Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Gazon artificial si gazon natural: avantaje si dezavantaje

Publicat: 30.06.2023 / Timp lectură: 4 min
Alegerea dintre gazonul artificial si cel natural poate fi dificila, deoarece ambele au avantaje si dezavantaje. Descopera care sunt caracteristicile esentiale pentru iarba sintetica si cea naturala, cum se monteaza si se ingrijesc acestea, astfel incat sa faci o achizitie informata si sa amenajezi gradina sau curtea perfecta pentru tine.

Cuprins

Informatii generale despre gazon

Gazonul este o alegere populara pentru amenajarea curtii si gradinii, datorita aspectului estetic placut, dar si caracterului functional: creezi un spatiu ideal pentru activitati in aer liber si pentru petrecerea timpului impreuna cu familia si prietenii.

Ce alegi dintre gazonul artificial si cel natural? Principalele diferente sunt legate de compozitie si material, durabilitate, sustenabilitate, costurile initiale si pentru ingrijire. Iata, in cele ce urmeaza, mai multe informatii generale despre fiecare tip de iarba pentru amenajarile exterioare.

Gazon artificial

gazon artificial magazin

Covoarele sau mocheta de tip gazon artificial sunt fabricate din materiale sintetice, cum ar fi polipropilena (PP). Acestea imita aspectul si textura ierbii naturale si sunt concepute pentru a fi durabile, usor de intretinut, rezistente la uzura si la conditii climatice extreme. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont ca pretul initial si costul pentru montaj pot fi ridicate.

Gazonul artificial este o optiune populara pentru cei care doresc o solutie alternativa la iarba naturala, pentru amenajarea curtilor, gradinilor, terenurilor de sport, locurilor de joaca, zonelor din jurul piscinelor, teraselor exterioare, balcoanelor sau chiar a spatiilor interioare (expozitii, showroomuri, evenimente indoor s.a.).

Gazon natural

 gazon natural
Zonele cu iarba naturala pot fi obtinute prin seminte sau prin montarea rulourilor de gazon natural, insa optiunea aceasta este mai costisitoare decat insamantarea. De asemenea, este important sa tii cont de utilizare: pentru peisagistica sunt potrivite textura fina si o culoarea intensa de verde, pentru terenuri de sport ai nevoie de o rezistenta mare la uzura s.a.

Spre deosebire de covorul de gazon artificial, iarba naturala necesita ingrijire periodica, pentru a fi sanatoasa, verde si a avea inaltimea potivita: tundere, scarificare si irigare in perioadele secetoase.

Afla mai multe: Scarificarea gazonului: ce rol are si cum o poti face?

Avantajele gazonului artificial

avantaje gazon artificial
  • Gazonul artificial poate fi utilizat atat in exterior, cat si in interior, pentru amenajarea teraselor de la casa, balcoanelor apartamentelor, acoperisurilor drepte etc.
  • Poate fi utilizat orizontal si vertical - pentru crearea unui perete-accent in amenajarea interioara sau unor zone deosebite pe fatada, gard, balcon sau terasa.
  • Nu necesita udare si este potrivit chiar si pentru zonele secetoase sau fara un sistem de irigare.
  • Este rezistent la razele UV si la schimbarile climatice.
  • Covorul si mocheta de gazon artificial pot avea culori diverse - verde inchis si deschis sau chiar rosu si albastru.
  • Nu necesita ingrijire speciala si economisesti costurile pentru irigare si tundere, necesare pentru gazonul natural. 

Dezavantajele gazonului artificial

  • Cu toate ca gazonul artificial imita iarba naturala, textura si aspectul estetic nu sunt la fel de placute ca ale acesteia din urma.
  • Pentru amenajarea corecta a curtii si gradinii cu gazon artificial, este necesara o suprafata plana si cu un sistem de drenare corespunzator.
  • Costul initial si cel pentru instalare pot fi mai ridicate decat pentru insamantarea gazonului natural. 
  • Gazonul sintetic poate avea un impact negativ asupra mediului inconjurator, daca nu este reciclat la sfarstitul duratei de utilizare, care este de aproximativ 10, 15 sau 20 de ani, in functie de calitate si de aplicatie. 

Avantajele gazonului natural

avantaje gazon natural
  • Principalele avantaje ale gazonului natural sunt aspectul estetic extrem de apreciat si textura fina, placuta la atingere, care nu pot fi reproduse de covoarele sintetice.
  • Poate fi intretinut usor si mentinut la inaltimea dorita de tine, cu ajutorul unei masini de tuns iarba sau a unei motocoase.
  • Mentine o temperatura scazuta in zilele cu soare puternic, spre deosebire de gazonul artificial, care acumuleaza caldura. 
  • Gazonul natural poate fi obtinut prin insamantare de catre oricine, in timp ce pentru covoarele si mochetele sintetice este nevoie de montaj profesionist.
  • Are un impact pozitiv asupra mediului, deoarece ajuta la purificarea aerului si, in plus, previne eroziunea, alunecarile de teren si inundarea zonelor amenajate.

Dezavantajele gazonului natural

  • Intretinerea gazonului natural poate fi costisitoare si consumatoare de timp: tundere, scarificare, irigare si fertilizare.
  • Daunatorii, bolile, seceta, ingetul sau alti factori de mediu pot afecta gazonul natural.
  • Insamantarea dureaza mult timp, insa este avantajoasa din punct de vedere al costurilor. Daca iti doresti rezultate rapide, poti opta pentru rulouri de gazon natural.
Citeste si: Ghid complet cu sfaturi practice pentru plantarea si ingrijirea gazonului

Recomandari montare gazon artificial

montaj gazon artificial

Pentru montajul gazonului artificial, suprafata trebuie sa fie plana. Daca vei pune covoarele sau mochetele sintetice pe sol, este necesar sa indepartezi vegetatia, sa nivelezi si sa tasezi terenul, astfel incat baza sa fie stabila si neteda. Foloseste un material geotextil, pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor si imprastie un strat de piatra sparta sau de pietris, pentru a asigura drenarea eficienta a apei.   

Rolele de iarba artificiala se taie usor cu un cutter. Zonele de imbinare si marginile trebuie fixate si etansate, fie cu o banda autoadeziva, fie cu un adeziv special pentru asambalarea si montajul gazonului artificial.

Recomandari intretinere gazon natural

intretinere gazon natural masina de tuns iarba

Intretinerea gazonului este esentiala pentru a mentine iarba sanatoasa, verde si luxurianta. Iata care sunt etapele recomandate:

  • tunderea gazonului - poti folosi o masina de tuns electrica (cu acumulator sau cu fir) sau pe benzina, o motocoasa ori o coasa clasica, daca suprafata nu este mare;
  • scarificarea - presupune indepartarea resturilor vegetale si aerarea gazonului cu un scarificator manual sau electric;
  • irigarea - pentru a furniza cantitatea optima de apa, in special in perioadele de seceta (Atentie! Evita supraudarea.);
  • fertilizarea - pentru a asigura cresterea sanatoasa a ierbii;
  • combaterea daunatorilor si bolilor - se pot face tratamente atat pentru prevenire, cat si pentru tratarea gazonului natural.

Pentru mai multe detalii, citeste si: Ingrijirea gazonului in functie de anotimp

Alegerea dintre gazonul artificial si cel natural depinde de nevoile si de preferintele fiecaruia. Covoarele si mochetele sintetice ofera avantaje precum durabilitate, intretinere usoara si utilizarea pe terasa, balcon si in amenajarile interioare, in timp ce iarba naturala are un aspect autentic si contribuie la un mediu sanatos. 

Pe MatHaus.ro gasesti atat seminte pentru gazon natural si utilaje pentru ingrijirea curtii si gradinii, cat si mochete de gazon artificial. Daca ai intrebari sau nevoie de asistenta pentru plasarea comenzii online, consultantii nostri sunt dornici sa te ajute!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Vopsirea metalelor feroase (fier moale, otel, fonta) are marele avantaj de a preveni ruginirea rapida in prezenta aerului umed din exterior sau interior. Pentru ca vopseaua sa adere, este important ca suprafata sa fie bine pregatita, curatata de praf, particule si grasimi sau alti contaminanti. In caz contrar, in ciuda unei vopsele de calitate, rezultatul va fi dezamagitor. De aceea se vor respecta toti pasii, metalul va fi pregatit, apoi protejat si ulterior vopsit.
Vrei sa te bucuri de o gradina spectaculoasa, care te incanta cu flori bogate si o mireasma deosebita? Glicina, o planta ce apartine familiei Fabaceae, poate aduce o frumusete aparte gradinii tale. Descopera in acest ghid complet cate varietati de glicina exista, care este momentul potrivit pentru plantarea acestei specii si cum sa ingrijesti planta astfel incat sa obtii rezultate deosebite!
Renovezi curtea casei tale, parcarea sau suprafetele din zonele rezidentiale/ comerciale cu trafic intens pietonal si auto? Betonul dezactivat este o solutie durabila in timp, rezistenta si estetica. Afla din articolul prezent cum se realizeaza acesta si ce utilizari are.
Iazurile de gradina sunt elemente de design peisagistic care adauga frumusete si caracter unui spatiu, dar ofera si numeroase avantaje practice. Construirea si amenajarea unui iaz in propria gradina poate parea o sarcina complexa la prima vedere, dar cu o planificare adecvata, oricine poate transforma o portiune a curtii intr-un mic ecosistem. Descopera in acest ghid cateva recomandari esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a incepe constructia unui iaz de gradina!