Tipuri de lalele
Sunt peste 3000 de soiuri de lalele, impartite in grupuri in functie de tipul florilor si marimea acestora, inaltimea la care cresc si perioada de inflorire. Iata cateva dintre cele mai apreciate si cultivate lalele si afla prin ce se deosebesc:- Lalele simple - Petalele sunt simple, in forma de cupa si infloresc primavara devreme (timpurii - Purple Prince, Purissima etc.) sau tarziu (Queen of Night, Avignon, French Kiss etc);
- Lalele duble (batute) - Petalele sunt duble, cunoscute cu denumirea de „flori batute” (Bonanza, Monte Carlo, Montreaux, Abba etc.);
- Lalele de tip flori de crin (Lily) - Petalele sunt inguste, ascutite si arcuite spre exterior, cu un aspect asemanator florilor de crin (Aladdin, Ballerina, Purple Dream etc.);
- Lalele franjurate (Fringed) - Marginile petalelor sunt franjurate, datorita unor mutatii genetice naturale (Burgundy Lace, Crystal Star, Red Wing etc.);
- Lalele Triumf (Triumph) - Florile sunt in forma de cupa sau cu o forma patratoasa, care rezista o perioada indelungata (Princess Victoria, Dynasty, Negrita, Lucky Strike etc);
- Lalele Rembrandt - Petalele par pictate cu doua culori: o nuanta de baza si dungi de alta culoare (Semper Augustus, Olimpic Flame, Union Jack etc);
- Lalele papagal (Parrot) - Florile sunt de dimensiuni mari, cu petale franjurate si usor ondulate, cu aspect de coada de papagal (Flaming Parrot, Rococo, Blumex etc.).
Cand se planteaza lalelele?
Cand se planteaza bulbii de lalele? Perioada ideala atat pentru seminte, cat si pentru bulbi este toamna, inainte de a da primul inghet. In functie de conditiile meteo din fiecare an, poti planta lalelele de la inceputul lunii septembrie la sfarsitul lui noiembrie. In solar, acest tip de flori poate fi pus chiar si in decembrie.
Cum se planteaza lalelele?
Unul dintre motivele pentru care lalelele au devenit atat de apreciate este usurinta cu care se planteaza. Cu toate ca aceste flori nu sunt pretentioase, este indicat sa alegi o zona unde nu se aduna apa, cu pamant afanat. Daca solul este compact, pune un strat de nisip la baza gropii, pentru a facilita drenajul apei. De asemenea, in acest caz poti crea un strat de flori inalt, astfel incat apa sa nu stagneze si sa cauzeze putrezirea bulbilor.
Citeste si: Rondurile de flori din piatra: Idei de infrumusetare a gradinii
Cum se planteaza lalelele in gradina?
Alege o zona din gradina care beneficiaza de soare intreaga zi. In regiunile cu temperaturi ridicate, poti planta lalelele in locuri partial umbrite. Bulbii trebuie sa fie asezati la distanta de cativa centimetri unii de altii si la aproximativ 5-8 centimetri in pamant. Solul trebuie sa fie umed, iar imediat dupa plantare aceste flori nu se uda, pentru a nu determina stricarea bulbilor.
Cum se planteaza lalelele in ghiveci?
Pentru a crea un mediu prielnic pentru cresterea lalelelor, alege ghivece sau jardiniere cu o inaltime de cel putin 35-40 de centimetri. Bulbii se planteaza similar ca in gradina, la o adancime de cel putin 5 centimetri, in pamant umed si bine drenat.
Cum se ingrijesc lalelele?
Cu toate ca lalelele nu sunt pretentioase sau sensibile precum alte flori, trebuie sa cunosti cateva aspecte despre udarea, hranirea si pastrarea bulbilor dupa inflorire. Totodata, afla cand este cel mai bun moment pentru recoltarea florilor si cum se pastreaza.
Udarea lalelelor
Lalelele plantate in gradina trebuie udate doar in timpul secetei, o data pe saptamana. Daca sezonul este ploios, asigura-te ca apa nu balteste. In cazul lalelelor din ghiveci, verifica saptamanal pamantul si, daca este uscat, toarna putina apa.
Ingrasaminte pentru lalele
In general, lalelele nu au nevoie de ingrasaminte, insa pot fi hranite cu o cantitate mica de substante organice o data pe an, toamna. Fertilizarea bulbilor nu este recomandata primavara, pentru ca nu vor putea absorbi eficient substantele hranitoare. Daca plantele sunt afectate de boli si daunatori, poti folosi fie repelanti naturali, fie tratamente speciale pentru flori.
Pastrarea bulbilor
Florile lalelelor se indeparteaza dupa perioada de inflorire, iar frunzele se lasa pana se vestejesc aproape complet. Bulbii se scot din pamant si se curata cu grija, apoi se pun la uscat intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui, cu o temperatura ambientala constanta. Acestia se replanteaza toamna, intr-un loc diferit din gradina sau intr-un ghiveci cu pamant nou.
Anumite soiuri perene, care infloresc mai multi ani, se pot lasa in pamant. Ia in considerare ca odata cu trecerea timpului lalelele isi pierd din vitalitate. De asemenea, florile de lalele pot fi recoltate in faza de boboc si pastrate intr-un loc racoros si umbros, in apa proaspata.
Cand infloresc lalelele?
Cand infloresc lalelele in Romania? In functie de soi si de temperaturile din anul respectiv, acestea pot inflori de la inceputul lui martie pana la sfarsitul lunii mai. Daca vrei sa te bucuri de o gradina colorata toata primavara, planteaza lalele cu perioade variate de inflorire si cu diferite culori: albe, negre, rosii, galbene, cu doua nuante etc.
Descopera si: Flori de gradina - care infloresc tot anul, perene, pitice sau cataratoare
Pregateste-ti in fiecare anotimp curtea si gradina cu uneltele, utilajele si produsele de amenajare potrivite. Creeaza un spatiu ingrijit si adecvat pentru petrecerea timpului liber, cu rondouri de lalele si alte tipuri de flori, cu gazon si mobilier de exterior disponibile pe MatHaus.