Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 30 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de baterii: dimensiuni, clasificare, utilizari

Publicat: 04.12.2023 / Timp lectură: 4 min
Care este diferenta dintre bateriile AA si cele AAA? Dar dintre R6 si LR6? Descopera in acest articol care sunt cele mai comune tipuri de baterii sau acumulatori, la ce se pot utiliza si cum se folosesc in mod corect!

Cuprins

Ce este o baterie?

O baterie este un dispozitiv care transforma energia chimica direct in energie electrica, prin intermediul unei reactii de oxido-reducere. Poate fi utilizata pentru a alimenta diverse produse electrice: ceas, mouse, telecomanda, lanterna, jucarii, telefon mobil, laptop, masina etc.
Exista o diferenta intre baterii si acumulatori? Acesti termeni se confunda adesea si se folosesc pentru aceleasi tipuri de produse, insa, in teorie, se disting astfel:
  • baterii primare - nu se pot reincarca si, de regula, au o forma standard (tip moneda sau butoni, cilindrice de tip AA sau AAA s.a.);
  • baterii secundare (acumulatori) - pot fi reincarcate cu energie electrica si pot avea o forma speciala (pentru telefon, laptop, masina, scule electrice s.a.); multe tipuri de acumulatori sunt pe baza de litiu sau nichel;
  • baterii reincarcabile - sunt, de fapt, acumulatori cu o forma standard de baterie.

Clasificarea bateriilor

clasificarea bateriilor

Aceste produse pot fi clasificate pe baza unor criterii precum:

  • formatul/dimensiunea bateriei;
  • capacitatea de stocare a energiei electrice (mAh);
  • tensiune/voltaj (V);
  • durata de utilizare (eficienta);
  • tipul de produs - neincarcabil sau reincarcabil;
  • utilizare (compatibilitatea cu anumite dispozitive electrice);
  • marcaje/tehnologie.
Aceste clasificari te ajuta la identificarea rapida a tipului de baterie de care ai nevoie, iar intelegerea specificatiilor tehnice poate fi cheia pentru a alege produsul potrivit pentru tine.

Tipuri de baterii - in functie de marcaje

tipuri de baterii in functie de marcaje

Marcajele de pe baterii ofera informatii despre compozitia electrodului si a substantei active utilizate (tehnologia de productie). Iata care sunt cele mai comune notatii si ce avantaje si dezavantaje are fiecare tip de produs:

R - baterii saline (zinc-carbon)

Compozitia bateriilor saline consta intr-o solutie pe baza de sodiu si in doi electrozi: din zinc si din dioxid de mangan. Acestea sunt ieftine, sigure si recomandate pentru dispozitivele care consuma putina energie electrica. Au o durata de functionare redusa, iar performanta lor scade la temperaturi negative.

LR - baterii alcaline

Ce contine o baterie alcalina? Electrozii sunt din zinc si din dioxid de mangan, iar electrolitul este hidroxid de potasiu sau de sodiu.

Printre cele mai cunoscute si folosite tipuri de baterii sunt cele alcaline. Acestea au o durata de utilizare de pana la 10 ani si o capacitate de stocare a energiei mai buna decat produsele pe baza de solutie salina, datorita dioxidului de mangan mult mai dens si mai pur. Totodata, isi pastreaza performanta la temperaturi negative.

CR - acumulatori Li-Ion (litiu-ion)

Bateriile reincarcabile Li-Ion au o durabilitate extinsa, o capacitate mare de stocare a energiei si un volum redus. Aceste produse sunt, la randul lor, impartite in mai multe tipuri, cum ar fi:

  • LCO (oxid de litiu-cobalt) - sunt utilizate pentru dispozitive electronice portabile de mici dimensiuni (telefoane mobile, laptopuri etc.);
  • LiFePO4 (litiu-fier fosfat) - pot fi considerate cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice, datorita sigurantei in utilizare si durabilitatii.

HR - acumulatori NiMH

Un alt tip de baterie reincarcabila este cea pe baza de nichel si hidrura metalica (NiMH). Un astfel de acumulator ofera numeroase beneficii, precum: 

  • densitate mare de energie, obtinuta cu mai putine metale toxice;
  • capacitate mare de stocare a energiei si voltaj mai ridicat fata de bateriile alcaline;
  • bateriile NiMH pot fi reincarcate de pana la 500 de ori.

Cu toate acestea, bateriile reincarcabile NiMH produc mai multa caldura cand sunt utilizate la temperaturi ambientale extreme.

Tipuri de baterii - in functie de dimensiuni

Cele mai comune formate sau dimensiuni ale bateriilor cilindrice sunt:

Tip baterieMarcajExemple de utilizari
Baterii AAAALR61 (alcaline) s.a.pot fi utilizate pentru unele lanterne, lasere s.a.
Baterii AAALR03 (alcaline)
R03 (saline/carbon-zinc) etc.
 se folosesc in multe dispozitive electrice casnice
Baterii AALR03 (alcaline)
R6 (saline/carbon-zinc)
HR6 (NiMH) etc.
sunt potrivite pentru multe dintre dispozitivele electrice casnice
Baterii tip CLR14 (alcaline)
R14 (saline/carbon-zinc)
HR14 (NiMH) etc.
pentru ceasuri de perete sau de masa s.a.

Bateriile de tip moneda sau butoni sunt disponibile cu diferite diametre si grosimi. Printre cele mai utilizate sunt:

Tip baterie (marcaj)DimensiuniExemple de utilizari
Bateriile CR2025diametru - 20 mm
grosime - 2.5 mm 
pentru ceasuri sau chei auto electrice
Bateriile CR2032diametru - 20 mm
grosime - 3.2 mm
pentru unele telecomenzi si chei auto
Bateriile CR2450diametru - 24.5 mm
grosime - 5 mm
pentru dispozitivele portabile care necesita un amperaj de 3 mA; aceste baterii au o durata de viata de pana la 10 ani

Cum alegem corect tipul de baterie?

Iata cateva recomandari utile pentru alegerea bateriilor:
  • verifica fisa cu specificatii a dispozitivului electronic, marcajele de pe ambalaj sau, daca este cazul, de pe bateriile consumate, pentru a achizitiona un produs conform;
  • compara tehnologiile folosite de diferiti producatori si beneficiile fiecarui tip de baterie;
  • daca bateriile vor fi folosite in exterior sau in incaperi cu temperaturi extreme, asigura-te ca vor functiona corespunzator; spre exemplu, produsele alcaline sau pe baza de litiu isi pastreaza performantele chiar si la -20 de grade Celsius sau la +60 de grade Celsius.
Citeste si: Ce generator iti trebuie pentru o casa si cum il alegi pe cel potrivit?

Sfaturi pentru utilizarea bateriilor

Este foarte important ca bateriile sa fie depozitate in conditii adecvate: temperaturile ideale sunt cuprinse intre 15 si 25 de grade Celsius, iar mediul ar trebui sa fie uscat. In caz contrar, va fi afectata performanta sau durata de utilizare.
Daca bateriile sunt reincarcabile, este contraindicata descarcarea completa sau supraincarcarea lor. In acelasi timp, asigura-te ca folosesti un incarcator compatibil.
Mai mult, este absolut necesar sa reciclezi toate bateriile uzate, dar in special pe cele cu litiu. Metalele toxice trebuie gestionate in conditii de maxima siguranta. Exista zone speciale de colectare a acestor produse, cum ar fi centrele locale de deseuri de baterii si acumulatori si magazinele partenere.
Bateriile sunt esentiale pentru functionarea multor dispozitive din locuintele noastre. Cateva dintre criteriile de care trebuie sa tii cont inainte de a face o achizitie sunt forma si dimensiunea, puterea (voltajul), durabilitatea si tipul de produs (alcalin, Li-Ion, NiMH etc.) MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.