Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 34 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cupru, PPR sau PEX: Ce tevi alegi pentru instalatiile din casa?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 10 min

Care este alegerea corecta pentru instalatiile din casa: cupru sau PPR? Ori poate pexal sau PPR? Deoarece de instalatiille termice si sanitare depinde apa menajera, caldura si confortul locuintei, este important sa intelegi diferentele dintre aceste materiale pentru a lua o decizie informata. In continuare iti prezentam criteriile de care este bine sa tii cont pentru alegerea tevilor, caracteristicile fiecarui tip de teava, avantajele si dezavantajele acestora si recomandarile pentru fiecare instalatie din casa. 

Cuprins

Criterii pentru alegerea tevilor pentru instalatiile din casa

Atunci cand trebuie sa alegi intre tevi din PPR, cupru, ori PEX, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte ce-ti vor face alegerea mai usoara. Durabilitatea si rezistenta, conductivitatea termica, randamentul, expunerea la coroziune si dilatarea sunt criteriile pe care le detaliem in randurile ce urmeaza.

Durabilitatea si rezistenta

Durata de viata a tevilor din pexal si PPR este de 30-50 de ani, pe cand durabilitatea si rezistenta tevilor din cupru depaseste 50 de ani. Asadar, raspunsul la intrebarea “Ce sa aleg: PPR, cupru sau PEX?” este, daca se ia in considerare numai acest criteriu, cuprul.

Conductivitate termica

Conductivitatea termica este importanta, deoarece tevile din instalatiile de incalzire trebuie sa transporte agentul termic la anumite termperaturi pe intreaga suprafata a locuintei.

O conductivitate termica mare, asa cum este cazul cuprului sau al PEX-ului, este de preferat mai ales in cazul incalzirii prin pardoseala, unde este nevoie ca transferul caldurii sa se faca eficient prin peretele tevii folosite.

De multe ori, in cazul tevilor cu o conductivitate termica mare, poate fi necesara aplicarea unui strat suplimentar de izolatie.

  • Tevile din cupru au o conductivitate termica mare (λ=334W/mK), fiind nevoie de izolatie suplimentara.
  • Tevile din PEX au o conductivitate termica destul de mica (λ=0,45 W/mK), insa pot avea nevoie de un strat suplimentar de izolatie pe anumite portiuni.
  • Tevile din PPR au o conductivitate termica foarte mica (0.15 W/mK), neavand nevoie de un strat suplimentar de izolatie.

Prin urmare, cand vine vorba de alegerea unei instalatii de incalzire din PPR sau cupru ori PEX, materialul castigator este PPR-ul, urmat de PEX.

Randament - pentru incalzirea cu radiatoare

Tevile din PPR au cel mai bun randament datorita coeficientului foarte mic de transfer si a faptului ca nu pierd caldura. Apoi, tevile din PEX au un randament mediu, transferul lor termic fiind putin mai mare decat al celor din PPR. Din cauza transferului ridicat cu exteriorul, tevile din cupru au un randament slab. Totusi, cu o izolatie foarte buna, atat tevile din PEX, cat si cele din cupru pot atinge randamentul tevilor din PPR, insa asta presupune costuri suplimentare.

Expunerea la coroziune

Toate cele trei tipuri de tevi transporta fara probleme apa rece si calda, potabila sau nepotabila. Raspunsul la intrebarea “Ce teava se foloseste la apa?” este orice tip de teava.

Dilatare

Daca sunt izolate termic si/sau sunt introduse intr-un tub (conducta) de protectie, toate tipurile de tevi se pot ingropa in sape, deasupra lor fiind un strat suficient de gros de material pentru a-si pastra integritatea.

Fiindca orice material se dilata la temperaturi inalte (dintre cele trei tipuri de tevi, cele din PPR se dilata cel mai mult), in zonele de trecere, teava se va ingropa doar cu o protectie pentru dilatare. Protectia respectiva poate fi din burete sau spuma, ori teava poate fi introdusa intr-o alta teava din PVC cu diametrul mai mare.

Coeficientul de dilatare liniara al cuprului este de 17 x 10˚C. De pilda, un sistem de tevi din cupru de 10 m lungime, incarcat cu apa la temperatura de 60˚C, se va extinde cu aproximativ 7 mm pornind de la o temperatura de 20˚C. Daca luam in considerare o temperatura constanta a sistemului de 20˚C, sistemul se va contracta si se va extinde mereu cu aproximativ 3,4 mm.

Coeficientul de dilatare liniara al PPR-ului este de 0,035 mm/m.°C, iar al PEX-ului de 0,025 mm/m.°C.

Daca sistemul se monteaza ingropat fara izolatie, tevile trebuie sa fie bine incastrate, fiind important ca sapa/tencuiala sa adere cu exactitate la teava pentru a prelua din temperatura. In acest fel, gradul de deteriorare posibila prin contractare/dilatare se reduce considerabil.

Instalatie cu tevi din cupru

Cuprul este un material natural, utilizat pentru a transporta apa inca din perioada Egiptului Antic si mai tarziu in constructiile romane.

Caracteristicile cuprului

Cuprul este un metal maleabil, usor, un bun conductor termic si electric. Are o rezistenta mare la temperaturi ridicate, la presiunea crescuta dintr-o instalatie sanitara, dar si la foc.

Cuprul nu este coroziv, ceea ce-l face potrivit pentru sistemele de incalzire prin calorifere. Este un metal ce impiedica dezvoltarea bacteriilor (are proprietati bacteriostatice), fiind astfel o alternativa sigura pentru circuitul apei potabile.

Acest metal se foloseste in instalatii sanitare si de gaze, avand un procent ridicat de puritate. Există un aspect care face diferenta, de cele mai multe ori, cand clientii trebuie sa opteze pentru o lucrare cu tevi din PEX, cupru sau PPR. Fiind un metal de extractie, tevile si fitingurile din cupru au un pret destul de ridicat in comparatie cu cele din PPR si PEX.

Avantajele si dezavantajele unei instalatii cu tevi din cupru

Avantaje

  • Tevile din cupru au o durabilitate si o rezistenta la coroziune de peste 50 de ani.
  • Cuprul se poate reutiliza sau recicla pentru alte aplicatii.
  • Este rezistent la lovituri si alte socuri mecanice, precum si la temperaturi extreme si raze ultraviolete.
  • Imbinarile dintre tevile de cupru sunt robuste, realizandu-se prin sudura.
  • Tevile din cupru la colac sunt moi si maleabile.
  • Tevile din cupru la bara de 3m sunt tari si pot fi prelucrate sau indoite doar cu scule speciale.
  • Fiindca acest material se topeste la peste 650°C, tevile din cupru fac fata cu brio focului.
  • Au proprietati antibacteriene.
  • Au un aspect placut; pot fi lasate nemascate.

Dezavantaje

  • Pretul tevilor din cupru este mai mare decat al celorlalte tipuri de tevi.
  • Tevile de cupru reactioneaza la actiunea agentilor chimici de curatare folositi pentru intretinerea centralelor termice. Din acest motiv, pentru sistemele de incalzire pe baza de calorifere sunt preferate tevile din PPR sau PEX.
  • Cuprul are un coeficient termic ridicat - pierde usor caldura.
  • Tevile din cupru sunt mai zgomotoase decat celelalte tipuri de tevi.

Cand este recomandata utilizarea tevilor din cupru?

Tevile de cupru sunt folosite in instalatii termice si sanitare, dar si pe gaz intr-o varietate de aplicatii, precum:

  • instalatia sanitara de apa menajera (datorita calitatilor antibacteriene);
  • instalatia de incalzire in pardoseala, ingropata in perete sau aparenta;
  • instalatia de racire sau incalzire (aer conditionat) - deoarece cuprul are un randament termic scazut, tevile folosite pentru aceasta instalatie trebuie sa fie izolate.

Tevi cupru

Instalatie cu tevi din PPR (polipropilena)

Instalatiile cu tevi din polipropilena (PPR) castiga teren datorita caracteristicilor acestui material. PPR-ul este un "polimer de aditie" termoplastic care se obtine prin combinarea monomerilor de propilena.

Caracteristicile PPR

PPR-ul este un material ecologic, non-toxic, dur si rigid. Polipropilena este rezistenta la temperaturi ridicate si la solutiile acide. Tevile din PPR se pot manipula foarte usor, montajul fiind mai simplu decat in cazul tevilor din cupru.

Polipropilena se degradeaza la razele ultraviolete si la grupurile microbiene care se dezvolta in prezenta amidonului.

Tipurile din tevi din PPR

  • Tevi din PPR simple - nu au in compozitia lor insertie care sa le scada conductivitatea, fiind asadar recomandate pentru instalatiile de apa potabila (rece).
  • Tevi PPR cu insertie de aluminiu (albe, verzi, gri, albastre) sau fibra de sticla. Rolul insertiei de aluminiu este de a imbunatati conductivitatea termica a tevii. Tevile de polipropilena cu insertie sunt caracterizate de o scadere a dilatarii termice si o crestere a rezistentei la temperatura si presiune.

Asadar, raspunsul la intrebarea “Cel fel de teava PPR este mai buna?” este: depinde de instalatia pentru care ai nevoie de aceste tevi.

Avantajele si dezavantajele unei instalatii cu tevi PPR

Avantaje

  • Tevile din PPR sunt usoare si simplu de manevrat.
  • Instalatia este rezistenta la coroziunea chimica.
  • Transfer redus de caldura.
  • Instalatia din PPR este izolata fonic.
  • Nu rugineste.
  • Are un pret mai scazut in comparatie cu instalatia din cupru.
  • Polipropilena este un material ecologic si non-toxic.
  • Tevile din polipropilena au o rezistenta medie la impact.
  • Instalatia are o etanseizare buna.
  • Nu se pierde din diametru prin montarea fitingurilor.
  • PPR-ul este rezistent la temperaturi inalte.

Dezavantaje

  • Imbinarile pot deveni instabile in timp.
  • Tevile din PPR sunt voluminoase, ceea ce le face destul de greu de ascuns privirii.
  • Nu pot fi vopsite, deoarece vopseaua nu prinde pe acest tip de material.
  • Polipropilena are durata de viata mai redusa (30-50 de ani) decat cuprul.
  • Este un material casant la rece, cu un coeficient ridicat de dilatare la cald.

Cand este recomandata utilizarea tevilor PPR?

Tevile din polipropilena au o aplicabilitate ampla, fiind utilizate in:

  • instalatii de incalzire (cea mai recomandata teava PPR pentru incalzire este cea cu insertie de fibra de sticla);
  • instalatii pentru circuitul de apa menajera (apa rece - apa calda);

Tevi PPR

Instalatie cu tevi din PEX (polibutilena)

Tevile si fitingurile din PEX sunt flexibile, usor de instalat si au o durata de viata crescuta.

Tevile din PEX simple, de tip PEX-a, PEX-b si PEX-c, au 5 straturi - 3 straturi de PEX unite de 2 straturi de adeziv - si caracteristici similare. Ce le diferentiaza este tehnologia de fabricatie sau reticulare.

De retinut ca tevile din PEX folosite in instalatiile de incalzire trebuie sa aiba 1 strat de PEX de tip EVOH, cu bariera de oxigen, fie la suprafata tevii, fie ca strat de mijloc. Pentru a nu risca deteriorarea acestei bariere, ideal este ca stratul de tip EVOH sa fie cel de mijloc. In schimb, in cazul tevilor PEX folosite in instalatiile de alimentare cu apa nu este obligatoriu ca unul dintre cele 3 straturi sa fie de tip EVOH.

Tevile tip PEXAL (PEX-AL-PEX), cu insertie din Aluminiu de 2-3 mm, au peretii compusi din trei straturi: stratul exterior si cel interior sunt din polietilena si invelesc stratul din mijloc, acesta fiind o teava de stabilizare realizata din metal. Plasticul si metalul sunt lipite cu un adeziv special ce nu permite ca teava sa se destratifice.

Caracteristicile PEX

Acest material are o buna rezistenta mecanica (nu crapa la lovituri), o durata de viata intre 30 si 50 de ani, este flexibil, rezistent la temperaturi extreme si presiuni mari, tevile din PEX fiind mai usor de montat decat cele din cupru. De asemenea, PEX-ul este non-coroziv, nu reactioneaza cu alcool sau acizi, este un bun izolator electric si nu absoarbe apa.

Avantajele si dezavantajele unei instalatii cu tevi PEX

Avantaje

  • Tevile din PEX se monteaza usor.
  • Pot fi indoite fara a necesita coturi.
  • Nu au nevoie de multe fitinguri, ceea ce reduce sansele producerii scurgerilor de apa.
  • Au o buna rezistenta chimica.
  • Sunt rezistente la spargere.

Dezavantaje

  • Tevile din PEX pot fi deteriorate de rozatoare.
  • Nu se pot utiliza la exterior.
  • In cazul in care apa contine un grad ridicat de cloruri, din cauza acestui amestec chimic, in timp, tevile se pot fisura sau degrada.

Cand este recomandata utilizarea tevilor PEX?

Tevile din PEX sunt recomandate pentru utilizarea la instalatii de incalzire si sanitare prin care circula apa rece/calda.

Tevi PEX

Ce tevi sunt recomandate pentru fiecare tip de instalatie din casa?

Instalatiile sanitare si termice cuprind intreg ansamblul de tevi dintr-un circuit de apa rece - calda. La fiecare circuit, trebuie alese tevile potrivite pentru specificul instalatiei respective. Iti prezentam mai jos cateva recomandari:

Pentru instalatiile sanitare

Rezistenta la presiune si temperaturi mari, precum si durabilitatea sunt calitati de luat in considerare, indiferent ca tevile fac parte din circuitul pentru apa menajera rece - calda ori din cel de incalzire.

Care este mai bun PPR sau cupru? Ori poate PEX?

Tevile din cupru sunt rezistente, iar caracteristicile lor chimice nu permit formarea microbilor. Asadar, ele reprezinta o optiune potrivita pentru circuitele de apa menajera, cu conditia ca PH-ul apei sa fie intre 6,5 si 8,5, deoarece cuprul nu este recomandat spre a fi folosit intr-un mediu acid.

La instalatiile din bucatarie si baie pot fi utilizate tevi din PEX, cupru sau PPR, PEX-ul si PPR-ul avand cel mai mic pret.

Pentru instalatiile de incalzire cu calorifere

Cea mai buna teava pentru incalzire este cea din PPR, insa si cea din PEX poate fi folosita. Cuprul nu este recomandat, fiindca intre acest material si aluminu (din care sunt facute unele tipuri de calorifere) apare o reactie electrochimica ce poate duce, in timp, la deteriorarea caloriferului.

Polipropilena si PEX-ul sunt usoare si rezistente, insa pentru ca tevile din PEX nu pot fi mascate atat de usor, recomandarea principala ramane PPR-ul. Tevile din PPR cu insertie de aluminiu sau fibra de sticla sunt potrivite pentru circuitele cu agent termic.

Prin urmare, daca oscilai intre centrala termica cu tevi din cupru sau PPR, poti sa optezi pentru PPR, mai ales in situatia in care iti doresti sa aloci un buget semnificativ mai mic pentru o astfel de lucrare.

Pentru instalatiile de incalzire in pardoseala

Cele mai potrivite tevi si fitinguri pentru instalatiile termice cu incalzire in pardoseala, bazat pe coeficientul de transfer termic, sunt cele din cupru (moale) la colac sau tevile din cupru cu acoperire speciala din plastic - CuSmart.

Desigur, daca iti doresti sa aloci un buget rezonabil pentru o astfel de lucrare, optiunea potrivita pentru o instalatie termica cu incalzire in pardoseala este PEX-ul.  

Tevile si fitingurile din PEX au un randament termic ridicat, sunt simplu de montat, flexibile si rezistente la temperaturi ridicate, la greutatea si la presiunea apei din circuit.

Pentru instalatiile de gaze

Singurele tevi sigure pentru a fi utilizate intr-o instalatie de gaze sunt cele din cupru, datorita rezistentei lor la presiuni mari.

Ne dorim sa te ajutam cu materiale si cu sfaturi utile, acum sau pe viitor. Cu MatHaus poti construi o cladire de la fundatie pana la acoperis, comandand toate cele necesare online, fara sa mai pierzi timpul prin magazine.

Ramai la noi pe site, introdu adresa de livrare si cumpara online tot ce ai pe lista ta sau pe cea de la meserias.

Gasesti orice material, unealta sau obiect de decor intr-un singur loc. In plus, beneficiezi de transport specializat, cu flota noastra sau prin intermediul curierilor parteneri.

La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. 

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!