Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 28 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Desfundarea tevilor cu solutii preparate in casa

Actualizat: 14.03.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min

Solutiile pentru desfundarea tevilor preparate in casa sunt simple, prietenoase cu mediul si la fel de eficiente precum cele de la raft. N-ai nevoie de o iesire la cumparaturi, ci de un drum pana in bucatarie pentru a face rost de ingredientele cu care poti desfunda chiuveta de bucatarie, lavoarul sau cada.

Cuprins

De ce se infunda tevile?

Infundarea tevilor poate fi o adevarata bataie de cap si produce multe efecte neplacute, precum:

  • scurgerea lenta a lichidelor din chiuveta sau cada - in unele situatii, apa poate veni inapoi si provoca inundatii;
  • mirosuri neplacute - daca tevile sunt blocate cu resturi de mancare sau cu alte reziduuri urat mirositoare; efectul poate fi intensificat cand dai drumul la apa fierbinte;
  • zgomote ciudate in timpul scurgerii apei.

Iata care sunt cele mai comune cauze pentru infundarea tevilor la bucatarie sau la baie! 

Infundarea tevilor de la bucatarie

Unul dintre principalele motive pentru care se infunda tevile de la chiuveta din bucatarie este aruncarea resturilor alimentare. Aceasta este o problema des intalnita in cazul coloanei comune de scurgere din spatiile rezidentiale. Grasimile sunt, de asemenea, un inamic in acest caz.

Configurarea tevilor este foarte importanta. Formarea dopurilor de mizerie este facilitata in zona coturilor sau a imbinarilor. Daca ai grija sa nu arunci nimic in chiuveta si nu este nici vina coloanei comune, dar te confrunti adesea cu scurgerea blocata, ar trebui sa verifici planificarea sistemului de tevi.

Infundarea tevilor de la baie

Reziduuri de sapun solid, fire de par, ata dentara, spalarea mizeriei adunate pe matura - toate pot duce la infundarea scurgerii de la chiuveta sau cada. Articolele sanitare aruncate in toaleta si anumite tipuri de hartie igienica pot cauza blocarea conductei de la WC sau bideu. 

Solutii pentru desfundarea tevilor, preparate in casa

Stiai ca anumite substante disponibile in comert nu sunt recomandate pentru desfundarea tevilor din PPR (plastic)? Actiunea lor este puternica si le poate deteriora. Citeste cu atentie eticheta produselor pe care vrei sa le achizitionezi sau prepara in casa o solutie!

Descopera, in cele ce urmeaza, mai multe solutii facute in casa pentru desfundarea tevilor. Acestea sunt utile cand nu ai produse profesionale la indemana si trebuie sa actionezi rapid. Este posibil sa ai deja toate ingredientele necesare, iar prepararea lor este foarte simpla.

Citeste si: Lipirea tevii PPR: cum o poti face corect si eficient?

Solutie cu bicarbonat de sodiu si otet 

Apa fierbinte, bicarbonatul de sodiu si otetul care intra in aceasta reteta nu formeaza, de fapt, un amestec, ci sunt turnate separat, reactia dintre bicarbonat si otet fiind mai eficienta astfel. Mai intai, apa si bicarbonatul de sodiu vor indeparta namolul care infunda teava, dupa care otetul, adaugat peste bicarbonat, va provoca o reactie efervescenta care va inlatura toata mizeria depusa.

Iata care sunt pasii:

  • se toarna in chiuveta o cana de apa fierbinte;
  • se adauga o lingura de bicarbonat, pe care o lasam sa actioneze timp de cateva minute;
  • se toarna din nou o cana de apa fierbinte, de aceasta data in amestec cu otet, dupa care scurgerea se acopera cu un dop. proportiile sunt, de fapt: ½ cana apa fierbinte, ½ cana otet;
  • dupa 7-10 minute, poate fi turnata, din nou, o cana de apa fierbinte.

Solutie cu bicarbonat de sodiu si suc de lamaie

Amestecand 100 g bicarbonat de sodiu cu 200 g suc de lamaie vei obtine o solutie eficienta in cazul depunerilor de grasime sau al scurgerilor partial infundate. Ca si in cazul solutiei cu bicarbonat si otet, la final, se adauga apa fierbinte.

Solutie cu sare, borax si otet

50 g sare, 50 g borax si 10 ml otet, folosite in amestec si in mod repetat, curata depunerile si lasa chiuveta din nou functionala. Se adauga apa fierbinte de fiecare data dupa turnarea amestecului astfel obtinut.

Solutie cu bicarbonat de sodiu si o bautura racoritoare

Bicarbonatul de sodiu poate fi amestecat si cu o bautura racoritoare de tip cola, turnand, din nou, apa clocotita la final. Solutia obtinuta va curata scurgerea si va lasa un parfum placut in urma.

Solutie din apa clocotita si detergent de vase 

O metoda mult mai simpla, daca tevile nu sunt complet infundate sau au nevoie doar de o curatare periodica, este turnarea apei colocotite in amestec cu detergent lichid de vase sau chiar folosirea apei clocotite fara a adauga altceva.

Desfundare tevi canalizare cu soda caustica 

Soda caustica (hidroxid de sodiu) poate fi utilizata pentru curatenie si menaj, inalbire sau dizolvarea grasimii, reziduurilor menajere, parului si hartiei blocate in tevile de scurgere. Aceasta trebuie manevrata doar cu manusi de protectie, deoarece poate afecta pielea. 

Pune o lingurita de soda caustica in scurgere si toarna apoi un pahar de apa fierbinte. Substanta este solida, dar devine fluida cand ia contact cu umiditatea. Lasa amestecul sa actioneze aproximativ 30 de minute. Daca nu ai obtinut rezultatele dorite, repeta procedeul.

Solutie din sare si bicarbonat de sodiu

Solutie din sare si bicarbonat de sodiu​​​​​​​

O alta modalitate de a folosi bicarbonatul de sodiu pentru desfundarea tevilor este impreuna cu sare si otet. Cand amesteci cele 3 ingrediente, se va forma o reactie chimica eficienta pentru curatarea grasimii. Adauga un pahar de apa fierbinte la final.

Solutie cu vodka si otet 

Ai o sticla de vodka deschisa de prea mult timp? Este momentul sa ii gasesti o utilitate: amesteca lichidul cu otet si toarna in scurgere. Va actiona ca o solutie pentru desfundarea tevilor. Dupa aproximativ 10 minute, clateste chiuveta sau cada cu apa.

Curatarea tevilor cu ajutorul periilor de curatare

Tevile pot fi desfundate si cu ajutorul unor perii speciale, asemanatoare cu cele destinate curatarii sticlelor, nu inainte de a indeparta sita care acopera scurgerea. Pentru inlaturarea depunerilor de grasime si a mirosurilor neplacute, peria poate fi folosita impreuna cu un detergent lichid de vase sau cu otet.

Desfundarea tevilor complet infundate, prin procedee mecanice

desfundarea tevilor cu un sarpe de otel​​​​​​​

Daca scurgerea este complet infundata, cele mai bune solutii preparate acasa sau gasite la raft se pot dovedi ineficiente. In astfel de situatii, cateva procedee mecanice simple ar putea avea rezultate mult mai rapid.

Dincolo de folosirea pompei de desfundat, tevile mai pot fi curatate si cu ajutorul unei sarme indoite, suficient de dure si cu o lungime de aproximativ 50 cm, sau folosind un sarpe de otel, metode care dau rezultat, daca scurgerea este infundata cu fire de par sau mizerie persistenta.

Cand trebuie sa apelezi la specialist?

Ai incercat mai multe solutii preparate in casa si produse din comert, insa apa continua sa se scurga greu sau vine inapoi si mirosul neplacut persista? Iti recomandam sa apelezi la un specialist. Acesta poate hotari care este cea mai buna metoda de desfundare a tevilor sau conductelor. 

Cum prevenim infundarea tevilor?

  • Folosirea detergentilor de vase cat mai naturali previne depunerea reziduurilor chimice in tevile de scurgere.
  • Instalarea unui sifon in chiuveta va impiedica infundarea scurgerii cu resturi alimentare rezultate in urma spalarii vaselor.
  • O buna metoda de intretinere a chiuvetei o reprezinta turnarea apei clocotite sau a unui amestec de apa fierbinte si otet o data pe saptamana.

Vezi si: Cum calculezi dimensiunile tevilor pentru instalatia de incalzire?

Vrei sa scapi de tevile infundate? Foloseste una dintre solutiile facute in casa prezentate in acest articol, adauga o sita pentru chiuveta sau cada si pune accentul pe preventie. Daca problema persista, apeleaza la ajutorul unui specialist.​​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Pentru baile mici, cabina de dus este o optiune ideala. In plus, nenumaratele modele disponibile astazi pe piata, fac ca aceasta alegere sa fie una preferata de multi proprietari de apartamente. Daca si tu ti-ai facut masuratorile in baie si te-ai decis asupra modelului de cabina de dus, dar ai cateva necunoscute despre procesul de montare, acest articol iti vine in ajutor. Iti prezentam pe scurt pasii de baza pe care ii ai de urmat ca sa instalezi cabina de dus.
Sunt principalele surse de apa potabila din locuinta ta, asadar atat chiuveta din bucatarie, cat si cea din baie trebuie montate cu multa atentie. Chiar daca operatiunea nu este atat complicata (mai ales in cazul lavoarului), este recomandat sa nu te ocupi singur de aceasta operatiune daca nu ai cunostinte minime de instalare si uneltele portrivite.
Fie ca bateria veche de la chiuveta din bucatarie curge, fie ca se vede vizibil cum au trecut anii peste ea sau pur si simplu te afli in plin proces de renovare, in acest articol iti vom spune cum s-o inlocuiesti/sa instalezi una noua. Indiferent de proiectele DIY pe care le intampini, montarea blatului, a chiuvetei sau a bateriei, inarmeaza-te cu rabdare si instrumentele potrivite. In acest articol iti vom prezenta pasii pe care ii ai de urmat pentru a te bucura de o baterie nou-nouta in bucatarie.
Atunci cand apa vasului de toaleta curge incontinuu, realizezi imediat ca ceva s-a stricat. In plus, iti dai seama de nevoia unei reparatii rapide, pentru a nu avea pierderi de apa inutile si deci o factura mai mare de platit la finalul lunii. Daca te intrebi cum sa repari rezervorul vasului de toaleta si sa nu fii nevoit sa chemi specialistul, in acest articol iti dezvaluim pasii pe care ii ai de urmat. Trebuie sa stii ca in interiorul rezervorului vasului de toaleta se gasesc doua mecanisme: cel care controleaza umplerea vasului (flotorul) si cel de evacuare al apei din rezervor. Defectiunea este prezenta la una dintre aceste doua piese. Parcurge articolul pe care ti l-am pregatit pentru a afla detaliile.