Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 38 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Garduri pentru curte si gradina: 11+ idei, modele si sfaturi de amenajare

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 03.02.2022 / Timp lectură: 6 min

Felul in care iti amenajezi gradina iti ofera o imagine noua a acesteia, o imagine care are in vedere deopotriva componenta estetica, dar si pe cea functionala. 

Delimitarea gradinii tale cu ajutorul gardurilor este un aspect pe care ar trebui sa il ai in vedere inca de la inceput, pentru ca doar in acest fel vei seta limitele spatiale pe care va trebui sa le respecti si tu, dar si cei care interactioneaza cu proprietatea ta, de-a lungul timpului. Iata cateva tipuri de astfel de delimitari si cum le poti integra in peisajul gradinii tale, astfel incat aceasta sa iti ofere siguranta si confort.

Cuprins

Tipuri de garduri recomandate pentru curte si gradina

Pentru delimitarea curtii si a gradinii tale poti folosi aproape orice tip de gard, insa recomandarea specialistilor este aceea ca in cazul delimitarii proprietatii sa ai in vedere tipurile de gard care iti ofera cel mai inalt grad de siguranta.  

Ele pot fi realizate din diferite materiale, in functie de preferinte, buget sau compatibilitate cu peisajul arhitectural al gradinii tale.

Garduri din panouri metalice

Aceste tipuri de graduri sunt deosebit de eficiente si de populare, fiind si o solutie estetica de amenajare. Gardurile din panouri metalice mai sunt cunoscute si sub denumirea de garduri bordurate si sunt preferate de catre majoritatea utilizatorilor pentru faptul ca sunt rezistente si durabile. 

Gardurile de acest tip pot fi construite astfel incat sa limiteze vizibilitatea sau poti opta pentru variante cu diferite modele, care sa ofere posibilitatea de a avea un grad sporit de vizibilitate dincolo de gard.

Garduri din plase (sudate si impletite)

Garduri din plase (sudate si impletite)

Gardurile din plasa sudata erau folosite pana nu demult pentru delimitarea temporara a gradinilor si a curtilor. In timp, insa, adevaratul potential al acestor tipuri de garduri a facut ca ele sa devina aproape indispensabile in orice gospodarie, indiferent daca vorbim despre delimitarea proprietatii sau despre delimitari spatiale ale unor anexe in cadrul gospodariei. 

Gardurile din plasa sunt foarte rezistente si permit trecerea luminii si a aerului, drept pentru care sunt deosebit de potrivite pentru delimitarea suprafetelor de gazon, a zonelor cultivate sau a zonelor in care accesul nu este permis.

Gardurile de acest tip pot fi gasite sub forma sudata sau impletita, fiind deja cunoscute modelele de garduri de plasa sudata si modelele de plasa impletita. Ambele tipuri sunt deosebit de eficiente, sunt structuri usoare care nu prezinta pericole in ceea ce priveste utilizarea si sunt si estetice tocmai prin prisma faptului ca permit o vedere de ansamblu a suprafetelor delimitate.

Garduri din lemn

gard lemn

Gardurile din lemn sunt o solutie potrivita de delimitare a suprafetelor de teren, insa cel mai adesea acestea prezinta inconvenientul mentenantei frecvente. Lemnul este un material sensibil la actiunea daunatorilor, la intemperii si la foc, iar singura solutie pentru a pastra in conditii optime aceste tipuri de garduri este sa investesti in mentenanta. 

Vopsirea si tratamentele speciale pe suprafata pot face ca gardurile din lemn sa reziste in timp, insa acest lucru necesita un efort sustinut, drept pentru care in prezent aceste modele de garduri din lemn mai sunt folosite in general doar pentru a infrumuseta gradinile si pentru a delimita zonele cultivate (flori, rasaduri sau gazon). Gardurile pentru aceste tipuri de culturi sunt de dimensiuni mici.

Gardurile din fier forjat

gard din fier forjat

Cu o estetica deosebita si mai ales rezistente, gardurile din fier forjat sunt o solutie eficienta daca vrei un plus de siguranta pentru casa ta. Gardurile din fier forjat sunt folosite cu precadere pentru delimitarea curtilor si mai putin pentru delimitarea gradinii efective. Totusi, exista nenumarate modele de garduri si porti din fier forjat care complimenteaza gradini deosebite, materialul in sine fiind perfect pentru expunerea exterioara. 

Fierul este tratat anticoroziv, drept pentru care el nu rugineste si nu sufera modificari in cazul expunerii prelungite la soare, ploaie, zapada sau raze UV. 

Garduri din policarbonat

Gardurile din policarbonat reprezinta panouri din policarbonat dispuse pe o structura metalica, iar efectul este unul cu adevarat special. Panourile nu sunt in totalitate opace, ci permit o identificare a formelor. In general, gardurile inchise la culoare sunt o optiune frecvent intalnita, insa ar trebui sa stii ca policarbonatul este disponibil intr-o gama larga de culori. 

Garduri din tabla

Desi folosite mai putin, cu precadere poate in mediul rural, aceste modele de garduri din tabla sunt eficiente si iti ofera posibilitatea de a-ti delimita foarte bine spatiile exterioare. Aceste garduri gradina nu sunt cele mai estetice, insa in mod cert iti ofera protectie si te feresc de ochii trecatorilor curiosi. 

Garduri din piatră și BCA

Atat modelele de garduri zidite din BCA, cat si gama de modele de garduri din piatră reprezinta o soluție foarte eficienta, mai ales in zonele in care siguranta primeaza. Acestea sunt printre cele mai stabile si sigure tipuri de garduri, insa si costurile sunt de multe ori pe masura confortului oferit.

Sfaturi pentru amenajarea gardului pentru curte si gradina in functie de stil

Ca si in cazul caselor si a interioarelor, chiar si in cazul gradinilor este nevoie sa integrezi elementele in functie de stil. In cazul de fata, gardurile vor trebui sa se potriveasca gradinii tale, sa nu faca nota discordanta, ci sa se complimenteze reciproc, oferindu-ti un puternic confort vizual. Pentru a reusi acest lucru, va trebui sa alegi din tipurile de garduri existente exact acele modele care se potrivesc cu stilul casei si cu cel al gradinii tale. 

Garduri rustice

gard rustic​​​​​​​

Gardurile rustice implica de cele mai multe ori folosirea lemnului. Lemnul este un material natural, care aduce influente rustice, similare celor specifice caselor parintesti. Si gardurile din fier forjat pot aduce aceasta idee in prin plan, de amenajare rustica, atata vreme cat se pastreaza un model discret, fara componente moderne si accesorii futuriste.

Gardurile rustice au ca element definitoriu si piatra, drept pentru care indiferent de varianta de gard aleasa, ar trebui sa ai in vedere si amenajarea spatiului cu ajutorul pietrei de rau, a caramizii sau pietrisului uzual, dispuse sub forma unui brau sau a unei centuri pe care sa fie pozitionat gardul. 

Nu uita ca si portile trebuie sa fie realizate in ton cu gardul ales, optand pentru varianta de poarta cu deschidere manuala, nu cu deschidere automata, ca in cazul gardurilor moderne. 

Garduri moderne

Gardurile moderne iti ofera posibilitatea de a integra in peisaj orice idee de amenajare, deoarece fiecare dintre acestea poate fi dispus constructiv intr-un mod cat mai apropiat stilului modern. 

Simplitatea gardurilor moderne este un aspect de baza, deoarece in modernism atentia nu mai este centrata asupra decoratiunilor. Suprafetele drepte, liniile clare, usor prea ascutite, aspectul unitar si monocromia gardurilor moderne contribuie la o imagine cu adevarat spectaculoasa a acestor tipuri de garduri.

Garduri pentru o curte in stil clasic

Stilul clasic este asociat cel mai adesea cu elementele fine, cu linii ample si culori elegante, care nu permit vizibilitate totala. În general sunt preferate gardurile din fier forjat pe soclu de beton sau beton placat cu piatra naturala, sau chiar gardurile din lemn, de preferat in nuante de alb sau de maro inchis. 

Gardurile clasice au elemente elegante de decor si sisteme de inchidere cromate, plus accesorii moderne, de cele mai multe ori cromate sau cu aspect antichizat.

Garduri pentru o curte in stil romantic

Daca vrei o gradina de poveste, atunci in mod cert va trebui sa ai in vedere amenajarea spatiului cu un gard care sa caracterizeze cel mai bine acest peisaj. Culorile pastelate ale gardurilor din lemn pot fi accesoriul perfect pentru o gradina plina de flori, insa nici gardurile din plasa sudata sau impletita nu sunt o optiune de neglijat. 

Aceste tipuri de garduri permit cresterea plantelor agatatoare, cele care, de altfel, pot oferi gradinii tale un aspect cu totul deosebit, cu un aer boem, rupt din peisaje de tablou. 

Materiale de care ai nevoie pentru construirea unui gard

Pentru a realiza delimitarea gradinii tale vei avea nevoie, inainte de orice altceva, de un plan al gardului pe care vrei sa il construiesti. Este nevoie sa identifici materialele din care vrei ca acesta sa fie realizat, pentru ca mai apoi sa poti achizitionat tot ceea ce iti este necesar.

  • Pentru garduri din plasa sudata sau impletita vei avea nevoie de plasa, pe care sa o tai la dimensiunile necesare, de stalpi metalici de sustinere si capace, de beton pentru fixare;
  • Pentru gardurile din lemn vei avea nevoie de scandura, de sipci metalice sau de lemn pentru sustinere si de elemente de prindere (cuie, suruburi);
  • Pentru gardurile metalice vei avea nevoie de stalpi pentru gard zincat, pentru fixare in beton, de tabla sau de elementele de fier forjat. In functie de tipul gardului, va fi nevoie sa cumperi elemente de prindere si accesorii, in baza de recomandarilor primite de la specialistii care efectueaza lucrarea de instalare a gardului.

Gradina si curtea ta necesita, deopotriva, garduri realizate din cele mai bune materiale, pentru a-ti oferi protectia de care ai nevoie. Din acest motiv va trebui sa alegi acel tip de gard care se potriveste cel mai bine spatiului tau si casei tale, pentru ca mai apoi sa poti sa il transformi in elementul central al intregii amenajari exterioare a proprietatii tale. Nu mai sta pe ganduri si alege gardul potrivit pentru a te bucura de frumusete si confort pentru cat mai mult timp. 

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.