Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montare baterie dus: ghid si reguli pentru instalarea bateriei in baie

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 17.02.2023 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h16/hab/h00/9522481365022.jpg
Montarea bateriei de dus poate fi un proces simplu, atat timp cat stii care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Este foarte important sa instalezi corect bateria, pentru a preveni orice scurgeri de apa. In acest ghid iti prezentam criteriile de care sa tii cont atunci cand achizitionezi o baterie de dus, care sunt ustensilele necesare si iti explicam pe larg etapele de montaj. Citeste articolul si instaleaza bateria de dus ca un profesionist!

Cuprins

Ce caracteristici trebuie sa detina bateria pentru dus?

Inainte sa realizezi montarea bateriei de dus, trebuie sa tii cont de cateva criterii importante, precum:

Tipul de montaj

O baterie de dus poate fi montata in trei moduri diferite, in functie de tipul cazii sau a cabinei de dus si a instalatiei sanitare:

  • pe perete: acestea sunt cele mai populare modele pe care le poti gasi pe piata. Instalarea lor este facila si se face fie in doua puncte, fie intr-unul singur;
  • pe blat sau lavoar: bateria se instaleaza deasupra cazii sau dusului, pe una dintre laturi, cu ajutorul sistemelor de prindere incluse in pachete;
  • incastrat sau ingropat: se monteaza in perete, au un aspect mai simplu si minimalist, avand la suprafata doar manerul si pipa prin care curge apa. Exista unele modele ingropate, unde aproape toate elementele sunt ascunse in perete, inclusiv furtunul, para de dus, suportii de fixare si de racordare, in afara fiind doar un panou care nu atrage privirea, de unde poti seta temperatura si debitul apei. 

Modul de actionare

Bateriile au doua tipuri principale de actionare:

  • mono-comanda: bateriile de acest fel sunt prevazute cu o maneta prin intermendiul careia poti regla atat temperatura, cat si debitul de apa. Aspectul lor difera usor de la un producator la altul, insa principiul de functionare este acelasi;
  • dubla comanda: aceste modele au doi robineti de actionare, unul pentru apa rece si celalalt pentru apa calda. Tind sa fie mai elegante, insa controlul temperaturii apei este ingreunat. 

Materialul

Cele mai frecvent utilizate materiale la fabricarea bateriilor sunt inoxul si alama. Inoxul este asociat unui spectru extins de aplicatii, folosit pentru confectionarea multor obiecte sanitare. Acesta are o estetica simplu de integrat in diferite amenajari, este usor de curatat, are proprietati antibacteriene si este extrem de rezistent atat in fata oxidarii, a variatiilor de temperatura, cat si a zgarieturilor. In cazul in care vrei o baterie de dus din alama, asigura-te ca aceasta sa aiba in componenta cel putin 50% cupru. Alama este un bun conductor de caldura, are un aspect placut, fiind rezistenta la coroziune si la uzura. 

Care sunt cele mai importante reguli de care sa tii cont?

montaj baterie baie​​​​​​​

Prima regula de care sa tii cont inainte sa te apuci de montarea bateriei este sa inchizi alimentarea cu apa de la reteaua de alimentare. Poti face asta rotind robinetul principal in sensul acelor de ceasornic. Dupa ce ai facut acest lucru, deschide la maximul robinetul bateriei pentru a elimina apa ramasa in instalatie. 

Descopera mai multe: Instalatia sanitara: ce trebuie sa ai in vedere pentru un plan reusit

De asemenea, este necesar sa masori cu ajutorul unui metru adancimea dintre linia superioara a faiantei si tevile din perete.  Informatiile iti sunt de ajutor pentru a afla care este dimensiunea potrivita a prelungirilor pentru baterie, utile pentru montarea racordurilor. 

Nu in ultimul rand, una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie sa o urmezi in cazul instalarii unei baterii de dus este sa respecti intotdeauna instructiunile producatorului. Montarea bateriei de dus incastrate are etape diferite de instalare in comparatie cu bateria de blat, de exemplu. In cutia produsului poti gasi recomandari si pasii necesari pe care trebuie sa-i parcurgi pentru punerea corecta in opera. 

De ce ustensile ai nevoie pentru montarea bateriei?

Pregateste din timp terenul, verifica ce ustensile ai in trusa de scule si achizitioneaza restul uneltele de care ai nevoie, astfel incat procesul de montare sa fie rapid si eficient. Lista instrumentelor necesare montarii unei baterii de dus include:

  • cheie reglabila;
  • metru de tamplarie;
  • silicon sanitar;
  • racorduri S;
  • banda de teflon;
  • spaclu razator;
  • eventual, prelungiri robinete, pasta de etansare si canepa.

Montarea bateriei la dus: pas cu pas

Pasul 1

Asa cum am mentionat si mai sus, trebuie sa opresti alimentarea cu apa si sa deschizi robinetul pentru a se scurge restul apei ramase in instalatie.

montare baterie baie - inchidere robinet

Pasul 2 

Este necesar sa scoti dopurile de pe tevile de alimentare si sa cureti orificiile cu ajutorul unui spaclu. Bateria se monteaza la racordurile existente, motiv pentru care fixarea acestora trebuie sa fie perfecta. Daca observi ca racordurile se afla prea mult in interiorul peretelui, atunci trebuie sa folosesti prelungiri pentru a le aduce pana la marginea faiantei. Etansarea acestora se realizeaza cu ajutorul canepei si a pastei de etansare. Strangi prelungirile cu ajutorul cheii universale. 

montaj racord baie pentru baterie

Pasul 3

Etanseaza racordurile S cu banda de teflon. Este recomandat sa infasori banda in jurul racordurilor de 20 de ori. Apoi, infileteaza foarte bine racordurile cu o cheie fixa in racordurile din perete aproape pana la final. Este esential sa nu rotesti spre partea stanga in timp ce pozitionezi bateria. In cazul in care unul dintre racorduri este putin mai sus decat celalalt, pentru a afla inaltimea de montare a bateriei de dus, asambleaz-o partial pe pozitie. In acest mod iti poti da seama care este pozitia potrivita si o poti regla infiletand spre dreapta racordurile. 

etansare racord cu banda de teflon

Pasul 4

Fixeaza bateria cu garniturile din cauciuc si sita din set, apoi insurubeaza-le ferm. Inainte de montarea finala a bateriei, asigura-te ca izolezi spatiul dintre teava si faianta cu silicon sanitar pentru a preveni infiltratiile de apa. Daca bateria vine in pachet cu un decor ornamental de perete, acum este momentul sa il montezi prin infiletarea lui pe racorduri pana este fixat puternic pe perete. 

garnituri de cauciuc montate pe baterie de baie​​​​​​​

Pasul 5

In final, trebuie sa infiletezi bateria pe racorduri si sa o strangi suficient de tare cu ajutorul cheii universale. Acum poti deschide alimentarea cu apa si sa testezi bateria. Priveste atent pentru a observa daca toate imbinarile sunt etanse!

infiletare baterie pe racorduri

Pentru montarea bateriei de dus cu termonstat, dupa instalarea completa a acesteia, vei avea nevoie de surubelnite si de un termometru. Initial, verifica temperatura apei, iar daca termometrul indica 38 de grade C in momentul in care liniile de ghidare ale manerului se aliniaza la indicatorul de 38 de grade, nu este necesar sa faci nicio ajustare. In caz contrar, inchide gura de evacuare si scoate capacul de pe manerul bateriei cu ajutorul unei surubelnite mici si drepte. Regleaza cartusul termostatic prin rotirea elementului crestat pana termometrul iti indica temperatura de 38 de grade C, apoi fixeaza la loc manerul. 

De ce sa montezi singur bateria de dus?

Montarea unei baterii de dus poate fi realizata cu succes chiar si de catre un novice in materie de instalare. Evitarea costurilor suplimentare pentru serviciile unui instalator profesionist este unul dintre principalele avantaje ale montarii bateriei de unul singur. Cu toate acestea, trebuie sa acorzi o atentie sporita la detalii si sa folosesti intotdeauna materiale si unelte adecvate.

De asemenea, poti obtine cunostinte practice si abilitati in materie de bricolaj. Cand alegi sa faci lucrurile singur, iti vei folosi cunostintele pe care le-ai dobandit prin documentare si iti vei consolida abilitatile practice. Acest lucru te va ajuta sa iti optimizezi eficienta si sa te asiguri ca bateria este montata corect si sigur inainte de a o folosi.

Dupa cum observi, procesul de montare este simplu de urmat. Intra pe mathaus.ro si alege toate uneltele si materialele de care ai nevoie pentru a instala singur bateria de dus!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!