Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 50 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Masina de tuns iarba, motocoasa sau trimmer - Ce diferente sunt si pe care o alegi

Actualizat: 22.09.2023 / Publicat: 17.05.2020 / Timp lectură: 6 min

Intretinera corecta a gazonului se poate face cu usurinta, in functie de preferinta fiecarui gospodar. Poate preferi un gazon tuns foarte scurt sau unele portiuni sunt denivelate si mai greu accesibile. Cert este ca trebuie sa iti alegi instrumentele potrivite. Care sunt diferentele dintre un trimmer si o motocoasa sau cum sa iti alegi masina de tuns iarba? Iti oferim toate  raspunsurile in randurile de mai jos.

Cuprins

Definitii:

Masina de tuns iarba: este o optiune excelenta pentru cei care isi doresc un gazon frumos, fiind ideala cand ai un teren intins, fara obstacole. Performanta si eficienta unei masini de tuns iarba sunt influentate de mai multi factori. Puterea motorului este un aspect important, deoarece o putere mai mare permite taierea usoara a ierbii mai dense si mai inalte. Latimea de taiere este, de asemenea, un factor cheie, deoarece o latime mai mare realizeaza o taiere mai rapida a ierbii. Daca nu ai un gazon perfect intins, poti avea nevoie de o coasa de tuns iarba. Afla mai multe in continuare.

Motocoasa: este caracterizata prin forta de taiere si capacitatea de a lucra pe terenuri accidentate sau in zone in care masinile de tuns iarba nu pot ajunge. Este foarte eficienta pentru a taia vegetatia densa si inalta (buruieni, ierburi). Exista mai multe tipuri de motocoasa de tuns iarba, sunt modele cu lama metalica, modele care au cap de taiere cu fir din nylon sau care au ambele dotari. Motocoasa cu fir din nylon este ideala daca iarba este moale si buruienile potrivit de mari.

Trimmerul: daca te-ai intrebat ce inseamna trimmer, afla ca este o unealta de gradina de dimensiuni reduse, usoara si simplu de manevrat. Ea este insa conceputa pentru a taia iarba aflata la marginea unei alei, iarba din jurul copacilor, gardurilor. Retine ca tunderea gazonului cu trimmerul, deci pentru a fi folosit pe suprafete mari si intinse, nu este solutia optima. Trimmerele au un design compact si o foarte buna manevrabilitate pentru a usura tunderea ierbii in zone inguste sau inalte, pe suprafete mici de teren sau pentru a realiza finisaje.

trimmer iarba

Ce diferente exista intre masina de tuns iarba, motocoasa si trimmer?

Diferentele esentiale intre masina de tuns iarba, motocoasa si trimmer sunt date de: 

  • destinatia utilizarii
  • performanta
  • dimensiune si greutate
  • necesitatea intretinerii

1. Diferente in functie de destinatia utilizarii:

Masina de tuns iarba: este conceputa pentru a tunde iarba pe suprafete mari si plane, cum este gazonul sau altfel spus, pentru suprafete omogene cu fire de iarba fine; este ideala pentru a fi folosita pe terenuri regulate si pentru a obtine o taiere uniforma.

Motocoasa: se foloseste pentru a taia iarba inalta, buruieni, vegetatie crescuta salbatic, maracini, arbusti si tufe mici de pe terenuri accidentate sau greu accesibile. Datorita lamei rotative si a faptului ca este robusta, motocoasa este eficienta pentru taierea vegetatiei mai rezistente din zonele cu teren dificil. Si pentru ca are un design ergonomic, este usor de folosit in cazul terenurilor care prezinta obstacole, precum o banca, un vas ornamental, borduri, pietre.

Trimmerul: este potrivit pentru finisaje si pentru tunderea ierbii in zone inguste sau greu accesibile, precum marginile aleilor sau in jurul copacilor. Datorita dimensiunii sale compacte si a capului taietor cu fir, te ajuta sa faci taieri precise in zonele cele mai dificile.

2. Diferente in functie de performanta:

Masina de tuns iarba: are o performanta ridicata, tunde rapid si eficient suprafete mari de teren, de peste 500 mp. Este conceputa sa faca fata cerintelor de taiere a ierbii intr-un timp scurt. 

Motocoasa: are o performanta medie, fiind ideala pentru terenuri mai mici, de 150 - 500 mp si cu vegetatie mai densa. Este mai putin rapida decat masina de tuns iarba, dar poate face fata cu succes buruienilor inalte si rezistente.

Trimmerul: are o performanta mai redusa, fiind potrivit pentru suprafete mici, 50 - 150 mp, pentru lucrari de detaliu si finisare. Este mai lent in taiere, dar poate ajunge in zonele dificile si poate tunde cu precizie.

3. Diferente in functie de dimensiune si greutate:

Masina de tuns iarba: este cea mai mare si cea mai grea dintre cele trei unelte, necesitand un spatiu de depozitare adecvat si un efort mai mare de utilizare. Este o optiune potrivita pentru cei care au suprafete mari de tuns.

Motocoasa: este mai putin voluminoasa si mai usoara comparativ cu masina de tuns iarba, fiind mai simplu de manevrat. Acest aspect o face potrivita pentru terenurile mai mici sau cu acces dificil. Modelele profesioniste sunt mai grele (se foloseste o curea de umar pentru a fi mai usor de folosit).

Trimmerul: este cel mai mic si cel mai usor, putand fi manevrat cu usurinta chiar si de persoanele care nu au o conditie fizica deosebita. Este un instrument portabil si facil de folosit in zonele inguste.

4. Diferenta in functie de necesitatea intretinerii:

Masina de tuns iarba: necesita o intretinere regulata, incluzand schimbarea uleiului, a filtrelor de aer si a lamei. Este important sa fie respectate instructiunile producatorului si sa se efectueze revizii periodice pentru a mentine performanta optima.

Motocoasa: necesita si ea intretinere, dar aceasta este de obicei mai simpla. Este necesar ca utilizatorul sa verifice si sa curete regulat lama, dar si sa se asigure ca echipamentul este in stare buna de functionare.

Trimmerul: implica cea mai redusa intretinere, fiind necesar doar sa se inlocuiasca capul de taiere atunci cand se uzeaza. Este important ca acesta sa fie verifcat si sa se curete regulat pentru o functionare optima.

masina de tuns iarba

Metoda de alimentare

In functie de suprafata avuta in lucru se va tine cont si de metoda de alimentare si de puterea motorului a instrumentului pe care urmeaza sa il cumperi.

Masina de tuns iarba poate fi manuala (actionata prin impingere), electrica, pe benzina sau cu acumulator (baterie). Retine ca masinile de tuns iarba cu motor pe benzina sunt cele mai puternice si pot fi utilizate pe suprafete mari de teren. Masinile de tuns iarba electrice sunt mai usoare si mai silentioase, dar necesita sa fie introduse in priza. Astfel, sunt ideale pentru suprafete mici. Masinile de tuns iarba cu baterii sunt portabile si usor de folosit, dar au o autonomie limitata si necesita reincarcare frecventa a bateriei.

Motocoasa: poate fi electrica, pe benzina sau cu acumulatori. Daca te intrebi ce sa alegi intre motocoasa electrica versus cea pe benzina, trebuie sa stii ca aceasta din urma cantareste mai mult decat cea electrica, dar este mult mai potrivita pentru a fi folosita pe terenuri extinse. Motocoasa cu acumulator ofera o libertate mare de miscare, deoarece nu depinde de un cablu electric.

Trimmerul: functioneaza electric, cu acumulatori sau pe benzina. Trimmerul electric este usor, silentios si prietenos cu mediul inconjurator, dar necesita o sursa de energie pentru a functiona. In schimb, trimmerul de tuns iarba pe benzina este mai puternic si poate fi folosit in orice loc, fara a fi restrictionat de lungimea cablului electric. Aceasta caracteristica face trimmerul mai potrivit pentru utilizarea in gradini mari sau in locuri unde accesul la o sursa de energie electrica este limitat. Trimmerul cu acumulator are ca avantaj portabilitatea. Datorita bateriei puternice si usoare si a absentei cablului de alimentare, iarba din orice loc al curtii poate fi taiata. 

In functie de tipul de gazon si caracteristicile terenului tau, vei alege instrumentul potrivit de gradinarit. Spus pe scurt, masina de tuns iarba este ideala cand ai un teren intins, fara obstacole. Motocoasa este potrivita atunci cand ai de cosit iarba, dar si vegetatie mai dura, precum buruieni, maracini, arbusti. Trimmerul este varianta cea mai usoara, ideal pentru a obtine o tundere exacta si precisa a ierbii in zonele inguste sau greu accesibile. Pentru tine care dintre cele trei unelte de gradina este potrivita?

Citeste si articolul: Cum sa alegi cea mai buna motocoasa pentru gradina ta?

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.