Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Lipirea tevii PPR: cum o poti face corect si eficient?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 14.02.2023 / Timp lectură: 3 min
Tevile din PPR sunt tot mai frecvent folosite in instalatii sanitare si de incalzire, datorita rezistentei materialului, durabilitatii si a usurintei in montare. Iti explicam in continuare cum sa le lipesti corect.

Cuprins

Ce este teava PPR?

PPR este prescurtarea pentru polipropilena copolimer random. Polipropilena este un material plastic care are punctul de topire de 160°C, ceea ce inseamna ca este mai rezistent la caldura decat PVC-ul. Din acest motiv, tevile PPR sunt folosite, pe langa instalatiile sanitare, in cele de incalzire.

Tevile sunt suficient de groase pentru a face fata presiunii sapei din beton, aceste tevi pot fi utilizate in instalatii ingropate in sape, in pereti sau in pardoseala. Mai mult, polipropilena impiedica tranferul de caldura cu mediu, asta traducandu-se intr-un risc scazut de igrasie. De asemenea, PPR-ul rezista la presiuni mari, asadar este un material potrivit pentru instalatii de alimentare cu apa si aer conditionat. Tevile din PPR nu sunt afectate nici de temperaturile scazute, deoarece acestea sunt rezistente la inghet.

Cand vine vorba despre pret, tubulatura PPR este mai ieftina decat cea din cupru, nefiind necesara nici izolarea acesteia.

Tevile PPR pot fi cu insertie din material compozit sau simple si compacte, fara insertii ce le scad dilatarea (folosite de regula la instalatii de apa rece). De obicei, tevile sunt verzi, gri sau albe, iar diametrul lor este cuprins intre 20 si 110 mm. 

Lipirea tevii PPR: pasi de urmat

O instalatie cu tevi si fitinguri PPR poate rezista chiar si 20 de ani daca tevile si accesoriile sunt de calitate, iar lipirea este corect realizata. Chiar daca procedeul de lipire nu este complicat, trebuie sa fii atent la detalii, in special la timpul necesar pentru incalzire.
lipirea tevilor de ppr pasi de urmat​​​​​​​

Pregatirea materialelor si a spatiului de lucru

Incepe prin verificarea stecherului aparatului de incalzire si a cablurilor electrice. Pentru un plus de siguranta, este bine sa folosesti si o priza cu impamantare. Aparatul pentru lipit tevi PPR trebuie pus pe o suprafata stabila si plana. Vei mai avea nevoie de tevi si fitinguri, un cleste tip foarfeca pentru PPR, un cronometru si un marker. Pe durata procesului de lipire este important sa porti manusi si ochelari de protectie.

Lipirea propriu-zisa a tevilor PPR

●    Monteaza bacurile de lipire pe termoplaca aparatului de sudura. Ai grija ca acestea sa aiba dimensiunea tevilor pe care urmeaza sa le lipesti.
●    Conecteaza aparatul la retea si seteaza termostatul la temperatura de 260°C - aceasta este temperatura de polifuziune recomandata pentru lipirea tubulaturii PPR in cazul masinii clasice.
●    Apasa cele doua becuri rosii (ceea ce indica faptul ca aparatul a inceput sa se incalzeasca); cand aparatul atinge temperatura dorita pentru lipire si este gata de sudura, becurile se vor stinge.
●    Cu un cleste tip foarfeca pentru PPR, taie teava la lungimea dorita, perpendicular pe axa acesteia. Daca este necesar, taie oblic teava. Capetele tuburilor trebuie sa ramana drepte si curate, fara margini ascutite sau denivelari.
●    Fa un semn cu marketul la nivelul adancimii maxime la care teava va fi introdusa in fiting - aceasta adangime este, de obicei, mentionata in tabelul cu timpi necesari de lipire din cartea de instructiuni.
●    Dupa ce s-a incalzit aparatul, fixeaza cu atentie capatul tevii si fitingul in bacuri; apasa usor, fara sa rotesti tevile si fitingurile, mentinandu-le aliniate pe toata durata timpului de incalzire. In acest pas, cronometrul este foarte util, Daca temperatura mediului este de sub 5°C, timpul de incalzire trebuie marit.
●    Dupa ce timpul de incalzire s-a scurs, scoate teava si fitingul simultan din bacuri si conecteaza-le fara sa le rotesti. Preseaza cateva secunde (consulta coloana cu timpii necesari pentru imbinare) - astfel, elementele se vor suda si se vor alinia. Lasa apoi sistemul sa se raceasca.

Greseli de evitat in lipirea tevilor PPR

●    Nu uita sa cureti tevile si fitingurile inainte de lipire pentru a evita formarea blocajelor in interiorul tuburilor!
●    Nu taia tevile inclinat sau inegal!
●    Nu folosi o alta temperatura de polifuziunea fata de cea de 260°C!
●    Nu lasa teava si fitingul la incalzit mai mult decat este recomandat pentru a evita obturarea tubulaturii la interior! 
●    Nu folosi bacuri cu diametre diferite decat cele ale tevilor pe care urmeaza sa le lipesti!
●    Nu folosi tipuri de tevi si fitinguri de la producatori diferiti!

Urmeaza sfaturile prezentate in acest articol pentru a lipi corect tevile de polipropilena. In magazinul online mathaus.ro gasesti o gama variata de tevi, fitinguri si adezivi pentru instalatiile sanitare si de incalizre. Comanda, iar noi iti trimitem materialele la orice adresa din Romania!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!