Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum calculezi dimensiunile tevilor pentru instalatia de incalzire?

Actualizat: 15.03.2023 / Publicat: 09.01.2023 / Timp lectură: 3 min
Cei ce vor sa isi faca o instalatie de incalzire trebuie sa stie ca dimensionarea cat mai corecta a tevilor este foarte importanta pentru a obtine confortul termic dorit. Indiferent ca optezi pentru o instalatie din tevi PPR , Pe-X sau cupru, aceasta nu este foarte usor de realizat, motiv pentru care iti explicam in continuare modalitatea de calcul si cateva recomandari.

Cuprins

Cum se calculeaza dimensiunile tevilor pentru instalatia de incalzire: pas cu pas

Calcularea diametrului tevilor de incalzire din PPR

tevi din ppr​​​​​​​Pentru stabilirea diametrului corect al tevii din PPR, se foloseste formula de mai jos :

D = √354 ∙ (0,86 ∙ Q: Δt): V 

- unde D este diametrul conductei, Q este incarcarea pe sectiunea respectiva, V este viteza de racire a lichidului si Δt  este diferenta de temperatura dintre debitul de alimentare si retur - O formula destul de complicata pentru cineva fara pregatire de specialitate - de aceea sfatul nostru este ca pentru date exacte sa consultati un instalator.

Poti, de asemenea sa folosesti o lista sau un tabel pentru dimensionarea tevilor de incalzire pentru a afla care este diametrul exact de care ai nevoie.  Daca ar fi sa luam un exemplu uzual pentru un sistem de incalzire cu calorifere la o locuinta (apartament sau casa) cu teava din PPR , cea cu diametrul exterior de 20 mm se foloseste pentru a face legatura intre traseul de incalzire si calorifer, iar daca traseul cuprinde mai multe calorifere, atunci pe respectivul traseu se poate folosi teava de 25 sau 32 mm - Este doar un exemplu pentru cea mai uzuala utilizare a tevilor din PPR de diverse diametre intr-o instalatie - pentru calcule exacte consultati un specialist.

Diametrele tevilor din cupru si folosirea lor in instalatie:

tevi din cupruDimensionarea tevilor din cupru se face tinand cont de sarcina termica pe care aceasta trebuie sa o suporte. 

  • Pentru o putere termica totala de 18 kW, pot fi folosite tevi cu diametrul de 18 mm sau 22 mm.
  • Pentru o putere termica intre 22 si 28 kW, se va folosi o teava cu diametrul de cel putin 22 mm sau 28 mm

Modul de utilizare in instalatie :

  • Se folosesc tevi de 22 mm (28 mm) de la centrala si pana la primul T de ramificare care este plasat, de regula, sub centrala. Daca nu este nevoie de un T, se foloseste o reductie de la 22 (28mm)  la 18 mm.(22 mm)
  • Se foloseste o teava de 18 mm de la prima ramificare pana la penultimul calorifer sau de 22mm daca exista o alta ramificatie in instalatie
  • De la penultimul la ultimul calorifer se potriveste o teava de 15 mm (se poate utiliza, totusi, si o teava de 18 mm).
  • Tevile de 15 mm se folosesc de la conductele din retea catre fiecare calorifer.

Calcularea lungimii tevilor din Pe-X pentru incalzirea prin pardoseala 

Indiferent de ce tip de teava Pe-X vei folosi si anume Pe-XA, Pe-XB, Pe-XC, PERT, calculul necesarului de teava pentru o incalzire in pardoseala este acelasi.

Lungimea traseului de teava (metri de teava necesari) se calculeaza in functie de tipul de pardoseala ce se doreste a fi montat si de distanta intre randurile de teava. 

  • In cazul parchetului stratificat cu grosimea de pana la 14 mm, distanta intre randurile de teava trebuie sa fie de 10 cm si v-a trebui sa folosesti 10 metri liniari de teava pe metru patrat.
  • In cazul gresiei sau marmurei, la un pas de 15 cm de, vei folosi  7 metri liniari de teava pe metru patrat - o singura exceptie sunt baile, unde pasul folosit este de 10 cm.

Calculul de mai sus este valabil pentru o teava de 16 mm diametru.

In cazul in care se doreste folosirea unei tevi de 17 mm diametru  - pentru cazul de mai sus cu parchetul stratificat distanta intre randurile de teava poate fi marita de la 10 la 15 cm si astfel se reduce cantitatea de teava necesara.

Urmeaza sfaturile prezentate in acest articol pentru a dimensiona corect tevile pentru instalatia de incalzire. Consulta acest ghid pentru a afla cum montezi un sistem de incalzire in pardoseala si care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de instalatii!

In magazinul nostru online gasesti o gama variata de tevi si fitinguri pentru instalatii termice. Plaseaza o comanda, iar noi ti-o trimitem in cel mai scurt timp la orice adresa din tara!

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!