Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

E bine sau nu sa montezi gresie pe perete in loc de faianta?

Publicat: 19.07.2023 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h8c/h14/h00/9554025906206.jpg

Amenajezi sau renovezi baia, bucataria, holul, balconul, terasa si vrei sa pui gresie atat pe podea, cat si pe pereti? In cazul in care te intrebi daca este bine sau nu sa o montezi pe aceasta in loc de faianta, raspunsul simplu este „da!”.

Afla in cele ce urmeaza de ce poti monta gresia pe suprafete verticale si care sunt avantajele si dezavantajele sale. In plus, am pregatit o serie de sfaturi practice pentru montajul placilor pe pereti.

Cuprins

Poti monta gresie pe perete?

montare gresie si faianta pe perete

Majoritatea persoanelor stiu ca gresia se foloseste pentru acoperirea pardoselii, pe cand faianta este destinata peretilor. Cu toate acestea, gresia poate fi montata fara probleme si pe ziduri. 

Principala diferenta dintre cele doua materiale este data de durabilitatea si rezistenta mai mare la trafic intens a placilor de gresie, in defavoarea faiantei. Alte diferente pot fi:

  • coeficientul de frecare (COF/ Coefficient of Friction) - placile pentru pardoseala nu trebuie sa fie alunecoase, avand un grad minim de frecare;
  • coeficientul PEI (Porcelain Enamel Institute) - mentionat anterior, coeficientul acesta determina durabilitatea si rezistenta placilor. Acestea sunt clasificate de la 1 la 5, unde numarul din urma reprezinta cel mai mare grad de rezistenta, fiind folosit in special in zonele comerciale sau cu trafic intens;
  • rezistenta la apa, umezeala si caldura - atat placile de faianta, dar si cele de gresie sunt rezistente la umezeala si caldura, insa cele din urma fiind mai groase, vor rezista mai bine la acesti factori externi;
  • dimensiunea - de cele mai multe ori, vei intalni placi de gresie cu dimensiuni mai mari, spre deosebire de cele de faianta.

Renovezi baia sau bucataria? Iata 7 combinatii moderne de gresie si faianta perfecte pentru orice amenajare de interior.

Totusi, faianta ofera numeroase avantaje pentru acoperirea peretilor, principalul beneficiu fiind greutatea redusa, care nu incarca structura zidurilor. Totodata, este disponibila intr-o varietate mai mare de culori si modele. 

Indiferent de incaperea unde vrei sa montezi gresia sau faianta, iata aici cum o alegi pe aceasta corespunzator proiectului tau, dar si cum te orientezi pentru placile potrivite in functie de caracteristice lor.

Montarea gresiei pe perete: avantaje si dezavantaje

gresie aplicata pe perete

Avantaje 

  • Deoarece placile de gresie sunt mai dure si mai groase, ele vor rezista mai mult timp la impact si umezeala, spre deosebire de cele de faianta.
  • Daca nu doresti un design deosebit sau personalizat pentru placile de pe pereti, atunci vei gasi modele in culori uni sau cu aspect simplu la preturi accesibile.
  • Asemenea faiantei, vei gasi o varietate de modele si culori pe piata, dar si dimensiuni si grosimi diferite.
  • Placile de gresie sunt mult mai usor de ingrijit si de curatat fata de faianta.
  • Daca te-ai decis sa decorezi incaperea intr-un singur design sau intr-o singura culoare, atunci poti realiza usor si rapid acest lucru doar prin montarea placilor de gresie, indiferent ca sunt portelanate sau glazurata si cu diverse modele, atat pe podea, cat si pe pereti.

Dezavantaje

  • Din cauza greutatii gresiei, aceasta poate influenta negativ finisajele peretilor, cum ar fi cele din gips carton, in cazul in care placile sunt montate necorespunzator.
  • Chiar daca sunt mai rezistente decat placile de faianta, gresia trebuie manevrata cu mai multa grija, din cauza greutatii si dimensiunii ei, pentru a evita spargerea sau ciobirea.
  • Deoarece grosimea placilor este mai mare la gresie, ele se vor taia sau perfora mai greu decat faianta. Asadar, daca vrei sa instalezi corpuri superioare, rafturi, oglinzi etc., va trebui sa folosesti ustensile profesionale pentru decuparea gresiei.

Cum se monteaza gresia pe perete: sfaturi practice

  • Alege corect adezivul. Adezivul pentru gresia montata pe perete trebuie sa fie foarte rezistent, mai ales pentru ca placile vor fi mai greu de sustinut. Totodata, daca montajul se realizeaza in baie sau bucatarie, este indicat ca acesta sa fie special impotriva umezelii.
  • Cantitatea de adeziv. Este necesar sa aplici o cantitate corespunzatoare de adeziv pentru gresie. Prea putin sau prea mult material duce la montajul inegal al placilor sau chiar la desprinderea acestora de pe pereti.
  • Numarul placilor de gresie. Pentru un proiect facut intr-un mod profesionist, este important sa te asiguri ca ai placi de gresie de rezerva. Unele dintre acestea s-ar putea sparge in timpul montajului si exista posibilitatea sa nu mai gasesti acelasi model pe piata. De asemenea, este indicat sa iei in calcul ca unele bucatile intregi vor trebui taiate si, astfel, vei avea pierderi de material.
  • Pregatirea suprafetei. Nu trebuie sa te grabesti atunci cand pregatesti suprafata pentru montarea gresiei pe pereti. Aceasta trebuie curatata bine de impuritati si nivelata corespunzator, folosind o gletiera cu zimti. Totodata, peretii trebuie indreptati si amorsati.
  • Finiseaza cu atentie. Sterge surplusul de adeziv inainte de a se usca, atat cel pentru placi, cat si cel pentru rosturi.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre gresie si montarea acesteia.

Gresia poate fi folosita si pentru acoperirea pardoselii, si pentru pereti. Alege modelul, dimensiunea si cantitatea de care ai nevoie direct de pe site-ul MatHaus.ro si comanda tot necesarul direct la tine acasa, oriunde in Romania. Noi iti vom livra rapid si in siguranta toate produsele cu ajutorul flotei noastre de camioane sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. In continuare, vei afla mai multe informatii, care te vor ajuta sa alegi lambriurile.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.