Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tavan extensibil vs tavan din gips carton / rigips

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 30.09.2022 / Timp lectură: 4 min

Tavanele false sunt o solutie ideala in multe situatii, atat din punct de vedere estetic, cat si al eficientizarii proiectelor: cand sunt diferente mari de nivel sau denivelari, pentru mascarea firelor electrice si a conductelor pentru aer conditionat, pentru realizarea scafelor sau unui design special si nu numai. 

Care este cea mai buna varianta pentru tine: tavanul extensibil sau din gips carton? Alfa prin ce se caracterizeaza fiecare tip si care sunt principalele deosebiri, astfel incat sa iei o decizie in cunostinta de cauza si potrivita pentru proiectul tau. 

Cuprins

Tavan extensibil: caracteristici

ravan extensibil​​​​​​​

Daca te intrebi ce este un tavan extensibil, iti prezentam o scurta descriere si principalele caracteristici. Acesta reprezinta un tip de plafon fals, secundar, care poate fi instalat intr-un timp scurt, iar suprafata este perfect intinsa. Mai exact, o membrana din PVC sau din poliester se monteaza, de multe ori, dintr-o bucata, cu ajutorul unui profil perimetral de fixare. 

Modele pentru tavanul extensibil

Ai la dispozitie mai multe tipuri de folie pentru tavanul extensibil, in functie de aspectul pe care vrei sa il obtii: satinat, ca de oglinda, spectaculos sau partial transparent:
●    Tavan extensibil mat - Suprafata nu reflecta lumina si se integreaza perfect in amenajarile clasice;
●    Tavan extensibil lucios - Ofera un aspect modern incaperii si senzatia de spatiu mai amplu. Este potrivit locuintelor cu un tavan jos, cladirilor comerciale sau de birouri etc.;
●    Tavan extensibil 3D - Designul este unul complex si creativ. Poate fi personalizat si sunt reproduse imagini 3D cu cer instelat sau cu nori, galaxii, paduri, oceane sau cu efecte tridimensionale spectaculoase;
●    Tavan extensibil translucid - Pentru ca este partial transparent, lasa lumina de la benzile LED sau de la spoturi sa treaca, dar fara a se observa tavanul de baza.

Durabilitate si rezistenta la inundatii

Unul dintre avantajele tavanului extensibil este durabilitatea de pana la 25-30 de ani. De asemenea, este rezistent la umezeala si la inundatii. Daca a fost instalat etans, poate sustine o anumita cantitate de apa, in functie de dimensiunile membranei. 

Tavan din gips carton / rigips: caracteristici

Tavan din gips carton (rigips)​​​​​​​

Placile de gips carton sunt utilizate, adesea, pentru realizarea tavanelor izolate termic si fonic sau cu elemente decorative speciale si cu un sistem de iluminat elaborat. Montajul poate fi realizat si de mesteri profesionisti, si de pasionati, daca sunt urmate cu atentie recomandarile si etapele instalarii.

Afla mai multe: Tavanul din gips carton: avantaje, plasi si profile, montaj

Izolare termica si fonica

Tavanul fals din gips carton ofera un grad bun de izolare termica si fonica. Pentru a imbunatati aceste proprietati si mai mult, intre tavanul de baza si placile de rigips se adauga 1-2 straturi de vata minerala de sticla sau bazaltica. Acest pas este necesar pentru mansarde sau ultimul etaj al unei cladiri.

Tipuri de placi din gips carton

In functie de destinatia incaperii in care va fi montat tavanul fals, placile de gips carton pot avea anumite proprietati si imbunatatiri. Acestea sunt semnalizate prin culoarea placajului:
●    Gips carton gri - Sunt considerate placi standard, potrivite pentru uz general;
●    Gips carton verde - Au o rezistenta crescuta la umezeala si sunt recomandate pentru bai, bucatarii, subsoluri sau alte camere cu umiditate mare;
●    Gips carton albastru - Ofera o protectie fonica ridicata fata de alte materiale, pentru ca rezista la vibratii;
●    Gips carton roz - Prezinta o rezistenta mai mare la incendii. Daca sunt montate corect, pot intarzia raspandirea focului 30 de minute sau cateva ore, in functie de produs;
●    Gips carton portocaliu - Acestea sunt impermeabile, insa sunt disponibile, de cele mai multe ori, la comanda.
O alta varianta pentru realizarea plafoanelor secundare, in special in cladirile de birouri sau cele publice, este tavanul casetat, care are si rol estetic, si functional: mascheaza instalatiile electrice si sistemul de ventilare, iar aspectul este unul ordonat si placut.

Citeste mai multe: Montarea tavanului casetat

Tavan extensibil vs. tavan din gips carton / rigips : diferente

Tavan extensibil vs. tavan din gips carton (rigips): diferente​​​​​​​

Proprietatile pe care le au in comun tavanul extensibil si cel din gips carton sunt: rezistenta la impact si etanseitatea. Gradul de izolare termica si fonica este, de asemenea, apropiat.

Descopera prin ce se deosebesc cele doua tipuri de tavan fals. 

Montajul tavanului extensibil si al placilor din gips carton

Timpul de instalare a tavanului extensibil este considerabil mai mic decat a plafonului fals din rigips, insa necesita cunostinte avansate. In general, membrana se incalzeste la 50 de grade Celsius inainte de a se intinde si fixa pe marginea speciala.

Montarea placilor de gips carton dureaza mai mult, insa poate fi realizata si in regim DIY (do it yourself), daca sunt urmati cu atentie pasii de instalare. Pentru instalarea structurii ai nevoie de profile de tip UD si CD, precum si de accesorii.

Durata de viata 

Tavanul extensibil este rezistent la inundatii, iar ambele tipuri de plafoane sunt etanse. Mai mult, rigipsul poate fi rezistent la caldura si foc, insa membrana din PVC devine toxica daca este expusa la astfel de factori - elibereaza gaze toxice. Din acest motiv, tavanul extensibil nu este recomandat in bucatarii. Totodata, durata de viata este asemanatoare: daca folia plafonului extensibil este intretinuta corespunzator, poate rezista cu 5 ani mai mult decat placile din gips carton.

Design

Daca iti doresti un tavan cu aspect de oglinda sau cu imagini 3D, opteaza pentru membrana din PVC sau poliester. In schimb, daca vrei un plafon clasic sau unul cu elemente decorative complexe si scafe, iti recomandam placajul din gips carton. Totusi, tine cont ca tavanul extensibil poate avea un aspect de plastic.

Ia in considerare atat punctele forte, cat si cele mai putin bune ale fiecarui tip de tavan fals, astfel incat sa alegi cea mai buna optiune pentru proiectul tau. 

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.