Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă - Duminică 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Laminarea la cald vs laminarea la rece: ce inseamna fiecare?

Actualizat: 23.04.2024 / Publicat: 18.07.2022 / Timp lectură: 3 min
/medias/sys_master/root/h0a/hdb/h00/9480597962782/Laminarea-la-cald-vs-laminarea-la-rece.jpg

Laminarea este unul dintre procesele de deformare plastica a metalelor, in general, sau a sticlei si a placajelor de lemn. Materialele rezultate au o rezistenta mai mare si alte caracteristici imbunatatite, precum aspectul estetic si izolarea fonica. Tehnica este ireversibila, ceea ce inseamna ca produsele finite nu pot fi readuse la forma initiala. 

Mai exact, materialele trec repetat printre doi cilindri, fie la rece, fie la cald. In timpul procesului au loc atat deformari (modificarea grosimii si marirea lungimii), cat si modificari structurale, ceea ce duce la imbunatatirea proprietatilor mecanice. 

Totusi, ce inseamna laminarea la cald sau la rece? Afla prin ce se caracterizeaza fiecare proces tehnologic si care sunt avantajele si dezavantajele acestor doua tehnici. 

Cuprins

Ce este laminarea la cald?

laminare la cald​​​​​​​

Putem vorbi despre laminare la cald cand temperatura produsului care se prelucreaza depaseste punctul de recristalizare a materialului. Asta inseamna ca produsele nu se intaresc ca in mod normal si scade duritatea lor. 

Procesul este folosit in special pentru obtinerea unor semifabricate cu lungime mare si sectiune constanta, cum ar fi profilele laminate din otel, sau a unor produse cu forme complicate.

Aplicatii

Laminarea la cald este folosita, cu precadere, cand trebuie sa se obtina o capacitate ridicata de formare sau sa se prelucreze un tonaj mare. In acelasi timp, tehnica este utila cand nu sunt necesare produse cu precizie mare:

  • Tevi rectangulare, patrate sau rotunde;
  • Tuburi si conducte;
  • Piese sau tabla auto;
  • Cai ferate si vagoane;
  • Bara patrata, profile late, corniere, tabla etc;
  • Echipamente agricole.

Avantaje

Procedeul de laminare la cald este considerat performant in industria de prelucrare a metalelor si ofera anumite avantaje:

  • Se pot prelucra cantitati mai mari de material si costul procesului este mai redus, ceea ce se poate reflecta in pretul final mai mic al produsului;
  • Pentru ca se lucreaza cu temperaturi foarte mari, materialul are o capacitate de formare mai mare. Asta inseamna ca se obtin mai usor forme speciale, cum ar fi tuburi, jante sau echipamente agricole.

Dezavantaje

Tehnica si produsele obtinute prin laminare la cald prezinta o serie de dezavantaje:

  • Anumite materiale, precum otelul, odata incalzite peste temperatura de recristalizare, isi pierd din duritate. Astfel, produsele finite pot fi mai putin rezistente si durabile, in comparatie cu cele laminate la rece;
  • Suprafata materialelor prelucrate este mai aspra, iar colturile sunt rotunjite;
  • Procentajul de alungire este mai mic decat in cazul laminarii la rece. 

Citeste si: Greutatea specifica a materialelor de constructii
 

Ce este laminarea la rece?

laminarea la rece

In procesul de laminare la rece, materialul este presat intre cilindri la temperatura ambientala. Astfel, nu se depaseste gradul de recristalizare, ceea ce determina o rezistenta mai mare. Pentru a obtine o grosime redusa, sunt necesare treceri repetate prin laminor, insa produsele finite, cum ar fi tevile si profilele pentru constructii, au dimensiuni precise.

Aplicatii

Daca in cazul laminarii la cald se pot obtine forme complicate, capacitatea de formare a produselor laminate la rece este redusa. Tehnica se aplica unui numar limitat de aplicatii:

  • Materiale de constructii - bare, tije, platbanda etc.;
  • Tabla sau foi de tabla cu o grosime redusa;
  • Piese pentru mobilier - balamale, structuri de metal etc.;
  • Elemente componente ale electrocasnicelor - in special carcasele metalice, cu suprafata neteda;
  • Tabla pentru industria auto - cu o rezistenta sporita, pentru capota, portiere si planseu.

Avantaje

Laminarea la rece a metalelor are mai multe avantaje, printre care:

  • Metalele sunt mult mai rezistente decat cele laminate la temperaturi foarte mari;
  • Finisajul produselor laminate la rece este superior - suprafetele sunt netede si au mai putine imperfectiuni. Astfel, pot fi folosite pentru caroseria masinilor, carcasele electrocasnicelor sau alte aplicatii unde este nevoie de vopsire;
  • Unghiurile sunt drepte si dimensiunile sunt realizate cu o precizie mai mare, ceea ce inseamna ca laminarea la rece este mai potrivita pentru realizarea cornierelor sau barelor; 
  • Produsele obtinute pot avea o grosime mult mai mica.

Dezavantaje

Cu toate ca laminarea la rece are multe beneficii, prezinta si cateva dezavantaje:

  • Procedeul are nevoie de mai multa forta de compresiune decat laminarea la cald si este mai costisitor;
  • Metalele nu pot fi modelate usor in forme complexe, spre deosebire de cele procesate la temperaturi ridicate.

Daca ai nevoie de produse laminate pentru lucrarile tale, lasa grija transportului pe mana profesionistilor de la MatHaus, indiferent ca iti trebuie bare sau profile cu o lungime mare sau alte materiale de constructii grele. Realizeaza o comanda la preturi avantajoase si aceasta va fi livrata direct pe santier, cu o flota specializata. 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.