Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 38 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Incalzire in pardoseala: tipuri, montare, avantaje si dezavantaje

Actualizat: 14.09.2023 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 4 min

Sistemele de incalzire in pardoseala pot reduce costurile lunare la caldura si electricitate cu pana la 40%, contribuind totodata la estetica unui anumit spatiu, prin inlaturarea caloriferelor din decor.

Aceste sisteme de incalzire au la baza o retea complexa de conducte sau cabluri electrice, montate sub podeaua unei incaperi si acoperite ulterior cu sapa. Odata instalat un astfel de sistem sub podeaua unei incaperi, caldura va fi distribuita in mod uniform, prin radiere.

Cuprins

Cum functioneaza un sistem de incalzire in pardoseala?

Sistemele de incalzire prin pardoseala emit caldura prin podea in mod uniform, de sus in jos. Acest principiu natural de tranzit al caldurii intr-un spatiu se numeste radiere si este mai eficient fata de varianta prin convectie, oferita de caloriferele clasice, mai ales in spatii mari.

Pentru incalzirea unui spatiu mare al casei, sub pardoseala se instaleaza un „covor incalzitor”, format din trasee complexe de conducte sau fire electrice. 

Intregul ansamblu este ulterior cuplat la o centrala termica pentru incalzirea casei prin pardoseala.

Cate tipuri de incalzire in pardoseala exista?

Incalzirea prin pardoseala

In functie de timpul de combustibil pe care il utilizeaza, sistemele de incalzire prin pardoseala sunt clasificate in 3 categorii:

1. Incalzire in pardoseala cu apa

Mai este cunoscuta si sub denumirea de „incalzire prin ardere hidraulica”. Sistemul de functionare este foarte simplu:

  • in acest caz, apa este agentul termic, utilizat pentru incalzirea incaperii; temperatura sa este setata cu ajutorul centralei termice pe gaz sau lemne (combustibil solid);
  • apa tranziteaza sistemul de tevi, fiind pompata de un sistem distribuitor pentru incalzire in pardoseala.

2. Incalzirea in pardoseala cu aer cald

Sistemul de incalzire in pardoseala cu aer cald este intalnit in spatiile industriale si mai putin in cladirile rezidentiale. Aerul are rol de agent termic si este pompat in reteaua de tevi montata in podea.

3. Incalizrea in pardoseala cu energie electrica

In acest caz, sub pardoseala este montat un covoras incalzitor format din cabluri electrice. Covorasul incalzitor se monteaza direct in sapa, iar sistemul de cabluri electrice din care este format distribuie energia electrica pe intreaga suprafata a podelei.

Acest tip de incalzire prin pardoseala este recomandat pentru camere de mici dimensiuni. Inainte de instalare, este necesara o verificare amanuntita a retelei electrice din locuinta.

Cum se monteaza un sistem de incalzire in pardoseala?

Montaj incalzire prin pardoseala

Iata care sunt pasii premergatori instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala:

  • se face o schita initiala a sistemului de incalzire prin pardoseala, in functie de agentul termic utilizat;
  • se stabilesc pentru fiecare camera cotele de inaltime pentru ferestre si usi, estimandu-se o cota de ridicare a nivelului de pana la 10-15 centimetri;
  • se stabileste o pozitionare a pieselor de mobilier din camera respectiva. In functie de acest pas, se stabileste ulterior traseul tevilor de sub pardoseala. Modul in care mobila este aranjata intr-un spatiu incalzit prin pardoseala determina in mod direct eficienta termica a sistemului;
  • se stabileste un loc din incapere in care vor fi montate distribuitorul de incalzire si punctele in care se vor masura ulterior gradele Celsius de la nivelul podelei, prin senzori de temperatura;
  • se dimensioneaza lungimea totala a intregului sistem (cabluri + tevi).

Urmeaza apoi etapa propriu-zisa de instalare a sistemului de incalzire prin pardoseala:

  • se intinde folia anti-condens, peste care se monteaza stratul izolator, traseul de conducte (realizat din cabluri sau covorase incalzitoare), sapa pentru pardoseli incalzite si parchetul termorezistent.

Particularitati tehnice ale sapei pentru sistemele de incalzire in pardoseala:

  • este armata cu o plasa sudata subtire;
  • se toarna peste tevi, intr-o grosime de aproximativ 30 mm;
  • este flexibila si permite un transfer termic foarte bun;
  • conductivitatea termica a sapei este principalul criteriu de cumparare a acestui produs, pentru realizarea unui astfel de proiect.  

Afla mai multe: Montare sistem de incalzire in pardoseala: ghid, sfaturi practice si avantaje

Ce avantaje prezinta incalzirea in pardoseala?

avantaje incalzire pardoseala

Sistemele de incalzire prin pardoseala asigura numeroase avantaje:

  • confort termic sporit, prin distributia omgena a caldurii (radiere) de sus in jos, fata de distributia punctuala a caloriferelor obisnuite;
  • contact direct (prin talpi) cu sursa de caldura (pardoseala incalzita), indiferent de locul in care te afli in spatiul respectiv. Senzatia de confort termic este, astfel, superioara celei oferite de un calorifer normal;
  • durata mare de viata a sistemelor de incalzire prin pardoseala - de pana la 80 de ani;
  • consum redus de gaz si energie electrica (facturi mai mici cu 15-40%). Pentru ca o camera sa atinga o temperatura optima de 22°C, temperatura apei din sistem trebuie sa inregistreze 35-40°C. Prin comparatie, caldura din calorifere trebuie sa atinga un prag termic de 48-50°C, pentru a garanta aceeasi temperatura de 22°C;
  • recuperarea investitiei, cu un timp de amortizare determinat de: pretul materialelor utilizate, lungimea sistemului de tevi si fire electrice si calitatea lucrarii.

Ce dezavantaje prezinta incalzirea in pardoseala?

Montarea unui sistem de caldura in pardoseala nu are doar avantaje, ci si cateva dezavantaje care merita luate in considerare, cum ar fi:

  • costuri initiale mari, dar care pot fi amortizate in cativa ani si cu o utilitate prelungita pe mai multe decenii;
  • avariile unui sistem de incalzire prin pardoseala implica un deranj mult mai mare, comparativ cu avariile unui calorifer. In cazul in care se sparge o teava sau se produce un scurtcircuit la sistemul electric, lucrarile de reparatie implica accesul la sistemul de sub pardoseala, deci demontarea pe rand a tuturor straturilor de deasupra acestuia;
  • limitari in privinta alegerii materialului pentru covor. Nu se pot amplasa pe pardoseala respectiva covoare din materiale naturale, precum lana sau matasea, ci doar produse realizate din fibre sintetice.

Alegerea si montarea unui sistem de incalzire in pardoseala are atat avantaje, cat si dezavantaje. Cere sfatul specialistilor inainte de a face o alegere si apeleaza la consilierii MatHaus pentru achizitionarea produselor si accesoriilor potrivite proiectului tau!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!