Importanta izolatiei la nivelul fundatiei
Fundatia asigura stabilitatea cladirii, cu conditia sa fie bine proiectata, solida si izolata corect.Lucrarile de izolatie sunt necesare chiar daca locuiesti intr-o casa fara subsol: izolatia protejeaza peretii de infiltratiile de apa, elimina pierderile de caldura si asigura rezistenta structurii casei. Pentru a evita costurile suplimentare, hidroizolarea fundatiei trebuie realizata odata cu lucrarile de constructie a casei, in timp ce termoizolarea poate fi realizata si mai tarziu.
Tipuri de hidroizolatii pentru fundatie
Alegerea celui mai bun material pentru hidroizolatie depinde de tipul fundatiei, cele mai folosite sisteme fiind membrana bituminoasa armata cu poliester sau fibra de sticla si hidroizolatiile lichide pe baza de cauciuc acrilic. Mai pot fi folosite membranele din PVC, membranele din polietilena (HDPE sau LPDE), cimentul impermeabil etc.Izolarea fundatiei unei case vechi
1. Pentru a realiza corect izolatia, primul pas il reprezinta indepartarea pamantului din jurul casei, prin excavare si/sau sapare manuala.2. Primul strat izolator este cel de polistiren expandat, cu grosimea de 10 cm, placile fiind fixate cu un adeziv pe care il putem aplica cu ajutorul unui spaclu.
3. Aplicarea celui de-al doilea strat izolator se face cu polistiren extrudat, grosimea fiind acum de 3 cm. Stratul de polistiren extrudat se aplica cu ajutorul adezivului, de jur imprejurul fundatiei si cat mai adanc in interiorul solului.
4. Urmatorul pas il reprezinta aplicarea unei mase de glet, in doua straturi, la suprafata polistirenului, nu inainte de a aseza plasa de armare. Pentru realizarea hidroizolatiei, inainte de aplicarea gletului, vom aplica pe suprafata polistirenului si o folie de polietilena de inalta densitate (HDPE), cu rol in protejarea fundatiilor si subsolurilor.
5. Ultimul strat pe care il vom aplica este stratul de tinci - masa de spaclu cu aderenta buna la suprafete si rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet, folosita pentru finisarea tencuielilor traditionale.
Izolarea fundatiei unei case aflate in constructie
1. Dupa realizarea fundatiei, vom pregati si curata suprafata unde vom aplica stratul de hidroizolatie.2. Primul strat pe care il vom aplica este cel de amorsa, aleasa in functie de tipul hidroizolatiei.
3. Urmeaza aplicarea stratului de hidroizolatie, fie el membrana bituminoasa, ciment impermeabil sau hiroizolatie lichida pe baza de cauciuc.
4. La final, aplicam protectia hidroizolatiei.