Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

De ce transpira geamurile termopan pe interior: cauze si solutii

Actualizat: 15.05.2023 / Publicat: 12.05.2023 / Timp lectură: 3 min
Daca ai remarcat picaturi de apa pe interiorul geamurile termopan, atunci trebuie sa verifici nivelul de umiditate din locuinta. Umiditatea excesiva si condensul pot genera si alte probleme precum mucegaiul si igrasia. In acest articol iti explicam care sunt cele mai comune cauze care provoaca transpiratia geamurilor termopan pe interior, precum si solutii practice.

Cuprins

De ce transpira geamurile termopan pe interior: cauze

De ce transpira geamurile termopan pe interior: cauze

Condensul

Condensul este una dintre cele mai frecvente cauze ce duc la aparitia picaturilor de apa pe geamul termopan. Condensul interior al ferestrelor se formeaza din cauza umiditiatii excesive. Apare mai ales in sezonul rece cand exista o diferenta mare intre temperatura exterioara si cea din casa.

Pentru ca geamurile termopan sa nu transpire si sa eviti aparitia igrasiei si mucegaiului este important sa mentii umiditatea din casa un nivel optim. Umiditatea excesiva poate provoca, alaturi de efectele mentionate, putrezirea mobilei, disconfort, aparitia frecventa insectelor, iar o umiditate scazuta poate duce la sete permanenta, uscarea pielii, iritatii.

Condensul poate aparea in locuinta din mai multe cauze, toate acestea ducand la aparitia transpiratiei pe geamurile termopan. Situatiile intalnite frecvent sunt:

1. Gatirea cu geamurile inchise

Daca de fiecare data cand gatesti observi ca geamurile termopan sunt transpirate sau se creeaza condens mare in bucatarie, atunci acestea ar putea fi cauzele pentru care transpira geamurile din termopan. Caldura excesiva si umiditatea care apar in timpul gatitului determina producerea condensului.

2. Ventilatie insuficienta in baie

Te confrunti cu geamuri termopan transpirate de fiecare data cand faci baie sau chiar atunci cand tii apa de la chiuveta deschisa o perioada mai mare de timp? Daca raspunsul tau este „Da”, inseamna ca baia ta nu este aerisita suficient, fapt ce duce la crearea condensului si chiar la aparitia mucegaiului sau a vopselei ingalbenite pe tavan si pereti.

3. Zugravirea locuintei

Daca ai zugravit si renovat recent locuinta si observi ca apar frecvent picaturi de apa pe geamurile termopan, atunci s-ar putea ca peretii sa nu se fi uscat complet, iar umiditatea in camera sa fie mai mare in aceasta perioada.

4. Uscarea rufelor in interior

In cazul in care nu beneficiezi de un spatiu exterior, de un balcon sau de un loc special amenajat pentru uscarea rufelor, cel mai probabil va fi nevoie sa le pui la uscat in interiorul casei. Acest lucru poate duce la cresterea umiditatii in locuinta, mai ales daca nu sunt deschise geamurile sau nu exista nicio sursa de ventilatie.

5. Prezenta excesiva a plantelor

Asemeni oamenilor, plantele din ghiveci care se afla in resedinta respira. Cu cat exista mai multe plante in casa, cu atat sunt produsi mai multi vapori in aer, ceea ce poate creste umiditatea in locuinta si duce la fenomenul de transpiratie al geamurilor termopan. 

6. Utilizarea aparatelor cu abur

Calcarea hainelor, aspirarea si dezinfectarea podelei cu un aparat pe aburi si chiar gatitul cu aburi pot influenta pe termen lung umiditatea din locuinta, in special daca utilizezi aceste aparate frecvent.

De ce transpira geamurile termopan pe interior: solutii

De ce transpira geamurile termopan pe interior: solutii

Aeriseste locuinta

Primul lucru pe care-l poti face pentru a preveni transpiratia geamurilor si apartia condensului este sa deschizi ferestrele si sa aerisesti zilnic locuinta, in special atunci cand gatesti, cand faci curatenie sau calci cu un aparat cu aburi, cand lasi rufele la uscat sau daca sunt foarte multe persoane, plante si chiar animale de companie in locuinta cotidian.

Cumpara un ventilator

Daca locuinta ta se confrunta cu condens, iar tu cu temperaturile ridicate, atunci poti solutiona aceste doua probleme simultan, prin cumpararea unui ventilator de interior. Acesta va recircula aerul din incaperi, indreptandu-l in anumite zone si va scadea totodata nivelul de umiditate din casa.

Investeste intr-un dezumidificator

Pentru locuintele care se confrunta cu umiditate excesiva, este indicat sa se achizitioneze un dezumidificator. Acesta nu doar ca elimina vaporii, dar ofera si o atmosfera mai placuta si mai aerisita. Contrar umidificatorului, care creste cantitatea de apa din aer, dezumidificatorul te ajuta impotriva aparitiei condensului.

Instalarea unui sistem de ventilatie

Daca te confrunti cu condens in baie, atunci monteaza un sistem de ventilatie care sa circule aerul din incapere, sa elimine umiditatea in exces, aburul si caldura. Totodata, poti inlocui ventilatorul cu un geam pe care sa-l pastrezi permanent deschis sau rabatat.

Gateste cu hota deschisa

Aragazul nu este intotdeaua amplasat in apropierea unei ferestre, iar acest lucru poate duce la crearea condensului deoarece aburii calzi vor ramane mai mult timp in incapere. Foloseste ori de cate ori gatesti hota de deasupra plitei sau aragazului. In acest fel vei evita situatiile neplacute, precum picaturile de pe geamul termopan, igrasia sau disconfortul in casa.

Aplica solutiile potrivite pentru indepartarea picaturilor de apa de pe geamurile termopan si bucura-te de o locuinta bine aerisita si fara urme de igrasie sau mucegai. La MatHaus gasesti toate ustensilele necesare pentru proiectele tale de bricolaj, renovare sau constructii, la preturi avantajoase si intr-o gama extinsa de produse. Comanda online toate articolele, iar noi ti le livram oriunde in Romania, fie cu flota proprie de camioane sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.