Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Izolarea cu carton bitumat: ce etape urmezi?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 13.12.2022 / Timp lectură: 3 min

Cartonul bitumat este folosit in hidroizolarea fundatiei sau ca strat intermediar in lucrari la acoperisul de tip terasa. De asemenea, poate avea rol de substrat pentru acoperisul inclinat cu invelitori discontinue sau de protectie temporara a sarpantei pana la montarea invelitorii.

Adaugarea unui strat suplimentar de carton bitumat in aplicatii de hidroizolare are scopul de a imbunatati proprietatile de izolare si de etansare. Totodata, ar trebui sa impiedice mai eficient infiltratiile la nivelul peretilor constructiei, slabirea structurii de rezistenta, formarea mucegaiului si a igrasiei. Afla care sunt principalii pasi pe care sa ii iei in considerare!

Cuprins

Cum izolezi cu carton bitumat? Etape de urmat

Materialele de constructii isi pastreaza proprietatile daca sunt depozitate, manevrate si aplicate in conformitate cu specificatiile producatorului. Astfel, pentru a obtine lucrari de calitate superioara, trebuie sa respecti si sa asiguri anumite conditii, indiferent ca aplici carton bitumat sau membrane bituminoase:

  • Nu se executa lucrari in conditii meteo nefavorabile - Ploaie, ninsoare, roua, ceata, inghet, vant puternic, furtuna, canicula etc.;
  • Temperatura de lucru recomandata este cuprinsa intre 5 si 30 de grade Celsius - Aceste valori pot fi diferite in functie de produs. Citeste specificatiile tehnice pentru clarificari;
  • Este obligatorie purtarea echipamentului de protectie: incaltaminte adecvata, ochelari si manusi de protectie, in special daca se executa lucrari cu smoala lichida fierbinte. Daca este cazul, va fi nevoie de masuri suplimentare de siguranta pentru lucrarile desfasurate la inaltime;
  • Trebuie evitata inhalarea fumului si vaporilor care rezulta in urma lucrarilor. Daca se produce un incendiu, cartonul bitumat nu se stinge cu apa, ci prin imprastiere de nisip, cu spuma de extinctor sau cu praf special.

Pregatirea suprafetei suport 

Pregatirea suprafetei suport pentru izolarea cu carton
In orice proces de aplicare a unor produse pentru hidroizolatii si etansari, suprafata suport trebuie sa fie uscata si fara urme de praf si murdarie. Mai mult, asigura-te ca nu se desprind bucati din fundatie sau acoperis! Indeparteaza suprafetele sfaramicioase si cu o aderenta slaba, capetele de fier beton sau marginile ascutite ramase in urma decofrarii!

Aplicarea amorsei bituminoase

aplicarea amorsei bituminoase
Folosirea amorsei bituminoase pentru hidroizolatii este recomandata pentru suprafetele din beton sau sapa proaspat turnate precum si pentru refacerea  hidroizolatiilor vechi. Rolul ei este de a crea o suprafata fara praf si un strat suport mai rezistent si aderent pentru lipirea stratului urmator. Aplicarea se poate realiza cu pensula sau trafalet. 

Iti recomandam si: Cum se hidroizoleaza corect un beci?

Lipirea la rece cu adeziv

 liprea la rece cu adeziv
Doua dintre modalitatile principale de lipire a cartonului bitumat sunt la cald, cu smoala topita si la rece, cu adezivi. In cazul in care unul dintre straturile anterioare este format din materiale inflamabile precum polistirenul sau lemnul, hidroizolatia poate fi aplicata la rece.

Adezivul pentru carton bitumat creeaza o membrana cu aderenta puternica la stratul suport, elastica si rezistenta. Produsul se aplica, de cele mai multe ori, cu un spaclu sau o gletiera, insa se poate intinde si cu o perie. Cartonul bitumat se lipeste prin presare dupa 15-20 de minute de la aplicarea adezivului sau in conformitate cu specificatiile producatorului.

Daca vrei sa realizezi o hidroizolare fara imbinari (suprapunere de margini), este necesar sa aplici 2-3 straturi perpendiculare unul pe celalalt. In cazul acoperisurilor in panta cu invelitoare discontinua, cartonul bitumat se poate fixa mecanic prin cuie sau suruburi specifice.

Tot pentru hidroizolatii fara flacara se poate folosi o membrana bituminoasa lichida sau autoadeziva. Reparatiile la astfel de lucrari se realizeaza cu mastic bituminos. Aplicarea produsului se face la rece, cu un spaclu. 

Lipirea prin termosudare

lipirea prin termosudare a cartonului
Aplicarea membranei bituminoase prin termosudare se realizeaza prin suprapunerea tuturor marginilor cel putin 10 centimetri pe lungimea rolei si 15 cm la capete. In hidroizolatiile prin imbinare, este recomandat ca rolele de membrana sa fie paralele si in contrasens cu panta acoperisului de tip terasa. In acest fel, se vor evita infiltratiile.

Regleaza flacara arzatorului pana ajunge la punctul optim de topire a bitumului si aplicarea are loc fara degajare de fum. Pe masura ce derulezi si lipesti membrana bituminoasa, preseaza zonele de imbinare cu o rola. In hidroizolatiile multistrat, ultima etapa este aplicarea unei membrane bituminoase cu protectie la razele UV.

Afla mai multe: Ghidul Cumparatorului - Alegerea membranei bituminoase pentru hidroizolatii

Atat in hidrozolatiile cu lipire la rece, cat si a celor cu aplicare prin termosudare, trebuie sa acorzi o atentie deosebita anumitor zone: guri de scurgere, scafe, aerisiri, cosuri etc. Pentru o etansare eficienta in aceste zone se foloseste suplimentar un strat de membrana bituminoasa, iar muchiile ascutite, colturile interioare, aflate in aceste zone se vor modela/umple cu un adeziv pe baza de ciment sau chiar cu sapa pentru a astupa aceste colturi si a crea muchie lina.

Descopera alte informatii si sfaturi practice despre hidroizolatii, izolatii termice sau fonice de pe blogul MatHaus! In plus, alege materialele si echipamentele de care ai nevoie pentru proiectele tale din magazinul nostru online sau din punctele fizice, iar noi ne ocupam de transport. ​​​​​​​MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.