire al acoperisului. Este important sa ai in vedere inclinarea, dar si suprafata acestuia, astfel incat sa eviti problemele ce pot aparea: intra prea mult aer si spatiul de refulare este insuficient sau condensul nu poate fi evacuat corespunzator.

●    Design dificil

Lucrarile de renovare si constructie pentru acoperis devin mai complexe atunci cand se ia in considerare realizarea unor orificii de admisie si evacuare a aerului. Cu toate acestea, proiectul este realizabil, chiar daca vor exista mai multe discutii asupra planului tehnic si de design.

●    Folosirea unor materiale suplimentare

Atunci cand creezi lista de cumparaturi pentru materialele, uneltele si consumabilele necesare in realizarea acoperisului, tine cont si de ventilarea acestuia. Sistemul de ventilare necesita un consum suplimentare de materiale dedicate pentru buna functionare a structurii de aerisire si evacuare a condensului.

Materiale necesare pentru ventilarea acoperisului

Construirea unui acoperis ventilat necesita materiale speciale, astfel incat sa poti realiza un proiect rezistent si de durata. Inainte de a investi in materialele necesare, tine cont de tipul acoperisului: in 2 sau 4 ape, cu pante inegale, cu forme complexe si moderne sau chiar cu terasa. Asadar, iata o lista cu materialele de baza pentru realizarea proiectului de ventilare a acoperisului, indiferent de design-ul acestuia.

  • Materialul acoperisului. Materialul acoperisului trebuie sa ofere rezistenta, durabilitate in timp si maleabilitate pentru realizarea orificiilor de ventilare. Printre cele mai utilizate tipuri de acoperisuri sunt:

○    Tigla ceramica - este un sistem de invelitoare folosit pentru acoperisuri si foarte apreciat pentru toate proprietatile sale: durata lunga de viata, nu isi pierde trasaturile odata cu trecerea timpului, este un bun izolant termic si fonic si se ventileaza usor.
○    Tigla metalica - este unul dintre cele mai populare sisteme de invelitoare a acoperisului, montandu-se simplu si rapid. Tigla metalica este versatila, eco friendly si foarte rezistenta.
○    Tabla zincata - este un material versatil, rezistent, durabil, ignifug si impermeabil ce poate fi utilizat pentru construirea unui acoperis ventilat.

  • Folie anticondens sub acoperis. Foliile instalate sub acoperis protejeaza locuinta impotriva infiltratiilor de apa, reduc costurile de incalzire si joaca un rol important in ventilarea acoperisului, eliminand condensul si permitand curentilor de aer sa circule liber.
  • Instalatia de ventilare. Sistemul de ventilare necesita mai multe piese: grile de ventilare, tubulaturi (tuburi, conectori etc) si accesorii pentru ca aerul cald sa circule corespunzator, iar condensul sa se evapore rapid, fara a afecta structura de lemn a acoperisului.
  • Elemente de montaj. Niciun proiect nu poate fi realizat fara elementele esentiale de montaj si de materialele consumabile. Asigura-te ca ai toate accesoriile necesare: clame de fixare, benzi pentru ventilatie, cuie de fixare, capace de inchidere, garnituri, bureti si alte elemente de fixare.

Cum se face ventilarea acoperisului?

cum se face ventilarea coperisului​​​​​​​Deoarece ventilarea acoperisului joaca un rol important pentru structura de rezistenta a locuintei, pentru evitarea aparitiei mucegaiului si formarea condensului, dar si pentru sanatatea ta, este esential sa realizezi pas cu pas proiectul pentru ventilarea eficienta a acoperisului. 

Repartizarea spatiilor de admisie si evacuare aer

Orificiile pentru circulatia aerului trebuie sa fie proportionate in mod egal pe toata suprafata acoperisului, dintr-o parte intr-alta. Unele orificii vor fi alocate pentru admisia aerului, pe cand celelalte vor permite evacuarea naturala.

Suprafata de ventilare a acoperisului

Suprafata de ventilare pentru acoperis trebuie sa fie dimensionata corespunzator deoarece include toate zonele de admisie si evacuare. Calculul se realizeaza in functie de suprafata tavanului aflat sub acoperis, acesta influentand dimensiunea si numarul gurilor de ventilare. Cu cat tavanul este mai bine termoizolat, cu atat spatiile de aerisire vor fi mai mici.

Pozitionarea orificiilor

Orificiile pentru admisia aerului trebuie realizate in cele mai mici puncte ale acoperisului, cat mai aproape de streasina. Golurile pentru evacuarea aerului se vor realiza la cel mai inalt punct al acoperisului, in coama acestuia.

Laturile acoperisului

Toate laturile acoperisului au nevoie de ventilare, iar distanta dintre gurile de admisie si evacuare sunt la o lungime de aproximativ 90 cm, insa acest lucru va fi calculat de catre o echipa de specialisti, luand in calcul si dimensiunea totala a acoperisului. Apele lungi vor necesita instalarea de ventilatii suplimentare pe suprafata dintre streasina si coama.

Se recomanda crearea unui acoperis dublu ventilat pentru a crea un spatiu de evacuare corespunzator. Ventilarea eficienta a acoperisului trebuie realizata pe toate apele/ laturile acestuia. Etapele prezentate vor ajuta la egalizarea temperaturii acoperisului cu temperatura exterioara, reducand semnificativ formarea condensului si aparitia factorilor nocivi pentru integritatea locuintei si sanatatea celor din gospodarie.

Ventilarea acoperisului: Sfaturi practice

  • Pentru o locuinta cu pod nelocuibil ventilarea acoperisului se realizeaza incepand de la streasina si pana la coama, iar aerisirea naturala depinde de presiunea vantului si de tirajul aerului.
  • Ventilarea acoperisului unei locuinte cu mansarda locuibila poate fi ventilat asemanator cu o locuinta cu pod, doar in cazul in care nu exista ferestre in incaperea respectiva.
  • Ventilarea acoperisului pentru o locuinta cu mansarda si cu ferestre sau lucarne necesita instalarea unor ventilatii suplimentare pentru a asigura admisia si evaluarea eficienta a aerului.
  • Se recomanda implementarea unui acoperis dublu ventilat pentru un sistem eficient care permite aerul sa circule liber si care mentine o temperatura constanta medie, indiferent de sezon.
  • Costul renovarii unui acoperis pentru crearea unei ventilari eficiente diferita de la proiect la proiect si de la o companie la alta, insa un cost aproximativ ar putea fi intre 120 si 180 € pe mp.

Lipsa unei ventilatii eficiente: Probleme generate si cum le previi

acoperis cu ventilatie​​​​​​​

Ventilarea eficienta a acoperisului asigura un microclimat confortabil si sanatos pentru casa si organism, iar lipsa unei ventilari corespunzatoare poate provoca daune locuintei. Iata care sunt cele mai frecvente probleme generate si cum pot fi acestea prevenite.
●    Aparitia mucegaiului. Structura din lemn a acoperisului se poate deteriora din cauza condensului, astfel incat sa devina un mediu propice pentru aparitia mucegaiului. Pentru evitarea condensului si pentru a preveni mucegaiul si igrasia este recomandat sa creezi un sistem de ventilare pentru acoperis si sa aerisesti periodic restul locuintei.
●    Aparitia insectelor. Din cauza unei ventilari necorespunzatoare si a dezvoltarii mucegaiului, pot aparea numeroase insecte in locuinta. Acestea vor strica materialele de constructie si cele termoizolante.
●    Caldura excesiva. Pe perioada verii tavanul interior al podului se va supraincalzi deoarece curentii de aer nu pot circula liber, lucru ce poate duce la un sentiment neplacut de caldura pentru persoanele din gospodarie, dar si la deteriorarea rapida a materialelor de sustinere.
●    Termoizolare necorespunzatoare. Termoizolarea poate duce la cresterea condensului in pod, de aceea trebuie create orificii pentru ventilarea acoperisului.
●    Inghetarea capriorilor si grinzilor de lemn. Inghetarea materialelor din lemn ale acoperisului pe perioada iernii este un semn clar ca aerul umed este prin in pod, fara nicio zona de ventilare. Acelasi lucru poate fi observat si in cazul formatiunilor de turturi pe jgheaburile de scurgere ale casei.

Ventilarea eficienta a acoperisului va reduce riscul daunelor in locuinta, precum: aparitia mucegaiului, igrasiei, fungiilor, deteriorarea tavanului sau chiar atacurile insectelor. Indiferent daca vrei sa renovezi locuinta proprie sau ai investit intr-o casa noua, asigura-te ca aceasta este dotata cu o ventilare corespunzatoare a acoperisului, pentru a evita orice situatii neplacute pe termen lung!

Daca ti s-a parut util articolul nostru, nu uita ca la MatHaus poti oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar si unelte simple sau complexe pentru lucrarile tale. 

De transport nici nu trebuie sa iti faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastra de camioane cu brat specializat pentru descarcat sau cu ajutorul curierilor din tara.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: