Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Sistemele fotovoltaice: despre puterea necesara, cum se calculeaza, detalii componente

Publicat: 18.04.2024 / Timp lectură: 4 min
Lumina soarelui este o sursa de energie verde, regenerabila si gratuita. Aceasta este captata cu ajutorul panourilor solare si transformata in curent electric utilizabil in gospodarii prin intermediul invertorului. Afla totul despre sistemele fotovoltaice, de la cum functioneaza la sfaturi pentru montaj si întretinere.

Cuprins

Ce sunt si cum functioneaza sistemele fotovoltaice?

Sistemele fotovoltaice sunt ansambluri tehnologice care convertesc energia luminii solare direct in energie electrica. Aceste sisteme sunt compuse din:
  • panourile fotovoltaice (module fotovoltaice) sunt dispozitive fabricate din mai multe celule solare interconectate, realizate, de obicei, din siliciu sau alte materiale semiconductoare; acestea sunt proiectate pentru a capta lumina solara si a o transforma in energie electrica de curent continuu;
  • invertorul sistemului fotovoltaic transforma curentul continuu produs de panourile solare in curent alternativ, pentru a putea fi utilizat in majoritatea aplicatiilor casnice si comerciale;
  • In functie de tipul de sistem, energia electrica produsa care nu este consumata direct poate fi stocata in acumulatori sau intra in reteaua nationala de electricitate.

Categorii de sisteme fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice sunt impartite in 3 categorii: on-grid, off-grid si hibrid, despre care vom vorbi mai jos. Totodata, te invitam sa descoperi un ghid practic despre panourile solare fotovoltaice si termice - tipuri, pasi de instalare si avize necesare.

Sisteme fotovoltaice on-grid

sisteme fotovoltaice on grid

Sistemele on-grid sunt cele mai utilizate la scara larga, datorita costului avantajos - lipsa acumulatorilor determina un pret initial mai scazut cu cel putin 50%, insa aceasta diferenta depinde de la proiect la proiect. 

In cazul sistemelor fotovoltaice on-grid, componentele importante sunt panourile solare si invertoarele. Surplusul de curent generat intra in reteaua nationala de energie electrica, la schimbul unei sume de bani pentru energia returnata sau unor reduceri la facturi.

Sisteme fotovoltaice off-grid

sisteme fotovoltaice off grid

Un sistem off-grid este prevazut cu baterii pentru panourile fotovoltaice (acumulatori). Acestea stocheaza surplusul de energie electrica, cu scopul de a putea fi utilizata noaptea sau cand nu se produce suficient curent pentru nevoile de consum - este innorat, temperaturile sunt extreme, ziua este mai scurta etc. 

Sistemele fotovoltaice off-grid nu sunt dependende de o retea de electricitate si, prin urmare, vor genera curent chiar si in cazul intreruperii distributiei energiei electrice pentru lucrari de modernizare, mentenanta sau reparatii. 

Sisteme fotovoltaice hibrid

sisteme fotovoltaice hibride

Un sistem fotovoltaic hibrid combina avantajele on-grid si off-grid. Mai exact, cand se consuma curentul electric stocat in baterii, necesarul de energie va fi completat din reteaua de electricitate. 

Costul bateriilor pentru panourile fotovoltaice devine din ce in ce mai avantajos, astfel incat poate fi luata in calcul adaugarea acestora la sistemele on-grid, conectate la o retea de distributie a energiei electrice.

Puterea necesara

Pentru a calcula puterea necesara, verifica facturile la energie electrica si vezi care este consumul mediu pe ora (kWh), respectiv cel zilnic sau lunar. De asemenea, trebuie sa tii cont de consumatorii electrici pe care vrei sa ii achizitionezi sau sa ii utilizezi in viitor (scule electrice pentru reparatii/santier, lada frigorifica, inlocuirea aragazului pe gaz cu plita si cuptor electrice etc).

Pentru ca panourile solare nu produc energie constant, ci doar in timpul expunerii la soare, este important sa iei in calcul factorul de utilizare. Acesta poate fi estimat in functie de media de ore de soare din zona in care locuiesti.

Imparte consumul total de energie zilnica sau lunara la factorul de utilizare, pentru a obtine puterea nominala necesara a sistemului fotovoltaic.

De exemplu, daca inregistrezi un consum mediu zilnic de energie de 20 kWh si factorul de utilizare este de 4 ore de soare pe zi, puterea nominala necesara ar fi de aproximativ 5 kW. 

Acesta este doar un exemplu simplu, iar un instalator sau un expert in energie solara te poate ajuta sa faci calcule mai precise pentru situatia ta.

Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?

panouri fotovoltaice pe casa

Numarul de panouri solare fotovoltaice de care ai nevoie pentru o casa depinde de mai multi factori, precum locatia, suprafata acoperisului, cantitatea de lumina, conditiile meteo si specificatiile panourilor. Poti cere ajutorul unui expert in energie solara sau folosi un calculator sau un configurator online gratuit, care va tine cont de:

  • consumul mediu lunar de electricitate, conform facturilor;
  • puterea si eficienta panourilor solare pe care vrei sa le folosesti - panourile solare sunt de puteri variate de la 400 la 650 W;
  • numarul estimat de ore de lumina solara, bazat pe locatie - zona de orientare (recomandat este spre sud); 
  • calitatea aerului, temperatura etc.

Spre exemplu, pentru o locuinta cu un consum mediu zilnic cuprins intre 2-10 kW, ar fi necesare in jur de 6-10 panouri solare cu o putere de 500 W (pentru un sistem cu o putere instalata cuprinsa intre 2-5 kWh).

Componentele sistemelor fotovoltaice

sisteme electrice fotovoltaice

Un sistem fotovoltaic complet este format din:

  • panouri fotovoltaice - din siliciu monocristalin, siliciu policristalin sau siliciu amorf (film subtire);
  • invertor - monofazat sau trifazat; cu siruri, microinvertoare sau hibride;
  • baterii pentru sisteme fotovoltaice (acumulatori);
  • echipamente si optimizatoare panouri fotovoltaice;
  • tablou electric pentru sisteme fotovoltaice.

Durata de viata a panourilor fotovoltaice

Intervalul standard de functionare optima a panourilor fotovoltaice este de 12-15 ani. Totodata, unii producatori ofera o garantie de peste 25-30 de ani. Dupa aceasta perioada, eficienta lor scade semnificativ si nu mai pot genera aceeasi cantitate de curent electric ca la inceput. 

Avantajele sistemelor fotovoltaice

fotovoltaice rezidentiale

  • Energia solara este regenerabila si inepuizabila.
  • Sistemele fotovoltaice folosesc lumina solara pentru a produce curent electric, care este o sursa de energie gratuita. Pe termen lung, investitia va fi amortizata datorita costurilor reduse la facturi.
  • Durata de viata este lunga si costurile pentru mentenanta sunt reduse.
  • Sistemele fotovoltaice sunt o sursa de energie verde, sustenabila - nu polueaza si contribuie la reducerea amprentei de dioxid de carbon.
  • Industria energiei solare fotovoltaice este in continua dezvoltare si se cauta constant solutii pentru reducerea costurilor si cresterea eficientei acestor sisteme.

Afla mai multe: Becurile ecologice - Criterii de alegere si avantaje pentru intreaga familie

Dezavantajele sistemelor fotovoltaice

  • Costul initial poate fi considerabil, in special pentru sistemele off-grid, cu baterii. Vezi programele de finantare nerambursabila sau oferte cu plata in rate lunare.
  • Eficienta sistemelor fotovoltaice depinde de regiune si de conditiile meteo.
  • Pentru instalarea panourilor fotovoltaice este nevoie de un spatiu generos.

Recomandari pentru montarea panourilor fotovoltaice

instalare panouri fotovoltaice

  • Alege locul (acoperis, sol) si unghiul in care panourile solare beneficiaza de cea mai mare expunere la soare. Poti folosi o aplicatie sau un dispozitiv de tipul solar tracker.
  • Foloseste sisteme speciale de fixare pentru panouri fotovoltaice.
  • Instaleaza invertorul in apropierea panourilor, intr-o locatie racoroasa, daca este posibil.
  • Daca optezi pentru un sistem off-grid, conecteaza bateriile la invertor. 

Recomandari pentru intretinerea panourilor fotovoltaice

  • Verifica periodic panourile solare si asigura-te ca nimic nu afecteaza eficienta acestora (copaci, praf, mizerie adunata pe suprafata panourilor etc.).
  • Inainte de a curata panourile, vezi care sunt conditiile producatorului pentru oferirea garantiei. Spre exemplu, poate fi necesar sa apelezi la serviciile unei firme specializate de curatenie. 
Vrei sa benefeficiezi de avantajele sistemelor fotovoltaice? Descopera pe mathaus.ro intreaga oferta de panouri solare, invertoare, baterii, echipamente, accesorii si elemente de prindere. Consultantii nostri te pot ajuta cu informatii suplimentare si cu asistenta pentru plasarea comenzii.  MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.