Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Muscatele: plantare, ingrijire, intretinere

Actualizat: 06.11.2023 / Publicat: 18.05.2022 / Timp lectură: 6 min

Muscatele sunt plantele perfecte pentru decorul interior sau exterior al locuintei. Daca iti doresti sa te bucuri de aceasta floare in casa ta, atunci iata caracteristicile sale principale, diferite specii si cum poti avea grija de ele vara, iarna si pe perioada intregului an!

Cuprins

Muscate: caracteristici principale

Muscatele sunt unele dintre cele mai populare plante de ingrijit la bloc, terase si case, oferind atat un miros placut si proaspat, cat si o explozie de culori pe intreaga perioada a sezonului cald. Fie ca vrei sa creezi un coltisor de natura in curte sau in apartament, fie ca  preferi plantele usor de intretinut pentru amenajarea si infrumusetarea balconului, muscatele sunt intocmai florile care nu ar trebui sa lipseasca din decorul locuintei tale!

Florile acestea se deosebesc de alte plante regasite in locuintele persoanelor de pretutindeni prin urmatoarele caracteristici:

Origine si specie

Muscata face parte din specia „Pelargonium”, fiind doar una dintre cele peste 300 de plante erbacee perene perfecte pentru sezonul cald. Este o planta originara din Africa de Sud, insa denumirea acesteia a luat nastere in anul 1738, prin cuvantul grecesc „pelargos” care inseamna „barza”.  Floarea muscatei este asemuita cu ciocul acestei pasari. 

A fost gasita prima oara in Africa de Sud, apoi in Australia, Noua Zeelanda, Madagascar, Yemen si Asia, ajungand ulterior si pe teritoriul Europei. Inca din perioada victoriana, muscatele erau oferite in dar avand numeroase semnificatii, printre care si „planta a prieteniei”.

Forma, culoare si parfum

forma culaoare si parfum muscata

Florile si frunzele de muscata difera de la un soi la altul sau chiar de la o planta la alta, avand forme diferite si culori variate: de la rosu la roz, violet, auriu sau alb, cu intensitati de nuanta mai slabe sau mai puternice. Totodata, muscatele ofera miresme pentru toate gusturile: de lamaie, mar, ananas, portocala, scortisoara sau menta. Platele pot avea intre 30 si 100 de centimetri inaltime.

Rezistenta la frig si nevoia de lumina

Muscatele sunt plante care infloresc in sezonul cald, fiind crescute initial in tarile cu temperaturi ridicate. Cu toate acestea, ele pot rezista si in perioada friguroasa, cu ajutorul unei ingrijiri corespunzatoare. Temperatura optima este cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius in timpul zilei, respectiv 10 si 12 grade Celsius pe perioada noptii. Mușcatele rezistă până la temperatura de 5 grade Celsius.

Totusi, tine minte ca muscatele au nevoie de un spatiu luminos si aerisit, asadar o incapere fara lumina nu prezinta un loc benefic pentru cresterea armonioasa a plantei! Nu aseza floarea in razele directe ale soarelui, insa nici nu o priva pe aceasta de lumina naturala!

Umiditatea si solul

Muscatele au nevoie de apa in permanenta, insa nu in exces. Incearca sa uzi planta imediat cum solul incepe sa se usuce si, pe cat posibil, nu uda frunzele sau florile plantei! Apa le poate deteriora sau chiar duce la aparitia bacteriilor si bolilor. Muscata necesita un sol fertil si foarte bine drenat, un amestec de pamant de gradina si nisip, indiferent ca o vei planta direct in curte sau in ghivece. De asemenea, pH-ul solului ar trebui sa fie in jur de 6-6.2.

Toxicitatea plantei

Muscatele purifica aerul din locuinte, de aceea sunt considerate unele dintre cele mai populare plante de apartament. Cu toate acestea, ele trebuie tinute la distanta de animalele de companie si de copii, pentru ca, in cazul in care florile sau frunzele sunt ingerate, acestea pot provoca tulburari serioase la sistemul digestiv. Tine ghivecele de muscate la o inaltime potrivita unde cei mici, cainii sau pisicile sa nu poata ajunge!

Cand infloresc muscatele?

Florile muscatelor infloresc sprimavara si rezista pana toamna tarziu. De asemenea, daca sunt tinute la o temperatura de peste 7-10 grade si intr-un loc insorit, vor inflori chiar si iarna sau primavara devreme. Astfel, te poti bucura de culorile minunate ale acestei plante pe tot parcursul anului!

Specii de muscate

diverse specii de muscate

Muscatele sunt de diferite soiuri, forme si culori, fiecare dintre acestea fiind usor de intretinut, rezistente, atragatoare si perfecte pentru purificarea aerului din locuinte. Muscatele se impart in 3 categorii principale:

  • curgatoare; 
  • semi-curgatoare;
  • drepte si necurgatoare.

Printre cele mai indragite soiuri ale acestei plante se afla:

  • muscatele zonale - sunt cunoscute si drept muscate de gradina, obisnuite sau taranesti, fiind unele dintre cele mai raspandire specii de plante din casele si gradinile oamenilor. Sunt foarte rezistente si pot fi depozitate pe perioada iernii in beciuri sau pivnite, apoi replantate in primavara. Pot fi puse in sol sau in jardiniere si ghivece;
  • muscatele englezesti- aceste plante sunt intalnite si sub numele de muscate cu frunza creata sau Grandiflorum; se deosebesc de celelalte soiuri prin flori cu petale mai mari. Apar in special in luna martie si trebuie ferite de contactul direct cu soarele. Este recomandat ca solul in care cresc aceastea sa fie imbogatit cu ingrasamant;
  • muscatele Calliope - sunt semi-curgatoare, fiind excelente pentru plantarea in ghivece suspendate sau in jardinierele late de pe pervaz. Nu le tine direct in soare si ai grija ca aceastea sa aiba intotdeauna suficienta apa;
  • muscatele austriece (Tiroleze) - sunt plante curgatoare ce creeaza un peisaj irezistibil pentru curte si terase. Rezista foarte bine la temperaturi excesive, vant puternic si la lipsa de apa. Sunt flori care pot fi plantate in gradini;
  • muscatele cu floare dubla (Peltatum) - sunt de dimensiuni mai mici si fac flori duble, bogate in petale si pigment. Fiind plante curgatoare, vor arata excelent in ghivece suspendate;
  • muscatele trandafir - acestea sunt rezistente si versatile, avand o paleta cromatica impresionanta. Florile se aseamana cu cele ale trandafirilor de gradina.

Sfaturi pentru plantarea, cresterea si intretinerea muscatelor

intretinerea muscatelor

Imediat cum ai achizitionat plantele de muscata, ele trebuie mutate in jardiniere sau ghivece spatioase, cu orificii pentru scurgerea apei. In caz contrar, acestea pot putrezi din cauza excesului de umezeala si apa.

Pentru plantarea muscatelor in sol, asigura-te ca folosesti pamant fertil, cu ingrasamant si cu un amestec de turba si nisip! Pentru muscatele care au fost plantate anul trecut in sol sau in ghiveci, este indicat sa suplimentezi pamantul cu un strat nou si proaspat.

Udarea frecventa a plantelor de muscata

Muscatele adora apa! Pe perioada verii este indicat sa uzi plantele de cel putin 2-3 ori pe saptamana sau imediat cum vezi ca pamantul incepe sa se usuce. Uda plantele dimineata, inainte ca soarele sa rasara si sa fie puternic! Pe perioada iernii, muscatele trebuie aduse in casa, mutate in ghivece sau jardiniere spatioase si udate cu moderatie. 

Toaletarea plantelor batrane

Muscatele care au tulpini batrane trebuie toaletate corespunzator, fara ca planta sa se imbolnaveasca. Toaletarea permite si intinerirea acestora. Tulpinile batrane trebuie taiate la jumatate din inaltime. Totodata, este indicat sa indepartezi florile sau frunzele uscate pentru ca bobocii noi sa poata creste sanatos. Asigura-te ca folosesti accesoriile si echipamentul necesar pentru gradinarit, de la manusi de protectie si pana la unelte si utilaje pentru toate etapele!

Fertilizarea muscatelor

Muscatele au nevoie de fertilizarea solului bilunar, iar primul tratament cu ingrasaminte se realizeaza dupa 2 luni de la plantare. Alege fertilizatoarele care contin fosfor in defavoarea celor organice!

Inmultirea muscatelor

inmultire muscate

Muscatele se pot inmulti prin doua metode principale: prin seminte si prin butasi. Daca alegi varianta de inmultire prin seminte, atunci acestea trebuie asezate pe hartie sau turba. Cand apar cateva frunzulite, atunci planta poate fi mutata in alveole de crestere. De abia dupa 2-3 luni de la insamantare, planta poate fi plantata in ghivece, jardiniere sau direct in sol. 

Daca vrei sa inmultesti muscatele prin butasire, atunci taie din planta matura aproximativ 8 cm dintr-o ramura si pune-o pe aceasta intr-un recipient cu substanta de inradacinare! Dupa 2-4 luni, muscata respectiva va incepe sa infloreasca. Indiferent de metoda de inmultire, cu ajutorul ghivecelor sau plantelor puse direct in sol iti vei putea amenaja gradina sau locuinta intocmai asa cum iti doresti!

Protejarea muscatelor impotriva daunatorilor si bolilor

Excesul de apa poate duce la aparitia daunatorilor sau bolilor de muscate. Plantele au intotdeauna nevoie de apa suficienta, dar si de o ventilatie corecta. In cazul in care exista „balta” de apa in ghiveci sau in sol, fara orificii de scurgere, atunci muscata poate putrezi. Este indicat sa utilizezi tratamente pentru plante inca de la primele aparitii ale bolilor sau daunatorilor.
 
Muscatele pot face boala „putregaiul cenusiu” sau „putregaiul alb”, ambele putand fi tratate numaidecat cu substante fungicide si fitosanitare. Printre cei mai raspanditi daunatori ai muscatelor sunt insectele mici si albe, denumite si Afide sau paduchii plantelor.

Cand se schimba pamantul la muscate?

Daca observi ca pamantul nu dreneaza suficient de bine apa, ar trebui sa il schimbi, astfel incat radacinile plantei sa nu putrezeasca in timp. Totodata, in momentul in care replantezi muscata intr-un ghiveci mai mare sau o muti din curte pe perioada iernii, este indicat sa indepartezi cu grija solul din jurul radacinilor si sa adaugi pamant nou. 

Muscatele vor crea un ambient primitor, colorat si parfumat in locuinta sau in curtea ta! Daca vrei sa amenajezi un spatiu verde in casa sau sa infrumusetezi gradina cu plante naturale, atunci la MatHaus.ro vei gasi diferite specii de flori, arbori si arbusti, alaturi de tot echipamentul, utilajele si uneltele necesare pentru plantarea si ingrijirea acestora, de la manusi de protectie, la foarfece de gradina, sisteme de irigatii si udare si numeroase obiecte de decor.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.