Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montarea plaselor de tantari: ce trebuie sa stii

Actualizat: 26.08.2023 / Publicat: 04.08.2023 / Timp lectură: 5 min
Vrei sa tii ferestrele si usile deschise fara teama ca vor intra tantari, muste sau alti daunatori in casa? Instaleaza plase anti-insecte si bucura-te aer proaspat si de mai mult confort in locuinta ta. Descopera care sunt pasii de montaj pe tamplaria PVC si uneltele utile in proces.

Cuprins

Reguli generale pentru montarea plaselor de tantari

Pentru a impiedica intr-un mod eficient tantarii si insectele sa invadeze locuinta, tine cont de urmatoarele sfaturi generale:

  • masoara cu atentie cadrul usii sau ferestrei - dimensiunile finale ale plasei ar trebui sa fie cu 5 centimetri mai mari decat distanta dintre profile (cota de gol);
  • alege tipul de plasa adecvat tamplariei (PVC, lemn, aluminiu s.a.);
  • ia in considerare gradul de dificultate si durabilitatea fiecarui tip de sistem de prindere - spre exemplu, plasa cu scai poate fi usor de instalat pe orice tip de tamplarie, insa se poate deteriora mai repede decat o plasa cu un cadru solid si balamale. 

Montarea plaselor de tantari pentru tamplaria PVC (termopane)

Pentru a realiza un proces corect si durabil de montare a plasei de tantari pe termopan, este esential sa cureti si sa pregatesti tamplaria PVC inainte. Totodata, masoara si marcheaza cu atentie pozitiile pentru fixarea cu adeziv sau suruburi, in functie de sistemul de prindere ales. 

Despre pasii de montaj pentru fiecare tip de plasa anti-insecte vom discuta, pe larg, mai jos. Intre timp, iti recomandam sa citesti si articolul: Cum montezi o fereastra termopan din PVC - pasi de urmat, unelte necesare si sfaturi practice.

Tipuri de plase de tantari

tipuri de plase de tantari

Clasificarea plaselor anti-insecte se poate face in functie de sistemul de prindere, de material, de tipul de deschidere etc. In cele ce urmeaza, iata cum se diferentiaza aceste produse in functie de utilizare: cu montaj pe usi de terasa si de balcon, respectiv pe geamuri de balcon si mansarda.

Plase de tantari pentru usi de terasa

Acestea sunt de dimensiuni mari si ar trebui sa fie rezistente la deschideri repetate si la expunerea indelungata la vant, intemperii si soare. La randul lor, pot fi de mai multe tipuri:

  • plase pentru usa terasei cu magnet - sunt potrivite pentru familiile cu animale de companie sau copii, deoarece plasa se inchide singura la loc;
  • plase pe balamale - cele pentru terasa ar trebui sa aiba un cadru dublu, cu 1 sau 2 profile transversale de sustinere;
  • plase tip plisse - se pliaza in lateral si permite accesul rapid pe terasa.

Plase de tantari pentru usi balcon

Pe tamplaria usilor cu geam termopan de la balcon se pot monta atat plase anti-insecte cu magnet, pe balamale sau plisse, cat si cu rola. Sistemul de prindere tip rulou iti permite sa strangi usor plasa in anotimpul rece sau cand doresti sa te bucuri de mai multa lumina naturala in locuinta ori de o vedere neingradita spre exteriorul casei.

Plase de tantari pentru geamuri balcon

Pentru geamurile de la balcon sau din orice incapere a locuintei poti alege:

  • plase anti-insecte fixe - se monteaza usor pe rama geamului; sunt practice pentru ferestrele de la balcon sau terasa; 
  • plase cu deschidere orizontala sau verticala - permit curtarea geamurilor, tamplariei si pervazelor exterioare. 

Plase de tantari pentru mansarda

Vrei sa te bucuri de seri linistite si racoroase la mansarda, fara bazaitul enervant al tantarilor si fara muscaturi de insecte? Cele mai practice plase pentru ferestrele pentru acoperis sunt cele fixe sau de tip rulou, care pot fi montate in plan inclinat.

Materiale utilizate pentru plasele de tantari

materiale pentru plasele de tantari

Profilul si accesoriile de prindere pentru plasele anti-insecte pot fi realizate din aluminiu, plastic, polipropilena, cauciuc EPDM etc. Tesatura poate fi din:

  • fibra de sticla - este foarte rezistenta si permite aerului si luminii sa treaca fara probleme;
  • poliester - are stabilitate mare si o buna rezistenta la intemperii;
  • aluminiu - este asemanatoare plaselor din fibra de sticla si poliester, dar mult mai stabila si mai reziste decat acestea.

Instrumente utile pentru montarea plaselor de tantari

Indiferent de sistemul de prindere a plasei anti-insecte, vei avea nevoie de:

  • o ruleta - pentru a masura cota de gol si, ulterior, tesatura;
  • creion sau marker - pentru a marca pe tamplarie unde trebuie montate profilele si diblurile, benzile dubluadezive, cu scai etc.;
  • nivela cu bula - te va ajuta sa montezi profilele si plasa paralel cu tamplaria ferestrei sau usii;
  • cutter - pentru a taia plasa la dimensiunile potrivite (cu 5 cm mai mult decat cota de gol).

De asemenea, pentru montajul plasei de tantari tip rulou, pe balamale sau plisse, iti vor fi de folos o masina de gaurit si insurubat, burghie, suruburi sau dibluri. 

 

Montare plase de tantari in functie de tipul lor

montare plase de tantari

Dupa ce ai ales tipul de plasa anti-tantari, ai stabilit dimensiunile potrivite si ti-ai pregatit toate uneltele necesare, este momentul sa treci la etapa de montare propriu-zisa. Iata ce trebuie sa faci pas cu pas. 

Montare plasa tantari cu magneti

  • Montajul plasei de tantari cu magneti pe usa este foarte simplu. In cazul in care tesatura este prea lunga, masoara cu atentie inaltimea tamplariei PVC si taie surplusul cu un cutter sau o foarfeca.
  • Plasa se prinde de cadrul usii cu bucati de banda dubluadeziva sau cu scai.
  • Foloseste o nivela cu bula pentru a te asigura ca marginile tesaturii sunt paralele cu profilele usii.
  • Tine cont ca magnetii nu se vor uni in partea de jos a plasei, daca tesatura este prea tensionata.

Montare plasa tantari cu arici

  • Plasa anti-insecte cu arici sau scai se poate monta pe geam sau pe usa.
  • Banda care se prinde pe tamplarie are o parte autoadeziva si una cu arici/scai, iar plasa are, de asemenea, margini cu arici/scai.
  • Pentru un montaj corect, prinde banda de marginile cu arici ale plasei, dezlipeste treptat folia de protectie dintr-un colt si preseaza partea autoadeziva de tamplarie. 
  • Nu uita sa verifici in permanenta daca marginile plasei sunt paralele cu profilele usii sau ferestrei.

Montaj plasa tantari tip rulou

  • Monteaza profilele laterale (de inaltime) pe rola cu ajutorul unui surub cu filet scurt.
  • Prinde profilul de jos (traversa) de cele 2 profile laterale, cu partea mai ingusta spre exterior.
  • Dupa ce cadrul plasei este finalizat, marcheaza zona suruburilor de prindere pe profilele laterale si de jos - la aproximativ 10 centimetri fata de colturi.
  • Suruburile trebuie prinse in camera exterioara a profilelor (spre marginile dinspre exterior), pentru a nu impiedica plasa sa culiseze. 
  • Pune cadrul pe tocul usii sau geamului, prinde suruburile cu ajutorul unei bormasini si verifica daca plasa culiseaza fara probleme.

Alte sfaturi si recomandari utile

Daca instalezi sistemele de prindere a plaselor anti-insecte la inaltime (etaje superioare, balcon, terasa, mansarda), este important sa folosesti echipament de protectie adecvat si sa iti iei masuri de siguranta.

Odata montate, plasele de tantari necesita o intretinere periodica pentru a asigura o eficienta maxima. Curata-le regulat cu apa si detergent pentru a indeparta praful si murdaria, inlatura insectele si alte reziduuri prinse in tesatura.

Daca ai intrebari despre plasele anti-insecte si accesoriile de prindere disponibile pe site-ul nostru, consilierii MatHaus te pot ajuta cu sfaturi pentru alegerea si montarea acestora, dar si cu asistenta pentru plasarea comenzii online.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.