Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se hidroizoleaza corect un beci?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 09.03.2021 / Timp lectură: 3 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/02/iubhtwodgw6ogyc3wedv30ntw2dbn1mrj0wo9hovlxvxesbvxgxcldugi0z7ch3h-zdpnixwpwybdhx9fgec3cozqrdbvshg51pa9qhxcgm_zg-mepx4wbpxowejwxxv4_h5uawd-jpeg.jpg

Inainte de utilizarea curentului electric in masa si aparitia aparatelor frigorifice, beciul era cel mai sigur spatiu al gospodariei pentru pastrarea alimentelor si bauturilor in conditii optime. Oamenii depindeau (mai ales pe durata lunilor de iarna) de acest spatiu in care toate proviziile recoltate in timpul verii ramaneau proaspete pentru o perioada lunga de timp.   Astazi, beciurile joaca un dublu rol: sunt spatii destinate atat pastrarii alimentelor la temperaturi optime de conservare, cat si depozitarii unor corpuri voluminoase, a caror utilitate poate avea un caracater sezonier - biciclete, echipamente destinate sporturilor de iarna, piscine gonflabile etc. Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tina cont toti cei care vor sa isi constriasca un astfel de spatiu pentru depozitare tine de modul in care este hidroizolat beciul. La fel ca si lucrarile de izolatie desfasurate la nivelul fundatiei, cele din beci asigura impermeabilizarea impotriva infiltratiei apei din panza freatica. Ce se intampla daca beciul nu este hidroizolat corect? Cum se construieste un beci hidroizolat corespunzator? Cum se realizeaza sistemul de scurgere si colectare a apei de ploaie in zona beciului? Cum se ventileaza corect beciul?

Cuprins

Ce se intampla daca beciul nu este hidroizolat corect?

  • Lipsa unui astfel de sistem pentru prevenirea infiltratiilor din panza freatica, poate genera intr-o prima faza aparitia mucegaiului si a si a igresiei, ce se pot extinde (in timp) pe suprafete din ce in ce mai mari, sau chiar si la alte spatii ale locuintei;
  • Efecte ale unui proces de hidroizolare executat cu stangacie, mucegaiul si igrasia pot cauza aparitia unor probleme de sanatate - ex, rinita alergica -  mai ales in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit; Persoanele cu afectiuni pulmonare sau astm (afectiune a cailor respiratorii) sunt, de asemenea, expuse in fata acestor probleme, cauzate de lipsa unei hidroizolatii corespunzatoare a beciului;
  • Mai mult decat atat, in cazul unei hidroizolari defectuoase in spatiul beciului, exista riscul patrunderii infiltratiilor de apa in circuitul electric de la nivelul acestei zone, fiind afectata structura de fire de la acest nivel; In acest sens, pot fi avariate o serie de instalatii si aparate precum: boilerul, hidroforul, centrala termica etc  
  • Nu in ultimul rand, un beci care nu a fost hidroizolat in mod corect va necesita lucrari ulterioare pentru repararea sau intretinerea spatiului respectiv; Asadar, vorbim despre un proiect cu bataie pe termen lung, ce poate amortiza investitia initiala, in cazul in care a fost executat corect inca din prima etapa.

Cum se construieste un beci hidroizolat corespunzator?

Inca din faza de proiect, este important sa cunosti nivelul panzei freatice din locul in care vrei sa construiesti beciul.

In cazul in care panza freatica este destul de sus, ori apa acumulata de la ploi sau zapezi balteste, se impun cateva investitii suplimentare,mai exact:

  • achizitionarea unui sistem pentru drenaj;
  • achizitionarea unui sistem de ventilatie a beciului;
  • achizitionarea unor dezumidificatoare.

Construirea unui beci perfect izolat presupune lucrari atat pe partea interioarea, cat si pe partea exterioara. Mai mult decat atat, hidroizolarea fundatiei reprezinta un factor esential in impermeabilizarea beciului.

Structura fundatiei de beci trebuie sa fie stratificata astfel:

  • strat de pietris;
  • strat de beton pentru egalizare;
  • amorsa;
  • membrana bituminoasa;
  • betonul fundatiei.

Membrana bituminoasa care acopera fundatia beciului trebuie sa continue si pe pereti. Se recomanda ca peste stratul de membrana bituminoasa, aplicat pe peretii beciului, sa se aplice si placi de polistiren extrudat. Pentru un plus de siguranta, acolo unde nivelul panzei freatice este ridicat, este utila si aplicarea unui strat suplimentar de membrana cramponata - material ce dreneaza apa rezultata in urma precipitatiilor si protejeaza placile de polistiren extrudat.

Citeste cum se realizeaza pas cu pas izolarea fundatiei unei case vechi sau aflate in constructie in acest articol.

Cum se construieste un beci hidroizolat corespunzator

Cum se realizeaza sistemul de scurgere si colectare a apei de ploaie in zona beciului?

In cazul in care exista riscul ca apa de ploaie sa patrunda in spatiul beciului, se recomanda dimensionarea corecta a sistemului de scurgere si colectare de la acest nivel. Mai mult decat atat, este indicat ca pe pardoseala beciului sa exista un sifon pentru eliminarea apei acumulate accidental aici.

In cazul in care  gradul de inclinare nu poate sustine eliminarea apei prin scurgerea din beci, se recomanda instalarea unei pompe submersibile cu plutitor intr-un spatiu numit basa - o groapa cu peretii betonati, insa cu fundul nebetonat. Pompa submersibila cu plutitor va colecta apa acumulata in beci, eliminand-o apoi din acest spatiu.

Pompa submersibila

Cum se ventileaza corect beciul?

Chiar daca spatiul beciului este hidroizolat corespunzator, poate aparea condens pe peretii acestuia. Motivul este determinat de lipsa unui sistem de ventilatie corespunzator sau a unei guri de aerisire suficient de mari.

In acest caz, condensul (aparut mai ales in lunile calduroase, cand exista diferente semnificative intre temperatura solului si cea a aerului) se va scurge pe pardoseala beciului, iar evacuarea acestuia nu se va putea produce decat manual.

Cum poate fi util un dezumidificator in beci?

Atunci cand se produce condens in beci, recomandam achizitionarea unui dezumidificator, aparat ce poate absorbi umiditatea in exces.

Pe langa eliminarea condensului din acest spatiu, un dezumidificator faciliteaza improspatarea aerului, scotand rapid apa din componenta acestuia, facandu-l mai respirabil si mai putin daunator.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.