Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 23 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Clase energetice: ce sunt si cum citesti eticheta energetica

Actualizat: 24.05.2023 / Publicat: 23.05.2023 / Timp lectură: 3 min
Daca erai obisnuit cu sistemul de clasificare a electrocasnicelor de la G la A+, A++ si A+++, este momentul sa te familiarizezi cu noile clase energetice, notate de la A (eticheta verde, cel mai mare grad de eficienta) la G (eticheta rosie, cel mai mic grad de eficienta). Afla care sunt noile clase energetice la electrocasnice si echivalentele dintre acestea si vechiul sistem de clasificare. Astfel, poti face o achizitie in cunostinta de cauza si avantajoasa pentru tine.

Cuprins

Ce sunt clasele energetice?

Clasele energetice ale electrocasnicelor sunt indicatori importanti ai eficientei energetice si te ajuta sa identifici produsele care consuma mai putina electricitate pentru functionare. De exemplu, poti compara frigidere cu specificatii tehnice similare si alege modelul cel mai performant. 
In Uniunea Europeana, electrocasnicele noi, indiferent ca sunt comercializate in magazinele fizice sau online, au o eticheta energetica standard, cu o scala colorata, de la verde la rosu. Aceasta a fost creata cu scopul de a-i ajuta pe consumatori sa aleaga produsele cu un consum redus de energie electrica si cu un impact cat mai mic asupra mediului inconjurator.

Care sunt noile clase energetice la electrocasnice?

Eticheta energetica UE a fost introdusa in 1994 si extinsa in 2004 la o categorie larga de produse: masini de spalat, frigidere, cuptoare electrice si alte electrocasnice. Astazi, reprezinta un criteriu de selectie esential pentru majoritatea cumparatorilor. De la 1 martie 2021, vechea clasificare (de la A+++ la G) a fost inlocuita cu un nou sistem al claselor energetice (de la A la G). 
Iata care este echivalenta dintre noile clase energetice si cele utilizate pana in 2021:
  • clasa A - clasa A+++;
  • clasa B - clasa A++;
  • clasa C - clasa A+;
  • clasa D - clasa A;
  • clasa E - clasa B;
  • clasa F - clasa C;
  • clasa G - clasa D.

Noua eticheta a fost introdusa, initial, la 4 categorii de electrocasnice: masini de spalat rufe, masini de spalat vase, frigidere si combine, respectiv televizoare si monitoare. Ulterior, clasele energetice de la A la G au fost introduse pentru mai multe tipuri de produse electrice.

Clase energetice masini de spalat

Clase energetice masini de spalat

Etichetele energetice de pe masinile de spalat rufe au o scala colorata cu clasele de eficienta energetica de la A la G, dar si alte elemente, precum:

  • incadrarea in clasa energetica (in partea dreapta a etichetei);
  • un cod QR, care te trimite catre o baza de date realizata la nivelul Uniunii Europene, cu mai multe detalii despre produs;
  • consumul de energie raportat la o suta de spalari, dar si consumul de apa pentru un ciclu de functionare;
  • capacitatea maxima de incarcare a cuvei;
  • durata programului Eco 40-60;
  • incadrarea in clasa de eficienta a programului de centrifugare;
  • nivelul de zgomot (decibeli), incadrat pe o scala de la A la D.

Clase energetice frigidere si combine frigorifice

Clase energetice frigidere si combine frigorifice

Pentru frigidere si congelatoare, noua eticheta energetica EU contine:

  • scala colorata de la A la G si incadrarea produsului;
  • codul QR;
  • consumul de energie anual;
  • capacitatea (volumul) congelatorului/frigiderului;
  • nivelul de decibeli si incadrarea in clasa de zgomot de la A la D.

Clase energetice televizoare

In cazul televizoarelor, eticheta energetica de dupa 2021 are urmatoarele elemente:

  • scala colorata de la A la G si incadrarea televizorului in clasa energetica;
  • un cod QR;
  • consumul de energie pentru 1000 de ore de functionare;
  • incadrarea in clasa energetica si consumul de energie pentru HDR;
  • dimensiunile televizorului.

Cum arata noile etichete energetice?

Cum arata noile etichete energetice

Spre deosebire de etichetele energetice folosite pana in 2021, cele noi au un design mult mai usor de urmarit, iar in partea dreapta-sus gasesti un cod QR. Il poti scana cu telefonul mobil pentru a afla mai multe despre produsele pe care doresti sa le compari sau sa le achizitionezi. 
Mai mult, s-au introdus noi reguli cu privire la etichetarea produselor, calcularea consumului de energie anual sau pentru un anumit numar de cicluri de functionare, imbunatatirea drepturilor consumatorilor etc.  

Vezi si: Alegerea unei centrale termice. Criterii esentiale pentru o achizitie inspirata

Cum citim noile etichete energetice?

In functie de categoria de produse, etichetele energetice pot avea diverse specificatii, care sunt usor de identificat cu ajutorul pictogramelor. Ceea ce trebuie sa stii este ca atat consumul de energie, cat si durata unui ciclu de functionare sunt exprimate pentru programele de tip Eco. 

Ai nevoie de asistenta pentru alegerea electrocasnicelor sau plasarea unei comenzi? Nu ezita sa ii contactezi pe consultantii MatHaus. Acestia sunt dornici sa iti ofere informatii suplimentare despre produsele disponibile pe site-ul nostru sau in magazinele fizice. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.