Găsește repede ce ai nevoie

Ghid pentru realizarea ventilatiei podului

Prin reducerea acumularii de umiditate, un pod bine ventilat pazeste locuinta de aparitia mucegaiului, a putregaiului si formarea maselor de gheata in timpul iernii. Pe durata verii, contribuie la mentinerea confortului termic, economisirea energiei pentru racirea casei si reducerea costurilor. Mai mult, o ventilatie corect realizata asigura pastrarea acoperisului uscat.

De ce ai nevoie pentru realizarea ventilatiei podului?

Materiale

Sfat: evita cumparaturile pe ultima suta de metri! Asigura-te ca ai tot ce iti trebuie cu cateva zile inainte sa te apuci de treaba.

Unelte

Sfat: inainte sa incepi proiectul, asaza pe masa de lucru toate uneltele de care ai nevoie.

Realizarea ventilatiei podului: pas cu pas

Instaleaza tubulatura pentru ventilatie

Instaleaza tuburi de-a lungul capriorilor (barnelor incrucisate pe lungimea acoperisului) pentru a mentine calea aerului dintre capriori si invelisul acoperisului libera. Foloseste cateva suruburi pentru a fixa tuburile. Poarta maneci lungi, ochelari de protectie si o masca de protectie impotriva prafului.

 

Sigileaza toate crapaturile si rupturile

Folosind spuma poliuretanica, sigileaza crapaturile si rupturile din jurul conductelor de evacuare a aerului, a tevilor de canalizare si a cutiilor electrice. Asta va tine aerul umed la distanta.  

 

Curata grilele de ventilatie

Curata grilele de ventilatie cu aer comprimat, folosind compresorul si furtunul de aer. Acest pas trebuie facut intotdeauna dupa instalarea tubulaturii pentru ca, cel mai probabil, particule de material vor patrunde printre lamelele grilelor.

Sfat: este recomandat sa cureti in acest fel toate grilele de ventilatie din casa o data la 2-3 ani.

 

Instaleaza grile de ventilatie in interiorul podului si de-a lungul stresinii acoperisului

Grilele de ventilatie faciliteaza circulatia unui flux mare de aer. Cele mai des folosite sunt grilele rectangulare clasice si cele dreptunghiulare subtiri. Cele clasice se instaleaza cel mai usor, iar celelalte permit o ventilatie perfecta de-a lungul stresinii.

 

Instalarea grilelor de ventilatie in interiorul podului

  • Masoara cu atentie dimensiunile grilelor de ventilatie.
  • Marcheaza linia de taiere pentru fiecare gaura de aerisre (de preferat este realizarea gaurilor de aerisire pe fiecare dintre cele trei laturi ale podului).
  • Cu fierastraul de mana, taie placajul, urmarind linia de taiere marcata.  
  • Instaleaza grila de ventilatie peste gaura de aerisire folosind cateva suruburi. Ai grija ca lamelele grilei sa fie indreptate spre peretele casei - astfel, vei preveni intrarea zapezii in pod prin grila. In plus, aceasta pozitionare a lamelelor are un aspect placut.

Instalarea grilelor de ventilatie de-a lungul stresinii

  • Inainte de toate, aplica masa de spaclu pentru reparatia scurgerilor, crapaturilor, rupturilor sau petelor de rugina pe care le identifici.
  • Apoi, pentru un flux mai bun de aer, instaleaza grile de ventilatie dreptunghiulare si subtiri de-a lungul stresinii, pe sageacul acoperisului.
  • Realizeaza gauri de aerisire folosind aceeasi metoda descrisa mai sus si monteaza deasupra un rand continuu de astfel de grile.
  • Lasa aproximativ 8 cm intre marginea sageacului si gaurile, respectiv grilele de aerisire.
  • Prinde grilele de placaj folosind cateva cuie.

 

Te-ar putea interesa și: