Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 23 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Betonul dezactivat: ce este, cum se obtine si ce utilizari are

Actualizat: 07.07.2023 / Publicat: 04.07.2023 / Timp lectură: 6 min
Renovezi curtea casei tale, parcarea sau suprafetele din zonele rezidentiale/ comerciale cu trafic intens pietonal si auto? Betonul dezactivat este o solutie durabila in timp, rezistenta si estetica. Afla din articolul prezent cum se realizeaza acesta si ce utilizari are. 

Cuprins

Ce este betonul dezactivat?

Betonul dezactivat este un produs care ofera aderenta foarte buna pentru zonele rezidentiale, comerciale si industriale. In acelasi timp, este potrivit atat pentru spatiile pietonale, cat si pentru cele auto. Accesul si activitatile desfasurate pe aceasta suprafata pot fi realizate in siguranta pentru perioade indelungate, indiferent de conditiile meteo sau de greutatea la care este aceasta supusa.

Materialul poate fi utilizat atat in spatiile publice–pentru acoperirea aleilor, parcarilor, parcurilor, pietelor sau chiar in zonele cladirilor administrative sau in centrele comerciale, cat si pentru proprietatile private. Vei putea utiliza betonul dezactivat pentru pavarea curtii casei tale sau pentru rampe, terase, drumurile de acces auto etc.

Cauti alte solutii pentru pavarea rezistenta si de durata a spatiului exterior resedintei? Afla cum alegi pavajul pentru curtea casei tale.

alee cu beton dezactivat cladire alba

Caracteristicile si avantajele betonului dezactivat

  • ofera un finisaj decorativ in stil rustic, traditional, ce poate fi asortat totodata cu amenajarile exterioare moderne;
  • este o varianta economica pentru pavarea curtii sau a altor suprafete; finisarea se realizeaza prin spalarea betonului turnat si expunerea pietrelor; atat costul materialelor, cat si manopera pot fi mai mici decat pentru montarea pavelelor, spre exemplu;
  • aspectul final al betonului dezactivat poate avea diferite culori, in functie de nuantele agregatului ales, cat si de marimea pietricelelor;
  • este rezistent la ciclurile de inghet-dezghet, la schimbarile de temperatura si la diferitele conditii meteo;
  • se obtine usor;
  • se curata si ingrijeste usor;
  • ofera rezistenta crescuta la socuri, lovituri, presiune si foc.

Betonul dezactivat este o varianta excelenta pentru acoperirea spatiului exterior al locuintei tale: pentru curte, zona de acces auto sau parcare, dar si pentru crearea de alei. Usor de realizat, economic si cu rezistenta indelungata, este o alternativa potrivita pentru locuinta ta. 

Pentru orice indrumari legate de un astfel de proiect, discuta cu un expert in domeniu; daca vrei sa realizezi proiectul singur, citeste in continuare pentru a sti care sunt etapele de obtinere a betonului dezactivat.

Cum se obtine betonul dezactivat?

Betonul dezactivat, cunoscut si sub denumirea de „piatra spalata”, este facut din aceleasi materiale de constructie pe care le utilizezi la betonul obisnuit, insa rezultatul obtinut este cu siguranta diferit.

In functie de dimensiunea suprafetei care urmeaza a fi acoperita cu material, poti face betonul fie manual, fie cu ajutorul unei betoniere. Materialele necesare sunt:

  • ciment - adesea compus din calcar, sist si argila, cimentul confera duritate betonului; in functie de locul si suprafata de lucru, poti alege intre ciment de interior sau de exterior, cu intarire rapida, Portland obisnuit, alb, sau colorat etc.
  • mortar - pentru un plus de rezistenta. Asigura-te ca folosesti un mortar special care sa reziste temeinic la umiditate, conditii meteo extreme, lovituri si presiune;
  • apa - pentru amestecare;
  • agregate - precum diferite umpluturi de nisip, pietris sau diferite balasturi; in functie de agregatele utilizate, rezultatul final va avea o anumita culoare si textura.
  • aditivi - aditivii sunt substante care imbunatatesc toate caracteristicile betonului si se adauga in momentul amestecarii acestuia;
  • acid dezactivant - utilizat special pentru a crea piatra spalata, ii ofera betonului un finisaj aparte.

Citeste si: Ghid complet pentru prepararea betonului. Retete de beton si sfaturi practice.

casa cu alei cu beton dezactivat

Obtinerea betonului dezactivat: Etape de lucru

Cunoasterea suprafetei de lucru

Pentru a comanda necesarul de materiale pentru proiectul tau, este important sa cunosti foarte bine zona de lucru. Vei sti cantitatea si tipul potrivit al produselor de care ai nevoie, precum adezivi hidroizolanti, ciment de duritate medie sau mare, cu sau fara uscare rapida etc.

Dupa ce ai hotarat toate aceste aspecte, plaseaza comanda direct cu granulatia, agregatul si clasa de beton potrivita sau cu materialele necesare pentru fabricarea acestuia direct pe santier.

Pregatirea suprafetei de lucru

In aceasta etapa, este necesar sa pregatesti corespunzator suprafata de lucru. Curata bine zona care urmeaza a fi acoperita cu beton si construieste cofrajul; acesta trebuie sa fie etans si, nu in ultimul rand, pentru o mai buna protectie a betonului, monteaza un material geotextil inainte de turnarea pietrei spalate.

Aplica betonul pe suprafata de lucru

Fie ca utilizezi beton prefabricat, fie facut la fata locului, este timpul ca acesta sa fie turnat, intins corespunzator si nivelat. Finisarea corecta a suprafetei va oferi ulterior un aspect estetic placut, fara riscul aparitiei deformarilor, denivelarilor sau al altor defecte.

Aplicarea dezactivantului

Pentru ca betonul sa fie dezactivat si potrivit pentru acoperirea suprafetelor dorite, este necesar sa pulverizezi acid dezactivant pe zona de material proaspat turnat. Spala ulterior suprafata pentru a indeparta stratul superficial de beton neintarit si celelalte impuritati.

Ce utilizari are betonul dezactivat?

Mentionat anterior, betonul dezactivat apare in numeroase domenii de activitate, fiind utilizat frecvent atat in domeniul privat, cat si in cel public. Iata, asadar, cele mai intalnite utilizari ale pietrei spalate.

Pavarea curtilor si gradinilor

Indiferent ca este vorba despre curtea proprietatii tale sau despre un parc public, aleile pot fi realizate din piatra spalata in diferite nuante, in functie de agregatul utilizat. Este potrivit pentru crearea potecilor, a spatiului de dining din gradina proprie si nu numai, a unui drum de servitute etc.

Acces auto si parcari

Foarte multe parcari din zona spatiilor comerciale sau a institutiilor publice sunt realizate din beton dezactivat. Acesta este extrem de rezistent, facand fata cu brio presiunii la care este supus din cauza numeroaselor masini parcate. Tot pentru autoturisme, betonul poate fi utilizat in parcari inchise, subterane sau ca zona de acces spre garaj in curtea locuintei tale.

beton dezactivat drum

Diferite amenajari in curte sau parc

Cu ajutorul betonului dezactivat, poti construi numeroase amenajari exterioare care ofera locului un aspect estetic placut. De pilda, poti crea suport pentru picioare in jurul fantaniilor, borduri, banci, ghivece, trepte, „covor” de design, dar si alte decoratiuni dupa nevoi si preferinte.

Pardoseli pentru bucatarii sau alte camere interioare

Deoarece piatra spalata are un design deosebit, disponibil in diferite culori si dimensiuni, va oferi incaperilor din locuinte sau din spatiile publice, un aspect placut si practic. Datorita pretului atragator, a instalarii rapide, a usurintei cu care ingrijesti produsului si a designului aparte, vei intalni acest material pentru pardoselile realizate in bucatarii, livinguri, foisoare, malluri sau alte cladiri comerciale si industriale.

beton dezactivat bucatarie stil rustic lambriuri lemn

Trotuare 

Delimiteaza zona auto de trotuare cu ajutorul betonului dezactivat. Astfel de lucrari pot fi realizate si in zonele de agrement, rurale sau periferice ale oraselor, unde adesea nu exista drumuri special amenajate pentru trecatori, ci doar pentru vehicule. Mai mult, delimiteaza spatiile special destinate biciclistilor sau creeaza o linie continua, cu un caracter in relief, dedicata special persoanelor nevazatoare.

Accesorii si decoratiuni pentru piscina

Ai piscina privata in curtea casei tale sau amenajezi un bazin public? Fa bordurile piscinei, scarile si celelalte decoruri din beton dezactivat. Economic, rapid si rezistent la apa si agenti chimici, materialul va oferi un plus de estetica si durabilitate spatiului respectiv.

Depozite de marfa, benzinarii si piete

In depozitele pentru marfa, indiferent de natura lor – stocare de alimente, materiale de constructie, autovehicule, haine etc. –, se pune o presiune puternica asupra podelei. Asadar, daca vei acoperi zona respectiva cu beton dezactivat, vei avea parte de un material sustenabil si placut estetic, dar si rezistent pentru pardoseala, indiferent de presiunea la care este supus locul. 

Totodata, in zona pietelor exista adesea trafic intens, pietonal sau auto, iar prin aplicarea betonului dezactivat nu va trebui sa-ti faci griji din cauza greutatii sau a numarului de oameni si vehicule care frecventeaza zilnic spatiile respective. Este potrivit pentru centrele din aer liber, cat si pentru cele interioare. Nu in ultimul rand, asemenea depozitelor de marfa si a pietelor, in bezinarii vei intalni adesea acest material rezistent.

vila cu alee cu beton dezactivat

Suprafete verticale

Din betonul dezactivat se pot face, de asemenea, pereti, coloane de sustinere sau decorative, puturi si alte obiecte care infrumuseteaza spatiile private si publice sau care au rol functional. 

Renovezi curtea locuintei tale sau vrei sa pavezi parcarea dintr-un mediu rezidential, comercial sau industrial? Indiferent de natura proiectului, la MatHaus, gasesti tot necesarul pentru a obtine betonul dezactivat, alaturi de sculele si echipamentul de protectie potrivit. Pune in cos toate produsele dorite, iar noi ti le vom livra oriunde in Romania cu ajutorul flotei de camioane sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Vopsirea metalelor feroase (fier moale, otel, fonta) are marele avantaj de a preveni ruginirea rapida in prezenta aerului umed din exterior sau interior. Pentru ca vopseaua sa adere, este important ca suprafata sa fie bine pregatita, curatata de praf, particule si grasimi sau alti contaminanti. In caz contrar, in ciuda unei vopsele de calitate, rezultatul va fi dezamagitor. De aceea se vor respecta toti pasii, metalul va fi pregatit, apoi protejat si ulterior vopsit.
Vrei sa te bucuri de o gradina spectaculoasa, care te incanta cu flori bogate si o mireasma deosebita? Glicina, o planta ce apartine familiei Fabaceae, poate aduce o frumusete aparte gradinii tale. Descopera in acest ghid complet cate varietati de glicina exista, care este momentul potrivit pentru plantarea acestei specii si cum sa ingrijesti planta astfel incat sa obtii rezultate deosebite!
Alegerea dintre gazonul artificial si cel natural poate fi dificila, deoarece ambele au avantaje si dezavantaje. Descopera care sunt caracteristicile esentiale pentru iarba sintetica si cea naturala, cum se monteaza si se ingrijesc acestea, astfel incat sa faci o achizitie informata si sa amenajezi gradina sau curtea perfecta pentru tine.
Iazurile de gradina sunt elemente de design peisagistic care adauga frumusete si caracter unui spatiu, dar ofera si numeroase avantaje practice. Construirea si amenajarea unui iaz in propria gradina poate parea o sarcina complexa la prima vedere, dar cu o planificare adecvata, oricine poate transforma o portiune a curtii intr-un mic ecosistem. Descopera in acest ghid cateva recomandari esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a incepe constructia unui iaz de gradina!