Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Despre lalele: cand se planteaza, cum le ingrijesti, cand infloresc

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 26.09.2022 / Timp lectură: 3 min
Lalelele sunt usor de plantat si de ingrijit. Aceste flori de primavara sunt printre preferatele pasionatilor de gradinarit, datorita multitudinii de culori, forme si marimi in care se gasesc. Descopera in ghidul nostru despre lalele care sunt cele mai cunoscute soiuri, cand si cum se planteaza, dar si cateva sfaturi de ingrijire.

Cuprins

Tipuri de lalele

Sunt peste 3000 de soiuri de lalele, impartite in grupuri in functie de tipul florilor si marimea acestora, inaltimea la care cresc si perioada de inflorire. Iata cateva dintre cele mai apreciate si cultivate lalele si afla prin ce se deosebesc:
  • Lalele simple - Petalele sunt simple, in forma de cupa si infloresc primavara devreme (timpurii - Purple Prince, Purissima etc.) sau tarziu (Queen of Night, Avignon, French Kiss etc);
  • Lalele duble (batute) - Petalele sunt duble, cunoscute cu denumirea de „flori batute” (Bonanza, Monte Carlo, Montreaux, Abba etc.);
  • Lalele de tip flori de crin (Lily) - Petalele sunt inguste, ascutite si arcuite spre exterior, cu un aspect asemanator florilor de crin (Aladdin, Ballerina, Purple Dream etc.);
  • Lalele franjurate (Fringed) - Marginile petalelor sunt franjurate, datorita unor mutatii genetice naturale (Burgundy Lace, Crystal Star, Red Wing etc.);
  • Lalele Triumf (Triumph) - Florile sunt in forma de cupa sau cu o forma patratoasa, care rezista o perioada indelungata (Princess Victoria, Dynasty, Negrita, Lucky Strike etc);
  • Lalele Rembrandt - Petalele par pictate cu doua culori: o nuanta de baza si dungi de alta culoare (Semper Augustus, Olimpic Flame, Union Jack etc);
  • Lalele papagal (Parrot) - Florile sunt de dimensiuni mari, cu petale franjurate si usor ondulate, cu aspect de coada de papagal (Flaming Parrot, Rococo, Blumex etc.).

Cand se planteaza lalelele?

plantare lalele​​​​​​​

Cand se planteaza bulbii de lalele? Perioada ideala atat pentru seminte, cat si pentru bulbi este toamna, inainte de a da primul inghet. In functie de conditiile meteo din fiecare an, poti planta lalelele de la inceputul lunii septembrie la sfarsitul lui noiembrie. In solar, acest tip de flori poate fi pus chiar si in decembrie. 

Cum se planteaza lalelele?

Unul dintre motivele pentru care lalelele au devenit atat de apreciate este usurinta cu care se planteaza. Cu toate ca aceste flori nu sunt pretentioase, este indicat sa alegi o zona unde nu se aduna apa, cu pamant afanat. Daca solul este compact, pune un strat de nisip la baza gropii, pentru a facilita drenajul apei. De asemenea, in acest caz poti crea un strat de flori inalt, astfel incat apa sa nu stagneze si sa cauzeze putrezirea bulbilor. 

Citeste si: Rondurile de flori din piatra: Idei de infrumusetare a gradinii

Cum se planteaza lalelele in gradina?

cum se planteaza lalele in gradina​​​​​​​

Alege o zona din gradina care beneficiaza de soare intreaga zi. In regiunile cu temperaturi ridicate, poti planta lalelele in locuri partial umbrite. Bulbii trebuie sa fie asezati la distanta de cativa centimetri unii de altii si la aproximativ 5-8 centimetri in pamant. Solul trebuie sa fie umed, iar imediat dupa plantare aceste flori nu se uda, pentru a nu determina stricarea bulbilor.

Cum se planteaza lalelele in ghiveci?

cum se planteaza lalele in ghiveci​​​​​​​

Pentru a crea un mediu prielnic pentru cresterea lalelelor, alege ghivece sau jardiniere cu o inaltime de cel putin 35-40 de centimetri. Bulbii se planteaza similar ca in gradina, la o adancime de cel putin 5 centimetri, in pamant umed si bine drenat. 

Cum se ingrijesc lalelele?

cum se ingrijesc lalele​​​​​​​

Cu toate ca lalelele nu sunt pretentioase sau sensibile precum alte flori, trebuie sa cunosti cateva aspecte despre udarea, hranirea si pastrarea bulbilor dupa inflorire. Totodata, afla cand este cel mai bun moment pentru recoltarea florilor si cum se pastreaza.

Udarea lalelelor

Lalelele plantate in gradina trebuie udate doar in timpul secetei, o data pe saptamana. Daca sezonul este ploios, asigura-te ca apa nu balteste. In cazul lalelelor din ghiveci, verifica saptamanal pamantul si, daca este uscat, toarna putina apa.

Ingrasaminte pentru lalele

In general, lalelele nu au nevoie de ingrasaminte, insa pot fi hranite cu o cantitate mica de substante organice o data pe an, toamna. Fertilizarea bulbilor nu este recomandata primavara, pentru ca nu vor putea absorbi eficient substantele hranitoare. Daca plantele sunt afectate de boli si daunatori, poti folosi fie repelanti naturali, fie tratamente speciale pentru flori.

Pastrarea bulbilor

Florile lalelelor se indeparteaza dupa perioada de inflorire, iar frunzele se lasa pana se vestejesc aproape complet. Bulbii se scot din pamant si se curata cu grija, apoi se pun la uscat intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui, cu o temperatura ambientala constanta. Acestia se replanteaza toamna, intr-un loc diferit din gradina sau intr-un ghiveci cu pamant nou.

Anumite soiuri perene, care infloresc mai multi ani, se pot lasa in pamant. Ia in considerare ca odata cu trecerea timpului lalelele isi pierd din vitalitate. De asemenea, florile de lalele pot fi recoltate in faza de boboc si pastrate intr-un loc racoros si umbros, in apa proaspata. 

Cand infloresc lalelele?

Cand infloresc lalelele in Romania? In functie de soi si de temperaturile din anul respectiv, acestea pot inflori de la inceputul lui martie pana la sfarsitul lunii mai. Daca vrei sa te bucuri de o gradina colorata toata primavara, planteaza lalele cu perioade variate de inflorire si cu diferite culori: albe, negre, rosii, galbene, cu doua nuante etc. 

Descopera si: Flori de gradina - care infloresc tot anul, perene, pitice sau cataratoare

Pregateste-ti in fiecare anotimp curtea si gradina cu uneltele, utilajele si produsele de amenajare potrivite. Creeaza un spatiu ingrijit si adecvat pentru petrecerea timpului liber, cu rondouri de lalele si alte tipuri de flori, cu gazon si mobilier de exterior disponibile pe MatHaus.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.