Sfaturi pentru iluminarea eficienta a baii
Lumina calda sau lumina rece?
Ce lumina se pune in baie: calda sau rece? Aceasta este o dilema pe care o au cei mai multi dintre noi. Este recomandat sa se foloseasca lumina rece, deoarece baia este un spatiu unde atentia sporita la detalii este necesara. Lumina rece ofera o mai buna claritate si te va ajuta sa observi mai bine detaliile in timpul machiajului sau barbieritului.
Iluminarea unei bai mici
Iluminatul este esential in orice baie, insa in special in cele mici. Cu cat o incapere este mai intunecata, cu atat pare mai mica. Indiferent de marime, baia trebuie sa fie luminoasa si primitoare. Pentru a obtine acest efect, trebuie sa creezi un aranjament care lumineaza intregul spatiu, fara sa oboseasca, insa, ochiul.
Pentru asta, poti opta pentru oglinzi sau dulapuri luminate (cu spoturi LED individuale sau benzi LED), aplice sau plafoniere - poti alege sa folosesti doar unul sau toate aceste corpuri. Obtii in acest fel o baie moderna, luminoasa, care pare mai mare. Evita lustrele suspendate, care ocupa din spatiul deja redus. Cand vine vorba de puterea becurilor, cele de 45-60 de wati sunt suficiente.
Iluminarea unei bai spatioase
In baile spatioase, poti dispune cateva corpuri de iluminat in linia dreapta, chiar in mijlocul tavanului sau monta mai multe spoturi LED de-a lungul perimetrului incaperii. Lumina dintr-o baie mare trebuie sa fie suficient de puternica pentru a acoperi intreaga camera, asadar sunt recomandate becuri cu putere de 75-100 wati.
Iluminarea unei bai fara fereastra
Iluminatul recomandat pentru baile fara fereastra ar trebui sa combine luminile ambientale de baie si cele functionale pentru a crea un spatiu luminos si practic. Incepe cu instalarea unui corp principal de iluminat (lampa suspendata, fixata, aplice sau plafoniera), ce va emite lumina uniform in baie, apoi monteaza cateva corpuri secundare in zona chiuvetei si a oglinzii pentru a mari vizibilitatea.
Un aspect de luat in seama la achizitionarea becurilor pentru baie este temperatura de culoare, masurata in grade Kelvin, care indica tonul sau culoarea luminii emise. Valorile recomandate pentru baile fara ferestre sunt cele intre 3000 si 4000 de grade Kelvin, ceea ce inseamna ca lumina va fi rece si puternica, cu subtonuri albastre (3000K) sau alba (4000K). In baile mici fara ferestre pot fi folosite si becuri LED cu 5000 de grade Kelvin, care imita lumina naturala.
Daca vrei sa montezi o fereastra in baie, citeste acest ghid pentru a afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi.
Variaza intensitatea luminii
Lumina puternica este de mare ajutor pentru o dimineata plina de energie, insa nu trebuie sa uiti de momentele de relaxare, cand ai nevoie mai degraba de o lumina difuza. Pentru a varia intensitatea luminii pe parcursul zilei, monteaza un dimmer ce-ti va permite sa reglezi intensitatea luminoasa a becurilor.
Tine cont de scorul CRI al becurilor
Scorul CRI al becurilor indica acuratetea cu care sunt redate culorile din incapere, valorile sale fiind cuprinse intre 0 si 100. Pentru bai sunt recomandate becurile cu un scor CRI de cel putin 90, in special cand vine vorba de becurile din zona oglinzii. Lumina naturala are CRI 100, asadar cu cat valoarea becului este mai apropiata de 100, cu atat lumina va reda mai exact culorile.
Corpuri de iluminat potrivite pentru baie
Lustre, pendule si plafoniere pentru baie
Lustrele pentru baie se fixeaza in perete, de cele mai multe ori in zona oglinzii. Cea mai populara optiune este dispunerea a doua lustre de o parte si de alta a oglinzii, daca aceasta este mica sau medie, sau montarea unei singure lustre (cu unul sau mai multe becuri) deasupra ei, daca oglinda este mare.
Cele mai populare modele de pendule folosite in baie sunt cele cu un singur bec inconjurat de un abajur. Acestea pot fi montate pe tavanul incaperii, ori in mijloc, ori deasupra cazii. Poti opta pentru unul sau mai multe pendule de interior, ele jucand rolul de sursa principala de lumina.
Plafoniere
Plafonierele sunt corpuri de iluminat mici, compacte, simple si care emit suficienta lumina cat sa acopere intregul spatiu. In majoritatea cazurilor, acestea sunt instalate pe mijlocul tavanului.
Folosirea spoturilor
Spoturile sunt corpuri mici de iluminat, montate de-a lungul tavanului sau incastrate in diferite obiecte de mobilier. Daca sunt dispuse corect, acestea dozeaza uniform lumina in intreaga camera, respectiv scot in evidenta zonele iluminate, precum cada sau cabina de dus.
Folosirea benzilor cu LED
Benzile cu LED sunt printre cele mai noi si versatile corpuri de iluminat, utilizate adesea in baile cu design modern, minimalist si contemporan. Acestea consta intr-un rand de becuri LED dispuse pe o banda si sunt disponibile in diferite culori si dimensiuni. Lumina emisa are temperatura joasa, ideala pentru baie.
Pot fi montate de-a lungul tavanului, distribuind astfel lumina in intreaga incapere, ori in zonele mobilierului din baie. Se pot combina cu lustre de interior, spoturi sau plafoniere, rezultatul fiind un sistem puternic de iluminat.
Iluminarea oglinzii din baie
Montarea unei lampi deasupra oglinzii din baie este recomandata, asa cum am mentionat si mai sus, atunci cand oglinda este mare. O alta varianta, potrivita pentru oglinzi de orice dimensiuni, este montarea a doua corpuri de-o parte si de alta, la nivelul ochilor, evitand, astfel, umbrelor. Oglinzile cu LED-uri pe laterale, prevazute cu senzor pentru aprinderea si stingerea luminii sunt, de asemenea, din ce in ce mai populare.
Speram ca informatiile din acest ghid sa-ti fie de ajutor si te asteptam si in magazinul nostru online. Pe MatHaus.ro gasesti tot ce ai nevoie pentru construit, amenajat, renovat, reparat sau orice alt proiect de bricolat ai in desfasurare.
Plaseaza comanda, iar noi iti trimitem produsele oriunde in Romania. De asemenea, iti oferim transport specializat acasa sau pe santier, prin flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri.