Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Pasii de construire a putului si montarea pompei submersibile

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/09/shutterstock_425027902-800x534.jpg

Pentru ca orasele se afla intr-o continua expansiune, iar sistemele centralizate de furnizare a apei nu evolueaza la fel de rapid precum piata imobiliara, numerosi proprietari de locuinte se vad nevoiti sa gaseasca solutii si sa faca investitii individuale ca sa asigure apa menajera si cea potabila. Solutia cea mai la indemana, dar totodata si cea mai eficienta este sa construiasca un put si sa monteze o pompa submersibila pentru asigurarea necesarului de apa.

Afla totul despre ce presupune aceasta lucrare, tinand cont de sfaturile noastre si de pasii pe care ii vor urma executantii.

Cuprins

Variante pentru forarea apei: fantana versus put

Variante pentru forarea apei: fantana versus put

Modalitatea traditionala ca sa rezolvi problema apei pentru o locuinta este construirea unei fantani. Pentru asta, va trebui sa apelezi la ajutorul unui fantanar, nicidecum la cel al unei firme de forare. Nu doar ca meseria in sine este pe cale de disparitie si ca gasirea unui meserias bun ar putea fi o provocare in sine, insa nici rezultatele nu sunt tocmai unele moderne si multumitoare, avand in vedere nevoile prezente de apa in locuinta.

Asadar, daca nu este vorba despre o casa de vacanta, unde te poti lipsi de anumite facilitati, fantana nu reprezinta cea mai buna solutie pentru asigurarea necesarului de apa. De altfel, utilizarea unei masini de spalat rufe sau vase ar fi imposibila in astfel de conditii. In plus, pentru ca adancimea la care se sapa fantanile este mica, apa obtinuta astfel este meteorica (provenita din precipitatiile atmosferice).

Atunci cand panza de apa este situata la o adancime mai mare de 20m, forarea unui put este singura solutie pentru asigurarea apei in absenta conectarii la un sistem centralizat. Spre deosebire de varianta fantanii, atunci cand montezi un put, vei avea nevoie sa montezi si o pompa submersibila pentru scoaterea apei. In ce priveste calitatea apei, mai ales daca aceasta este folosita si pentru consum, trebuie sa stii ca aceasta este superioara daca putul este forat in a treia panza freatica.

Ce trebuie sa stii inainte de a fora pentru apa

Ce trebuie sa stii inainte de a fora pentru apa

Masuratorile sunt foarte importante atunci cand urmeaza sa forezi un put. Acestea vor influenta debitul de apa pompata si calitatea acesteia. Iata, asadar, ce trebuie sa ai in vedere atunci cand incepi construirea unui put:
Necesarul de apa
In ce priveste asigurarea necesarului si evitarea situatiilor in care debitul este insuficient, experienta ne arata ca exista niste cifre exacte de care trebuie sa tii cont. In ce priveste debitul apei menajere, specialistii sunt de parere ca un debit de 1l/s este suficient pentru locuinta. In cazul in care in peisaj exista si o piscina sau daca vrei sa folosesti apa din put pentru a uda gradina sau gazonul, necesarul creste pana la 2-4 l/s.
Daca urmeaza sa folosesti putul la comun cu vecinii, sa folosesti apa pentru irigatii sau cauti o solutie pentru alimentari comune, trebuie sa stii ca limita maxima a unui singur foraj poate asigura un debit de aproximativ 30 l/s.
Adancimea de forare
Ca sa decizi ce utilaje vei folosi pentru forare, este foarte important sa stabilesti o adancime aproximativa inainte. Nu este rentabil sa inchiriezi o instalatie de forare destinata lucrarilor ce depasesc adancimi de 200 m, in cazul in care intentia este sa forezi un put care nu depaseste 70 m adancime.
De asemenea, acest lucru te va ajuta sa iti dai seama ce fel de acces va fi necesar pentru utilizarea utilajului si pe ce arie va fi terenul afectat in timpul executiei lucrarii de forare.
Adancimea optima de forare va fi stabilita impreuna cu specialistii contractati pentru realizarea lucrarii. De aceea este important ca tu sa stabilesti anterior locul unde va fi construit putul si sa apelezi la o echipa cu experienta si de incredere.
Diametrul
Pentru ca o astfel de instalatie presupune montarea unor tevi sau burlane, de regula realizate din PVC, trebuie sa tii cont de dimensiunile acestora cand stabilesti diametrul putului. De asemenea, in jurul acestora se va folosi pietris margaritar, pentru fixarea si protejarea lor, asadar ia in calcul si acest lucru.

Construirea unui put, pas cu pas

Construirea unui put, pas cu pas  

Cronologia pentru aceasta lucrare arata astfel, pe scurt:

  • Intr-o prima etapa se stabileste locul unde se va fora si se monteaza instalatia pentru forare.
  • Urmatorul pas este saparea, efectiva, a putului.
  • Dupa forare, se monteaza tuburile pentru fantana; acest pas iti poate fi prezentat de catre executanti drept “tubare”.
  • Dupa montarea tevilor, in jurul acestora se va introduce pietrisul margaritar, care are menirea de a filtra apa.
  • Cu ajutorul unei pompe mamuth, executantii vor trece la etapa de denisipare.
  • Ulterior, se vor stabili parametri finali ai forajului si firma executanta va intocmi documentatia pentru predarea acestuia.

In realitate, lucrurile stau putin diferit. In primul rand, este nevoie de gasirea unor informatii concrete si corecte legate de potentialul hidro-geologic al zonei. In cazul in care aceste date nu sunt disponibile, va trebui sa apelezi la serviciile unui geolog pentru a le obtine.
Gasirea unei firme care executa astfel de lucrari nu este o misiune usoara. Intereseaza-te de firme care au lucrat pentru cunoscuti in aceeasi zona si orienteaza-te catre cele care au un portofoliu solid de clienti si experienta pe masura. Bineinteles, dupa gasirea acestei firme, vei fi nevoit sa semnezi un contract pentru deschiderea santierului si demararea lucrarilor.

In ce priveste executia, trebuie sa stii si ca echipa de muncitori va fora, in prima faza, gaura primara. Acest pas este urmat de executarea operatiunii de carotaj electric, montarea tubulaturii si fixarea lui cu pietris. Dupa etapa de denisipare, firma contractata va curata zona de lucru si iti va preda esantioanele, respectiv documentatia necesara pentru punerea in functiune.

Cum se monteaza pompa submersibila

Cum se monteaza pompa submersibila

Pompele submersibile sunt sisteme imersate care actioneaza asupra fluidelor pentru transportarea acestora catre sursa finala. Pompa submersibila nu este un moft, ci o necesitate atunci cand alegi sa asiguri necesarul de apa printr-un put. Aceasta este utila pentru numeroase activitati casnice care functioneaza prin pomparea fluidelor catre punctele de utilizare.
Cunoscuta si drept electropompa, o astfel de instalatie este capabila sa transporte volume mari de apa. Pentru montarea ei, vei avea nevoie de urmatoarele:

Pentru a alege cordelina potrivita, trebuie sa cunosti atat adancimea la care vei monta pompa, nivelul dinamic al acesteia, cat si diametrul coloanei de refulare. In prima faza de montaj, pompa va fi sustinuta doar de aceasta cordelina, asadar alegerea ei corecta si in conformitate cu dimensiunile este obligatorie.

Un alt aspect important in ce priveste utilizarea cordelinei este prinderea furtunului de refulare si a cablului pentru alimentarea cu curent electric la distante destul de scurte, de aproximativ 3m, de 3 ori, pentru sustinerea optima a acestora. In ceea ce priveste sustinerea zonei de deasupra, distanta dintre prinderile cu cordelina va fi de aproximativ 10 m si se va repeta pana la nivelul superficial al instalatiei.
In ce priveste alegerea pompei, trebuie sa ai in vedere eliminarea tuturor riscurilor ce pot influenta functionarea optima a acesteia. Asadar, alege o pompa care sa functioneze corespunzator si in conditiile scaderii debitului forajului si care sa poata pompa apa chiar si in astfel de conditii. Cel mai probabil, echipa de specialisti care se va ocupa de lucrare iti va sugera sa investesti mai multe resurse in realizarea unor masuratori corecte si complete, respectiv in alegerea unei pompe fara senzori de nivel, functionala si in conditii mai putin prielnice sau schimbatoare.

Nu trata superficial lucrarile de forare a putului. Dupa finalizarea lucrarii, este important sa ai in vedere toate operatiunile tehnologice pe care firma care a executat lucrarea trebuie sa ti le furnizeze. Pe langa predarea lucrarii, acestia trebuie sa iti ofere fisa apei si informatii verificate privind debitul putului.
Dupa ce echipa executanta a finalizat lucrarile, pompa va fi montata de catre un instalator. Asigura-te, la fel ca la alegerea firmei, ca vei contracta un bun profesionist, cu experienta si recomandari, pentru a nu te lovi ulterior de eventuale probleme, disfunctionalitati sau neplaceri.

Te-ar putea interesa și:

Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, procesul se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, citeste acest articol pentru a afla informatii importante despre intreg procesul de ingrijire si taiere a vitei de vie. Indiferent daca te preocupă cum se taie via in primavara sau cand se curata via pentru a asigura o recolta bogata de struguri de masa, vei gasi raspunsurile cautate aici. Vei descoperi diversele tipuri de taieri a vitei de vie si vei vedea sfaturi practice si detaliate pentru a-ti facilita munca si pentru a obtine cele mai bune rezultate in gradina ta. Este momentul sa inveti cum sa ingrijesti si sa tai corect via pentru a te bucura de struguri sanatosi si deliciosi in fiecare sezon.