Setări personalizate Accept toate cookie-urile

Găsește repede ce ai nevoie

Izolarea fundatiei unei case vechi sau aflate in constructie, pas cu pas

Lucrarile de izolatie la nivelul fundatiei tin departe infiltratiile de apa, elimina pierderile de caldura si asigura rezistenta intregii structuri a casei. Pentru a proteja cat mai bine fundatia de frig si umezela este important sa alegem materialele izolatoare potrivite si sa acordam atentie fiecarei etape de realizare.

Importanta izolatiei la nivelul fundatiei

Fundatia asigura stabilitatea cladirii, cu conditia sa fie bine proiectata, solida si izolata corect.
Lucrarile de izolatie sunt necesare chiar daca locuiesti intr-o casa fara subsol: izolatia protejeaza peretii de infiltratiile de apa, elimina pierderile de caldura si asigura rezistenta structurii casei. Pentru a evita costurile suplimentare,  hidroizolarea fundatiei trebuie realizata odata cu lucrarile de constructie a casei, in timp ce termoizolarea poate fi realizata si mai tarziu.

Tipuri de hidroizolatii pentru fundatie

Alegerea celui mai bun material pentru hidroizolatie depinde de tipul fundatiei, cele mai folosite sisteme fiind membrana bituminoasa armata cu poliester sau fibra de sticla si hidroizolatiile lichide pe baza de cauciuc acrilic. Mai pot fi folosite membranele din PVC, membranele din polietilena (HDPE sau LPDE), cimentul impermeabil etc.

Izolarea fundatiei unei case vechi

1. Pentru a realiza corect izolatia, primul pas il reprezinta indepartarea pamantului din jurul casei, prin excavare si/sau sapare manuala.
2. Primul strat izolator este cel de polistiren expandat, cu grosimea de 10 cm, placile fiind fixate cu un adeziv pe care il putem aplica cu ajutorul unui spaclu.
3. Aplicarea celui de-al doilea strat izolator se face cu polistiren extrudat, grosimea fiind acum de 3 cm. Stratul de polistiren extrudat se aplica cu ajutorul adezivului, de jur imprejurul fundatiei si cat mai adanc in interiorul solului.
4. Urmatorul pas il reprezinta aplicarea unei mase de glet, in doua straturi, la suprafata polistirenului, nu inainte de a aseza plasa de armare. Pentru realizarea hidroizolatiei, inainte de aplicarea gletului, vom aplica pe suprafata polistirenului si o folie de polietilena de inalta densitate (HDPE), cu rol in protejarea fundatiilor si subsolurilor.
5. Ultimul strat pe care il vom aplica este stratul de tinci - masa de spaclu cu aderenta buna la suprafete si rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet, folosita pentru finisarea tencuielilor traditionale.

Izolarea fundatiei unei case aflate in constructie

1. Dupa realizarea fundatiei, vom pregati si curata suprafata unde vom aplica stratul de hidroizolatie.
2. Primul strat pe care il vom aplica este cel de amorsa, aleasa in functie de tipul hidroizolatiei.
3. Urmeaza aplicarea stratului de hidroizolatie, fie el membrana bituminoasa, ciment impermeabil sau hiroizolatie lichida pe baza de cauciuc.
4. La final, aplicam protectia hidroizolatiei.
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:

Membrana bituminoasa este un material utilizat frecvent in lucrarile de hidroizolatii, protejand constructiile (subsoluri, bazine, terase, acoperisuri etc) atat de precipitatii, cat si de apa provenita din panza freatica. In structura membranei bituminoase pot fi incluse urmatoarele materiale: Bitum distiliat aditivat cu polimeri elastomerici sau plastomerici; Pentru lucrari cu solicitari reduse exista membrane bituminoase pot avea in compozitia lor bitum oxidat; Armatura din fibra de sticla, poliester sau mixta Pe partea superioara, membrana bituminoasa poate fi acoperita cu diverse materiale, in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca, membrana poate fi acoperita cu: nisip, film PE, granule die ardezie sau folie din aluminiu.
Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Ne dorim case calduroase si costuri de intretinere mici. Acestea sunt mai accesibile decat iti imaginezi. Un prim pas este izolarea termica, iar daca ai decis sa faci singur lucrarea, montajul polistirenului este o idee la indemana. Polistirenul este un material care are un pret avantajos si, daca-l montezi singur, vei economisi substantial bugetul. De asemenea, este cel mai popular material folosit pentru izolarea locuintei, din cateva motive: are un cost scazut in comparatie cu alte materiale izolatoare (vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla, panouri poliizocianurat, panouri poliuretan); reduce costurile de intretinere; are o rezistenta mare la compresiune, rezista bine la sarcini pe directie orizontala; este un material foarte durabil; nu absoarbe apa; are o permeabilitate optima pentru vaporii de apa, asta inseamna ca permite umiditatii din interiorul peretelui sa iasa; tencuiala adera foarte bine pe polistirenul extrudat; asigura o aderenta mare a tencuielii de placa termoizolanta fiindca are o suprafata cu asperitati; se aplica usor; se poate taia fara rebuturi; nu se uzeaza in timp; se poate aplica aproape in orice conditii meteo. Daca optezi pentru izolarea termica a locuintei cu polistiren trebuie sa tii seama de doua lucruri importante: ar fi bine ca intreaga cladire sa fie izolata: pentru a obtine un randament termic perfect trebuie izolata cu polistiren intreaga cladire. Daca stai la bloc acest lucru este mai greu de realizat, pentru ca trebuie obtinut acordul administratiei si al celorlalti vecini. Daca vei opta pentru izolarea termica a apartamentului doar pe o latura, randamentul termic va fi mai scazut. De asemenea, este foarte important sa acorzi o mai mare atentie spatiilor prin care se pierde mai multa caldura: de exemplu subsol si acoperis. durabilitatea constructiei: placarea cu polistiren este considerata una dintre cele mai durabile lucrari, cu conditia ca materialul sa fie ales cu atentie si sa fie aplicat corect. In cazul placarii cu polistiren trebuie sa fii atent la factori precum: vapori (au capacitatea de a reduce rezistenta si elasticitatea materialului); variatiile de temperatura (pot scadea durata de viata a izolarii cu polistiren); gaurile date in material (pe acolo se va pierde caldura). Tocmai de aceea, in cazul unei lucrari care presupune placarea cu polistiren, trebuie sa alegi polistiren de calitate superioara si sa fii atent ca lucrarea sa fie corect realizata.
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.