Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Chituirea rosturilor pentru gresie si faianta: Ghid pas cu pas

Actualizat: 22.11.2021 / Publicat: 27.12.2020 / Timp lectură: 4 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2020/03/g3nqxzr7ktf64nln4ksir_o7pocxt8acpldkpcdnlqiijrw4afoimvvo9hd-j-u9jyqwh6aqn7flqbfltuo8th1mbspd4s0seii42080ca0rqb0eipzaaduyldna6harsnkbnkxc-jpeg.jpg

Cum se aplica corect chitul de rosturi pentru gresie si faianta? Aplicarea gresiei si a faiantei este un proiect DIY des intalnit. Amenajarea cu ajutorul placilor ceramice este avantajoasa, atat din punct de vedere al pretului, cat si al aspectului estetic si al procesului de intretinere. Placile de gresie si faianta se gasesc intr-o varietate de forme si culori, iar combinatiile moderne care se pot face reusesc sa faca din orice baie sau bucatarie un spatiu atragator.  

Montarea gresiei si a faiantei implica ca ultim pas al procesului si aplicarea chitului de rosturi.

Acesta este de fapt un praf care se toarna in apa curata, potrivit dozajelor recomandate de producator. Se obtine o pasta uniforma care poate fi aplicata.

Cuprins

Cum alegi chitul de rosturi?

Chitul de rosturi are un dublu rol, functional si estetic. Asadar, asigura etanseitatea placilor ceramice, pentru ca apa sa nu se infiltreze, dar si absorbtia miscarilor de dilatare si contractie a acestora, prevenind fisurarea ori desprinderea. In acelasi timp, ofera un frumos aspect estetic. Pentru alegerea chitului de rosturi va trebui sa acorzi atentie catorva aspecte:

  • culoarea rosturilor - se recomanda a fi cat mai apropiata cu cea a placilor de gresie si faianta sau o nuanta mai inchisa decat a acestora; o alta optiune este sa se realizeze un contrast intre culoarea chitului si cea a rosturilor; nuantele pe care le gasesti pentru chitul de rosturi sunt foarte variate, de la crem, maro, gri, antracit, negru si pana la nuante de roz, verde, albastru, violet s.a.;
  • destinatia gresiei si a faiantei (in interior sau exterior) - asadar, poate fi chit special pentru utilizarea in spatii interioare ori pentru placarile de afara, ca de exemplu terasa, balcon, piscina; exista si chiturile destinate a fi utilizate atat in interior, cat si in exterior;

gresie si faianta

  • grosimea rostului - poate fi un chit de rosturi destinat pentru spatii intre placi de pana la 6 mm, 8 mm, 12 mm;
  • rezistenta sporita la agentii chimici - in spatiile in care se impune un grad inalt de igiena si se folosesc solutii de curatare puternice, se recomanda un chit de rosturi rezistent la agentii de curatare acizi si alcalini.

Chituirea rosturilor: Pas cu pas

Cum alegi chitul de rosturi?

Chitul de rosturi se aplica la finalul procesului de montare cu unelte speciale a gresiei sau faiantei, dupa ce adezivul (mortarul) s-a intarit si s-a uscat, de regula la o distanta de 24 de ore. Pasii pe care ii ai de urmat de aici inainte sunt:

Pasul 1: Pregatirea rosturilor

Se scot distantierele care au pastrat spatiile intre placi, se aspira rosturile si se verifica sa nu existe surplus de adeziv (caz in care vor trebui curatate si apoi aspirate); asadar, rosturile trebuie sa fie fara praf si complet goale;

Pasul 2: Prepararea chitului de rosturi 

Praful de chit din ambalaj se presara intr-o galeata cu apa curata, tinandu-se cont de dozajele specificate de producator; se amesteca bine cu un mixer electric pana se dizolva toata pulberea si se obtine o pasta omogena; se foloseste amestecul imediat dupa preparare (are un timp limitat pentru care poate fi folosit, de regula 20 de minute, asadar nu se va pregati o cantitate de amestec pentru o suprafata mult prea mare, riscand ca produsul sa nu mai poata fi folosit).

Pasul 3: Aplicarea chitului

Cu ce se aplica chitul de rosturi? Amestecul se aplica pe suprafata rosturilor cu ajutorul unei raclete pentru a le umple; imediat pasta se intinde de-alungul lungimii rosturilor cu un gletuitor cu burete sau o racleta cauciucata; indepartarea excesului de material se face cu miscari in diagonala fata de rosturi pe intreaga suprafata a placilor ceramice;

Pasul 4: Curatarea

Cu ce se curata chitul uscat de pe gresie? De indata ce chitul incepe sa se usuce si sa prinda o culoare alba pe suprafata placilor, se indeparteaza cu ajutorul unor carpe uscate; la un interval de aproximativ 20 - 30 de minute dupa aplicarea chitului se curata placile cu un burete imbibat in apa (limpezirea buretelui se va face in mod frecvent intr-o galeata cu apa curata); nu se va foosi un burete de bucatarie, ci un burete de baie cu structura hidrofila (are putere mare de absorbtie);

Pasul 5: Netezirea rosturilor

Dupa ce suprafata ceramica a fost curatata, cu ajutorul buretelui (apasand usor cu degetul aratator pe acesta) se va trece pe suprafata rosturilor, realizandu-se finisarea lor; se lasa sa se usuce 24 de ore sau 48 de ore, potrivit indicatiilor producatorului si inainte de asezarea mobilei se mai realizeaza o curatare.        

Asadar, ai aflat cum se chituieste faianta si gresia. Montarea gresiei si a faiantei este un proiect pe care il poti duce singur la bun sfarsit, iar etapa finala a aplicarii chitului de rosturi nu prezinta grad de dificultate nici macar pentru incepatori. Spor la lucru!

Cum aplici corect chitul de rosturi?​​​​​​​

Cum stii care este cantitatea de chit necesara pentru rostuirea gresiei si faiantei?

Este recomandat sa citesti cu atentie informatiile de pe ambalajul chitului pentru rosturi pentru a afla cum calculezi corect cantitatea necesara pentru rostuirea placilor ceramice. De exemplu, pentru o suprafata de 25 de metri patrati, este posibil sa ai nevoie de 4-5 kg de chit, iar pentru un spatiu de 50 de metri patrati, 8-10 kg de chit.
 

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. In continuare, vei afla mai multe informatii, care te vor ajuta sa alegi lambriurile.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.