Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Instalatia sanitara: ce trebuie sa ai in vedere pentru un plan reusit

Actualizat: 05.09.2024 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/06/shutterstock_1027781626-800x538.jpg
Instalatia sanitara a unei case reprezinta ansamblul ce include instalatiile de apa rece, apa calda, canalizare si incalzire; trebuie conceputa inca din etapa proiectarii casei si va fi detaliata in planul de arhitectura. Concordanta si respectarea acestui plan vor fi verificate, ulterior, de specialistul care se ocupa de realizarea instalatiei. Asadar, la finalul lucrarii, se va realiza un al doilea plan pentru instalatia sanitara.

Cuprins

Tipuri de instalatii sanitare

Instalatia de apa rece include toate tevile, conductele si circuitele prin care circula apa rece in locuinta. Similar, instalatia de apa calda este formata din toate tevile, conductele si circuitele destinate circulatiei apei calde. In ceea ce priveste instalatia de canalizare, aceasta cuprinde tevile, conductele si circuitele utilizate pentru evacuarea apei reziduale, precum si instalatia exterioara pentru colectarea apei pluviale. Descopera pe Mathaus.ro tevi, fitinguri si accesorii pentru instalatii termice!

Instalatia poate include si statii de pompare (in situatiile in care canalizarea nu poate functiona gravitational din cauza configuratiei terenului). Pe de alta parte, instalatia de incalzire reprezinta ansamblul de tevi, conducte si circuite prin care se asigura incalzirea locuintei.

Principiile de functionare ale instalatiilor sanitare

Instalatiile de apa rece functioneaza dupa principiul presiunii. Daca sursa apei nu este reteaua stradala, ci un put forat, apa va fi pompata catre consumatori prin intermediul conductelor si al coloanelor, ca urmare a presiunii create de un hidrofor.

Principiul vaselor comunicante al lui Blaise Pascal este, de asemenea, unul aplicabil si aplicat in functionarea instalatiei sanitare. Conform acestuia, lichidul din doua sau mai multe vase comunicante are, in plan orizontal, acelasi nivel, indiferent de numarul, forma sau dimensiunea acestora.

Instalatia de canalizare, spre deosebire de cea de apa, functioneaza dupa principiul gravitatiei. Atunci cand traseele, pantele si diametrele conductelor nu sunt calculate sau realizate corespunzator, pot aparea probleme precum infundarea canalizarii.

Instalatii sanitare: pasi de proiectare

Pentru locuintele moderne, functionalitatea si calitatea instalatiilor sanitare sunt vitale. De aceea, proiectarea lor se face inainte de construirea propriu-zisa a casei. Iata care sunt etapele!

Planul arhitectural al cladirii

Arhitectul sau echipa de arhitecti ce concep proiectul casei vor avea in vedere, inca din aceasta faza, sa includa in planul de constructie si instalatia sanitara. In lipsa ei, nu pot fi eliberate toate autorizatiile si avizele de constructie.

Alegerea tipului de alimentare cu apa

In planul arhitectural va fi mentionat si tipul de alimentare, care se poate face de la retea sau din put propriu. Alimentarea din put propriu implica o munca suplimentara pentru forarea acestuia la adancimea stabilita de specialisti, insa exista o serie de motive pentru care este preferata de locuitorii casei, printre care si asigurarea unei bune si constante presiuni, dar si independenta fata de eventualele defectiuni care pot aparea la reteaua localitatii.

Alegerea tipului de incalzire

Incalzirea poate fi realizata in mai multe feluri. Primul tip presupune incalzirea locuintei de la reteaua orasului si implica dependenta fata de functionarea acesteia. Cei mai multi proprietari de case opteaza insa pentru incalzirea cu centrala termica. Desi investitia initiala este mai mare, pe termen lung se pot face economii considerabile. In plus, in acest fel te poti asigura ca vei avea parte de confortul optim in timpul sezonului rece.

Centrala poate fi folosita si pentru incalzirea apei, insa pentru aceasta mai ai si alte optiuni, precum sunt boilerele sau panourile solare; poti folosi o singura astfel de sursa sau doua, in mod alternativ. Incalzirea se poate realiza si cu surse de caldura care nu au legatura cu instalatia sanitara, asa cum sunt panourile solare, pompele de caldura ecologice, panourile fotovoltaice sau traditionalele sobe.

Alegerea tipului de instalatie de canalizare

Canalizarea unei locuinte poate fi realizata printr-o fosa septica sau poate fi racordata la reteaua localitatii. Indiferent pentru care varianta vei opta, este important sa ai in vedere sistemul de aerisire pentru aceasta si crearea unei garde de apa, care va preveni patrunderea mirosurilor neplacute in interiorul locuintei.

Intocmirea planului instalatiei

Desi instalatia este detaliata si in planul arhitectural al constructiei, va fi necesara intocmirea unui plan individual doar pentru aceasta; planul va fi cel final si se va respecta intocmai la elaborarea si montarea instalatiei sanitare.

Galerie

Aspecte importante in proiectarea instalatiei sanitare

Atunci cand realizezi proiectul pentru instalatia sanitara este stabilirea corecta a dimensiunilor, in functie de calculele privind necesarul de apa pentru instalatiile de alimentare. Apoi, este important sa stabilesti in mod corect dimensiunile scurgerilor, respectiv capacitatea tevilor. Pentru scurgerile de apa si pentru instalatia de canalizare, este de o importanta vitala proiectarea corecta a diferentelor de nivel, pentru functionarea gravitationala corespunzatoare. Asigura-te ca vei proiecta si amplasa convenabil robinetii de apa de siguranta de inchidere si golire, pentru ca in cazul eventualelor defectiuni vei fi nevoit sa inchizi anumite circuite. 

De asemenea, este indicat sa ai in vedere si proiectarea usilor de acces pentru intretinerea si repararea eventualelor avarii ale instalatiei. Este important ca intre sursa principala de apa si casa sa existe un robinet; il poti monta in apropierea apometrului sau alaturi de hidrofor.

Totodata, discuta cu un instalator pentru a alege corect materialele din care este realizata instalatia. El te va ajuta sa faci alegerea corecta a tevilor de cupru, aluminiu, pe-x, pe-rt sau ppr (polipropilena), in functie de temperatura apei care circula prin tevi, de tipul de centrala pe care o folosesti si de duritatea apei.

Tipuri de tevi

Tevile din plastic reprezinta o alegere frecvent intalnita, datorita costurilor scazute de achizitie si a montajului facil. Au si o durata de viata destul de mare, de aproximativ 50 de ani. O varianta destul de accesibila o reprezinta tevile multistrat, cunoscute si drept pexal, care sunt mult mai rezistente; sunt folosite cu precadere pentru sistemele de incalzire prin pardoseala, datorita dilatarii reduse si a pierderilor minime de energie.

Tevile din PPR sunt flexibile si nontoxice, asa ca pot constitui o alegere potrivita pentru apa calda si apa rece. Conductele din cupru sunt maleabile si usor de montat, dar pretul lor de achizitie este mai ridicat. Sunt populare in randul cumparatorilor dispusi sa investeasca mai mult in instalatia de apa menajera sau in cea de incalzire. In ceea ce priveste functionarea sistemului de canalizare, este important sa gasesti solutii pentru aerisire astfel incat sa eviti efectul de vid, in cazul in care nu folosesti un sistem de canalizare vacuumatica.

Costurile instalatiei sanitare

Pentru a-ti face o idee de ansamblu in ceea ce priveste cheltuielile pe care le vei avea pentru achizitionarea materialelor si a circuitelor necesare si pretul manoperei de montare a instalatiei sanitare, te vei raporta la valorile si caracteristicile casei. Orientativ, instalatia pentru o locuinta cu doua bai, trei dormitoare si o bucatarie poate costa intre 1.500 si 2.000 de lei. Pentru manopera vei plati intre 50 si 100 de lei pentru montarea fiecarui obiect sanitar, iar pentru racordurile la centrala, daca ai ales aceasta optiune pentru incalzire, vei mai scoate din buzunar aproximativ 500 de lei.

Montarea instalatiei sanitare costa aproximativ 450-500 de lei pentru o locuinta precum cea descrisa mai sus; in cazul in care exista etaj, suma poate ajunge la 1.000 de lei. Pe langa aceste cheltuieli, vei mai avea de platit suplimentar forarea putului de apa si montarea hidroforului, dar si a pompei pentru acesta. Pe blogul nostru gasesti un ghid despre cum sa montezi hidroforul.

In ceea ce priveste proiectarea sistemului sanitar, costurile pornesc de la 0.5 euro/metru patrat. Pretul variaza si, de regula, poate fi negociat cu echipa care se ocupa de montaj. 

Acceseaza categoriile noastre de produse destinate instalatiei sanitare!

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!