Găsește repede ce ai nevoie

Instalatia sanitara: ce trebuie sa ai in vedere pentru un plan reusit

Instalatia sanitara a unei case reprezinta ansamblul care include instalatiile de apa rece, apa calda, canalizare si incalzire. Aceasta trebuie conceputa inca din etapa proiectarii casei si va fi detaliata in planul de arhitectura. Concordanta si respectarea acestui plan vor fi verificate, ulterior, de specialistul care se ocupa de realizarea instalatiei. Asadar, la finalul lucrarii, se va realiza un al doilea plan pentru instalatia sanitara.

Tipuri de instalatii sanitare

Instalatia de apa rece cuprinde toate tevile, conductele si circuitele prin care circula apa rece.
Instalatia de apa calda cuprinde toate tevile, conductele si circuitele prin care circula apa calda.
Instalatia de canalizare cuprinde toate tevile, conductele si circuitele prin care este evacuata apa reziduala, dar si instalatia exterioara, prin care se colecteaza apa pluviala. In cazurile in care instalatia de canalizare nu poate functiona gravitational din cauza asezarii terenului, aceasta poate include si statii de pompare.
Instalatia de incalzire este ansamblul tevilor, al conductelor si al circuitelor prin care se realizeaza incalzirea locuintei.

Galerie

Principii de functionare a instalatiilor sanitare

Instalatiile de apa rece functioneaza dupa principiul presiunii. Daca sursa apei nu este reteaua stradala, ci un put forat, apa va fi pompata catre consumatori prin intermediul conductelor si al coloanelor, ca urmare a presiunii create de un hidrofor.
Principiul vaselor comunicante al lui Blaise Pascal este, de asemenea, unul aplicabil si aplicat in functionarea instalatiei sanitare. Conform acestuia, lichidul din doua sau mai multe vase comunicante are, in plan orizontal, acelasi nivel, indiferent de numarul, forma sau dimensiunea acestora.
Instalatia de canalizare, spre deosebire de cea de apa, functioneaza dupa principiul gravitatiei. Atunci cand traseele, pantele si diametrele conductelor nu sunt calculate sau realizate corespunzator, pot aparea probleme precum infundarea canalizarii.

Pasii de proiectare a unei instalatii sanitare

Pentru locuintele moderne, functionalitatea si calitatea instalatiilor sanitare sunt vitale. De aceea, proiectarea acestora se face inainte de construirea propriu-zisa a casei. Iata care sunt pasii de proiectare si care este rolul acestora:
Planul arhitectural al cladirii
Arhitectul sau echipa de arhitecti care concep proiectul casei vor avea in vedere, inca din aceasta faza, sa includa in planul de constructie si instalatia sanitara. In lipsa acesteia, nu pot fi eliberate toate autorizatiile si avizele de constructie.
Alegerea tipului de alimentare cu apa
In planul arhitectural va fi mentionat si tipul de alimentare. Aceasta se poate face de la retea sau din put propriu.
Alimentarea din put propriu implica o munca suplimentara pentru forarea acestuia la adancimea stabilita de specialisti, insa exista o serie de motive pentru care este preferata de locuitorii casei, printre care si asigurarea unei bune si constante presiuni, dar si independenta fata de eventualele defectiuni care pot aparea la reteaua localitatii.
Alegerea tipului de incalzire
La fel ca in cazul apei, incalzirea poate fi realizata in mai multe feluri. Primul tip presupune incalzirea locuintei de la reteaua orasului si implica dependenta fata de functionarea acesteia.
Cei mai multi proprietari de case opteaza insa pentru incalzirea cu centrala proprie. Desi investitia initiala este mai mare, pe termen lung se pot face economii considerabile. In plus, in acest fel te poti asigura ca vei avea parte de confortul optim in timpul sezonului rece. Centrala poate fi folosita si pentru incalzirea apei, insa pentru aceasta mai ai si alte optiuni, precum sunt boilerele sau panourile solare; poti folosi o singura astfel de sursa sau doua, in mod alternativ.
Incalzirea se poate realiza si cu surse de caldura care nu au legatura cu instalatia sanitara, asa cum sunt panourile solare, pompele de caldura ecologice, panourile fotovoltaice sau traditionalele sobe.
Alegerea tipului de instalatie de canalizare
Canalizarea unei case poate fi realizata printr-o fosa septica sau poate fi racordata la reteaua localitatii. Indiferent pentru care varianta vei opta, este important sa ai in vedere sistemul de aerisire pentru aceasta si crearea unei garde de apa, care va preveni patrunderea mirosurilor neplacute in interiorul locuintei.
Intocmirea planului instalatiei
Desi instalatia este detaliata si in planul arhitectural al constructiei, va fi necesara intocmirea unui plan individual doar pentru aceasta; acest plan va fi cel final si se va respecta intocmai la elaborarea si montarea instalatiei sanitare.

Galerie

Aspecte importante in proiectarea instalatiei sanitare

Primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere cand realizezi proiectul pentru instalatia sanitara este stabilirea corecta a dimensiunilor, in functie de calculele privind necesarul de apa pentru instalatiile de alimentare.
In al doilea rand, este important sa stabilesti in mod corect dimensiunile scurgerilor, respectiv capacitatea tevilor.
Pentru scurgerile de apa si pentru instalatia de canalizare, este de o importanta vitala proiectarea corecta a diferentelor de nivel, pentru functionarea gravitationala corespunzatoare.
Asigura-te ca vei proiecta si amplasa convenabil robinetii de siguranta de inchidere si golire, pentru ca in cazul eventualelor defectiuni vei fi nevoit sa inchizi anumite circuite. De asemenea, este indicat sa ai in vedere si proiectarea usilor de acces pentru intretinerea si repararea eventualelor avarii ale instalatiei. Este important ca intre sursa principala de apa si casa sa existe un robinet; il poti monta in apropierea apometrului sau alaturi de hidrofor.
Totodata, este important sa discuti cu un specialist pentru a alege corect materialele din care este realizata instalatia. Acesta iti va explica avantajele si dezavantajele materialelor si te va ajuta sa faci alegerea corecta a tevilor de cupru, aluminiu, pe-x, pe-rt sau ppr (polipropilena), in functie de temperatura apei care circula prin tevi, de tipul de centrala pe care o folosesti si de duritatea apei.

  • Tevile din plastic reprezinta o alegere frecvent intalnita, datorita costurilor scazute de achizitie si a montajului facil. Acestia au si o durata de viata destul de mare, de aproximativ 50 de ani.

  • O varianta destul de accesibila o reprezinta tevile multistrat, cunoscute si drept pexal, care sunt mult mai rezistente; acestea sunt folosite cu precadere pentru sistemele de incalzire prin pardoseala, datorita dilatarii reduse si a pierderilor minime de energie.

  • Tevile din ppr sunt flexibile si nontoxice, asa ca pot constitui o alegere potrivita pentru apa calda si apa rece.

  • Conductele din cupru sunt maleabile si usor de montat, dar pretul lor de achizitie este mai ridicat. Sunt populare in randul cumparatorilor dispusi sa investeasca mai mult in instalatia de apa menajera sau in cea de incalzire.


In ceea ce priveste functionarea sistemului de canalizare, este important sa gasesti solutii pentru aerisire astfel incat sa se evite efectul de vid, in cazul in care nu folosesti un sistem de canalizare vacuumatica.

Galerie

Costurile instalatiei sanitare

Pentru a-ti face o idee de ansamblu in ceea ce priveste cheltuielile pe care le vei avea pentru achizitionarea materialelor si a circuitelor necesare si pretul manoperei de montare a instalatiei sanitare, te vei raporta la valorile si caracteristicile casei.
Orientativ, instalatia pentru o locuinta cu doua bai, trei dormitoare si o bucatarie poate costa intre 1.500 si 2.000 de lei. Pentru manopera vei plati intre 50 si 100 de lei pentru montarea fiecarui obiect sanitar, iar pentru racordurile la centrala, daca ai ales aceasta optiune pentru incalzire, vei mai scoate din buzunar aproximativ 500 de lei.
Montarea instalatiei sanitare costa aproximativ 450-500 de lei pentru o locuinta precum cea descrisa mai sus; in cazul in care exista etaj, suma poate ajunge la 1.000 de lei.
Pe langa aceste cheltuieli, vei mai avea de platit suplimentar forarea putului de apa si montarea hidroforului, dar si a pompei pentru acesta.
In ceea ce priveste proiectarea sistemului sanitar, costurile pornesc de la 0.5 euro/metru patrat. Pretul variaza si, de regula, poate fi negociat cu echipa care se ocupa de montaj.
Sursa foto: Shutterstock

Galerie

Te-ar putea interesa și: