Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce este tencuiala mecanizata, tipuri si cand se utilizeaza

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 19.09.2022 / Timp lectură: 4 min

Cand construiesti o casa, cel mai important aspect este sa fii cat mai eficient, fara a face compromisuri in ceea ce priveste calitatea materialelor si a manoperei. 

Daca vorbim despre zona peretilor, tencuiala este baza de la care placam pentru acoperirea si protejarea zidariei cu scopul obtinerii peretului “la drept”. Dar ce este tencuiala si cum se aplica? Cum fac sa am un consum cat mai mic? 

Afla raspunul la toate intrebarile si sfaturi suplimentare din articolul de mai jos. 

Cuprins

Diferentele dintre o tencuiala mecanizata si una obisnuita

Diferenta dintre o tencuiala mecanizata si o tencuiala obisnuita consta in modul de aplicare. Pentru a fi mai usor de pus in opera, cea mecanizata contine aditivi suplimentari plastifianti pentru a transforma tencuiala intr-o pasta mult mai fluida. 

Pentru aplicarea tencuielii mecanizate este va fi nevoie de un utilaj special, de regula o masina de tencuit prevazuta cu o pompa de apa. 

Pentru suprafetele mici, livrarea se poate face la saci, iar in cazul suprafetelor mari, tencuiala este transportata in silozuri speciale echipate cu utilaje pneumatice care au capacitatea de a transporta pulberea la punctele de lucru, asa cum este in cazul cladirilor inalte si foarte inalte. 

Spre deosebire de tencuiala clasica pregatita manual sau direct pe santier, cea mecanizata are o serie de avantaje:

●    Economisesti timp de lucru;
●    Ofera siguranta calitatii. Sacii predozati din fabrica sunt umpluti dupa retete clare care iti atesta calitate constanta;
●    Lucrarea poate fi executata cu mai putini oameni, poti economisi buget din manopera. 

Iata cateva detalii esentiale despre tencuiala mecanizata, cate tipuri exista si cum o utilizezi:

Ce este tencuiala mecanizata?

Tencuiala este un mortar care se prepara cu apa si are rolul de a nivela peretii oferind atat un strat de protectie, cat si unul de termoizolare a constructiilor la interior sau la exterior. 
Tencuiala umeda spre deosebire de placile de gips carton, denumite de specialisti si sisteme de tencuire uscate, confera peretelui un grad mai mare de rezistenta mecanica la abraziune sau lovire.   

Tencuiala umeda se poate aplica manual sau mecanizat pe diverse suprafete din beton, caramida sau BCA. Recomandam, inainte de aplicare, amorsarea suprafetelor cu un “primer” care are rolul de a spori legatura dintre tencuiala si stratul suport. 

Ai in vedere ca un consum mediu pe metru patrat este de 8 pana la 13 kg pe fiecare cm de tencuiala, ceea ce inseamna ca tencuiala trebuie sa fie foarte bine ancorata de stratul suport, mai ales pe tavane. 

De asemenea, dupa aplicare este nevoie ca incaperea sa fie aerisita si sa se evite tirajul fortat cu aer cald care poate provoca aparitia fisurilor in tencuiala. 

tipuri de tencuiala mecanizata​​​​​​​

Tipuri de tencuiala mecanizata

In functie de conditiile de umiditate, destinatie si temperatura peretilor pe care se doreste aplicarea tencuielii, exista 2 tipuri:

Tencuiala mecanizata pe baza de ciment

Acest tip de tencuiala se prepara prin amestecul clasic de ciment, var hidraulic, lianti apa si nisip si prezinta avantaje privind rezistenta mecanica superioara, rezistenta la umiditate motiv pentru care se poate aplica si la exterior. 

Dezavantajul este ca are un consum mai mare de cca 13-14 kg/mp pe 1 cm grosime si pentru finisare sunt necesare mai multe etape intermediare. 

Tine cont ca o tencuiala mecanizata pe baza de ciment necesita un timp indelungat de uscare, in functie de grosimea de aplicare, temperatura si umiditatea mediului ambiant. 

Pentru aplicare pe tavane este nevoie de un primer puternic si nu se recomanda grosimi mai mari de 1 cm.

Tencuielile pe baza de ciment se recomanda in bai, beciuri si pivnite, la pereti exteriori, in zonele de trafic intens.

tencuiala mecanizata pe baza de ipsos​​​​​​​

Tencuiala mecanizata pe baza de ipsos

Tencuiala pe baza de ipsos este un tip de mortar predozat din fabrica, pe baza de ipsos si lianti hidraulici care se prepara doar prin amestecare cu apa. 

Ipsosul este un material cald, cu calitati higroscopice, adica absoarbe apa aflata in surplus in atmosfera, pe care ulterior o poate ceda daca umiditatea scade. 

Din cauza rezistentei limitate la umiditate, tencuiala mecanica pe baza de ipsos se foloseste doar la interior si prezinta urmatoarele avantaje fata de cea pe baza de ciment :
-    consum pe mp de doar 8-9 kg/ 1 cm grosime;
-    are o aderenta foarte buna;
-    se ajunge la un finisaj de buna calitate prin mai putine operatiuni fata de cea de ciment;
-    timp de uscare mai scurt;
-    coeficientul de transfer termic este mai mic decat la ciment ceea ce ii confera un grad de izolatie termica superior;

Totusi pretul pe kg, este mai mare decat la cea de ciment cu cca 40%, dar compenseaza prin consum mai scazut si prin timpul salvat ca sa ajungi la un finisaj superior.

Cand se utilizeaza tencuiala mecanizata?

Tencuiala mecanizata iti ofera posibilitatea de a efectua lucrarile de nivelare si finisare a peretilor intr-un timp mai scurt si intr-un mod eficient. 

Grosimea maxima care se poate realiza dintr-o aplicare este de maximum 3 cm, iar pentru acoperirea unor denivelari mai mari se recomanda tencuirea in straturi succesive.

Tencuiala predozata din fabrica iti garanteaza o calitate constanta spre deosebire de cea fabricata artizanal in santier, la care pot aparea diferente in reteta de preparare care conduc la aparitia de fisuri.

Tencuiala mecanizata salveaza timp si confera un consum pe metru patrat mai redus decat tencuiala manuala clasica produsa in santier.

Forta de aderenta este superioara retetei predozate din fabrica datorita aditivilor folositi ceea ce garanteaza o durata de viata mai mare a tencuielii.

Atentie: elementele metalice auxiliare folosite in aplicarea tencuielii mecanizate precum sinele de pontaj sau coltare trebuie sa aiba un strat uniform de zinc de minimum 275 de microni, deoarece in caz contrar vor coroda, iar oxidul de fier rezultat va iesi prin tencuiala si va compromite finisajul peretelui. 

O tencuiala mecanizata, atat pe baza de ciment, cat si pe baza de ipsos, prezinta un mediu puternic alcalin foarte agresiv cu aliajele pe baza de fier (Fe). 

Daca nu sunteti siguri pe calitatea accesoriilor se recomanda indepartarea lor din tencuiala, inainte de a se usca si repararea golului ramas.

Poti achizitiona tencuiala mecanizata la sac, in functie de destinatia peretilor finisati si de bugetul avut la dispozitie.

Descopera oferta mathaus.ro pentru a afla cat costa metrul patrat de tencuiala mecanizata si alege-o pentru proiectul tau.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament sau a unei case inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Realizarea unui perete de compartimentare poate oferi un mare plus proiectului de design interior. In acest articol, afla care sunt solutiile populare de compartimentare a locuintei si iti dezvaluim cum sa duci la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.