Proiect casa simpla: Ce presupune?
Un proiect de casa simpla poate fi mult mai usor de realizat si mai putin costisitor. Cand planifici o locuinta simpla, trebuie sa iei in calcul doar nevoile familiei si ceea ce este de stricta necesitate. Iata care sunt elementele planului de care trebuie sa tii cont:
● Suprafata –proiectul pentru casa simpla poate avea mai putin de 100 mp, insa acest aspect trebuie hotarat in functie de numarul de membri si de spatiul minim necesar pentru fiecare incapere. In cazul unei locuinte mici, fiecare zona are un rol bine definit si este amenajata astfel incat spatiul sa nu fie irosit;
● Numarul de camere - de asemenea, fiecare camera trebuie sa indeplineasca un scop clar. Anumite incaperi pot avea un rol multifunctional (livingul devine camera de oaspeti sau poate fi folosit ca zona de dinning, dormitorul este si birou, camera tehnica este utilizata si ca spatiu de depozitare etc.). Mai mult, tine cont si de planurile de viitor. De pilda, daca familia se va mari in urmatorii ani, ar fi bine sa optezi pentru un proiect de casa simpla cu 2 sau 3 dormitoare;
● Compartimentare –spatiul trebuie impartit in functie de nevoile familiei. Adesea, se poate recurge la o compartimentare open-space, in care livingul si bucataria sunt la comun, spre exemplu. Astfel, eviti camerele foarte mici si creezi impresia unei locuinte mai spatioase;
● Niveluri –poti opta atat pentru un proiect de casa simpla fara etaj, cat si cu un nivel sau cu mansarda. In cazul unei constructii cu un singur etaj, sentimentul de unitate poate fi mai puternic si nu trebuie sa adaugi costuri suplimentare pentru constructia scarii. In schimb, in cazul unei case cu aceeasi suprafata, dar cu doua niveluri, economisesti materiale pentru fundatie si acoperis, iar sentimentul de intimitate poate fi mai mare.
Pentru mai multe informatii practice despre diverse proiecte de constructii, consulta articolele noastre despre amenajarile exterioare.
Avantajele unei case simple
Alegerea unui proiect de casa simpla aduce mai multe avantaje, printre care: costuri mai mici atat pentru construirea acesteia; timp redus pentru ridicarea si finalizarea locuintei; o amenajare si o intretinere mai usoare. Sa le luam pe rand:
Costuri mai mici pentru manopera si materiale
Proiectele unor case mici sunt mai ieftine, datorita costurilor mai reduse pentru manopera, dar si necesarului redus de materiale de constructii. O suprafata mai mica si un plan de tip open-space poate insemna si costuri reduse pentru finisajele interioare. Totusi, asigura-te ca achizitioneazi produse de calitate foarte buna, durabile si rezistente. De asemenea, respecta toate etapele construirii.
Timp mai scurt de executie
Daca doresti sa finalizezi constructia intr-un timp mai scurt, opteaza pentru un proiect de casa simpla. Cu cat este mai usor de executat planul, cu atat mai mici vor fi ofertele pentru manopera si cu atat mai scurta va fi perioada necesara pentru ridicarea la rosu a locuintei. Desigur, si finisajele pot fi terminate in mai putin timp.
O amenajare si o intretinere usoare
Datorita dimensiunilor reduse ale locuintei, activitatile necesare pentru amenajarea si intretinerea acesteia sunt mult mai usor de indeplinit.
De asemenea, o astfel de casa incurajeaza un mod de trai minimalist si modern, care poate contibui la starea de relaxare si de liniste a intregii familii. In acest fel, dupa o zi stresanta si aglomerata, petrecerea timpului intr-un spatiu simplu si aerisit poate avea efecte benefice asupra starii de bine.
Proiect casa simpla: Materiale, scule si unelte necesare
Dupa ce am discutat despre ce presupune un proiect de casa simpla si care sunt avantajele acestuia, iti venim in ajutor cu o lista a celor mai importante materiale, scule si unelte necesare pentru constructia locuintei.
Casa din lemn
In general, produsele din lemn sunt folosite pentru cabane sau case de vacanta, insa ele pot fi utilizate fara probleme si pentru o locuinta permanenta. Printre avantajele constructiilor din lemn se afla: timpul scurt de executie si pretul avantajos; rezistenta mare la cutremure; termoizolarea eficienta (asigura confort termic atat iarna, cat si vara); sustenabilitate si „adaptabilitate“.
Citeste si: Case pe structura de lemn: Beneficii, sfaturi de construire, modele recomandate
Totusi, daca iti doresti sa construiesti casa din BCA sau caramida, despre care vom discuta mai jos, tot vei avea nevoie de lemn. Acest material iti va fi necesar pentru realizarea cofrajelor, pentru compartimentare sau pentru realizarea sarpantei.
Casa din caramida
O alta varianta potrivita pentru constructia unei case este caramida cu goluri sau cea plina. O locuinta ridicata din astfel de produse are proprietati termice si fonice foarte bune, insa constructia poate fi mai costisitoare. Mai mult, iata 9 intrebari si raspunsuri daca iti construiesti o casa din caramida.
Casa din BCA
BCA-ul reprezinta o solutie la care apeleaza foarte multa lume pentru constructia caselor, datorita rezistentei si executiei rapide. De asemenea, consumul de mortar pentru ridicarea peretilor din BCA este unul scazut. Pentru a creste proprietatile termoizolatoare, poti apela si la vata minerala sau polistiren.
In plus, ai nevoie de materiale pentru fundatie (beton, armaturi din otel beton, membrane pentru fundatie, hidroizolatii etc.) si pentru acoperis (tigla ceramica/metalica sau tabla, jgheaburi si burlane, hidroizolatii, accesorii etc.).
Pentru mai multe informatii, citeste: Materialele necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor
Echipamente necesare
In continuare, iti prezentam pe scurt uneltele, utilajele si echipamentele de care poti avea nevoie pe santier:
● roabe si betoniere – pentru prepararea si transportarea betoanelor intr-un mod eficient;
● scari si schele – pentru ridicarea zidurilor si nu numai;
● instrumente de masura si control– ruleta, rigla, echer, vinclu, nivele, telemetre, multimetre etc.;
● scule de mana – chei (fixe, imbusuri, inelare, tubulare, reglabile s.a.), surubelnite, clesti, ciocane, baroase, dalti, rindele, fierastraie, cuttere etc.;
● unelte si accesorii pentru zidarie – mistrie (ovala, dreapta, pentru colturi, trapezoidala s.a.), cancioc, spaclu (drept, zimtat, multifunctional) etc.;
● scule electrice – bormasini, ciocane (rotopercutoare sau demolatoare), polizoare (unghiulare sau de banc), fierastraie electrice (stationar, circular, pendular sau sabie), masini de slefuit, freze, rindele, pistoale de vopsit, suflante cu aer cald, amestecatoare pentru materiale de constructii etc.;
● accesorii – suruburi (pentru lemn si PAL, metal si tabla, acoperis, gips carton, beton si zidarie), cuie, dibluri, piulite, saibe, carlige, tije etc.;
● echipamente de protectie - manusi, casca, masti, ochelari, imbracaminte si incaltaminte etc.
Proiectul pentru casa simpla te poate ajuta sa economisesti atat resurse de timp, cat si financiare. De asemenea, tine cont ca este recomandat sa folosesti materiale de calitate foarte buna si sa respecti toti pasii de constructie.