Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Umiditatea din casa: Care este valoarea optima si cum poate fi obtinuta?

Actualizat: 12.02.2024 / Publicat: 19.01.2022 / Timp lectură: 4 min

Umiditatea este cantitatea de vapori de apa din aer, iar valoarea ei difera in functie de anotimp si conditiile climatice. In aer mereu este un anumit grad de umiditate, insa este esential ca nivelul acesteia sa fie cunoscut si mentinut in limitele considerate normale.

Indicatorul de referinta al umiditatii este umiditatea relativa, care se exprima in procente si reprezinta cantitatea de umiditate din aer relativ la nivelul maxim de umiditate ce poate fi absorbit in aer pana la formarea condensului. 

Nivelul umiditatii nu poate fi controlat in exterior, insa acest lucru este posibil in interiorul locuintei. In acest ghid iti explicam de ce este important ca in casa sa fie mentinut un nivel optim de umiditate, care este umiditatea recomandata in locuinta si care sunt cele mai eficiente solutii pentru a controla nivelul de umiditate din interior.

Cuprins

De ce este important sa mentii umiditatea din casa la un nivel optim?

Importanta mentinerii unei temperauri si umiditati optime in casa este legata de confortul termic, o combinatie intre umiditate relativa, temperatura si presiune. Atunci cand aerul este prea umed sau prea uscat, confortul termic scade, consecintele fiind suferite atat de organismul uman, cat si de locuinta in sine.

Nivelul prea ridicat al umiditatii

Un aer prea umed favorizeaza aparitia mucegaiului, a parazitiilor, a ciupercilor si a bacteriilor. Conform studiilor de specialitate, expunerea la mucegai creste riscul alergiilor (cu simptome precum ochi rosii, eczeme sau eruptii cutanate) si a astmului si cauzeaza oboseala, dureri de cap si lipsa concentrarii. 

In plus, un nivel prea mare de umiditate favorizeaza aparitia virusilor gripali, deoarece un mediu umed le prelungeste viata. Aerul mult prea umed de la interior poate, de asemenea, provoca infectii ale tractului respirator (rinite, faringite, amigdalite).

Semne ale umiditatii excesive

●    Aparitia igrasiei pe pereti si pe marginile ferestrelor
●    Aparitia condensului pe suprafata geamurilor
●    Aparitia mucegaiului pe mobila, parchet si textile
●    Discomfort climatic (in casa este frig desi temperatura este una potrivita)
●    Putrezirea mobileri si a altor suprafete din lemn
●    Electrocasnicele nu mai functioneaza corespunzator
●    Apar tot mai multe insectes
●    Peretii, mobila si restul obiectelor din casa se deterioreaza repede

Nivelul prea scazut al umiditatii

Aerul prea uscat, resimtit in special in perioadele racoroase, poate provoca, printre altele, deshidratare, astm, reactii alergice, sinuzita, bronsita, iritatii cutanate, eczeme, uscarea pielii, uscarea mucoasei nazale, chiar si sangerari nazale.

In casa, aerul uscat poate cauza fisuri si crapaturi in lemn si defectarea instalatiilor. Daca ai plante in locuinta, nivelul redus al umiditatii poate provoca uscarea si ofilirea lor.

Semne ale umiditatii scazute
●    Sete permanenta
●    Uscarea pielii, a gurii, nasului si gatului (deshidratare)
●    Senzatie de ochi si nas iritat

Care este umiditatea optima din casa?

Umiditatea aerului optima din casa are o valoare de referinta cuprinsa intre 30 si 50%. Umiditatea aerului iarna este mai mare, iar vara scade considerabil.

Iata nivelul optim de umiditate din casa in functie de temperatura de afara.
●    Daca afara sunt intre -10 si 0 grade Celsius, umiditatea din locuinta ar trebui sa fie intre 30 si 40%.
●    Daca afara sunt intre 0 si 10 grade Celsius, umiditatea din locuinta ar trebui sa fie intre 35 si 45%.
●    Daca afara sunt intre 10 si 20 grade Celsius, umiditatea din locuinta ar trebui sa fie intre 40 si 50%.

Nivelul permanent al umiditatii poate fi monitorizat cu un termometru ce are un higrometru integrat.

Care este umiditatea optima in camera copilului?

Cand vorbim despre umiditatea optima in camera copiilor, este recomandat un nivel de aproximativ 55% cu temperatura intre 18 si 22 de grade Celsius.

Umiditatea optima in camera bebelusului trebuie sa fie mereu sub 60% pentru a nu aparea riscul de dezvoltare a mucegaiului, ce favorizeaza aparitia astmului, a altor probleme respiratorii si a reactiilor alergice. Pe de alta parte, umiditatea nu trebuie sa scada sub 30%.

Pentru a mentine un nivel de umiditate intre 30 si 60% este recomandata asezarea unui umidificator (vezi aici ce este umidificatorul si la ce foloseste) langa patul copilului, iar daca nivelul creste peste 60%, scaderea umiditatii din camera se poate face cu un dezumidificator.

Este bine ca temperatura si nivelul de umiditate din aceasta incapere sa fie urmarite frecvent pentru a-i asigura celui mic un mediu sanatos

Cele mai eficiente solutii pentru a controla nivelul de umiditate din casa

Izolatia termica a locuintei
izolarea termica a locuintei​​​​​​​

Izolatia termica a locuintei cu placi de polistiren expandat retine caldura in interiorul locuintei si impiedica particulele in exces de umiditate sa intre in casa. Daca peretii sunt izolati corect cu polistiren (si nu sunt deja umezi), acest termosistem va preveni aerul prea cald sau prea rece sa iasa sau sa intre prin pereti, ceea ce ajuta la mentinerea unor valori optime de umiditate.

Aerisirea corecta

aerisiera corecta

Unul dintre cele mai simple moduri de a regla nivelul umiditatii din locuinta este aerisirea fiecarei incaperi de doua ori pe zi, preferabil dimineata si seara.

Folosirea unui dezumidificator sau a unui umidificator

folosirea unui dezumidificator​​​​​​​

Utilizarea unui dezumidificator sau a unui umidificator (dupa caz) este o metoda eficienta de a regla umiditatea prin simpla apasare a unui buton. Un astfel de aparat functioneaza cel mai bine atunci cand ferestrele si usile camerei sunt inchise. Aseaza dispozitivul in mijlocul incaperii, la distanta de pereti si restul obiectelor, pentru a permite aerului sa circule.

Alte sfaturi pentru a regla umiditatea din casa

●    Plantele de interior absorb umezeala, fiind recomandate locuintelor cu valori prea mari de umiditate.
●    Este bine ca sistemul de ventilatie sa fie pornit cand faci baie ori dus sau ca incaperea sa fie bine aerisita dupa ce ai terminat.
●    Daca aerul este prea uscat, aseaza pe calorifer un vad de apa pentru a creste nivelul umiditatii.
●    Nu usca rufele in casa, deoarece nivelul umiditatii poate creste din aceasta cauza.
●    Tine hota pornita si geamul deschis cat timp gatesti.
●    Foloseste var si vopsele antiumezeala si antiigrasie.

Vrem sa-ti fim de ajutor cu sfaturi, materiale, scule si unelte pentru orice lucrare acum si pe viitor. Intra in magazinul online MatHaus.ro, plaseaza o comanda, iar noi ti-o livram la orice adresa din Romania.

Te bucuri de transport specializat prin flota proprie de camioane cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri. Daca ai intrebari, suna-ne, iar echipa noastra de specialisti te va ajuta cu drag.​​​​​​​

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.