De ce transpira geamurile termopan pe interior: cauze
Transpiratia geamurilor termopan pe interior nu indica neaparat o defectiune a ferestrelor, ci mai degraba un dezechilibru intre umiditatea din interiorul locuintei si temperatura de la suprafata geamului. Practic, atunci cand aerul cald si umed din casa intra in contact cu sticla rece, vaporii de apa se condenseaza si formeaza picaturi vizibile.
Aceasta situatie apare frecvent in sezonul rece, mai ales in incaperile slab ventilate, unde activitatile zilnice (gatit, dus, uscat rufe) cresc nivelul de umiditate. In plus, si pozitionarea mobilierului poate influenta acest fenomen. Daca dulapurile, draperiile sau alte obiecte blocheaza circulatia aerului in dreptul ferestrei, atunci condensul va aparea mult mai usor. Conteaza si tipul de geam: variantele cu o singura camera de aer sunt mai predispuse la condens fata de cele cu doua sau trei foi de sticla.
Condensul
Este una dintre cele mai frecvente cauze ce duc la aparitia picaturilor de apa pe geamul termopan. Condensul interior al ferestrelor se formeaza din cauza umiditiatii excesive. Apare mai ales in sezonul rece cand exista o diferenta mare intre temperatura exterioara si cea din casa.
Pentru ca geamurile termopan sa nu transpire si sa eviti aparitia igrasiei si mucegaiului, specialistii MatHaus iti propun sa mentii umiditatea din casa un nivel optim. Umiditatea excesiva poate provoca, alaturi de efectele mentionate, putrezirea mobilei, disconfort, aparitia frecventa insectelor, iar o umiditate scazuta poate duce la sete permanenta, uscarea pielii, iritatii. Condensul poate aparea in locuinta din mai multe cauze, toate acestea ducand la aparitia transpiratiei pe geamurile termopan. Situatiile intalnite frecvent sunt descrise in continuarea articolului.
1. Gatirea cu geamurile inchise
Daca de fiecare data cand gatesti observi ca geamurile termopan sunt transpirate sau se creeaza condens mare in bucatarie, atunci acestea ar putea fi cauzele pentru care transpira geamurile din termopan. Caldura excesiva si umiditatea care apar in timpul gatitului determina producerea condensului.
2. Ventilatie insuficienta in baie
Te confrunti cu geamuri termopan transpirate de fiecare data cand faci baie sau chiar atunci cand tii apa de la chiuveta deschisa o perioada mai mare de timp? Daca raspunsul tau este „Da”, inseamna ca baia ta nu este aerisita suficient, fapt ce duce la crearea condensului si chiar la aparitia mucegaiului sau a vopselei ingalbenite pe tavan si pereti.
3. Zugravirea locuintei
Daca ai zugravit si renovat recent locuinta si observi ca apar frecvent picaturi de apa pe geamurile termopan, atunci s-ar putea ca peretii sa nu se fi uscat complet, iar umiditatea in camera sa fie mai mare in aceasta perioada.
4. Uscarea rufelor in interior
In cazul in care nu beneficiezi de un spatiu exterior, de un balcon sau de un loc special amenajat pentru uscarea rufelor, cel mai probabil va fi nevoie sa le pui la uscat in interiorul casei. Acest lucru poate duce la cresterea umiditatii in locuinta, mai ales daca nu sunt deschise geamurile sau nu exista nicio sursa de ventilatie.
5. Prezenta excesiva a plantelor
Asemenea oamenilor, plantele din ghiveci care se afla in resedinta respira. Cu cat exista mai multe plante in casa, cu atat sunt produsi mai multi vapori in aer, ceea ce poate creste umiditatea in locuinta si duce la fenomenul de transpiratie al geamurilor termopan.
6. Utilizarea aparatelor cu abur
Calcarea hainelor, aspirarea si dezinfectarea podelei cu un aparat pe aburi si chiar gatitul cu aburi pot influenta pe termen lung umiditatea din locuinta, in special daca utilizezi aceste aparate frecvent.
Citeste pe blogul MatHaus un articol interesant: Care este umiditatea optima din casa!
De ce transpira geamurile termopan pe interior: solutii
Ca sa reduci sau chiar sa elimini condensul de pe geamurile termopan, primul pas este sa controlezi umiditatea din interior. Poti face asta folosind un dezumidificator sau, mai simplu, aerisind incaperile in mod regulat, chiar si iarna. Cinci-zece minute de aerisire dimineata si seara pot face o diferenta notabila.
Este important sa lasi aerul sa circule liber in casa. Nu obstructiona caloriferele cu mobilier si nu acoperi ferestrele cu draperii grele care impiedica miscarea aerului cald spre sticla. In plus, daca ai posibilitatea, monteaza grile de ventilatie sau alege o hota performanta in bucatarie, care evacueaza complet aburul afara.
O alta masura eficienta este montarea unor geamuri termopan cu protectie sporita impotriva condensului. Acestea reduc pierderile de caldura si mentin suprafata interioara a geamului mai calda, limitand formarea condensului. Mai mult, verifica daca tamplaria si garniturile sunt in stare buna. Daca ferestrele nu sunt etansate corect, se pot forma punti termice, iar diferenta de temperatura va favoriza aparitia picaturilor de apa.
Aeriseste locuinta
Primul lucru pe care-l poti face pentru a preveni transpiratia geamurilor si apartia condensului este sa deschizi ferestrele si sa aerisesti zilnic locuinta, in special atunci cand gatesti, faci curatenie sau folosesti un aparat de calcat cu aburi. Totodata, aeriseste cand lasi rufele la uscat sau daca sunt foarte multe persoane, plante si chiar animale de companie in locuinta.
Cumpara un ventilator
Daca in locuinta exista condens si temperaturile ridicate, atunci poti solutiona aceste doua probleme simultan, prin cumpararea unui ventilator de interior. Acesta va recircula aerul din incaperi, indreptandu-l in anumite zone si va scadea totodata nivelul de umiditate din casa.
Investeste intr-un dezumidificator
Pentru locuintele unde apare o umiditate excesiva, este indicat sa se achizitioneze un dezumidificator. Acesta nu doar ca elimina vaporii, dar ofera si o atmosfera mai. Contrar umidificatorului, care creste cantitatea de apa din aer, dezumidificatorul te ajuta impotriva aparitiei condensului.
Instalarea unui sistem de ventilatie
Daca te confrunti cu condens in baie, atunci monteaza un sistem de ventilatie care sa circule aerul din incapere, sa elimine umiditatea in exces, aburul si caldura. Totodata, poti inlocui ventilatorul cu un geam pe care sa-l pastrezi permanent deschis sau rabatat.
Gateste cu hota deschisa
Aragazul nu este intotdeaua amplasat in apropierea unei ferestre, iar acest lucru poate duce la crearea condensului pentru ca aburii calzi vor ramane mai mult timp in incapere. Foloseste ori de cate ori gatesti hota de deasupra plitei sau aragazului. In acest fel vei evita situatiile neplacute, precum picaturile de pe geamul termopan, igrasia sau disconfortul in casa.
Aplica solutiile potrivite pentru indepartarea picaturilor de apa de pe geamurile termopan si bucura-te de o locuinta bine aerisita si fara urme de igrasie sau mucegai. La MatHaus gasesti toate ustensilele necesare pentru proiectele tale de bricolaj, renovare sau constructii, la preturi avantajoase si intr-o gama extinsa de produse. Comanda online toate articolele, iar noi le livram oriunde in Romania, fie cu flota proprie de camioane, fie prin curierii parteneri.
