Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tavanul din gips carton: avantaje, placi si profile, montaj

Actualizat: 31.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 9 min
Cu rol decorativ, ca izolatie termica sau ca sa ascunda cablurile si tevile amplasate sub plafon, tavanul fals din gips carton este o solutie practica si ieftina. Materialele din care sunt fabricate placile din gips carton - sau de rigips, asa cum le stiu multi romani - nu sunt vazute cu ochi prea buni, pentru ca nu ofera unei constructii rezistenta sau stabilitatea pe care o au betonul sau caramida, de exemplu. Exista, totusi, placi similare celor din gips-carton, de mare densitate, care au proprietati mecanice foarte bune, rezistente la sarcini de sute de kilograme. Cu toate astea, gips cartonul este ideal pentru lucrari de mica amploare si poate fi utilizat cu succes in crearea unor pereti sau a unui tavan fals, dar si pentru elemente decorative in incaperi. Iata tot ce trebuie sa stii despre montarea tavanului fals din gips carton.

Cuprins

Avantajele tavanului fals din gips carton

O solutie mereu la indemana, tavanul fals este utilizat pentru diverse scopuri. Poate fi folosit pentru a reduce inaltimea in unele incaperi prea inalte si ofera, in acelasi timp, o eficienta mai ridicata din punct de vedere termic.


De asemenea, mai este folosit pentru a ascunde diverse elemente inestetice ale plafonului sau chiar ca sa mascheze complet tuburile de cabluri sau conductele termice trasate din varii motive sub planseu.
1. Izoleaza termic
Tavanul fals are dezavantajul ca reduce din inaltimea unei incaperi dar ofera, la schimb, o mai buna izolare termica. Acest lucru este evident mai ales in apartamentele aflate la ultimul etaj al unor cladiri.
2. Izoleaza fonic
Placile de gips carton izolante fonic sunt ideale pentru a limita vibratiile si ecourile in incaperi. Sunt utilizate in principal la constructia tavanelor false in cladirile de birouri si in hoteluri sau pensiuni.
3. Mascheaza reteaua electrica si termica
In imobilele moderne, fie ca este vorba despre cladiri de birouri, case sau blocuri de apartamente, constructorii opteaza tot mai des pentru instalarea pe tavan a conductelor de incalzire sau a retelelor electrice.
Tavanul fals din gips carton mascheaza perfect aceste instalatii si permite accesul instantaneu la ele. Spre deosebire de reteaua electrica sau cea termica instalata in pereti, nu mai este nevoie ca acestia sa fie sparti in cazul unor defectiuni.
4. Ofera un aspect modern
Fata de tavanele clasice din placa de beton, placile de gips carton permit constructorului o mai mare libertate atunci cand vine vorba de crearea unui tavan iesit din comun, care sa contina si elemente decorative, altfel mult mai costisitoare.
5. Permite instalarea unor sisteme de iluminat complexe
Si iluminatul este avantajat de amplasarea unui tavan fals in incaperi, pentru ca permite constructorului sa instaleze mai multe surse de lumina de tipuri diferite, fara sa fie nevoit sa traga cablurile aparent, de-a lungul peretelui, si fara sa sape santuri in beton ca sa le mascheze.
Tavanul fals din gips carton va masca perfect cablurile si permite cu usurinta interventia unui electrician, in cazul unei defectiuni.

Tipuri de placi din gips carton

In functie de rezistenta la factori externi, placile de gips carton sunt de mai multe feluri si sunt marcate in culori diferite, pentru a fi mai usor de diferentiat. Iata ce inseamna fiecare culoare in parte:
Placi din gips carton de culoare gri - sunt placile standard din gips carton si cele mai des intalnite in lucrari. Nu au o rezistenta crescuta la factori externi, dar sunt ideale pentru uzul general.

gips carton sau rigips
Placi din gips carton de culoare verde - aceste placi sunt utilizate in special in incaperile in care umezeala este ridicata, cum ar fi in bai sau in subsoluri. Nu sunt cu adevarat impermeabile, dar rezista la umiditate crescuta si unele modele sunt tratate si antimucegai. Asta le face ideale pentru bucatariile unde se poate forma condens, dar si la imbracarea peretilor din jurul ferestrelor.
Placi din gips carton de culoare albastra - sunt fabricate special sa reziste la vibratii, asa ca sunt folosite acolo unde este nevoie de izolatie fonica. Aceste placi sunt utilizate in special in constructia cladirilor de birouri, dar pot fi folosite cu succes si in locuinte. Bineinteles, nivelul de izolatie fonica este limitat, dar il puteti imbunatati cu ajutorul vatei minerale speciale.
Placi din gips carton de culoare roz - sunt rezistente la incendiu, dar nu sunt 100% ignifuge. Marea majoritate a producatorilor garanteaza ca aceste placi ofera o protectie la foc de aproximativ 30 de minute atunci cand sunt utilizate într-un sistem corect. Unii producatori fabrica si placi din gips carton care pot intarzia extinderea unui incendiu cu pana la 3 ore, daca sunt montate corespunzator, conform cu indicatiile producatorilor.
Placi din gips carton de culoare portocalie - sunt impermeabile si, ca atare, sunt mai scumpe si nu se gasesc asa usor, dar sunt disponibile la comanda. Se folosesc indeosebi in bai, in locurile care pot fi afectate de apa foarte usor - ca de exemplu in coltul unde este amplasata cada sau dusul.

Tipuri de profile metalice

In functie de rolul lor si de modul in care sunt amplasate, profilele metalice sunt de mai multe feluri:
Profile tip UD
Sunt profile fabricate din tabla zincata, au forma literei U si sunt folosite pentru marcarea perimetrului in constructia peretilor sau a tavanelor false. Cu alte cuvinte, aceste profile se fixeaza pe marginile peretilor si au rolul sa fie puncte de sprijin pentru placile din gips carton si pentru profilele de tip CD.
Pe tavan, profilele de tip UD se monteaza ca un U intors la 900, cu “talpa” catre perete. In acest tip de profile vor fi fixate profilele tip CD.
Profile tip CD
Mai sunt numite si profile portante. Trebuie sa aiba aceleasi dimensiuni cu profilele de tip UD, pentru ca se fixeaza in acestea. Profilele tip CD acopera tot tavanul care trebuie imbracat in rigips si vor oferi o parte din sustinerea necesara pentru placile de gips carton.
Aceste profile se monteaza cu partea deschisa spre tavan. In acest caz, “talpa” lor va fi suportul in care vor fi prinse, cu ajutorul suruburilor, placile de gips carton.
In magazin mai puteti gasi si alte tipuri de profile metalice pentru placile de gips carton, dar acestea nu se folosesc la montarea tavanului fals.

  • Profile tip CW si UW: sunt folosite la fel ca profilele prezentate mai sus, cu diferenta ca ele se monteaza pe peretii incaperilor, la constructia peretilor falsi. Mai pot fi folosite la placarea peretilor din zidarie, atunci cand se doreste o izolatie termica sau fonica sporita, cu un strat de vata mai mare.

  • Profile tip UA: sunt cele mai rezistente tipuri de profile metalice pentru gips carton. Sunt mult mai groase (1,5-2 milimetri), sunt fabricate din otel si sunt utilizate acolo unde este nevoie de o rezistenta si de o rigiditate sporite, cum ar fi la montarea usilor si a ferestrelor in pereti falsi.

 Accesorii si scule pentru montarea tavanului fals

Pentru o lucrare realizata perfect, trebuie sa ai, pe langa profile si placi de gips carton, si alte accesorii fara de care plafonul fals din gips carton nu poate fi montat. Iata care sunt acestea, dar si ce echipamente si scule ai nevoie:

  • piese de racordare pentru profile metalice
  • chit de rosturi - este folosit la umplerea rosturilor ramase intre placile de gips carton
  • banda de armare - este folosita pentru imbinarea placilor de gips carton si pentru izolarea lor. In constructii sunt folosite mai multe tipuri de banda de armare, cu diferite niveluri de rezistenta. In functie de materialul din care sunt fabricate, acestea pot fi din hartie, din fibra de sticla sau tip plasa
  • banda de etansare - pentru placile de gips carton de culoare verde, folosite pentru izolarea fonica si nu numai. Banda se monteaza pe profilele-ghidaj (UD sau UW), se lipeste de acestea, asigura ruperea vibratiilor si impiedica transmiterea lor prin structura.
  • bride
  • suruburi autofiletante
  • dibluri din plastic si de otel
  • tije de sustinere pentru placile de gips carton
  • razuitor rigips
  • rindea
  • fierastrau
  • spaclu
  • scara

Inaltimea la care se monteaza tavanul fals

gips carton Livrare din stoc

Primul lucru pe care trebuie sa il faci, inainte chiar sa cumperi placile de gips carton, profilele si celelalte echipamente, este sa decizi la ce distanta fata de tavan instalezi plafonul fals. Pentru asta trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:
Scopul pentru care vrei sa montezi tavanul fals
De exemplu, pentru mascarea unor conducte trebuie sa lasi un spatiu mai mare intre tavan si plafonul fals in timp ce, pentru amplasarea unor elemente decorative, distanta poate fi mai mica.
Grosimea profilelor, a placilor de gips carton si a accesoriilor
Cand stabilesti distanta la care vei construi tavanul fals, ia in calcul si grosimea placilor de gips carton care sunt, de obicei, de 9,5 sau de 12,5 milimetri, dar si grosimea profilelor. Conteaza si tipul de structura pe care vrei sa montezi placile de gips carton.
Structura de rezistenta simpla se foloseste in cazul tavanelor cu o suprafata mai mica de 15 m2, in timp ce structura dubla este utilizata pentru construirea tavanului fals in incaperi cu suprafete mai mari de 15 m2.

Tipuri de structuri de rezistenta

Structura de rezistenta, formata din profile metalice, este de doua feluri, in functie de modul de amplasare. Iata distantele minime la care poate fi montat tavanul fals, in functie de structura:

  • Structura simpla - profilele sunt la acelasi nivel: inaltimea minima este intre 4,5 cm (in cazul fixarii placilor de gips carton cu bride) si 12 cm (in cazul utilizarii unor tije de sustinere).

  • Structura dubla - profilele sunt suprapuse: inaltime minima variaza intre 7 cm (in cazul fixarii placilor de gips carton cu bride) si 14,5 cm (in cazul utilizarii unor tije de sustinere).

Montarea tavanului fals, pas cu pas

montaj rigips

Sunt mai multe metode de montare a tavanului fals, in functie de structura, dar si de profilele folosite. Va prezentam pasii de urmat pentru montarea unui tavan fals pe structura de rezistenta simpla.


  1. Traseaza nivelul camerei in care vrei sa instalezi tavanul fals. De obicei, pentru asta se foloseste un furtun de nivel, dar exista si solutii moderne care iti permit sa faci masuratori exacte, cum ar fi o nivela laser.

  2. Marcheaza, cu ajutorul unei sfori de trasare, linia de contur a plafonului la inaltimea pe care ai decis-o pentru amplasarea plafonului fals.

  3. Fixeaza profilele perimetrale UD ale structurii de rezistenta pe conturul incaperii, deasupra liniei de contur. Profilele se prind in zidarie cu ajutorul diblurilor de 6x40, care trebuie distantate la cel mult 80 de centimetri pe tot conturul tavanului fals.

  4. In functie de inaltimea la care ai decis sa montezi tavanul fals, e timpul sa modifici lungimea tijelor de sustinere. Acestea se scurteaza si se fixeaza de plafon cu dibluri de otel, dupa care trebuie sa introduci pe tije piesele de suspendare.

  5. E timpul pentru montarea profilelor de sustinere tip CD. Acestea trebuie masurate cu atentie inainte si taiate dupa masura la fata locului, pentru a permite prinderea lor cu usurinta pe profilele de racordare UD. Prinderea se face cu suruburi.

  6. Profilele de montaj CD se introduc in profilele periferice UD si se prind cu ajutorul pieselor de racordare CD de profilele de sustinere CD. Montajul se face echidistant, la 50 de centimetri distanta.  Nu uita sa verifici alinierea lor cu ajutorul unui boloboc, pentru a fi sigur ca sunt perfect drepte.

  7. Odata finalizata structura de profile,  trebuie efectuate o serie de masuratori pentru a stabili daca structura are nevoie de ajustari.

  8. Placile din gips carton se prind pe profilele de montaj CD si pe cele periferice UD cu suruburi autofiletante. Distanta intre suruburi trebuie sa fie de aproximativ 20 de centimetri, iar capetele lor nu trebuie sa depaseasca suprafata placii, altfel vor fi vizibile dupa zugraveala. Pentru gips carton, exista o mandrina speciala prevazuta cu un “burduf” cu bit tip PH2, care se opreste dupa ce capatul surubului a intrat usor in suprafata placii de gips carton, deci va fi usor de finisat si invizibil dupa gletuire.


9. Dupa fixarea placilor de rigips pe profile, urmeaza chituirea rosturilor ramase intre placi, dar si capetele suruburilor de prindere.
10. Ultimul pas care tine de fixarea tavanului fals este lipirea benzilor de armare de-a lungul rosturilor ramase intre placile de gips carton. Aceste benzi au rolul de a conferi mai multa rezistenta tavanului fals si de a impiedica aparitia crapaturilor.
11. Dupa o ultima masuratoare care trebuie sa scoata la iveala eventualele nereguli la montarea plafonului fals, poti sa zugravesti noul tavan.
Daca nu ai mai avut pana acum de-a face cu montarea peretilor sau a tavanelor din gips carton, este recomandat sa soliciti ajutorul unui specialist care sa faca aceasta lucrare impreuna cu tine. In orice caz, chiar daca vei incepe sa montezi singur tavanul fals, o singura regula este cea mai importanta: masoara intotdeauna de doua ori.

Te-ar putea interesa și:

O vopsea lavabila foarte buna implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.
Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.