Găsește repede ce ai nevoie

Hidroizolatia in baie - de ce se face si cum o poti realiza in 6 pasi

Pe zi ce trece, baile devin din ce in ce mai aratoase. Alegerile estetice pe care le faci te ajuta sa te bucuri cu adevarat de intimitatea si de relaxarea pe care acel spatiu il ofera. Insa toate acestea se pot narui in timp, daca baia ta nu este hidroizolata in mod corespunzator.

Ce trebuie sa stii inainte de a face hidroizolatia?

Poate parea ca finisajul cu placaje ceramice este suficient pentru a hidroizola baia. Este adevarat ca gresia si faianta sunt impermeabile si rezista foarte bine la umezeala provenita din consumul zilnic de apa. In acelasi timp, aceste materiale nu garanteaza neaparat calitatea instalatiei sanitare.
De ce este necesara hidroizolatia in baie?
Hidroizolatia este realizata pentru a preveni infiltratiile de apa cauzate de posibilele fisuri ale tevilor din pereti sau pardoseala. Este foarte important sa precizam inca de la inceput ca, desi gresia si faianta sunt impermeabile, rosturile chituite dintre placi nu au aceasta proprietate.
Asadar, apa se poate infiltra nu doar in pereti, ci poate trece si prin chitul dintre placi. Printre riscurile pe care le implica o baie neizolata corespunzator se numara:

 • aparitia igrasiei si a mucegaiului
 • desprinderea finisajelor
 • deteriorarea instalatiilor
 • scaderea rezistentei betonului
 • inundarea altor camere sau a vecinilor (daca stai la bloc)

De aceea, este foarte important sa iei in calcul si izolatia bailor daca iti construiesti sau renovezi o locuinta.
Ce parti ale baii trebuie izolate?
In procesul hidroizolarii, suprafata care va fi intotdeauna impermeabilizata este pardoseala. In general, doar peretele adiacent cazii sau cabinei de dus este hidroizolat. Nu este necesar sa izolezi si ceilalti pereti ai camerei de baie.

Cate tipuri de hidroizolatie pentru baie exista?

Daca in cazul acoperisului sau al fundatiei casei poti alege intre numeroase materiale de izolatie, pentru izolatia baii, vei gasi doar membrana hidroizolanta. Aceasta poate veni atat in varianta solida, cat si in varianta lichida (caz in care mai poate fi numita si vopsea hidroizolanta).
Datorita usurintei cu care se aplica, varianta lichida este din ce in ce mai folosita in ziua de azi. O vopsea hidroizolanta des recomandata de mesteri este Mapegum WPS. Aceasta este realizata din rasini sintetice, poate fi aplicata pe orice material (ciment, lemn, gips carton) si devine elastica odata ce se usuca.
Alte materiale folosite des la hidroizolarea baii pot fi membranele bituminoase sau mortarul pe baza de ciment si latex.

Hidroizolatia baii in 6 pasi

In general, pentru a hidroizola baia, trebuie sa urmezi acesti pasi:

 1. Curatarea peretilor - Inainte de a aplica materialele, peretii trebuie bine curatati de praf sau de grasimi.

 2. Aplicare amorsei - Pentru ca izolatia sa fie bine fixata, este nevoie de un strat de amorsa, pentru a uniformiza capacitatea de absorbtie a peretelui. Poti aplica amorsa cu pensula sau cu bidineaua si va trebui sa astepti aproximativ doua ore pana se usuca.

 3. Aplicarea primului strat de hidroizolatie - Daca optezi pentru o vopsea hidroizolanta, va trebuie sa aplici doua straturi pe toata pardoaseala, pe pereti (pana la o inaltime de 15-20 cm) si pe intreg peretele unde se va afla cada sau cabina de dus. Poti aplica vopseaua cu trafaletul, bidineaua sau o pensula mai lata.

 4. Aplicarea unei benzi de etansare - Pentru a preveni aparitia fisurilor in pereti, trebuie sa aplici o banda de etansare la imbinarile dintre pereti si sapa. Aceasta este la randul ei impermeabila.

 5. Aplicarea celui de-al doilea strat de hidroizolatie - La aproximativ doua ore dupa aplicarea primului strat de vopsea hidroizolanta, poti aplica si al doilea strat. Este foarte important sa vopsesti in directia opusa primului strat. Si benzile de etansare trebuie acoperite de cu acest al doilea strat.

 6. Placarea baii cu gresie si a faianta - Dupa ce lasi vopseaua sa se usuce trei-patru ore, poti incepe aplicarea finisajelor. Pentru a-ti usura munca, poti citi si acest ghid complet despre montarea gresiei.

Asadar, realizarea hidroizolatiei nu reprezinta o lucrare atat de complicata. Desi etapele pot varia in functie de materialul ales, rezultatul reprezinta un beneficiu real pentru sanatatea si siguranta locuintei tale.
Sursa foto: Shutterstock.com
 

Te-ar putea interesa și: