Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montajul mochetei: etape si materiale necesare

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 15.12.2022 / Timp lectură: 3 min
Mocheta este una dintre primele alegeri pentru acoperirea pardoselii. Este confortabila si simplu de intretinut, fiind potrivita atat pentru spatii mari, cat si pentru incaperi mici. Mai mult, montajul mochetei este un proces simplu de urmat. Iti prezentam materialele si sculele necesare si iti explicam etapele de montaj in acest ghid.

Cuprins

Materiale necesare pentru montajul mochetei

Pentru a te asigura ca procesul de montare al unei mochete se va desfasura corect si fara prea multe batai de cap, este important sa ai urmatoarele materiale:

Instrumente necesare pentru montajul mochetei

Pregateste-ti terenul din timp cu tot ceea ce ai nevoie, astfel incat procesul de montare sa fie cat mai eficient! Vei avea nevoie de urmatoarele unelte:

Montajul mochetei: etape de urmat

montajul mochetei - taietura cu cutterul​​​​​​​

Pregatirea montajului mochetei

Inainte de a monta mocheta, respecta acesti pasi:

  • Masoara! Calculeaza cu 40 cm in plus fata de dimensiunile incaperii in toate sensurile!
  • Inlatura orice alt material vechi de pe podea si asigura-te ca aceasta ramane curata! Daca pardoseala nu este curata, spal-o sau aspir-o! Daca ai inlaturat mocheta veche de pe sol si au ramas urme de adeziv, foloseste un decapant pentru a le indeparta!
  • Asigura-te ca suprafata este neteda si razuieste-o din nou! Asperitatile nu trebuie sa depaseasca 3 mm.
  • Deruleaza mocheta pe podea cu 24 de ore inainte de montaj! Ai grija sa nu turtesti ruloul in timpul manevrarii mochetei, deoarece urmele pot persista.

Sfaturi pentru montajul mochetei

  • Daca este nevoie, realizeaza imbinarea mochetei in partea opusa intrarii in incapere, deoarece traficul nu este atat de intens in acea zona! Regula generala este ca imbinarile mochetei nu se fac acolo unde se circula cel mai mult.
  • Indreapta fibrele mochetei catre fereastra! 
  • Daca peretii iti permiti, scoate in prealabil plintele!

Montajul mochetei

  • Centreaza mocheta lasand un surplus de material pe toate marginile!
  • Pentru a trage si centra cat mai bine mocheta, pune un picior peste ea si aranjeaz-o!
  • Pentru a intinde eficient mocheta, incepe din centru catre exterior!
  • Marcheaza peretii cu dosul lamei foarfecei!
  •  Daca trebuie sa faci o imbinare, suprapune cele doua margini ale mochetei, lasand un surplus de material de aproximativ 10 cm. Taie folsind cutterul si ajutandu-te de o rigla metalica. In acest fel, cele doua bucati de mocheta se vor imbina corect. (Nu uita ca trebuie sa ramana un surplus si de cealalta parte pentru a taia materialul de-a lungul peretilor!)

Tipuri de montaj al mochetei in functie de dimensiunea camerei

  • Pentru o incapere mai mica de 12 mp, este suficienta o banda dublu adeziva in partea periferica.
  • Pentru o camera cu dimensiunea intre 12 si 20 mp, aplica banda dublu adeziva din metru  in metru.
  • In incaperile mai mari de 20 mp sau cu trafic intens, montajul se face prin lipire ori fixare. Aplicarea agentului de fixare permite o montare mai simpla, mai rapida si mai curata. Agentul de fixare adera la dosul mochetei si nu la podea.

A. Montajul mochetei cu banda adeziva

Pliaza jumatate din mocheta. Intinde banda dublu adeziva in partea periferica a incaperii sau din metru in mentru, in functie de suprafata camerei. (Banda adeziva este necesara de-a lungul intregului proces de imbinare.) Reintinde mocheta netezind din centru catre marginea incaperii.

B. Montajul mochetei prin lipire

Pliaza jumatate din mocheta. Aplica adezivul pe suprafata libera a podelei si lasa-l sa se prinda pentru 10-20 de minute inainte de a reaseza mocheta. Dupa ce ai reasezat mocheta, netezeste din centrul catre exteriorul camerei.

Taierea mochetei

  • Folosind cutterul pentru mocheta sau un cutter simplu si un spaclu, taie pe urma mochetei de-a lungul peretilor. 
  • Ridica coltul mochetei in unghiuri si rabateaza-l catre tine.
  • Pe un suport precum o placa de lemn, incepe decuparea coltului in prelungirea taierilor facute deja cu cutterul.
  • De fiecare data cand tai in jurul tevilor sau pe langa usa, vei avea nevoie sa reaplici adeziv sau banda dublu adeziva.

Finisajul montajului mochetei

Montarea unui profil de trecere este necesara atat pentru a face legatura intre doua materiale diferite de acoperire a podelei, cat si pentru a te asigura ca materialul nu se deterioreaza in timp. Profilul trebuie montat astfel incat surubul sa nu treaca prin mocheta; in caz contrar, in timpul insurubarii, firul mochetei va fi prins si tras de surub.  Remonteaza apoi plintele - acestea vor acoperi zonele de marcare. 

Indiferent ca vorbim despre montarea mochetei peste parchetul din living ori montarea mochetei in dormitor sau hol, procesul este unul simplu de urmat. In magazinul online mathaus.ro gasesti toate materialele si sculele de care ai nevoie pentru montajul mochetei. Plaseaza o comanda, iar noi iti trimitem produsele prin curier rapid la orice adresa din tara!

Te-ar putea interesa și:

O vopsea lavabila foarte buna implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.
Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.