Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 32 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Top 6 flori care cresc la umbra si pot fi plantate in gradina

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 22.02.2023 / Timp lectură: 4 min

Decorarea locuintei si a gradinii cu flori sau plante ajuta la crearea unui sptiu exterior mai placut, inspirat din elementele naturale si care aduce mai aproape de tine confortul pe care ti-l ofera campiile sau padurile. Efectul pe care il creeaza intalnirea dintre arhitectura, design si natura nu este o noutate in domeniul amenajarilor.


Nu toate curtile si gradinile se bucura de multa lumina in timpul zilei, mai ales din cauza pozitionarii casei. Plantele care rezista la intuneric si umbra, dar si plantele care cresc in casa pot fi optiuni potrivite pentru astfel de spatii. Iata care sunt acestea si cum le poti planta in gradina ta!

Cuprins

Plante cu flori care cresc la umbra

Asa cum plantelele verzi se pot dezvolta in locuri in care soartele nu reuseste sa ajunga, le fel exista si anumite soiuri de flori care se pot dezvolta la umbra. 

Multe dintre acestea pot fi plantate si la interior in ghivece si jardiniere de dimensiuni potrivite. Iata cateva dintre acestea:

1.    Cerceii doamnei

Cerceii doamnei este numele „din popor” al plantei Dicentra spectabilis. Aceasta are aspect de tufa, iar florile de culoare roz atarna pe tulpinile acesteia precum un cercel, de unde si numele. Este destul de populara ca planta de exterior, deoarece face fata cu brio la conditii umbroase si la temperaturi scazute de 2-3 grade Celsius. Daca plantezi Cerceii doamnei in curte sau gradina, trebuie sa stii ca aceasta va avea nevoie de un pământ cat mai umed si bine drenat. De asemenea, pH-ul pentru aceasta planta trebuie sa fie unul neutru-slab.

cerceii doamneiSe recomanda sa plantezi Cerceii doamnei la inceputul toamnei, intr-o perioada cu temperaturi de 15 grade Celsius. Daca aceasta se afla in exterior, la intrarea in casa, in ghiveci, odata ce temperaturile ajung la un nivel foarte scazut in timpul iernii, trebuie sa muti planta la interior, de exemplu intr-un hol. Plantele care cresc bine la umbra sunt mai putin pretentioase, dar este recomandat sa nu uiti de ingrasamantul care le ajuta sa se dezvolte si sa faca fata daunatorilor.

2.    Hortensia

Sub numele oficial de Hydrangea Macrophylla, hortensia este recunoscuta ca o planta de gradina si interior cu flori bogate in culori. Adesea, aceasta este comparata cu florile de cires din Japonia, tocmai datorita frumusetii sale. Ingrijirea si plantarea hortensiei implica o zona ferita de soare in cea mai mare parte a zilei.

Trebuie, totusi, sa te asiguri ca aceasta are acces la lumina macar in primele momente ale zilei, dimineata. Solul in care planta se dezvolta cel mai bine trebuie sa fie unul umed si bine drenat.

hortensiaHortensia poate fi crescuta in ghiveci la interior, dar este rezistenta la temperaturi foarte scazute. Cand este plantata in curte sau in gradina, hortensia poate ajunge la dimensiuni de 2 metri inaltime, iar florile la dimensiuni de pana la 40 de centimetri. Hortensia face parte din categoria plantelor care cresc la umbra copacilor, deoarece acolo are parte de nivelul de lumina si umiditate in mod egal.

3.    Begonia

Begonia este o planta cu flori care poate fi crescuta atat in ghiveci, cat si in gradina sau in curte. Specia Begonia Semperflorens este cea care odata plantata in gradina se poate transforma intr-un adevarat covor de flori, care poate evidentia sau inconjura o alee din curtea casei tale. Begonia este o planta care poate creste la umbra nucului, de exemplu, deoarece are nevoie de o cantitate cat mai mare de umbra si mai putina expunere directa la soare.

begonia​​​​​​​

Plante perene care cresc la umbra

Plantele perene sunt cele care fac fata la schimbarile de temperatura din fiecare anotimp si supravietuiesc pe tot parcursul anului. Cele mai puternice pot fi pastrate in curte chiar si pe timpul iernii. Iata cateva exemple:

1.    Caladium

Caladium este o planta originara din zonele tropicale, dar acest lucru nu inseamna ca nu s-a adaptat la conditiile din sezonul rece. De asemenea, nuantele speciale ale frunzelor de Caladium se pastreaza in conditii de umbra, cu expunere minima la razele soarelui. Daca vrei sa protejezi Caladium pe timpul iernii pentru a fi sigur ca pamantul umed si rece nu va distruge radacinile, poti scoate bulbii din pamant si sa-i pastrezi la loc sigur pe durata iernii.

caladium

2.    Feriga

Feriga este o planta des intalnita atat in locurile cele mai umbroase din paduri, cat si in curti sau gradini. Planta este una dintre cele mai vechi si rezistente de pe planeta. Aceasta poate fi plantata in gradina la umbra unui copac, iar in materie de sol, aceasta iubeste o zona suficient de umeda pe timpul verii, care iarna nu mai trebuie suplimentat cu apa. Anumite specii de feriga pot creste pana la 1,5 metri in gradina, dar aceasta poate fi plantata si in ghiveci. Opteaza pentru un pamant potrivit pentru acest tip de planta!

feriga​​​​​​​

3.    Panselute

Panselutele sunt flori care pot fi admirate pe tot parcursul anului in spatii publice, gradini sau curti. Petalele panselutelor au o paleta cromatica variata si pot scoate in evidenta spatiile mai putin decorate din curtea ta. Acestea sunt rezistente la inghet, motiv pentru care nu trebuie sa iei masuri stricte in timpul iernii. Alege seminte de flori de gradina pentru toate anotimpurile si combina-le pentru un efect spectaculos!

panselute​​​​​​​

Cultivarea si ingrijirea plantelor care cresc la umbra

Chiar daca plantele care cresc la umbra sunt mai putin pretentioase, trebuie sa tii cont de cateva aspecte inainte de a le cultiva, in special in ceea ce priveste ingrijirea acestora:
Tine cont de recomandari in functie de tipul de planta si specia acesteia.
●    Daca plantezi florile sau plantele in curte, uda-le mai putin in sezonul rece, in special daca este un an bogat in averse!
●    Daca solul din curtea ta este unul mlastinos este posibil ca plantele sa nu se dezvolte echilibrat si exista riscul de putrezile a radacinilor. In acest caz poti opta pentru jardiniere sau ghivece mari si sa adaugi substrat potrivit plantelor.
●    In interior, plantele iubitoare de umbra au nevoie de lumina indirecta pe parcursul iernii, cand zilele sunt din ce in ce mai intunecate, asa ca pozitioneaza-le la geam!
●    Plantele cu flori rezistente la umbra au nevoie de mai multa lumina in perioada in care infloresc, dar si de ingrasamant si nutrienti.

Alege plantele rezistente la umbra pentru decorarea si amenajarea gradinii, in special daca aceasta este umbrita de copaci. De asemenea, daca vrei sa plantezi flori la marginea casei, vei avea nevoie de specii care se pot obisnui cu umbra.

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.