Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 34 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tot ce trebuie sa stii despre montarea usilor de interior

Actualizat: 06.04.2023 / Publicat: 03.02.2019 / Timp lectură: 10 min

Daca esti la finalul renovarilor si vrei sa te ocupi de usile de interior, trebuie sa tii cont de designul casei tale ca sa obtii un aspect uniform.

Criteriul estetic insa nu este singurul, calitatea si utilitatea fiind la fel de importante pentru ca o locuinta sa reziste in timp. Ai o usa mai mare decat spatiul gol din zid? Dusumeaua sau peretii au o usoara inclinatie? Usa a fost montata stramb? Iata ce trebuie sa stii in aceste situatii si multe alte detalii despre tipurile de usi de interior si montarea lor corecta!

Cuprins

Tipuri de usi de interior

In functie de sistemul de deschidere, usile de interior pot fi de tipul:

  • usi clasice - usile clasice pot fi din lemn, celulare sau structurate;
  • usi culisante - usile culisante sau glisante sunt confectionate din sticla, lemn, inox, panouri PVC sau din aluminiu si pot fi incastrate sau lasate la vedere;
  • usi batante - usile batante se deschid in ambele sensuri de trecere, potrivite fiind pentru utilizare in spatii cu trafic intens constant. Usile batante pot fi din aluminiu, din inox, laminate HPL sau din sticla.

Cum alegi corect usile de interior?

Cel mai probabil aspectul estetic are un rol semnificativ atunci cand urmeaza sa-ti achizitionezi usi de interior. Ceea ce trebuie sa stii este ca atat designul, cat si aspectul functional sunt importante. Mai jos iti prezentam cateva lucruri de care sa tii cont cand faci alegerea usilor pentru locuinta ta, iar pentru mai multe detalii iti recomandam ghidul nostru de cumparare a usilor de interior.

  • Sensul de deshidere al usii, pe stanga sau pe dreapta, astfel incat sa nu deranjeze; de exemplu, doua usi deschise nu trebuie sa se loveasca intre ele; usa nu trebuie sa acopere intrerupatorul de lumina si nici sa se loveasca de vreo piesa de mobilier; daca inlocuiesti usile vechi si vrei sa afli sensul de deschidere al acestora, mergi in interiorul camerei si asaza-te cu spatele la usa; daca balamalele se afla in dreptul mainii tale stangi, este usa cu deschidere pe stanga, iar daca se afla in dreptul mainii tale drepte, este usa cu deschidere pe dreapta;
  • Materialul din care este fabricata usa: PAL-ul, MDF-ul, HDF-ul sunt materiale compozite care au un frumos aspect estetic, se gasesc intr-o varietate de modele si, in plus, au avantajul unui pret accesibil, spre deosebire de o usa din lemn masiv;
  • Izolarea fonica si termica - pentru ca usa de interior sa poata izola cat mai bine si sa te bucuri de liniste si intimitate, sa nu te deranjeze masina de spalat rufe, dar sa ai parte si de confort termic, atunci uita-te ca usa sa aiba o grosime de minim 40 mm; prin urmare, cu cat este mai mare grosimea foii de usa, cu atat creste si gradul de izolare; 
  • Culoarea - se recomanda asortarea usilor cu parchetul, dar nu inseamna ca cele doua sa aiba culori identice; mai precis, nuanta intalnita la usa, trebuie sa se regaseasca si in pardoseala; daca parchetul are nuanta de maro-roscat, nu este indicat ca usa sa aiba tonuri de galben-stejar; usile albe sunt o alegere potrivita atat cu o pardoseala inchisa, cat si cu una deschisa; pe langa faptul ca sunt usor de asortat, acestea lumineaza spatiul si creeaza senzatia unei incaperi mai mari;
  • Stilul de design interior: in functie de stilul ales pentru amenajarea casei, modern, clasic, rustic, alege si usile de interior; de exemplu, stilul modern se caracterizeaza prin linii drepte, forme cat mai clare si culori neutre; astfel, usile albe, usile gri, usile in nuantele lemnului wenge si teak sau cu insertii de sticla (acest material fiind unul specific stilului modern) sunt alegeri inspirate;
  • Feroneria - balamale, garnituri, incuietori, suruburi, toate aceste elemente fac parte din feronerie si este important sa fie de calitate pentru a asigura o buna functionare a usilor si o lunga durata de viata.
     

Cum depozitezi usa inainte de montaj?

Daca usa este din lemn, trebuie sa o depozitezi intr-un spatiu acoperit, ferit de frig si uscat.

De asemenea, pentru a evita incovoierea sau deformarea, usa trebuie depozitata pe verticala sau pe orizontala si sprijinita de perete intr-un unghi de aproximativ 200.

Este recomandat ca folia protectoare sa nu fie scoasa decat dupa terminarea montajului, pentru a minimiza riscul de zgarieturi.

Usile de interior se monteza in camere in care temperatura nu este mai mica de 100 C si umiditatea mai mare de 65%.

usi de interior

Cum te pregatesti pentru montarea usilor?

In cazul in care este nevoie sa demontezi usa veche pentru instalarea celei noi, nu trebuie sa fii extrem de migalos:

  1. desurubeaza balamalele si scoate usa;
  2. tocul il poti taia cu un fierastrau si scoate cu o ranga;
  3. curata apoi resturile de ipsos sau alte tencuieli.

Verifica golul in zid, ai grija sa fie la un unghi de 90° în plan vertical si orizontal. Pentru fixarea ușii trebuie sa ai la indemana:

  • pene;
  • boloboc;
  • spuma poliuretanica;
  • surubelnita sau percutanta;
  • ciocan;
  • distantieri ajustabili;
  • adeziv.

Cand se monteaza usile?

Instalarea usilor de interior este recomandată dupa ce ai terminat lucrarile de renovare la ziduri si la pardoseli. Mai precis, este bine ca montajul usilor sa se faca dupa montarea pardoselii si dupa aplicarea ultimului strat de vinarom sau oricare alt ultim finisaj al peretelui. In cazul in care montezi usa in tencuiala uda, tocurile vor atrage umezeala si se vor deforma, iar toata munca ta va fi fost de prisos.

Ai grija ca finisajele sa ajunga pana la marginea golului de zidarie, pentru ca eventualele lufturi sau baghete ornamentale sa fie mascate de usa.

Daca montezi usile de interior la finalul lucrarilor, vei mentine starea perfecta a usilor si risti mult mai putin ca la finalul amenajarii sa ai usi zgariate sau stropite.

Ce materiale si unelte iti trebuie pentru montarea usilor?

Materiale:

  • suruburi cu dibluri potrivite (pentru fixarea tocului usii);
  • tub cu spuma poliuretanica;
  • banda adeziva de mascare (pentru a nu murdari tocul usii cu spuma poliuretanica);
  • pene de lemn;
  • distantieri ajustabili;

Instrumente necesare:

  • metru pentru zidarie (pentru masurarea golului unde se va monta usa);
  • bormasina
  • surubelnita electrica sau manuala;
  • ciocan;
  • nivela cu bula de aer (poloboc);
  • cutter (pentru a taia surplusul de spuma poliuretanica).

Montarea usilor de interior din lemn

montaj usa de lemn

Dupa ce te asiguri ca golul de zidarie este complet curatat, este timpul sa montezi tocul.

Primul pas - montarea tocului

Pentru montarea usilor din lemn este recomandat sa respecti urmatorii pasi:

  1. inainte sa montezi tocul, asigura-te ca usa montata are intre 1 - 1,5 cm deasupra pardoselii - fie gresie fie parchet;
  2. este indicat sa protejezi tocul cu hartie autoadeziva;
  3. cu ajutorul bolobocului, pozitioneaza corect tocul pe verticala;
  4. foloseste penele de lemn pentru a fixa temporar tocul;
  5. intre exteriorul tocului si golului de zid, pe toate laturile, instaleaza un distantier de lemn care te ajuta sa stabilești pozitia clara a usii si alinierea acesteia;
  6. pentru fixarea tocului in zid, foloseste minimum doua suruburi pe fiecare latura a tocului. daca este nevoie sa ajustezi verticalitatea, strange sau desurubeaza suruburile;
  7. asaza foaia de usa in balamale si verifica daca se potriveste corespunzator;
  8. umezeste suprafata de lucru cu apa si aplica spuma poliuretanica de jos in sus, pentru a acoperi golul de zid;
  9. lasa foaia de usa pe pozitie, aproximativ 12 ore, pana se usuca complet;
  10. dupa ce spuma s-a intarit, indeparteaza distantierii ajustabili si penele de fixare si taie surplusul de spuma cu un cutter.

Pasul doi - fixarea usii in balamale

Acesta este momentul in care se incepe fixarea mecanica a usii.

  1. Inainte sa incepi, trebuie să reglezi foarte bine balamalele.
  2. Pentru a aseza corespunzator balamale, deschide si inchide repetat usa.
  3. Dupa ce acul broastei nimereste in deschiderea din toc, poti monta feroneria - broasca si manerul.
  4. In cazul in care partea de jos a usii atinge pardoseala, este indicat sa intercalezi saibe de otel sub partile superioare ale balamalelor. Canatul usii va fi ridicat astfel in pozitia dorita.

usi de interior

Montarea altor tipuri de usi

In cazul in care optezi pentru un alt tip de usa interioara decat cel clasic, fie din motive de functionalitate, fie de design, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte in ceea ce priveste montajul.

Montarea usii de interior de sticla

usa de sticla de interior

Usa din sticla este o optiune buna pentru cei care prefera sa aiba senzatia unui spatiu generos, datorita luminii care patrunde in interior.

In cazul in care vrei sa montezi o usa de sticla intr-o zona cu trafic intens, poti opta pentru sticla securizata, care este foarte rezistenta si nici nu isi pierde aspectul de nou o perioada lunga. Mai mult, usile din sticla se intretin foarte usor cu ajutorul unor solutii non-abrazive.

Montarea unei usi de sticla nu este cu nimic deosebita fata de montarea unei usi de lemn obisnuite.

Montarea usii de interior glisanta / culisanta

usa culisanta glisanta

Nu exista nici o diferenta intre usile glisante si cele culisante. Actiunea de culisare sau glisare se refera la aluncarea unui obiect pe un dispozitiv special, in cazul usilor, este vorba de rolele pe care acestea sunt montate.

  1. Si aici, tocul este montat primul, prin lipire cu spuma polieuritanica. Asigura-te ca tocul este drept in cele 3 planuri.
  2. Ai grija ca, in partea unde va functiona usa glisanta, tocul sa fie instalat cu aproximativ 2mm mai iesit fata de planul peretelui. Pe buza superioara ramasa libera se va aseza ulterior suportul pentru sina de glisare.
  3. Marcheaza locul pentru gaurile suruburilor si pentru cele ale diblurilor de fixare.
  4. Pozitioneaza suportul pentru sina de glisare pe buza superioara a tocului, la aproximativ 15mm de coltul exterior
  5. Pervazul orizontal va trebui decupat in dreptul suruburilor de sustinere a glisantei pentru a se putea monta pe cat posibil mai aproape de fata peretelui.
  6. Elementul vertical de inchidere al usii se fixeaza de pervazul vertical de pe partea corespunzatoare cu 5 sau 6 suruburi.
  7. Sina de glisare se fixeaza de suportul ei cu suruburile cu filet metric.
  8. Urechea de prindere se pozitioneaza la aproximativ 150 mm de marginea usii masurat pana in axul surubului principal.
  9. Reglajul foii de usa se face din cele 2 suruburi principale de sustinere.
  10. Fixarea ghidajul de pardoseala cu banda dublu adeziva pentru a determina pozitia corecta.
  11. Dupa determinarea pozitiei finale, in parchet se pot da suruburi de fixare.
  12. Fixeaza masca sistemului de glisare fie cu suruburi fie cu un adeziv puternic.

Montarea unei usi pliante

usa pliabila

O usa plianta este o optiune foarte buna pentru un apartament mic, unde spatiul trebuie economisit eficient. Iata pasii pentru a monta o usa plianta!

  1. In functie de instructiunile de montaj, masoara cotele pe cadrul usii sau pe partile interioare si marcheaza-le. Aici va trebui sa dai gaurile.
  2. Monteaza clipsurile pentru sinele glisante si contrasine.
  3. Aplica agentul de ungere din setul de livrare pe glisiere pentru ca ulterior usa sa se deschida si sa se închidă usor.
  4. Impinge cele doua jumatati de usa in sinele glisante si ajusteaza sina
  5. Fixeaza sina pe clipsurile premontate
  6. Taie o degajare pentru prag in contrasinele fixate perpendicular in cadrul de usa
  7. Fixeaza cele doua contrasine pe clipsurile de montaj si introdu sinele in cele doua aripi ale usii
  8. Fixeaza cele doua profile de acoperire la dreapta si la stanga sinei glisante cu clipsurile de montaj
  9. Pune manerele de usa si insurubeaza-le strans

Ce faci daca…

Ai o usa mai mare decat spatiul gol din zid?

In cazul in care ai achizitionat o usa standard de peste 2 metri inaltime, o optiune este sa tai maximum 2 centimetri din usa si toc si sa montezi un contratoc si un pervaz.

Ai grija sa folosesti un fierastrau circular de mana ca sa poti taia drept. Este o metoda mai simpla decat sa spargi stratul de caramizi din partea de sus.

Daca iti este mai usoara optiunea de a sparge peretele, poti incorpora un buiandrug. Asa, portiunea de zidarie va fi sustinuta si nu mai trebuie sa faci nici o modificare usii.

Dusumeaua sau peretii au o usoara inclinatie?

Cel mai simplu mod de a verifica daca peretii sunt drepti este cu ajutorul dreptarului.

Daca inclinatia este foarte mica, de maximum 2 cm, atunci poti aplica doua straturi de glet cu gletiera de maximum 2 mm.

Dupa ce se usuca, smirgheluieste usor suprafata.

Nu uita ca inainte sa dai cu gletul, sa aplici un strat de amorsa diluata conform indicatiilor de pe ambalaj.

Usa a fost montata stramb?

In cazul in care usa a fost montata stramb, se recomanda demontarea si repozitionarea corecta.

Daca usa este lasata sau prea sus, poti scoate saiba pentru a compensa luftul.

Aceasta solutie este mai riscanta, deoarece scoaterea saibei poate duce la aparitia unor defecte sau a uzurii rapide.

Odata ce te-ai hotarat asupra tipului si modelului de usa de interior, cu putina matematica si indemanare vei reusi sa montezi singur corect intregul kit.

De ce este important sa montezi corect usile?

O usa montata corect se inchide si se deschide bine. Functioneaza corespunzator. In caz contrar, te vei confrunta cu diferite neplaceri:

  • aspect neplacut;
  • inchidere si deschidere dificila a usii;
  • zgomot deranjant;
  • zgarieturi ale pragului.

Nota! Usa care scartaie poate fi de asemenea suparatoare. In acest caz, disconfortul provine de la balamale. Odata cu trecerea timpului si a utilizarii frecvente a usii, stratul de lubrifiant se diminueaza, rezultand astfel scartaitul, pentru ca alunecarea dintre componente nu se mai face usor. Tot ce ai de facut este sa aplici un spray special balamalei sau clasica vaselina.

In concluzie, pentru a evita posibile scenarii suparatoare, este foarte important la montarea usii de interior sa se verifice golul de zid. Acesta trebuie sa aiba 90° in plan vertical si orizontal, sa fie cu cativa centimetri mai mare decat dimensiunile usii, astfel incat sa poata fi fixata cu spuma poliuretanica. De asemenea, este esential ca usa sa fie asezata perfect drept, sa nu fie lasata nici pe fata, nici pe spate. De aceea, a te asigura ca usa este aliniata corect, reprezinta un pas principal pentru un montaj corect. De evitat si greseala ca usa sa fie montata prea sus sau prea jos. Retine ca intre usa si podea se lasa un spatiu liber de 1 - 1,5 cm.

Montarea usilor de interior trebuie facuta cu multa atentie, fiind o provocare interesanta pentru orice meserias. Pe site-ul MatHaus gasesti materialele necesare. Daca inca te afli in etapa de cautare a usii potrivite, iti recomandam si articolul: 9 sfaturi pentru alegerea usilor de interior perfecte pentru casa ta. Oferim transport specializat oriunde in tara. Usile dorite vor ajunge in stare perfecta la tine acasa, iar tie iti ramane mai mult timp si energie. 

usi de interior

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.