Găsește repede ce ai nevoie

Masina de tuns iarba, motocoasa sau trimmer - Ce diferente sunt si pe care o alegi

Intretinera corecta a gazonului se poate face cu usurinta, in functie de preferinta fiecarui gospodar. Poate preferi un gazon tuns foarte scurt sau unele portiuni sunt denivelate si mai greu accesibile. Cert este ca trebuie sa iti alegi instrumentele potrivite. Care sunt diferentele dintre un trimmer si o motocoasa sau cum sa iti alegi masina de tuns iarba? Iti oferim toate  raspunsurile in randurile de mai jos.

Ce diferente exista intre masina de tuns iarba, motocoasa si trimmer?

Alegerea trebuie facuta in functie de caracteristicile zonei de lucru, ca de exemplu:

 • suprafata terenului (cati metri patrati sunt?)
 • teren doar cu gazon care include flori, arbusti, livada
 • teren intins, neted sau abrupt

In plus, este important ca pe langa tipul de teren pe care il vei ingriji, sa tii cont si de caracteristicile instrumentului pe care urmeaza sa il cumperi. Vrei sa fie alimetat prin cablu acumulator sau combustibilr? Puterea motorului sau usurinta in manevrare sunt si ele alte criterii la care trebue sa fii atent.

Pentru ca misiunea ta de achizitie sa fie cu mult simplificata si pentru a alege exact ceea ce ti se potriveste, iti prezentam in tabelul de mai jos o imagine clara a celor trei unelte folosite la ingrijirea terenului din jurul casei tale, masina de tuns iarba, motocoasa si trimmer.

Masina de tuns iarba

Motocoasa

(este cunoscuta si sub numele de motocositoare)

Trimmer

destinata pentru suprafate omogene cu fire de iarba fine

destinate pentru suprafete de gazon care includ: buruieni, vegetatie crescuta salbatic, maracini, arbusti si tufe mici, flori sau cand sunt prezente obstacole precum o banca, un vas ornamental, borduri, pietre

ideala pentru terenurile netede

ideale pentru spatiile greu accesibile sau terenurile abrupte

toate trei sunt instrumente de tuns iarba potrivite pentru diferite dimensiuni de teren, mic, mediu sau mare; in functie de suprafata avuta in lucru se va tine cont de metoda de alimentare si de puterea motorului;

de regula pentru suprafete mari

peste 500 mp

de regula pentru suprafete medii si mari

150 - 500 mp

de regula pentru suprafete mici si realizarea de finisaje in colturile casei sau gardului

50 - 150 mp

In functie de modalitatea de alimentare:

 • manuala
 • electrica
 • pe benzina
 • electrica
 • cu acumulatori
 • pe benzina
 • electrica
 • cu acumulatori

De retinut: Daca terenul este mare, de preferat ca alimentarea sa fie pe benzina, iar pentru terenuri mici si medii poate fi aleasa alimentarea electrica. In cazul in care oscilezi intre cablu sau acumulator, tine cont ca cele fara cablu sunt mai usoare si iti permit sa ajungi in cele mai inaccesibile zone ale gradinii tale.

La toate cele trei modelele puterea motorului se va alege in concordanta cu dimensiunea si dificultatea terenului pe care urmeaza sa fie taiata iarba (ca de exemplu, prezenta unei vegetatii mai groase).

In cazul modelelor electrice puterea este exprimata in Watti (W), iar la cele pe benzina in cai putere (CP)

este mai voluminoasa

modelele profesioniste sunt cele mai grele (se foloseste o curea de umar pentru a fi mai usor de manevrat)

sunt cele mai mici si cele mai usoare

se foloseste echipament de protectie: incaltaminte care nu aluneca si pantaloni lungi

se foloseste echipament de protectie: ochelari, manusi, casti de protectie a auzului, pantaloni lungi, incaltaminte robusta cu talpa antiderapanta

In functie de tipul de gazon si caracteristicile terenului tau, vei alege instrumentul potrivit de gradinarit. Spus pe scurt, masina de tuns iarba este ideala cand ai un teren intins, fara obstacole. Motocoasa si trimmerul sunt potrivite pentru terenuri abrupte sau atunci cand ai de cosit iarba, dar si vegetatie mai dura, precum buruieni, maracini, arbusti. Trimmerul este varianta mai mica si mai usoara a motocoasei. Pentru tine care dintre cele trei unelte de gradina este potrivita?

Citeste si articolul: Cum sa alegi cea mai buna motocoasa pentru gradina ta?

Te-ar putea interesa și: