Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Iluminare bucatarie: Ce corpuri de iluminat alegi?

Actualizat: 04.10.2021 / Publicat: 29.07.2021 / Timp lectură: 5 min

Fiind un spatiu utilizat pe intreaga perioada a zilei, bucataria are nevoie in permanenta de o iluminare potrivita pentru desfasurarea activitatilor.

Afla din acest ghid care sunt cele mai bune solutii pentru iluminare in bucatarie! Iti recomandam ce tipuri de becuri si corpuri de iluminat sa alegi pentru aceasta incapere.

Cuprins

Cat de importanta este lumina in bucatarie?

​​​​​​​

Alegerea solutiilor de iluminare se realizeaza in functie de dimensiunea si forma bucatariei. In acelasi timp, trebuie tinut cont si de piesele de mobilier care pot influenta reflexia luminii naturale dar si a celei artificiale. 

Tipuri de iluminare in bucatarie

Tipuri de iluminare in bucatarie​​​​​​​

Spatiul bucatariei este impartit in mai multe zone. Pe de-o parte exista blatul, insula sau masa de lucru pe care se prepara mancarea. Pe de alta parte, sunt zonele de servit masa si cele de relaxare. Exista corpuri de iluminat speciale pentru fiecare zona.

Iluminat ambiental
Lumina ambientala de camera este corpul aplicat pe centru sau la distante egale pe suprafata tavanului bucatariei. 

Iluminatul ambiental asigura necesarul de lumina pentru intreg spatiul incaperii. Totusi, aceasta nu este suficienta pentru zona de lucru, deoarece vor aparea numeroase umbre sau spatii intunecate din cauza mobilei sau a altor corpuri si obiecte.

Lumina generala poate crea o atmosfera placuta si relaxanta. De aceea, poti instala un sistem de corpuri de iluminat cu functii de schimbare a luminii: rece, calda sau neutra, dar si de modificare a intensitatii acestora. Totodata, exista benzi sub forma de LED, ce pot avea o gama cromatica variata.

Iluminat de lucru
Corpurile de iluminat de lucru sunt cele destinate zonelor de gatit si de spalat vasele. Iluminatul de lucru are adesea o putere mai mare spre deosebire de cel ambiental, pentru ca activitatile sa se poata desfasura cu usurinta. 

Prin folosirea luminii functionale se va evita aparitia de umbre nedorite, care se creeaza de la iluminatul general sau de la corpurile de iluminat decorative. Exista posibilitatea ca aceste zone intunecate sa afecteze fluxul de lucru.

Cele mai frecvente lumini de lucru sunt spoturile de dimensiuni mici, montate in perete sau in mobilier, banda cu LED sau corpurile de iluminat liniare, aplicate fix deasupra spatiului de desfasurare a activitatilor.

Iluminat pentru blatul de lucru 
Iluminatul corespunzator al blatului de lucru este esential pentru a putea spori confortul de lucru. Lumina pentru blat trebuie sa fie eficienta si puternica, dar sa nu deranjeze ochii. 
●    Blatul cu spoturi. Spoturile vor completa necesarul de lumina pentru ca aparatura, accesoriile si uneltele de gatit sa poata fi folosite in mod eficient.
●    Blatul cu spoturi incastrate. Exista piese de mobilier cu spoturi incastrate care ofera o lumina intensa.
●    Blatul cu spoturi pe sina. Blatul poate fi luminat prin montarea unor corpuri suspendate. Ele sunt eficiente in cazul in care este necesar ca zona de lucru sa fie luminata.
●    Blatul cu banda LED. Banda LED ofera bucatariei un aspect practic, modern si placut.

iluminat solar - energie verde​​​​

Ce corpuri de iluminat sa alegi pentru bucatarie?

Ce corpuri de iluminat sa alegi pentru bucatarie?

Corpurile de iluminat pentru bucatarie sunt disponibile intr-o gama variata si potrivite atat pentru iluminatul ambiental cat si pentru cel de lucru.

Mai jos ti-am facut o lista cu obiectele de iluminat preferate cel mai des:

●    lustrele;
●    plafonierele;
●    lampile;
●    corpurile decorative de iluminat;
●    lampadarele;
●    aplicele de perete;
●    mobila cu spoturi incastrate.

Lustre pentru bucatarie
Lustrele de bucatarie creeaza lumina ambientala. Exista numeroase modele ce pot fi achizitionate in functie de stilul de design interior abordat.

Ca sa poti beneficia de o lumina generala mai buna, indiferent de spatiul in care te afli, poti investi intr-o lustra cu inaltime reglabila. Acestea sunt potrivite in special pentru bucatariile de dimensiuni medii si mari.

Plafoniere de bucatarie
Plafonierele reprezinta o alternativa atat pentru lumina de lucru, cat si pentru cea ambientala. Ele pot fi ajustate in functie de dimensiunea bucatariei si a inaltimii tavanului. 

Stilul interior al bucatariei poate influenta modelul pentru plafoniere. Acestea pot fi din diferite materiale: sticla sau texturi sintetice ce pot fi curatate usor. Alege un produs din material de calitate, pentru a rezista perioade lungi la temperaturi ridicate si la umiditate.

Mobila cu spoturi
Mobilierul de bucatarie cu spoturi incastrate este o investitie buna pentru spatiile moderne. Acesta poate fi folosit atat in zonele inguste si mici, cat si in camerele de dimensiuni mari.

Datorita spoturilor montate direct in piesele suspendate de mobila, toate activitatile vor fi mai usor si mai rapid de realizat. In functie de materialul blatului, asigura-te ca alegi becurile ce au tonul si intensitatea potrivita, pentru ca lumina sa nu se reflecte puternic si sa creeze disconfort.

Veioza pentru masa de dining
Zona de dining are nevoie de o intensitate diferita a luminii. Bineinteles, poti folosi corpul de iluminat ambiental in cazul in care acesta dispune de functii pentru modificarea tonului si intensitatii. 

O alternativa pentru corpurile suspendate pot fi veiozele. Ele creeaza o atmosfera intima si confortabila.

Pentru garsoniere, adesea, masa de dining din bucatarie are mai multe roluri: de depozitare a diferitelor obiecte sau alimente, ori chiar de birou. Pentru cel din urma, lampa te va ajuta sa iti duci la bun final activitatile profesionale, fara a fi necesara aprinderea corpurilor ambientale.

Ce corpuri de iluminat sa alegi pentru bucatarie?

tipuri de becuri sa folosesti pentru bucatarie​​​​​​​

Bucataria necesita mai multe tipuri de corpuri de iluminat, pentru ca nicio zona din incapere sa fie umbrita. Becurile sunt alese in functie de puterea lor, de culoarea si temperatura luminii generate, de unghiul de lumina, de caracteristica ecologica (afla din ghidul nostru cu alegi becurile ecologice potrivite), de soclu, de intensitate si de consumul de energie electrica.

1. Temperatura luminii poate fi: calda, rece sau neutra.
○    Lumina calda este potrivita pentru relaxare si confort. Este des intalnita in dormitor, living, hol si pe coridoare.
○    Lumina neutra este potrivita pentru orice incapere, deoarece nu oboseste ochii si ajuta la mentinerea concentrarii. Aceasta imita lumina naturala.
○    Lumina rece este intalnita in zonele in care concentrarea este foarte importanta, precum bucataria, baia sau biroul. 

2. Forma becurilor difera in functie de designul corpului de iluminat si de soclul pe care-l are acesta. Exista:
○    becuri clasice, standard;
○    becuri in forma de glob;
○    becuri spot;
○    becuri spirala;
○    becuri reflector;
○    banda LED.

3. Soclul sau fasungul este zona ce fixeaza becul si faciliteaza contactul cu reteaua electrica. Soclurile pentru becurile ce pot fi utilizare in bucatarie sunt:
○    soclul filetat este intalnit la majoritatea tipurilor de lustre, veioze, aplice sau spoturi: E27, E14, E40, E10 si E22;
○    soclul pin este folosit pentru lampi fluorescente. Ele pot oferi un design modern si unic bucatariei.

4. Luminozitatea este diferita pentru corpurile de lumina ambientala, fata de cele de lucru. Incearca sa gasesti un echilibru intre acestea. Ca regula de baza, becurile de lucru au nevoie de o putere si o luminozitate mai mare decat cele ambientale.

5. Tipurile de becuri sunt numeroase: incandescente, cu halogen, economice compacte sau LED. Cele din urma sunt potrivite pentru bucatarie, deoarece ofera lumina eficienta. Au posibilitatea de ajustare a intensitatii si a culorii, sunt ecologice si au o durata lunga de viata.

6. Intensitatea nivelului de iluminare pentru bucatarie este de 100 lumeni pe metru patrat pentru ambient si de 300 lumeni pentru zona de lucru. Atunci cand vei achizitiona becurile, incearca sa ai in vedere aceste specificatii.

Este important ca intr-o bucatarie sa existe corpuri de iluminat atat pentru lumina ambientala, cat si pentru lumina de lucru, fie aceasta cu banda LED, lustre, aplice, spoturi montate sau incastrate.

Speram ca articolul nostru ti-a fost de ajutor. Poti oricand comanda online din magazinul MatHaus orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat, dar si diferite scule si unelte. 

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus și îți prezentăm cele mai bune și concrete informații din domeniul construcțiilor. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.
Astfel economisești timpul pe care l-ai fi petrecut în trafic și în magazin. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea, volumul sau cantitatea comenzii, venim la tine fie cu flota noastră de camioane specializate sau prin curierii parteneri. 

iluminat solar - energie verde​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Baia este incaperea in care majoritatea persoanelor isi incep si isi termina ziua, asa ca amenajarea acestui spatiu este un proces deosebit de important. Una dintre etapele de baza ale amenajarii este alegerea si dispunerea corpurilor de iluminat. Pentru a te ajuta sa obtii rezultatele dorite, iti prezentam in continuare o serie de sfaturi si idei pentru iluminat baia.
Să facem puțină lumină. Ambiental în dormitor. Spoturi in bucătărie. Becuri inteligente în sufragerie. Le avem pe toate. Unul dintre cele mai importante aspecte in amenajarea gradinii este sistemul de iluminat, mai ales pentru ca devine locul ideal pentru relaxare in sezonul calduros. In acest articol am pregatit o serie de sfaturi care sa te ajute sa alegi sursele de iluminat potrivite ca sa poti ilumina eficient gradina.